Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Logitech G910 Orion Spark

Mikko Heinonen

28.08.2015 klo 10.12 | Luettu: 13887 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Hiljainen tappaja
Olen tykästynyt mekaanisiin näppäimistöihin niin kirjoitus- kuin pelikäytössä. Töissä naputtelen Topre Realforcella, kotona on palvellut Razer BlackWidow Elite. Vaikka jälkimmäinen onkin leimallisesti pelinäppis, sillä on myös kohtuullisen mukava kirjoittaa. Ainoa isompi miinus on melkoisen kova ääni, joka ei ilahduta kanssaeläjiä siinä vaiheessa kun artikkelia kirjoitetaan jälleen kerran pikkutunneilla.


Näppäimistöjen kehitys onkin kulkenut melkoisin harppauksin. Siinä missä viisi vuotta sitten kuluttajan ulottuvilla oli lähinnä parin kympin Logitech ja ehkä jokunen kallis erikoisnäppäimistö, on sortimentti laajentunut nykyään valtavasti. Jimm'sin myymäläosasto Assemblyssä sen kertoi: pelkkiä erilaisia pelinäppiksiä oli valittavana useita hyllymetrejä. Tarjolla on monenlaista kytkintä ja tekniikkaa muutenkin. Uusinta uutta ovat RGB-näppikset, joissa jokaisen näppäimen värin voi vaihtaa haluamakseen.

Vielä virtaa


Välillä tuntuukin, että Logarin kaltaiset pioneerit ovat pudonneet kelkasta Razerin, Roccatin ja muiden vauhdissa. Veteraanin aiemmat pelinäppäimistöt eivät ole etenkään itseeni juuri iskeneet: ne ovat olleet rumia ja/tai liian suuria ja paukkuja on laitettu lähinnä ulkonäköön tekniikan sijaan. G910 muistuttaa kuitenkin siitä, että halutessaan Logitech voi edelleen näyttää muille mallia tietokoneen lisälaitteiden valmistuksessa.

G910 käyttää Logitechin omaa Romer-G-kytkinratkaisua. Monesta kilpailijasta tuttu Cherry MX:ien naksutus on poissa ja näppäimistö kuulostaa kirjoituskäytössä varsin "tavalliselta". Ottaen huomioon, miten äänekkäitä pelikelpoiset Cherryt keskimäärin ovat, tämä on kehu. Suorituskyvystä ei ole tarvinnut tinkiä, sillä näppäimet ovat edelleen herkät ja tuntuvat sormissa mukavilta. Tuntuma ja asettelu on selvästi haettu pelaaminen edellä, mutta kirjoittaminenkin sujuu hyvin. Naputtelin G910:llä useamman lehtijutun ilman ongelmia.

Melkein siroOsaa Logitechin pelinäppäimistöistä vaivannut mammuttitauti on saatu hieman kuriin. Eteen kurottuva rannetuki on pienimmilläänkin melko massiivinen, eikä sitä saa kokonaan irti, mutta leveys on sentään jokseenkin normaali. Ohjelmoitavat näppäimet on sijoiteltu tiiviisti vasempaan laitaan. Oikeasta yläkulmasta löytyy muutama multimedianäppäin sekä äänenvoimakkuuden säätörulla.

Nykymuodin mukaisesti myös G910 on valaistu väriä vaihtavilla ledeillä. Lataamalla Logitechin ohjelmiston siihen voi vaihtaa haluamansa valmiin värimallin, säätää erilaisia tehosteita tai jopa muuttaa jokaisen näppäimen värin erikseen. En ihan väitä ymmärtäväni, mikä tässä ominaisuudessa on siitä maksettavan lisähinnan arvoista, mutta ainakin LAN-partyille sillä on mahdollista tehdä näyttäviä efektejä. Jotain iloa voi toki olla esim. siitä, että helpottaa aloittelijan peliä ilmaisemalla normaalit suuntanäppäimet ja tietyt toimintopainikkeet eri väreillä.

Näppäimistön takalaidasta avautuu teline älypuhelimelle tai tabletille. Niihin voi sitten ladata sovelluksen, joka pelisoftan pyöriessä näyttää tietoja koneen tilasta. Tämä on fiksumpi ratkaisu kuin se, että olisi käytetty näppäimistön budjettia LCD-näytön rakentamiseen, sillä ne osoittautuvat yleensä hyvin nopeasti täysin turhiksi.

Melkein hintansa väärtiEdellinen testaamani Logitechin näppis oli G510s. Siitä jäi vaikutelma, että Logitech on edelleen jumissa 2000-luvun alussa, jolloin pelaajan näppäimistöllä tarkoitettiin ylikokoista avaruuslaivaa. G910 on noin 180 euron hinnallaan kallis tuote, mutta se myös tuntuu kestävältä ja hyvin suunnitellulta. Pelaaminen on mukavaa ja kirjoittaminenkin sujuu ilman jatkuvaa kilkutusta. Rinnakkaistestissä vähän vanhemman mallin BlackWidow'n kanssa G910 osoittautui etevämmäksi lähes joka suhteessa.

Suurin miinus onkin turhan korkea hinta, jota varmasti osaltaan selittää monimutkainen väritekniikka. Jos Logitech malttaisi tipauttaa nämä samat kytkimet noin satkun hintaiseen kansanmalliin, joka heivaisi ylimääräiset sirkushuvit ja keskittyisi vain mekaaniseen erinomaisuuteen, voisi kilpailijoiden leireihin laskeutua vaivaannuttava hiljaisuus.

Hintaluokka: 180 €
Lisätietoja: LogitechV2.fi | Mikko Heinonen
< V2.fi testasi: Logit... Voita Spy-elokuva om... >

Keskustelut (5 viestiä)

Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

28.08.2015 klo 21.23 1 tykkää tästä

Kyllä 180eurolla pitää saada aivan järjettömän hyvä näppis. Tuntuu muutenkin että on karanneet aivan pilviin nuo hinnat. Muutama väriä vaihtava ledi niin hinta nousee satasella. No, onneksi lompakolla voi äänestää.
lainaa
TheAvenger

Rekisteröitynyt 14.10.2008

28.08.2015 klo 21.47

Protec kirjoitti:
Kyllä 180eurolla pitää saada aivan järjettömän hyvä näppis. Tuntuu muutenkin että on karanneet aivan pilviin nuo hinnat. Muutama väriä vaihtava ledi niin hinta nousee satasella. No, onneksi lompakolla voi äänestää.

Mietin aivan samaa. Ei tietenkään ole epäilystäkään etteikö tämä olisi parempi kuin oma 15€ Microsoftin perusnäppis, mutta että maksaisin yli kymmenkertaisen hinnan? Juu ei.
Muokannut: TheAvenger 28.08.2015 klo 21.47 lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

29.08.2015 klo 20.07

Tämän tuotekehityskilvan seurauksena hinnat ovat todellakin karanneet aivan omille lukemilleen. Aivan peruslaudatkin ovat nykyään sen 50 euroa ja jos halutaan jotain erikoisempaa ominaisuutta, voi hintaan piirtää ykkösen eteen.
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

31.08.2015 klo 11.20 1 tykkää tästä

Itsellä tämä ja olen ollut todella tyytyväinen tähän. Ei ne ledit tee kuin noin 40€ lisää, kun kattoo noita näppiksiä, missä erikseen väriledittömät versiot. Varmasti paljon riippuu käyttötarkoituksesta, kannattaako laittaa 180€ näppikseen. Jos käyttää paljon ja löytyy se summa, niin miksi ei. Paljon mukavampi tällä on kirjoitella, kuin normaalilla.

Ledit ovat tässä tosi hienot ja voi säätää mieleisekseen. Voi pelistä riippuen esim säätää tiettyjä toimintoja tekevät näppäimet oman värisiksi. Onko tästä paljon hyötyä? En tiiä. Hienot ne jokatapauksessa on.

Ei tätä näppistä satunnaiseen nettisurffaukseen kannata hommata, mutta jos kirjoittaa, tai pelaa paljon ja haluaa hienot ledivalot, niin on hintasnsa väärti. Jos haluaa hyvän näppiksen, eikä halua maksaa 40€ ledeistä, niin suosittelen Corsair Vengeance K70 -näppäimistöä.
lainaa
Yazu

21.10.2015 klo 04.38

Osaisko joku kertoa kuinka paljon hiljaisempi tämä on verrattuna G15 ja G19 näppäimiin?
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova