Tuorein sisältö

Peltonen vs ihana massatuho-Jumala

Jari Tapani Peltonen

01.04.2014 klo 22.00 | Luettu: 7495 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Poppis-kulttuuri-Nooa.
Jumala katui ihmisen luomista, mutta piti yhä alkuperäisestä ajatuksesta, joten Hän päätti säästää suosikkipoikansa Nooan ja buutata systeemin. Suuri vedenpaisumus teurasti syntiset paskiaiset, mutta Nooa pelasti arkilla perheensä ja parin useimpia eläimiä. Vedenpinnan laskettua Nooa ryhtyi grillaamaan otuksia, joita oli tarkoituksella otettu mukaan ylimääräisiä. Tällöin Jumala piipahti paikalle sopimusasioissa. Kymmentä käskyä enteileviä vaatimuksia oli, mutta yleisesti ottaen Hän lupasi hyvää maan uudelleen täyttävälle ihmiskunnalle, joten ei muuta kuin töihin; mitä serkumpi, sitä herkumpi. Nooa itse keksi ensitöikseen alkoholin. Vedettyään kännit hän keksi rasisminkin, sillä yksi hänen pojistaan näki hänet alastomana ja tästä suivaantuneena Nooa tuomitsi pojastaan polveutuvat kansat orjuuteen. Näin Raamatussa lukee.Tarina ei ole Raamatun sympaattisimpia, mutta tarina on Hyvän kirjan tunnetuimpia, koska siistitty versio on helppo tiivistää kuvakirjaan tai vastaavaan mediaan. Pareittain arkkiin kävelevät elukat kiihottavat mielikuvitusta. Nooa rakasti eläimiä! Hellyyttävyyttä korostetaan usein hassulla Nooalla: känniraivon sijaan mies keksikin sen, miten setä voi muuttua illan mittaan hupsummaksi.

Synkistä ja raadollisista tarinoista tuttu ateistiohjaaja Darren Aronofsky on väsännyt aiheesta ison budjetin elokuvan Noah. Studiolle kuuluu kiitos riskinotosta, mutta huvittavaa on se, miten paniikissa studio on. Jos olet kyseisestä leffasta kiinnostunut, studiolla ei silti ole hajua siitä, kuka sinä olet ja mitä sinä oikein haluat.

Eräässä julisteessa varoitetaan, että elokuva ottaa taiteellisia vapauksia, mutta vakuutetaan tekijöiden tuntevan, että elokuva on hengeltään uskollinen tarinalle, joka on monille "uskon kulmakivi". Yhdysvalloissa studio kalastelee suosituksia uskonnollisilta auktoriteeteilta. 3D-versiota ei nähdä Yhdysvalloissa, sillä 3D-version on tarkoitus myydä leffa tehosteviihteenä markkinoilla, joilla ihmiset ovat kiinnostuneempia hömpästä kuin sisällöstä. Näin väittävät arvostetun Hollywood Reporterin sisäpiirilähteet.


Suon studiolle ymmärrystä. Monet uskovaiset puhuvat kiihkoissaan potaskaa jo ennakkoluulojen pohjalta ja vääristelystä tykkäävät ateistitkin. Aronofsky on omien sanojensa mukaan "jumalaton mies" ja leffa on "vähiten raamatullinen raamatullinen elokuva koskaan". Näitä tietoja on eteenpäin jaettu, mutta jos ihmiset lukisivat artikkeleita eivätkä kohuotsikoita, he tietäisivät, että Aronofsky harrastaa niin sanottua hengellistä ajattelua ja haluaa juuri siksi pohtia, mikä merkitys tällä tarinalla on täyttämällä tarinan aukot. Haluan palavasti kuulla mitä fiksulla miehellä on sanottavaa. Vielä en ole leffaa nähnyt. Käsittääkseni se on levittäjä, joka ei aina uskalla järjestää lehdistönäytöstä tehostehumpuukista meilläpäin.

Että miten on, onko ruumiisi valmis raskaalle Nooalle, vai kannattaisiko sittenkin katsoa uudestaan Evan Taivaanlahja? Maailma tuhoutuu paitsi arkkitarinassa, myös Ilmestyskirjan ennustuksessa, mutta jostakin syystä vain toinen sattumus on inspiroinut hevimetallitaiteilijoita tuottamaan ranteidenviiltelykamaa. Jos Nooan seikkailuista on sävelletty örinäbiisejä, pyydän suosituksia.


Synkkää nooailua löytyy tieteisfiktiosta? Elämänmuotoja kuskataan usein avaruuslaivalla turvaan posahtaneelta maapallolta. Joskus tarinan sisälläkin puhutaan "modernista Nooan arkista". Ymmärrän yleensä sen, kun messias-myyttiä mukaillaan, mutta mikä on Nooa-viittausten merkitys? Nooan tarina tavataan pelkistää muutto-operaatioksi. Jos Raamattua luetaan kylmän kirjaimellisesti, on loogisempaa väittää, että kyseinen tarina on ironinen vitsi, jossa ainoa Jumalan säästämä hyveellinen mies, josta me kaikki polveudumme, paljastuu loppuratkaisussa ensimmäiseksi juopoksi mulkuksi.

Uskon Jumalaan ja uskon tarinankerronnan voimaan. Uskon ettei kaikkivaltias halunnut luoda virheetöntä olentoa ja lyödä sen kouraan universumin tarkkoja kaavakuvia. Useiden sukupolvien tekemän taustatyön ansiosta fiksuimmat meistä ymmärtävät oikeasti alkeet mistä lie molekyyleistä. Useammat ymmärtävät paremmin tarinoita. Haluaisin nähdä mm. sellaisen elokuvan, joka alkaa tilanteesta, jossa neandertalinihmiset hakkaavat ja raiskaavat toisiaan ja eläimiä. Lopulta tulvat vievät heidät mennessään, kun taas samaan aikaan elävät nykyihmiset selviävät koettelemuksesta kiitos sivistyksen. Tarina olisi modernimpi mutta käytännössä sama tarina kuin tarina Nooan arkista. Painopiste olisi hömppäversioita selkeämmin siinä teemassa, että vain osa ihmisistä ansaitsee jatkaa. En pyri haihduttamaan uskonnollisuutta, joten lisätään, että ehta enkeli voi yhtälailla neuvoa selviytyjiä, vaikka tapahtumasarja olisi luonteeltaan vähemmän fantastinen ja "sisäänpäin lämpiävä".

Aronofskyn näkemys saa olla todella köykäinen pettääkseen. Vaikka olen lukenut jonkin verran uskonnollista kirjallisuutta, suosikkitulkintani (omiani lukuunottamatta) löytyy tällä hetkellä elokuvasta Fantasia 2000. Siinä Aku Ankka ja Iines Ankka avustavat Nooaa klassisen musiikin tahtiin. He molemmat luulevat, ettei toinen ehtinyt arkkiin, joten he ovat surullisia siinä vaiheessa, kun Hessu Hopo ja kumppanit oletettavasti porisevat kuolemantuskissa suolavettä keuhkoissaan, ja he ilahtuvat juuri silloin, kun uusi aika alkaa. Siinä tulkinnassa ainakin on tunnetta.V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Sarjamulkaisu #7: Ny... Leffalista #56: Muna... >

Keskustelut (1 viestiä)

VEIVINHEITTOVIHKO

04.04.2014 klo 09.29 1 tykkää tästä

Pimeä energia (tai aine) = Jumala :P
lainaa

Kirjoita kommentti
Muita tekstejä tältä kirjoittajalta

Joulukisat 2022
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova