Tuorein sisältö

Haastattelussa Darren Aronofsky

Vieras

25.08.2014 klo 14.31 | Luettu: 2485 kertaa | Teksti: Vieras

Nooan tarina uudelle sukupolvelle
Darren Aronofsky on arvostettu ohjaaja, jonka uralla on ollut sellaisia teoksi kuin Pi, Requiem for a Dream, Black Swan ja viimeisimpinä Noah. V2.fi julkaisee yhteistyössä Paramount Picturesin kanssa ohjaajan haastattelun.

Kasvoit vanhoillisjuutalaisessa ympäristössä, miten tulkitset Nooan tarinan?

Tämä kaikki alkoi 13-vuotiaana kirjoittamastani runosta. Se oli runo Nooasta, enkä tiedä miksi tein sen. Löysin sen äskettäin. Tässä elokuvassa on paljon ajatuksia - ajatus toivosta, ajatus osavastuullisuudesta luomistyöhön.


Mikä oli suurin haaste?

Tehdä yksi ihmiskunnan tunnetuimmista tarinoista. Kaikki ovat kuulleet Nooan tarinan. Se on hieno tarina, pelastaa eläimet kaksin kappalein. Halusin käydä sen tarinan kimppuun.

Kuinka lähestyit tarinaa?

Ajattelin tekstiä täydellisenä totuutena. Sitten päätin herättää sen eloon tämän vuosisadan yleisölle.

Uskonto on kuuma puheenaihe nykypäivänä ja sitä halutaan vältellä. Huolestuttiko se sinua?

Ei lainkaan. Kuten sanoin, halusimme pysytellä Raamatun tekstissä. Toki mukana on tulkintaakin, sillä Nooan tarina on neljä kappaletta pitkä eikä Nooa sano sanaakaan. Halusimme Russell Crowen kuitenkin puhuvan elokuvassa.


Miksi julkaisit Nooan tarinan ensin sarjakuvana?

No, elokuva kirjoitettiin kuusi vuotta sitten, eikä kukaan ollut silloin kiinnostunut raamattuelokuvista. En halunnut sen työn menevän hukkaan ja olin hyvin utelias. He ovat alkuperäisiä supersankareita. Nooan alkuperäistarina on paljon parempi kuin Teräsmiehen alkuperäistarina.

Miksi Nooa?

Kukaan ei ole yrittänyt sitä aiemmin ja se oli hyvin jännittävää. Nyt on mielenkiintoinen aika tehdä raamattuelokuvia.

Mistä löydät intohimosi elokuvien tekemiseen?

On vaikea herätä aamuisin tekemään elokuvia, kun sinulle sanotaan “Ei” joka päivä. Hahmoihin täytyy suhtautua intohimoisesti ja sen kautta selviää vaikeista ajoista.


Haluatko kertoa eeppisiä tarinoita?

Minulle The Fountain oli sitä kaikkea, mitä olen aina halunnut tehdä. Se tuntui eepokselta. Jokaisella elokuvalla on rajoituksensa ja ne koettaa kääntää joksikin positiiviseksi. Aika ja raha rajoittavat aina. Olisi ollut hienoa, jos tähänkin leffaan olisi ollut 20 tai 30 miljoonaa dollaria lisää, mutta sitä oppii elämään sen kanssa, mitä on.

Voitko kertoa Emma Watsonin valinnasta rooliin?

Onnekseni en ollut nähnyt hänen näyttelemistään aiemmin paljoa. Tiesin kyllä, miltä hän näyttää. Kun hän tuli koe-esiintymiseen, vakuutuin hänen näyttelijänkyvyistään.

Entä Russell Crowe? Oliko hän aina sinun Nooasi?

Se rooli oli vaikea täyttää. Tarvittiin joku jolla oli voimaa ja uskottavuutta. Russell on sellainen. Hurskaus taas on yhdistelmä oikeudenmukaisuutta ja armoa ja tarvitsin jonkun, joka pystyy siihen. Ja taas, Russell oli sellainen.


Mistä sait vaikutteita elokuvan visuaaleihin?

Menin Islantiin pari vuotta sitten ja rakastuin siihen maahan. Se on vain jotain täysin uutta esimerkiksi Brooklyniin verrattuna. Ajattelin silloin, että se olisi hieno ympäristö tälle elokuvalle.

Kuinka päätit, mitä eläimiä Noahissa näytetään?

Alusta asti päätin, ettei näytetä vain eksoottisia eläimiä kuten jääkarhuja, norsuja tai kirahveja. Ja kuten elokuvasta näkyy, mukana on valtava valikoima eri lajeja. Enkä koskaan halunnut, että mukana olisi oikeita eläimiä.

Kuinka paljon taustatyötä tehtiin?

Voi, sitä tehtiin loputtomasti. Keskustelimme maailman johtavien raamatuntutkijoiden kanssa. Se auttoi paljon.


Oletko uskovainen?

Se, mitä uskon, ei ole tärkeää. On tärkeää, kuinka kohtelin tarinaa. Halusin herättää Nooan tarinan eloon. Kyse ei ole siitä, uskonko minä.

Mitä luulet uskovaisten ja ei-uskovaisten saavan irti tästä elokuvasta?

Luulen, että uskovaiset saavat siitä irti kaiken, mitä toivovat. Muut innostuvat, kunhan he tajuavat, ettei kyseessä ole heidän isoäitinsä tuntema Nooa. Tämä on elokuva, jossa katsotaan niitä todisteita, joita Raamatussa on ja loimme fantastisen maailman seuraamalla Raamatusta löytyviä vihjeitä.

Toivon, että yleisö viihtyy. Toivon myös, että elokuva herättää keskustelua ja ihmiset pohtivat sen teemoja. Mukana on paljon juonikuvioita, jotka tekevät siitä ajankohtaisen.

Käännös: Manu Pärssinen


V2.fi | Vieras
< Yli-ikäinen Mutantti... Isoisän Captain Marv... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova