Tuorein sisältö

Leffalista #10: Monen sortin aikamatkat

Jari Tapani Peltonen

29.05.2012 klo 13.00 | Luettu: 14655 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

1,21 gigawattia sähköä.
Men in Black III kertoo aikamatkustuksesta. Aihetta ehkäpä on ennenkin käsitelty. Viikon lista ei pyri löytämään leffamaailman merkittävimpiä matkoja, vaan muistuttamaan muutamista erikoisista sellaisista.

Primer


Kun teet taidetta 7 000 dollarilla, saat vapaasti olla insinööri ja matikkatonttu, jonka höpinöitä useimmat motivoituneetkaan katsojat eivät täysin ymmärrä. Inspiroiva kulttifilmi pyrkii kuvaamaan uskottavasti tilannetta, jossa aikamatkustus keksitään vahingossa toisenlaisen tutkimuksen yhteydessä kuten moni muu suuri keksintö. Hahmovetoinen osuus ontuu, mutta niin: seitsemän donaa. Huhutaan, että ohjaaja-kirjoittaja-tuottaja-tähti Shane Carruthilta on tulossa ihmeitä tulevaisuudessakin.


Peggy Sue Got Married


"Tahdon imeä vertasi. Tahdon imeä torttuasikin", kimittää maailman huonoin ja hienoin näyttelijä Nicolas Cage romanttisessa kohtauksessa (imitoiden vampyyria, viitaten leivonnaiseen). Sympaattisin syy seikkailla ajassa on elää uudelleen varhaiset vuotensa ja kenties korjata virheensä. Symppis on Kathleen Turnerin kulta-ajan fantasiakomedia menneisyyteen maagisesti putkahtavasta naisesta.


Star Trek IV: The Voyage Home


Saanko arvata? Seuraavassa Star Trekissä pahis yrittää tehostella tehosteilla, kunnes hänet tehostetaan teholle. Sitten juhlitaan, kun jokin pitkä sarja yllättää siten kuin aikanaan teki Voyage Home, jossa käppäillään menneisyydessä, jotta sukupuuttoon kuollut valas voisi puhua pottuuntuneelle luotaimelle tulevaisuudessa. Aikamatkustuksen avulla tieteissarja jos toinenkin on tutkinut tuttuja hahmoja humoristisessa valossa. Voyage Home on tunnetuin tempun tekijä.


Los cronocrímenes (Timecrimes)


Vakavassa ja siksi hauskassa espanjalaisjännärissä ei suuresti ole järkeä, mutta satuillaan, että se kertoo ihmisyksilön typeryydestä. Voiko kohtaloa välttää? Voiko ihminen syyttää epäonnesta muita kuin itseään? Kun naapurustossa alkaa tapahtua kummia, tavallinen mies houkutellaan ammeeseen, joka siirtää hänet muutamia tunteja menneisyyteen, eikä tämä eivätkä myöhemmät siirtymät varsinaisesti auta ymmärtämään, miksi hitossa kaikki tapahtuu. Liukas tarina ei lakkaa viihdyttämästä.


Bill & Ted's Excellent Adventure


Huonosti näytellyt, kömpelöt, tyhmät elokuvat eivät juuri tätä erinomaisemmiksi muutu. Kaksi paukapäätä ovat historian tärkeimpiä henkilöitä. Siispä aikamatkustaja vuodesta 2688 lähetetään auttamaan heitä koulutehtävässä. Niinpä he kaappaavat historiasta Napoleonin, Sokrateksen ja tällaista sakkia. He ovat pelottomia: kun heitä keskiajalla uhataan rautaneitsyellä (Iron Maidenilla), he vain innostuvat. Näkisin lupaillun kolmannen osan mieluummin kuin Haamujengi kolmosen, sillä "hauska ja rento" Keanu Reeves on vielä herttaisempi kuin "asiallinen" Keanu Reeves.


Escape From the Planet of the Apes


Alkuperäisen Apinoiden planeetan shokkipaljastus on yleistä tietoa, joten miksetpä katsoisi sarjaa jatkossa kronologisessa järjestyksessä? Viiden filmin putki alkaa sähäkästi, kun kolme puhuvaa apinaa pakenee avaruusaluksella planeettansa tuhoa ja sinkoutuu ajassa taaksepäin 1970-luvulle. Tarina ja hahmot kiehtovat. Se lohduttaa heikompien jatko-osien aikana, että kivat apinat palaavat valokeilaan putken päätteeksi.


Slaughterhouse-Five


Perinteinen aikamatkustus ei ole puoliksikaan niin kiinnostavaa kuin ajatus ajasta asiana, jonka voi kokea eri tavoilla. Jumala... elää ajan ulkopuolella? Jos koet kunnon déjà vuut, voit luottaa tylsiin selityksiin - tai kuvitella irtaantuneesi ajasta. Jos ajan armoilla elävän onkin mahdotonta järjestellä villeimpiä visioita tarinaksi tai edes ajatuksiksi, tätä ajassa poukkoilua on käsitelty muutamia kertoja. 70-luvun Slaughterhouse-Five on kelpo filmatisointi klassikkoromaanista. Miekkonen kokee epälineaarisesti merkittäviä asioita kuten sodan, ihmissuhteita ja universumin salaisuuksia.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Leffalista #9: Hirmu... Leffalista #11: Kunn... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (10 viestiä)

Stfulleri

Rekisteröitynyt 24.06.2008

29.05.2012 klo 13.31 3 tykkää tästä

Suosittelen: http://www.imdb.com/title/tt0910554/
lainaa
Czerwony

Rekisteröitynyt 11.04.2007

29.05.2012 klo 13.47 2 tykkää tästä

Suosittelen: http://www.imdb.com/title/tt1910272/ (vaikkei se nyt leffa olekaan, mielenkiintoisinta settiä aikamatkustuksesta aikoihin(ba-dum-tsih))
lainaa
TatiTheThird

29.05.2012 klo 15.32 1 tykkää tästä

Missä ihmeessä on Paluu Tulevaisuuteen -trilogia?
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

29.05.2012 klo 16.19 1 tykkää tästä

TatiTheThird kirjoitti:
Missä ihmeessä on Paluu Tulevaisuuteen -trilogia?


"Viikon lista ei pyri löytämään leffamaailman merkittävimpiä matkoja, vaan muistuttamaan muutamista erikoisista sellaisista."
lainaa
vandamme

29.05.2012 klo 19.09 1 tykkää tästä

timecop :D ei niin merkittävä mutta kuitenkin. aika matkailua siinäkin on.
lainaa
TatiTheThird

29.05.2012 klo 19.13

manu kirjoitti:
TatiTheThird kirjoitti:
Missä ihmeessä on Paluu Tulevaisuuteen -trilogia?


"Viikon lista ei pyri löytämään leffamaailman merkittävimpiä matkoja, vaan muistuttamaan muutamista erikoisista sellaisista."

Aivan. :) No näinhän se siis menee.
lainaa
Evoxia_

29.05.2012 klo 20.39 2 tykkää tästä

Stfulleri kirjoitti:
Suosittelen: http://www.imdb.com/title/tt0910554/


Komppaan! Mahtava leffa :D
lainaa
trent67

Rekisteröitynyt 12.04.2007

29.05.2012 klo 20.57 3 tykkää tästä

Muistuttaisin myös vaikka näistä:
12 Monkeys
http://youtu.be/l0gEkxzOHho
Donnie Darko
http://youtu.be/N49ISZ4LpkU
Time Bandits
http://youtu.be/Yd4DBq8a2y0
Groundhog Day
http://youtu.be/tSVeDx9fk60
The Time Traveller's Wife
http://youtu.be/USUDlMBR-dQ
Muokannut: trent67 29.05.2012 klo 21.27 lainaa
sunn

29.05.2012 klo 22.26 1 tykkää tästä

Komppaan Trentin listaa, vaikka Groundhog Day ja Apinat taitaakin mennä sinne merkittävien osastolle. Jokainen voi kuitenkin poimia omansa tältä listalta (tai lisätä tarvittaessa): http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Time_travel_films

Koska niissä merkittävissäkin on ensimmäinen kerta, niin tässä hyvä lista: http://www.toptenz.net/top-ten-time-travel-movies.php

Oma poimintani olisi Päiväni murmelina.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

30.05.2012 klo 11.33 3 tykkää tästä

Jep, Trentin lista on täyttä kultaa. Tuo FAQ-leffa, jota Stfulleri suosittelee, pitääkin tsekata.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova