Tuorein sisältö

V2.fi katsoi: Kauhua keskitalveen 4K:ssa

Manu Pärssinen

11.02.2019 klo 11.35 | Luettu: 2988 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Kauheaa ja kauheampaa, mutta komeasti
V2.fi:n UHD 4K-elokuvakatsaukset jatkuvat tällä kertaa kauhutunnelmissa. Näitähän kelpaa katsella yön pimeinä tunteina, kun tuuli vihmoo ikkunaa ja putoavat lumet pitävät ihmeellisiä ääniä katolla. Noh, ainakaan auringon loimotus ei pilaa HDR-kontrastia.

Testilaitteisto: Xbox One X, LG 55UJ750V -televisio.

The Nun


The Nun kuuluu “Kirottu-universumiin”, eli on osa The Conjuring -sarjaa. Se on käytännössä viides elokuva samassa saagassa ja samalla spin-off-jatkoa Kirottu 2:lle. Itse en ole ollut kummoinen kauhuelokuvien fani, mutta parempi puoliskoni on, joten tämä tuli katsottua aikanaan myös isolta kankaalta. Mukana on kieltämättä pelottavia kohtauksia, hyppysäikkypamauksia, pahuuden voimia ja pitkälle vedettyä riivatun saatanallista kuvastoa kliseitä unohtamatta. Elokuvana haparoiva The Nun ei ole mikään mestariteos, mutta osa sen säikyttimistä on hyvin toteutettuja. Välttämättä en olisi tätä kyllä uudelleen katsonut, ellei se olisi tullut tällä verukkeella nyt tutkailtavaksi.

Synkkää, tummaa ja pimeää on The Nunin kauhujen maailmassa kirkoissa, katakombeissa ja harmaalla maaseudulla, joten mikäs sen parempaa HDR-4K:na. Perinteen mukaan paketissa tulee sekä perus-bluray että 4K-versio, joten vertailin muutamia kohtauksia ja HDR-versiossa ne vähäiset valonlähteet pääsevät kyllä luonnollisesti paremmin oikeuksiinsa. Kun kynttilät, lyhdyt ja muut pikkuloimut hehkuvat pimeyden keskellä, on mukava nähdä, mitä kaikkea ne sieltä paljastavat. Kaiken kaikkiaan kuvanlaatu on enimmäkseen pätevää.

Bonuksina mukana on poistettujen kohtausten lisäksi riivatusta nunnahahmosta kertova “A New Horror Icon” -dokumentti, vaikken uskokaan kirotun kirkonnaisen nousevan Pennywisen, Freddien, Jasonin ja muiden rinnalle - ehkä enintään kauhuteemaisissa cosplay-bileissä. The Conjuring Chronology -pätkä selittää, mihin kohtaan saagaa tämä elokuva kuuluu ja Gruesome Planet sukeltaa viideksi minuutiksi tapahtumapaikka Romanian synkkään historiaan. Varsin kevyt kattaus siis.

Ei V2.fi -arviota

Castle Rock (The Complete First Season)


Castle Rock on se pimeyden voimien riivaama pikkukaupunki, joka esiintyy useammassakin Stephen Kingin kynäilemässä tarinassa. Castle Rock on myös J.J. Abramsin luotsaama tv-sarja, jossa kaikilla Kingin hahmoilla on lupa käydä ainakin sivulauseen muodossa kääntymässä. Kauhufaneille ja King-mytologiabongareille se onkin ehdotonta viihdettä ja kaikille muillekin oikein laadulla tehty yliluonnollismysteeri-trilleri-kauhusarja. Nyt se on julkaistu koko ensimmäisen kauden laajuudelta myös 4K-tarkkuudessa, mikä on ollut toistaiseksi harvinaista suoratoistofirmojen omista sarjoista (alunperin sarjan kustansi ja esitti Hulu).

Sarjan keskeisimmässä osassa on asianajaja Henry Deaver, joka palaa kotikaupunkiinsa huolehtimaan ottoäidistään (Sissy Spacek, eli Carrien Carrie). Samaan aikaan läheisen vankilan johtaja tappaa itsensä ja vankilan uumenista löytyy mystinen nuorimies (Bill Skarsgård eli uuden IT:n Pennywise), joka tuntuu kylvävän kuolemaa ympärilleen. Henryn, mysteerimiehen ja monen muunkin kyläläisen kohtalot kutoutuvat yhteen tavalla, joka pelottaa, yllättää ja sai ainakin minut nyökkälemään viimeisen jakson jälkeen hyväksyvästi päätäni. Näyttelijäsuoritukset täydentävät hyvin rakennettuja hahmoja, eikä sarjan teknisessä toteutuksessa ole korpin nokan koputtamista. Hieman mukana on Abramsille tyypillistä katsojan harhaan johtamista ja hidastempoisissa hetkissä tiivistämisen varaa, mutta annoin niitäkin anteeksi, kun kokonaisuus jää kuitenkin plussan puolelle.

Kuten aihepiiriin sopii, paljon on haaleita värisävyjä, pimeää, himmeää, varjoisaa, synkkää ja harmaata. Sarjassa on ollut kuitenkin mukana hieman taiteellisesti kunnianhimoisia ohjaajia/kuvaajia, joten 4K/UHD:na saa nauttia paikoitellen oikein komeasta kuvastosta. Se, kuinka välillä ollaan näyttelijöiden iholla ja välillä taas laajoissa kuvissa pitkin kaupunkia ja luontoa, tavallaan vielä korostaa sarjan välillä ahdistavaa ja välillä onttoa tunnelmaa. Kuvanlaatu oli yksi parhaista, joita olen tämän arviosarjani aikana kohdannut.

Castle Rockissa on myös mukana ihan riittävä kattaus bonuksia ja liki kaikista muista julkaisuista poiketen nekin on saatavana 4K:na. Katsojille tarjotaan kaksi featurettea, joista pidempi syventyy tarkemmin käsikirjoitukseen ja lyhyempi selvittelee, millainen homma oli yhdistellä Kingin ja Abramsin tyylejä toisiinsa. Lisäksi jokaisesta jaksosta on noin kolmeminuuttinen sarjan luojien keskustelutuokio ja ne olivatkin kivan kiinnostavia pätkiä. Hieman yllätyin siitä, että tässäkin paketissa tulee mukana myös perus-blu-ray-versiot, mutta kokonaisuuden hintalappu onkin 40 ja 50 euron välillä.

Ei V2.fi arviota

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: Hyper... V2.fi testasi: Netge... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova