Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Logitech MX Master

Esa Toikkonen

19.08.2015 klo 12.50 | Luettu: 4596 kertaa | Teksti: Esa Toikkonen

Kookasta ohjattavuutta
Hiiri on ehkä PC-pelaajan tärkein työkalu ja kokemuksesta voin sanoa, että siihen kannattaa panostaa markettien halvinta vaihtoehtoa enemmän. Se ei välttämättä kuitenkaan tarkoita, että kallein olisi paras, vaan ostopäätöstä kannattaa puntaroida tarkoin laitteiden vaihtelevien ominaisuuksien mukaan. Logitechin hiirivalikoima on laaja ja uutuuksia ilmestyy tasaisella tahdilla. Nyt testikouraamme asettui MXMaster.


Sekä töissä, että kotona käytän normaalisti Logitechin G602:sta, johon väkisinkin vertaan MXMasteria. Kooltaan MXMaster on hieman omaa hiirtäni suurempi ja sen huomaa erityisesti korkeudessa. Ajallisesti pisimmät testituokiot tuli tehtyä oman leipätyön ääressä ja kahtena ensimmäisenä testipäivänä jouduin kesken päivän palaamaan omaan hiireeni käden kipeydyttyä. Hieman totuttua suurempi hiiri teki käden asennosta luonnottoman tuntuisen, mikä pitkässä juoksussa alkoi tuntua ranteen seudulla. Kun hiirtä oli käyttänyt useamman päivän, alkoi käsi tottua muuttuneeseen tilanteeseen ja hiirtä pystyi käyttämään läpi päivän. Painoltaan se on suhteellisen raskaan tuntuinen ja onkin harmillista, ettei tämän hintaluokan laitteessa ole mahdollisuutta muuttaa laitteen painoa pienten punnuksien avulla.

Monenmoista nappulaa


Tärkeintä hiiressä muotoilun ohella ovat sen painikkeet ja niiden asettelu. Peukalolla painettavia lisäpainikkeita on testatussa laitteessa yhteensä kolme. Yhden painallus onnistui painamalla peukalon päätä kohti pöytää, mikä toimi käytännössä sujuvasti. Kaksi painiketta on peukalon varren puolenvälin tienoill eikä niihin osuminen ollut kauhean näppärää. Paraatipaikka peukalon vieressä on omistettu kakkos-rullalle. Rulla on laadukkaan tuntuinen, mutta omassa käytössäni en löytänyt sille juurikaan virkaa.


Hiiren päälipuolella on perinteisten nappuloiden lisäksi yksi painike päärullan lukitsemiseen ja vapauttamiseen. Rullaa pystyy käyttämään joko selvästi porrastettuna tai vapautettuna, jolloin kiekko pyörii erittäin kevyesti ja jatkaa rullausta vaikka sormen siitä irrottaisi. Tietyissä tilanteissa tämä on oikein kätevä ominaisuus, jota kaipaan omalta hiireltäni.

Kevyttä ohjelmoitavuutta


Painikkeiden toimintoja muokataan Logitechin oman sovelluksen kautta. Tehdyt muokkaukset päivittyvät näppärästi hiiren sisäiseen muistiin ja ovat valmiina heti käytettävää tietokonetta vaihdettaessa. Näppäimille ohjelmoitavia toimintoja on tarjolla pitkä liuta, mutta valitettavasti omien painikekomentojen ohjelmointi ei ole mahdollista. Tämä rajaa paljon hiiren potentiaalia ja moni pelaaja joutuu unohtamaan tämän vaihtoehdon.


MXMaster on langaton ja sen toimintaa ylläpitää sisäinen akku. Hiiren mukana toimitetaan standardi "USB-to-MicroUSB" -johto, jolla hoituu hiiren lataaminen, sekä halutessa langallinen käyttö. Täydellä latauksella akun kestoksi luvataan noin 240 tuntia, joka suurin piirtein pitää kutinsa. Kerta kuussa latausta riitti oman kokemukseni mukaan mainiosti.

Hiirenä MXMaster on laadukas, mutta sen kookas muotoilu ei sovi kaikille. Ohjelmoitavuuden rajoittuneisuus karsii myös paljon asiakaskantaa ja omien tuntemuksieni perusteella laite on sopivin laatua mediakäyttöön haluavalle, jolla on asteen keskivertoa suurempi käsi. Peukalolle tarkoitetun rullan tarpeellisuus kannattaa puntaroida myös tarkoin ennen ostopäätöksen tekemistä. Kaikkiin tietokoneohjainlaitteisiin pätee myös se, että kannattaa ottaa käsi taskusta ja kokeilla hiirtä luonnossa esimerkiksi lähimmässä elektroniikkaputiikissa. Vaikka laite ei sopisi täydellisesti arvostelijan käteen, se ei tarkoita sitä, ettei se olisi täydellinen juuri sinulle.Hintaluokka: 100 euroa (mm. Verkkokauppa.com)
Lisätietoa: Logitech

V2.fi | Esa Toikkonen
< V2.fi testasi: Diel ... V2.fi testasi: Logit... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova