Tuorein sisältö

Kummeli V

Ensi-ilta: 19.02.2014
Genre: Komedia
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

19.02.2014 klo 12.40 | Luettu: 41653 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Uli uli uli uli uh huh huu! Uli uli uli uli uh huh huu! Siinä oli ennusteeni lukijapalautteen sävystä.

Kummeli V on uusi, ratkaisevasti huonompi Kummeli Stories. Vaikka sketsin idea olisi ryyppäys ja pulisongit, tämä on vasta puolitotuus. Storiesin jääkiekkosketsi on klassista Kummeli-huumoria. Kun valmentaja vetää kännit, hän tekee sen salassa. Paljastumisen riski lisää jännitteitä. Ainoastaan valikoidut hahmot irvistelevät, joten on selvää, mikä on normaalia ja mikä omituista tarinan sisäisessä maailmassa. Valmentaja puhuu tankeroenglantia amerikkalaisen vahvistuksen kanssa, koska amerikkalainen vahvistus on amerikkalainen. Onnistuneen musiikin säestämänä tapahtumat etenevät liukkaasti kohti sketsin lopetusta: valmentaja yrjöää. Mikä oli hyvää? Maailmanrakennus.

Elokuvassa Kummeli V pulisonkimies ryyppää ja huutaa ja pieree ja takoo rumpuja. Vain hetken tarina vaikuttaa tarinalta. Huutava juoppo on kesämökin isännän vanha kaveri, emäntää ketuttaa ja tällaistahan elämässäkin tapahtuu. Vaatimukset on tarkoitus pitää matalalla, mutta jopa Kummeli-sketsiin kuuluu päätös. Teoriassa irralliset tarinat sidotaan yhteen tiiviimmin kuin Stories teki, mutta käytännössä tarinat loppuvat kesken esiteltyään seuraavan tarinan. Tämä on hyvin turhauttavaa.

Rumpalijuopon ja kärttyvaimon konflikti ei kärjisty, vaan muiden tarinoiden hahmot ilmestyvät paikalle ja se oli siinä. Nyt leffa kertookin mammanpoikajengistä, joka suuttuu kyläkaupalle. He suunnittelevat ryöstöä - kunnes seuraavan tarinan hahmo ilmestyy kertomaan mitä jätettiin näyttämättä. Optimisti tuumii, että kummeleilla on huono päivä, mutta pahoin pelkään, että he yrittävät tosissaan. Mukana on se parempi ohjaaja, jollaista toivoin porukan perhe-elokuvan Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri arvostelussa, mutta Aleksi Mäkelä ei nosta Possu ja Kärpänen -sketsin isiä lähellekään keskinkertaisen mutta nykyaikaisen kansanviihteensä tasoa. En olisi uskonut, että Mäkelä haastaa 80-luvun kotimaiset komediat järjen musertavassa paskuudessa.

Heikki Silvennoinen näyttelee mm. panomiestä, joka hymisee "heh heh" -tyyliin, koska hän saa aina kaikki naiset. Vain tämän jutun aion muistaa. Kummeleilla on oma tyylinsä. Hahmot ovat luusereita, mutta olipa kyse huutajista, sössöttäjistä tai ylitseampuvasti puetuista puunaamoista, onnistuneet hemmot ovat aina sympaattisia. Panomies olisi osuma, jos myös hänelle suuttuvat miehet olisivat kummelihahmoja (tai tavallisia ihmisiä). Panomiesjahtiin lähtevät kikattaen ja pyssyt paukkuen Körmy-tyyliin virnistelevä Heikki Kinnunen, sietämättömästi yli vetävä Jukka Rasila ja kumppanit. Heihin verrattuna panomies on normaali. Vastakkainasettelun on komediassa onnistuttava. Vain valikoidut koomikot kuten perushuonon Kummeli Alivuokralaisen luontevasti aggressiivinen Mikko Kivinen tuovat jotakin käyttökelpoista Kummeli-puuroon.

Kummeleiden tieteisfantasia kuulostaa vaihtelulta? Yksi episodeista ei parodioi sellaisia, vaan sellaisten tekemistä, ikään kuin porukalla olisi auktoriteettia edes pieraista edes mockbustereiden (TransMorphers, Age of the Hobbits) suuntaan. Tekijät vaikuttavat parodioivan ennakkoluulojaan. Tympeän ohjaajan ohjailema "Excalibur IV" kertoo miekkamiehestä, joka hakkaa porukkaa ja puhuu englantia samaan köyhään tyyliin kuin kummelit yleensäkin, myös muissa episodeissa. Kummelit ovat rikastuttaneet maamme kieltä ja kulttuuria. Kun menneitä mietin, mieleen muistuu heti kuka entinen kuoma imitoi parhaiten Jukka Emil Vanajaa tai panomiehen tasoisia hahmoja ja missä porukassa mikäkin hokema oli hitti. Kummelit takuulla tietävät hokemiensa suosion, mutta vinkkiä ei ole ymmärretty, vaan ainoa biisikin on englanninkielinen.

Ja muistakaa: vaikka minä joku turha huumorintajuton snobi nössö homo olisinkin, ei minulle sitä itselle tarvitse kertoa. Nahkapuku puristaa pallia, tämä ei ole taivaallista rallia.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Lone Survivor... Helinä-keiju ja meri... >

Keskustelut (21 viestiä)

Jype

19.02.2014 klo 16.09 9 tykkää tästä

Kiitos tästä.
lainaa
Fanboy

19.02.2014 klo 16.10 4 tykkää tästä

qq byhyy, hyvä lehva! 5/5
lainaa
fijdsaofdsajio

19.02.2014 klo 17.35 9 tykkää tästä

"* tähti" lopetin lukemisen arvostelija on väärässä huono paska tyhmä ei tykkää huumorista tikku pystyssä akka
lainaa
jarsson

19.02.2014 klo 17.39 1 tykkää tästä

Heh, aamuradiossa näyttelijät itsekkin ihmettelivät miksi pierut on nyt nostettu esiin tässä elokuvassa. Kokonaista 5 kertaa tapahtuu elokuvassa. Noh, pakkohan se on mainita kai... mutta katsomaan silti huomenna..
lainaa
mz-412

Rekisteröitynyt 22.11.2008

19.02.2014 klo 18.02 17 tykkää tästä

Nyt meni arvostelija sohaisemaan muurahaiskekoon, kummeli on yksi maamme kansallis aarteista. kyseessä tulee kuitenkin olemaan katsotuin suomi pätkä tänä vuonna.
lainaa
Virtanen

19.02.2014 klo 18.12 17 tykkää tästä

mz-412 kirjoitti:
Nyt meni arvostelija sohaisemaan muurahaiskekoon, kummeli on yksi maamme kansallis aarteista. kyseessä tulee kuitenkin olemaan katsotuin suomi pätkä tänä vuonna.


Peltonen on Peltonen. Sillä on kieroutunut leffamaku. Itse menen ainakin katsomaan. Helvetin hauskat trailerit ainakin olivat.
lainaa
eden-

19.02.2014 klo 19.13 1 tykkää tästä

Tuleeko Nymphomaniacista arvostelua joskus? :)
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

19.02.2014 klo 20.04 19 tykkää tästä

eden- kirjoitti:
Tuleeko Nymphomaniacista arvostelua joskus? :)


Tarkoitus on arvostella se 5,5 tunnin ohjaajan versio kun mahdollista.
lainaa
Samueli

19.02.2014 klo 21.45 7 tykkää tästä

Leffa oli itsestänikin hyvin huono. Meinasin nukahtaa yhdessä vaiheessa ja elokuva oli hyvin repaleinen ja ei sisältänyt yhtä juonta vaan koko leffasta jäi sellainen sekametelisoppa mieleen. Yksittäiset sketsit nauratti, muuta hyvää en osaa leffasta sanoa. Loppu oli mitään sanomaton. :/ HArmi...

(Peltonen ei nyt ihan metsään ampunut ... tällä kertaa)
lainaa
mogvisti

Rekisteröitynyt 12.04.2007

20.02.2014 klo 00.17 23 tykkää tästä

Jari-Pee kirjoitti:
Tarkoitus on arvostella se 5,5 tunnin ohjaajan versio kun mahdollista.


Miten lienee onnistuu arvostelun kirjoittaminen yhdellä kädellä?
lainaa
Veteraani

20.02.2014 klo 07.54 3 tykkää tästä

Kriitikolla on oikeus mielipiteeseensä ja lukijoilla myös, vaikka se lukijoiden mielipide olisikin että kriitikko on idiootti. Se, että kriitikko kommentoi saamaansa negatiivista (vaikkakin aiheetonta) palautetta ei sovi kriitikon arvolle. Ja tämä sellaisen lukijan mielestä, joka kuitenkin arvostaa kyseistä kriitikkoa sekä kriitikkona että humoristina. Ja tämänhetkisen tilanteen perusteella ennustus oli jopa väärä.
lainaa
Nakkivene

20.02.2014 klo 08.09 13 tykkää tästä

"Uli uli uli uli uh huh huu! Uli uli uli uli uh huh huu! Siinä oli ennusteeni lukijapalautteen sävystä."

Are you a Wizard?
lainaa
Koiravaari

20.02.2014 klo 20.04 8 tykkää tästä

En ole aiemmin Peltosen arvosteluja mistään elokuvasta koskaan. Joten ilmeisemmin oma arvosteluni elokuvasta on suht objektiivista tahi puolueetonta. Isona kummeli-fanina( koko sarja-ja elokuvatuotanto 90-alusta löytyy kaikki omasta hyllystä) ja Juuri elokuvista tulleena, olen valitettavasti samaa mieltä Peltosen kanssa. Kasassa olisi voinut olla ainekset hyvään ja räiskyvään suomalaineen komediaan. Löytyi kivasti kaksimielisyyksiä, ihan ok uusia-Kummeli henkilöhahmoja. Mutta, erillisten tarinoiden onneton yhdistäminen toisiinsa oli todella epäonnistunut. Todellinen juoni puuttui kokonaan. Kolmessa ensimmäisessä elokuvassa (Stories, Kultakuume,Jackpot) oli selkeä alku, takaa-ajo/pako ja loppu. Tms. Perus elokuvan rakenne. Kummeli 5:ssä oli kyllä sitä jotain vanhaa, mutta sitä oli toistettu aivan liikaa. Kaikki elokuvan hahmot oli vanhoja tuttuja hahmoja vuosien varrelta. Panomies vitsit naurattaa aina muutaman kaljan jälkeen ketä vaan. Mutta entäpä 60v. Monkki Mähönen? Vuonna -91 ( ja 2001 myös) se oli aivan helvetin hauska lobotominen raivorumpali. Mutta että vuonna 2014? Rihmakallon ja Cobran kappaleet olisi ihan hyvin voitu korvata Speedyllä ja Sakulla. Sekin olisi ehkä oikeasti naurattanut. Puolessa välissä elokuvaa mietin että , tästä puuttuu enää Aake Kalliala, Ruonansuu, Petelius tai joku muu tekohauska vanha pieru. Noh, Aaken Isaskar Toukka hahmo oli jo melkein ennalta arvattavissa, plus muiden Toukan perheen hahmot. Elokuvan "perheet" toistivat samaa kopiota kuin aiemmat hahmot omissa poikaporukoissaan. 2-3 vähän yksinkertaista yli-ikäistä mammampoika nössöä kuuntelee ja ihailee kun fiksu johtaja-isä/veli/kaveriansa ja hän näyttää miten homma hoituu. Sama kaava toistuu uudestaan ja uudestaan. Vielä sekin että Heikki Kinnusen esittämä Pastori Rauno Ylämäki oli sitä vanhaa Kinnusen soitinmenot-älyvapaapalokunta-körmy tavaraa edelleen. Aika kultaa muistot? Onko odotettavissa Puukon Vejestet sukukokousta? Kouhian, Jankon betonin ja Jakke&Sepin yhteistä remontti kokopitkää elokuvaa? Toivottavasti ei. Vanhoilla ja loppuun kulutetuilla pieru-ja pimppi, hurri-vitseillä, buutous-näyttelijöillä ja kourallisella uusia ja vanhoja suomalais komiikko/näyttelijöillä ei saa edes Aleksi Mäkelän ohjauksessa kolmen tähden hauskaa. Kylä lähtee.
lainaa
hiekkaapilussa

21.02.2014 klo 09.47 5 tykkää tästä

Peltosella taas hiekkaa pillussa.. milloinkas sitä ei olisi
lainaa
VMV

21.02.2014 klo 10.01 3 tykkää tästä

Olen jo vuosia sitten oppinut että jostain syystä komedioiden kohdalla kriitikoiden antamat pisteet ovat kääntäen verrannollisia leffan hyvyyteen.
lainaa
brk

21.02.2014 klo 18.36 4 tykkää tästä

Nevermind jostain Kummelista, mutta koska Peltonen arvostelee uuden keijuelokuvan? Sitä minä odotan.
lainaa
paskaputous

21.02.2014 klo 18.44 12 tykkää tästä

Suomalainen "huumori" on paskaa. Puetaan päälle hölmöt vaatteet ja sönkötetään jotakin järjetöntä "kliffaa hei" - iskulausetta, jota ipanat sitten välitunneilla saavat toistella kuvitellen olevansa hauskoja.

lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

22.02.2014 klo 15.02 1 tykkää tästä

paskaputous kirjoitti:
Suomalainen "huumori" on paskaa. Puetaan päälle hölmöt vaatteet ja sönkötetään jotakin järjetöntä "kliffaa hei" - iskulausetta, jota ipanat sitten välitunneilla saavat toistella kuvitellen olevansa hauskoja.

Suomalainen huumori on maailman parasta. Oikeastaan anut elokuva/sarja-tyyppi, missä kotimaiset pieksevät jenkit on näytelty komedia.
lainaa
Slaya

Rekisteröitynyt 28.06.2008

22.02.2014 klo 15.51 5 tykkää tästä

Lichi kirjoitti:
paskaputous kirjoitti:
Suomalainen "huumori" on paskaa. Puetaan päälle hölmöt vaatteet ja sönkötetään jotakin järjetöntä "kliffaa hei" - iskulausetta, jota ipanat sitten välitunneilla saavat toistella kuvitellen olevansa hauskoja.

Suomalainen huumori on maailman parasta. Oikeastaan anut elokuva/sarja-tyyppi, missä kotimaiset pieksevät jenkit on näytelty komedia.

lol
lainaa
rossg

22.02.2014 klo 22.27 2 tykkää tästä

Lähin jenkkivastine taitaa olla Jackass niin kaukana kuin se onkin, joten täytyy kyllä sanoa että Kummeli on hauskempaa.

Jenkkien komediat sekoittaa mukaan yleensä romantiikan ja "suuret" juonikuviot. Lopussa Jennifer Aniston saa miehen *oksennus*
lainaa
majakka

24.03.2014 klo 10.25

Onko huumorintaju muuttunut? Kummeli 5 on samaa kansan mielenterveystyötä kuin turhapurot yms. Koomikot elokuvassa ovat kuitenkin samat ja osa vanhojakin, joten ei hätää. Koomikolle nauretaan koska hänestä pidetään.
Kummelit ovat lunastaneet paikkansa sydämellisyydellään,inhimillisyydellään, kiltteydellään,naivilla yksinkertaisuudellaan. Elokuvien viesti on rauhoittava, elämä jatkuu, aina voi nauraa vaikka kaikki menisi päin persettä. Ei kai komedian tarvitse olla klassikko- sehän on kulutustavaraa ja siksi sen ei tarvitse kestää kuin seuraavaan elokuvaan asti. Minusta elokuva oli värikylläs,hauska, rentouttava ja riittävän taiteellinen jotta se piti otteessaan ja sai elämän tuntumaan paremmalta.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova