Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Turtle Beach Elite Pro 2 + Superamp

Manu Pärssinen

26.11.2018 klo 06.00 | Luettu: 6862 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Eliteäkin elitempää?
Jos minulle puhuttaisiin ilman kontekstia tuotteesta nimeltä “Elite Pro 2 + Superamp”, mieleen tulisi ehkä jokin urheilu- ja energiajuoman risteytys. Jälkimmäisen suurkuluttajille nämä Turtle Beachin uusimmat konsolikuulokkeet onkin monelta osin suunniteltu ja suunnattu. Ei siinä mitään pahaa ole ja TBEP2+SA:n ongelmat löytyvät muualta kuin ulkoasusta.


V2.fi:hin saapui kuulokkeiden Xbox-versio, joten kuten olettaa saattaa, pakkauksessa on paljon mustaa ja vihreää, isoja kuvia ja kiiltäviä pintoja. Sisempi laatikko on kuitenkin jo muutamaa astetta tyylikkäämpi hopealogoineen ja sama meno jatkuu, kun sen avaa: ensimmäisenä on vastassa pahvikortti, jossa ei ole painokuluja säästetty - eikä Turtle Beachin tavoitteita kuvastavia ylisanoja (“This is your next generation gaming audio system. Together we are Elite”). Kun kaikki suojatarrat, johtojen pidikkeet, pussukat ja laatikot availi, alkoi jo vähän hymyilyttää, sillä toimenpiteeseen kului lähes puoli tuntia.

Itse kuulokkeet tuntuivat käsiin heti ensikosketukselta tukevilta, vahva metallinen panta piti ne jämäköinä, mutta samalla huomasin myös, että säätövaraa niissä ei kovin paljon ollut. Ulkoasultaan ne ovat omaan silmääni hyvän näköiset: hieman futuristiset, hieman esportsit, mutta myös kiitettävän hillityt. Kuulokkeissa itsessään ei ole yhtään painiketta, ainoastaan reiät pienelle mikrofonipuomille sekä johdolle, jolla Superamp niihin yhdistetään. Suurien kuuloketyynyjen Aerofit-materiaali on oikein miellyttävän viileän ja pehmeän tuntuista korvia sekä korvien ympäristöä vasten, vaikka pitäisi silmälasejakin - ja vaikka pelaisi pidempäänkin. Sekä tyynyt, että ulkopuolen logopaneelit ovat magneettikiinnitettyjä, eli ne voi halutessaan tai tarvittaessa vaihtaa.


Mistä ne kuulokkeista puuttuvat painikkeet sitten löytyvät? Ensinnäkin piuhasta löytyy halvasta ja liukkaasta tehty mute-kytkin. Superamp-pulikka taas on käytännössä laadukkaan oloinen ja tuntuinen, helposti tartuttava äänenvoimakkuuden säädin, jotta pelin tuoksinassa ei tarvitse haparoida sormenpäällä korvantauksia toiveena osua volume-säätimeen. Loput napit löytyvätkin sitten käyttäjän kännykästä, eli jotta luureista saisi kaiken irti, pitää asentaa Turtle Beach Audio Hub (iOS, Android) ja yhdistää se Bluetoothilla Superampiin.


Siihen loppuukin EP2+SA:n langattomuus, sillä kun äänipyörylän asettaa viereensä sohvalle, pitää konsoliin kytkeä siitä mukana tuleva erinomaisen pitkä USB-piuha. Tämä jakaakin mielipiteitä - myös omani. Toisaalta en ole senkään ystävä, että kun istahtaa pelaamaan iltasella, langattomien kuulokkeiden akku onkin lopussa. Toisaalta kun ohjainkin on langaton, piuhan vetäminen puolen olohuoneen läpi tuntuu hölmöltä ja epäkäytännölliseltä. Varmasti jokaisella on oma preferenssinsä asiasta, enkä kiellä, etteikö langallisillekin kuulottimille olisi sopivia käyttötarkoituksia. Ilman Superampia kuulokkeet voi toki kytkeä suoraan X1:n ohjaimeenkin. Yllätyin myös, ettei edes palikan päällä oleva valo ole painike - jos se olisi vaikkapa mute, se olisi nopea pelin tuoksinnassa napsaista päälle. Yksi etu (tai ehkä joidenkin mielestä haitta) kuulokkeiden kytkemisestä puhelimeen on: luureihin välittyvät myös kaikki puhelimen merkkiäänet.

Teknisissä ratkaisuissaan nämä kilpikonnarannikon vekottimet eivät siis kaikilta osin loista, mutta mitä ilmeisimmin laadukkaita komponentteja niiden sisuksista löytyy: Forza Horizon 4:n rumpubassovoittoinen ääniraita toistui kiitettävästi moottorin murinoiden seassa ja Red Dead Redemption 2:n äänimaailma erittäinkin miellyttävästi, oli kyse sitten dialogista, musiikista tai muusta ambienssista. Yllätyin myös, kuinka erilainen NHL 19:n äänimaailma oli kuulokkeilla, kun olen tottunut sitä television kautta kuuntelemaan. Kuulokkeiden tukema Windows Sonic -tilaääni tuli todettua, kun yleisön mylvintä ympäröi pelaajan tehdyn maalin jälkeen.

Kun EP2:ia käytti pelkän musiikin kuunteluun, oli mukavaa huomata, että bassopäätä ei ole korostettu ylenmäärin, vaan se on suurinpiirtein siellä, missä pitääkin. Toisaalta ylempiä keskiääniä on nostettu ehkä liikaakin (mikä on aika yleistä puhekommunikointiinkin tarkoitetuissa kuulokkeissa), mutta sen myötä ne olivat kyllä erinomaisen kirkkaita ja tarkkoja rumpujen iskuissa ja lauluäänissä. Kuulokkeet mainostavat myös “Superhuman Hearing” -ominaisuutta, jonka myötä hiljaisimmatkin peliäänet pitäisi kuulla selkeästi. Sen tuomaa etua oli ainakin huomattavissa määrin hankala todentaa, joten otetaan mainosmiesten puheita pienen suolamäärän kera..


EPS2+SA:t ovat lopulta ristiriitainen kokemus. Ne ovat mukavat päässä ja tekevät päätyönsä enemmän kuin hyvin, eli peliäänet toistuvat mainiosti, samoin kuin puheäänet kumpaankin suuntaan. Superampin tarpeellisuus on kuitenkin lopulta kyseenalainen, sovelluksen räpläily ainakin kesken pelin hankalaa ja muutenkin koko touhu jotenkin turhan monimutkaista. Toinen tähti tipahtaa sitten luurien hintalapusta, sillä niiden hinta on rouheat 250 euroa, kunhan ne Suomen kauppoihin saapuvat. Siinä saa olla jo aika vannoutunut esports-pelaaja ja varmasti halvemmallakin pärjää.

Turtle Beach Elite Pro 2 + Superamp
Hintaluokka: 250 euroa
Lisätietoa: Turtle Beach





V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi vieraili ja te... Master & Dynamic MH4... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova