Tuorein sisältö

Roccatin terävin kärki

Samuel Kohtala

31.12.2011 klo 23.59 | Luettu: 7906 kertaa | Teksti: Samuel Kohtala

Testissä Kone[+]-hiiri, Isku-näppäimistö ja Kulo 7.1 USB -kuulokkeet

Roccat Kone[+]


Tällä kertaa testipenkkiin saapui joukko Roccatin uusimpia ja toistaiseksi vakuuttavimpia digitaalisen aikakauden pelivälineitä. Ensimmäisenä testiin pääsi Roccat Kone[+] -pelihiiri, joka lupasi heti ensisilmäyksellä paljon – eikä se myöskään jättänyt lupauksiaan lunastamatta.

Kone[+] on rakenteeltaan jämäkkä ja varsin kookas hiiri ja se sopii hyvin myös hieman isomman käpälän omaaville pelaajille. Hiiren ulkoasu huokuu tyyliä ja arvokkuutta, sillä käytetyt materiaalit ovat laadukkaita ja hiiren näyttävä valaistus on yhdistetty kokonaisuuteen huomaamattoman tyylikkäästi. Kone[+] ei ole symmetrinen, joten vasenkätisille hiirtä ei suoranaisesti ole suunnattu, vaikka ei sen käyttö vasemmalla kädellä täysin mahdotonta olekaan.

Tämä hiiri ei nitise eikä natise, vaan tottelee käden liikeitä moitteettoman sulavasti liukuen. Pelkkä hiiri itsessään on jo kiitettävän painava, mutta mikäli siihen kaipaa lisää jykevyyttä, voi hiiren pohjaan lisätä mukana tulevia painokiekkoja. Kiekkojen avulla saatava painonlisäys ei ole valtava, mutta mikäli käytössä on esimerkiksi liukas alumiinimatto ja hiiren tarkkuus on asetettu korkeaksi, saattaa lisäpainoilla saada paremman tuntuman vauhdikkaampaan liikkeeseen.

Roccatin vempeleet omaavat lähes poikkeuksetta voimakkaasti tyylitellyn ulkoasun eikä Kone[+] tee tähän sääntöön poikkeusta. Jopa mukana tuleva painokiekkojen säilytysrasia ja hiiren USB-liitin on suunniteltu Roccat-tyylille uskollisesti. Nämä ovat hauskoja yksityiskohtia, jotka ainakin allekirjoittanut näkee kokonaisuuden kannalta positiivisiksi suunnitteluseikoiksi.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Kone[+] on huikea. Sen nimestäkin ilmenevän plussan mukaan vekotin on päivitys sitä edeltäneeseen Kone-hiireen, joka ei sekään ollut ominaisuuksiltaan vaatimaton. Kone[+] omaa huikean tuliterän 6000 dpi:n lasersensorin, 10,5 megapikselin resoluution ja jopa 1000 hertsin kyselynopeuden. Valmistajan mukaan hiiri kykeneekin pysymään mukana jopa 30 G:n kiihdytyksissä ja yli 5 m/s nopeuksissa. Hiirestä löytyy myös toiminto, joka pitää pienet nostoliikkeet sujuvina katkaisemalla hiiren ohjauksen siirtojen ajaksi. Näitä asetuksia voi säätää mielensä mukaan ajuriohjelman avulla. Hiiren ominaisuuksiin ja käytännön kokemukseen pohjaten voisin veikata, että minkään pelin maksimaalinen potentiaali ei jää hyödyntämättä tämän hiiren takia.


Hiiren näyttävin ominaisuus puolestaan on sen molempia kylkiä halkova läpinäkyvä muovipinta, jonka takaa vekottimen sisällä loistavat 4 led-valoa pääsevät näyttävästi esiin. Valot ovat täysin käyttäjän kustomoitavissa samankaltaisen ohjelmiston avulla kuin aiemmin arvostellussa Roccat Kova[+] -hiiressä. Jokaisen valon väriä voi muuttaa yksitellen ja niille voi asettaa myös erilaisia tehosteohjelmia. Erilaisilla väriyhdistelmillä sivuja halkoviin viiruihin voi luoda mielenkiintoisia liukuvärejä, joissa värit yhdistyvät toisiinsa sulavasti. Kone[+] on monipuolisen valaistuksensa ja hyvin toteutetun ulkoasunsa ansiosta yksi tyylikkäimpiä kaupoista löytyviä pelihiiriä.

Roccat Kone[+] on laadukkaasti valmistettu pelihiiri, josta on vaikea keksiä huonoa sanottavaa. Erittäin laadukkaasti toteutettujen perusominaisuuksiensa lisäksi siitä löytyy myös lukuisia vaativammille käyttäjille suunnattuja toimintoja, kuten näppärä Easy-Shift[+]-ominaisuus, joka mahdollistaa hiiren napeille yhteensä jopa 22 eri komentoa. Mikäli hiiren tarkkuutta tai asetuksia vaihtaa lennossa pikanäppäimillä, kertoo ohjelma puheella mihin asetukseen vaihto tapahtui. Ohjelmistosta löytyy myös valmiiksi ohjelmoituja makrokomentoja 20 pelin valikoimalle, eikä omienkaan makrojen asettaminen ole vaikeaa. Mikäli tykkäät käyttää isokokoista hiirtä, saattaa Roccatin Kone[+] olla erittäin järkevä vaihtoehto.

Roccat Kone[+]
Tuote Roccatin sivuilla
Hintaluokka: 79 euroa
Saatavana mm. Jimms.fi





Roccat Isku


Isku on yksi Roccatin valikoimissa olevista kolmesta pelinäppäimistöstä. Se on samalla myös niistä isoin ja monipuolisin. Näppäimistö omaa varsin leveän rannetukialueen, mutta pienen totuttelun jälkeen se tekee näppäilystä varsin sujuvaa ja miellyttävää. Johdot pysyvät puolestaan kurissa näppäimistön alla kulkevien kaapelikanavien ansiosta. Isku ei kuitenkaan sisällä erillistä näyttöä, vaan keskittyy pikemminkin hoitamaan näppäimistön pääasialliset tehtävät lukuisine makro- ja pikanäppäimineen – siinä se onnistuu myös erinomaisesti.

Iskun näppäimet ovat korkeusprofiililtaan keskiluokkaa ja ne on kaikki asetettu suurin piirtein samaan tasoon. Näppäinten asettelussa ei ole suurempaa valittamista, kunhan verrattain matalaan profiiliin ensin totuttelee. Iskun näppäimet on taustavalaistu sinisellä valolla, jonka voimakkuutta voi säätää viisiportaisesti erillisen valonäppäimen avulla. Mikäli käytössä on myös Roccatin kustomoitava hiiri, voi sen värimaailman sovittaa helposti näppäimistöä mukailemaan. Toteuttamisen arvoinen idea Roccatilta olisi tarjota myös näppäimistön taustavalaistuksen kustomointimahdollisuus, jolloin koko pelivälineistön muokkaaminen oman maun mukaiseksi onnistuisi helposti.

Isku-näppäimistössä on erilliset pikanäppäimet muun muassa musiikin vaimentamiselle ja äänenvoimakkuuden säätämiselle. Jostain kumman syystä nämä näppäimistön yläpäässä sijaitsevat pikanäppäimet on kuitenkin päätetty jättää taustavalaisematta. Itse näppäinten toteutus on hyvä, mutta oikean näppäimen löytäminen voi olla pimeässä hankalaa pelkällä käsituntumalla, sillä keskenään identtiset näppäimet on sijoitettu yhteen pitkään riviin. Samasta rivistä löytyvät pikanäppäimet myös selaimelle ja kappaleiden vaihtamiselle.

Ohjelmoitavissa olevat pikanäppäimet löytyvät yhdestä rivistä näppäimistön vasemmasta reunasta. Makrojen tallentaminen onnistuu helposti näppäimistöstä löytyvän REC-näppäimen avulla, mutta tarvittaessa homman voi hoitaa myös mukana toimitettavalla ohjelmistolla. Isku-näppäimistöstä löytyy rannetuen alueelta kolme peukalolla käytettävää näppäintä, jotka tarjoavat peukalolle muutakin tekemistä kuin pelkän välilyönnin naputtelun. Idea on uusi ja varsin toimiva, mutta vaatinee sekin käytännön totuttelua ennen ominaisuuden tehokasta käyttöä.

Roccat-tyyliin myös tämä näppäimistö kertoo käyttäjälle ääniviestein esimerkiksi eri näppäinprofiilien vaihtamisen. Tästä on hyötyä etenkin silloin, kun profiilien ja asetusten vaihtamiselle on tarvetta kesken kiivaan pelaamisen. Roccatin Kone[+]-hiiren omistaville pelaajille saattaa olla iloa Isku-näppäimistön tarjoamasta Talk-yhteistoiminnosta, jonka kautta näppäimistön Easy-Shift-toiminnolla onnistuu myös hiiren näppäimiin asetettujen makrojen aktivointi. Mikäli et kaipaa näppäimistöösi näyttöä, tarjoaa Isku-näppäimistö runsaasti hyvin toteutettuja ominaisuuksia ja paljon vastetta rahalle.

Roccat Isku
Tuote Roccatin sivuilla
Hintaluokka: 89 euroa
Saatavana mm. Verkkokauppa.com





Roccat Kulo 7.1 USB


Roccatin Kulo 7.1 USB -kuulokkeet ovat ulkoisesti lähes identtiset aikaisemmin arvosteltujen Roccat Kulo Stereo -kuulokkeiden kanssa. Myös Kulo 7.1 USB on pelikäyttöön suunniteltu puoliavoin stereokuuloke sisäänrakennetulla mikrofonilla, mutta seitsemän kanavan vaikutelmaa luodaan virtuaalisesti mukana tulevan ohjelmiston ja pienen USB-äänikortin avulla. Jopa kuulokkeiden pakkaus on identtinen pientä hopeista 7.1-tarraa lukuunottamatta. Kuulokkeiden samankaltaisuuden vuoksi pyrinkin tässä arviossa keskittymään niiden erojen ja ominaisuuksien vertailuun.


Kuulokkeiden mukana toimitetaan pienehkö USB-äänikortti, josta löytyy liitäntä sekä äänen ulostulolle että mikrofonin sisäänmenolle. Äänikortti saa virtansa suoraan tietokoneen USB-liitännästä, joten erillistä virtalähdettä ei tarvita. Tämän lisäksi virtuaalisen 7.1-äänen valjastamiseksi vaaditaan vielä koneelle asennettava ohjelmisto, jota voisi kuvailla käyttöliittymältään yksinkertaiseksi, mutta silti hieman epäselvästi toimivaksi.

Stereokuuntelussa Kulo 7.1 USB -kuulokkeet kuulostavat täysin samalta kuin Kulo Stereo -kuulokkeet. Virtuaalisen 7.1-toiminnon avulla niiden välille saadaan kuitenkin yllättävän paljon eroa. En kutsuisi kuulokkeita silti 7.1-kuulokkeiksi, vaikka virtuaalisen tilavaikutelman avulla saadaankin tyypillistä stereokuuntelua voimakkaampi tilan tuntu. Kortin tuottama surround-vaikutelma on tyypillisimpiä äänikorttien kikkoja laadukkaampi, ja se tuo kiistatta omanlaisensa lisäelementin niin elokuviin kuin peleihinkin. Äänen suunta on aistittavissa helposti, mutta sen etäisyysvaikutelma ei välttämättä osu naulan kantaan. Pelkästään suunnan havaitseminen selkeästi tosin tuo jo hyötyä esimerkiksi peleihin, joissa vihollisen liikkeitä voi seurata äänen perusteella. Yleisesti äänimaailmasta tulee myös tilavampi, mutta joissain tapauksissa tuntuu jopa siltä, että kaukaiset äänet tulvivat liialti lähialueen äänimaailman päälle. Kulo 7.1 USB -kuulokkeet eivät pyri olemaan musiikkikuulokkeet, mutta mikään ei tietysti estä kokeilemasta niitä ja ohjelmiston surround-ominaisuutta myös musiikilla.

Suurin yksittäinen parannus lienee Kulo 7.1 USB -kuulokkeiden mukana toimitettava vaihtoehtoinen korvakuppipari. Alkuperäisissä kuulokkeissa ongelmaksi muodostui nimittäin verrattain kovaa nahkaa olevien kuppien epämiellyttävän puristava tuntuma, joka häiritsi etenkin pidempiä pelimaratoneja. Roccat on tarttunut nopeasti käyttäjiltä saatuun palautteeseen ja tehnyt asian eteen töitä, sillä uudet pehmeästi muovautuvasta vaahtomuovista valmistetut kuulokekupit tarjoavat huomattavan miellyttävän korvatuntuman. Selvästä parannuksesta huolimatta kuulokeiden korvakupit eivät silti vedä mukavuudessaan vertoja referenssinä toimiville Sennheiser HD590 -kuulokkeille, jonka kupit eivät asetu lainkaan korvanlehtien päälle.

Roccat Kulo 7.1 USB -kuulokkeet parantavat siitä mihin edelliset jäivät, mutta toisaalta prosessissa matkaan on tarttunut myös kymmenen euron verran lisää hintaa. Niiden virtuaalinen 7.1-ominaisuus toimii, mutta ei liiemmin tarjoa mullistavia elämyksiä. Toisaalta kuulokkeet ovat silti hintaisekseen varsin kelvolliset ja niitä voi tarvittaessa hyödyntää myös tavallisina stereokuulokkeina. Jää siis jokaisen harkittavaksi, onko ylimääräinen äänikortti hintansa väärti.

Roccat Kulo 7.1 USB
Tuote Roccatin sivuilla
Hintaluokka: 69e
Saatavissa mm. Jimms.fi




V2.fi | Samuel Kohtala
< Langatonta ja langal... Nokia Lumia 800... >

Keskustelut (4 viestiä)

Rautamaha

Rekisteröitynyt 20.12.2008

01.01.2012 klo 01.55

Vaikka noita nyt netistä löytyykin helposti, niin itseä jäi harmittamaan se, että esim. näppiksestä ei löytynyt useampaa kuvaa, varsinkin kun laitan arvoa tuolle mataluudelle, joka arvostelussakin mainittiin. Lienen ehkä yksin tässä asiassa, mutta mahdollinen pointti noin tulevia arvioita ajatellen. Muuten hyvää teksiä.
lainaa
JyP_91

Rekisteröitynyt 13.04.2007

01.01.2012 klo 03.51

"Roccat Kone[+] on laadukkaasti valmistettu pelihiiri"
Ulkokuori pettää.

Kaksi Kone[+] hiirtä palautettu Jimssille. Ensimmäisestä hajosi sensori 2kk jälkeen ja takuuvaihtona tulleesta hiirestä oli rulla jo valmiiksi rikki. Roccat Iskun kanssa ollut ongelmia, että tietyt näppäimet lakkaa kummallisesti toimimasta (3 kertaa 3kk aikana teki tuollaista). Myin tuon näppiksen pois ja heti ostaja soitteli, että sen kanssa samoja ongelmia. Eikä unohdeta, että itselleni saapui Sota ja Alumic hiirimatot, joissa oli ihmeellisiä valmistusvirheitä ja ongelmia. Etenkin nuo Roccatin hiiret ovat vikaherkkiä, kun keskustelupalstoja seuraa. Suosittelen Roccatin tuotteiden välttämistä. Luulisi, että yhteensä noin 250 euroa maksaneet tuotteet olisivat vähän laadukkaampia.

Isku näppis oli kyllä muutenkin aika pettymys. Jos tosiaan haluaa matalaa näppistä, niin suosittelen Microsoftin SideWinder X4/X6 näppäimistöjä. Paljon parempia tuntumaltaan ja oikeasti laadukkaita, eivätkä jää ominaisuuksiltaankaan jälkeen tuota Iskua.
lainaa
Cyborg

Moderaattori

Rekisteröitynyt 11.04.2007

01.01.2012 klo 14.39

Vaikea keksiä mitään tuotetta, joka ei kärsisi joskus valmistusvioista. Testattavat yksilöt toimivat moitteettomasti, joten niiden osalta ei jäänyt pahaa sanottavaa. En osaa sanoa mikä on näiden vikojen yleisyys Roccatin tai muidenkaan valmistajien tuotteissa. Muutaman hengen otos tuskin kuvaa kokonaisuutta.

Uskoisin, että valmistaja on varsin halukas tarjoamaan viallisten tilalle käypää tavaraa, ja onhan se velvoite olemassa myös myyvällä kaupalla.
lainaa
ALTHiR

Rekisteröitynyt 26.10.2010

15.01.2012 klo 19.17

JyP_91 kirjoitti:
Jos tosiaan haluaa matalaa näppistä, niin suosittelen Microsoftin SideWinder X4/X6 näppäimistöjä. Paljon parempia tuntumaltaan ja oikeasti laadukkaita, eivätkä jää ominaisuuksiltaankaan jälkeen tuota Iskua.


Itsellä ollut X5 hiiri vuodesta 2009, ja vasta ostin X4 näppäimistön. Hiiri ainakin kestänyt!
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova