Tuorein sisältö

Leffalista #55: Ulkomaiset Kummelit

Jari Tapani Peltonen

25.02.2014 klo 20.00 | Luettu: 5709 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Jumankauta juu.
Kummeli V haisee suhteellisen pahalle ja suhteettoman pahalle: pahalle. Viime syksynä nuuhkin pariakin parempaa Kummeli-leffaa ja sketsisarjan kokonaista tuotantokautta, joten uskon nenäni olevan kunnossa.

Arvostelun kommenteissa lukija tuumi, että Kummelin lähimpiä amerikkalaisia vastineita ovat stunttiryhmä Jackassin dokumentit. Olen eri mieltä, joten listaan muutamia hyviä ja huonoja ulkomaisia sketsielokuvia, joihin vertasin kotimaista saavutusta suoraan ja alitajuisesti.

Monty Python ja elämän tarkoitus


Jo se on hauskaa, kun sketsileffa väittää kertovansa "kaiken kaikesta" (tai Kummeleihin verrattuna: jo teeman olemassaolo on bonusta). Pythoneiden härskein ja sadistisin materiaali kuten sketsi oksentavasta ja räjähtävästä plösöstä ei välttämättä ole tiimin miellyttävintä materiaalia, mutta toisaalta jokainen katsoja, joka ei suutu, on voitto brittihuumorille. Ristiriidat ovat huumorissa tärkeitä. Kuivien ja kukkomaisten brittien suusta pippelijututkin naurattavat, kun taas joku pierevä Jukka Rasila kuuluisi leffan sijasta eläinlääkärille.



Movie 43


Viime vuoden huonoimmaksi elokuvaksi usein haukuttu Movie 43 on siedettävä jos ovat Kummelitkin. Kehyskertomuksessa hullu mies kaupittelee kelvotonta käsikirjoitusta studiolle. Vaikkapa se, että kivespussit kasvavat Hugh Jackmanin leuasta, ei varsinaisesti ole hauskaa, mutta onpahan kohtaus kuriositeetti. Emma Stonen kiihkeä suoritus pimeänä pimuna ("En voi uskoa että otit suihin pultsarilta", "Hän oli velho!") on hauskempi kuin Kummeli V kokonaisuudessaan.



Mitä kaikkea oletkaan aina halunnut tietää seksistä, mutta et ole rohjennut kysyä


Väitetysti Woody Allen pahastui tohtorille, joka varasti häneltä vitsin, ja teki siksi tämän kreisikomedian, jolla on sama nimi ja samat väliotsikot kuin tohtorin kirjalla. Woody selittää sodomian kuvaamalla miehen ja lampaan salaista suhdetta. Hän varoittaa tosi isojen tissien tai tissin vaaroista. Hän näyttelee itse muun muassa neuroottista siittiötä, joka pelkää minne hän päätyy. Omintakeinen jos kömpelö leffa epäilemättä tykitti viattomampina aikoina.



The Ten


Olen puhunut sen verran levottomia nukkemaisesta Helinä-keijusta ja stop-motion-nukkena uransa aloittaneesta Sheevasta, että tahdon painottaa pitäneeni oikeasta naisesta Winona Ryderista jo ennen tätä elokuvaa, jossa Winona varastaa vatsastapuhujan nuken ja harrastaa sen kanssa kuumaa seksiä. Naisparka saattaa olla traumatisoitunut. Hänen entinen sulhasensa hyppäsi lentokoneesta ilman laskuvarjoa ja ylpistyi kulttimaineensa johdosta.

Aiheena ovat kymmenen käskyä. Mainitut tapahtumat kuuluvat sketseihin "Älä pidä muita jumalia" ja "Älä varasta". Ei leffa käskyjä parodioi, vaan latoo ideoita peräkkäin nopealla tahdilla. "Kunnioita isääsi ja äitiäsi" on söötti juttu. Valkoinen nainen väittää Arnold Schwarzeneggeriä mustien poikiensa isäksi ja palkkaa läskin imitaattorin näyttelemään Arnoldia. Sanoma: erilainenkin perhe voi toimia.



The Kentucky Fried Movie


ZAZ-tiimin ensimmäisessä elokuvassa on samaa otetta kuin myöhemmissä klassikoissa Hei me lennetään ja Mies ja alaston ase, mikä toisaalta muistuttaa, että kyllä juoni sketsikokoelmat voittaa. Hauska on esimerkiksi sketsi "4D-teatterista": miespalvelija murjoo mieskatsojaa elokuvan tapahtumien tahtiin ja innostuu, kun seuraavaksi pyörimään laitetaan pornoa. 70-luvun viihdettä suoraan parodioivat osiot edellyttävät aikakauden tuntemista.



The Onion Movie


Parodiasivusto Onion News Network on DVD-leffassaan aito uutistoimitus, joka on vaarassa menettää arvovaltansa. Onion-huumori on parhaimmillaan, kun tyhmä voi luulla vitsiä faktaksi, eikä tunnelma oikein kehity, kun osa sisällöstä on tuttua satiiria ja osa perinteisempää sketsikouhkaa.

Hyviin hetkiin lukeutuu huumoritraileri Cockpuncher, jossa Steven Seagal näyttelee munille lyömisen mestaria. Vitsi toimii, koska moni oikeasti innostuisi sellaisesta filmistä. Kummeli V:n väsynyt leffaparodiaosuus ei parodioi muuta kuin tekijöidensä yleissivistystä. Pistä Kummelit katsomaan tuoretta Marvel-leffaa, niin he arvatakseni tuumivat "ai, taas noita Mad Max -juttuja".



Pula-ajan Disney-filmit


Sotavuosien animaatio-antologiat kuten Make Mine Music ja Melody Time eivät ole mitään Fantasioita tai Leijonakuninkaita, mutta tämän listan törttöilyihin verrattuna ne ovat taidetta. Yhdessä Make Mine Music -osiossa rakkaustarina vaikuttaa sammuttavan junttien sukuriidan, kunnes nuoripari alkaakin tapella ihan vain koska niin avioparit tekevät. Kyseinen sketsi ei ole Kummeli V:n lopputappelua hauskempi ainoastaan siksi, että tykkään vauhdikkaasta animaatiosta, vaan siksikin, että käsikirjoituksesta löytyy vitsi.

YouTubesta löytyi näytteeksi Melody Time -episodi, joka esittelee ainakin sitä vauhtia:


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Leffalista #54: Kumm... Peltonen ja Oscar-ga... >

Keskustelut (1 viestiä)

canmakedifference

25.02.2014 klo 22.53 1 tykkää tästä

oho random kommenttini aiheutti paskaryöpyn ja leffalistan. ja vielä sanotaan ettei kannata äänestää
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova