Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Kingston Digital Canvas React V60 -muistikortti (1Tt)

Manu Pärssinen

08.05.2024 klo 12.41 | Luettu: 600 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Paljon tilaa pienessä paketissa

Totuus on, että tallennustila - vaikkakin välillä ehkä pienillä aaltoliikkeillä - halpenee ja pienenee jatkuvasti. Yhden teratavun kokoisista muistikorteista digikameraan sai muutama vuosi sitten vain haaveilla, ellei voittava Ässä-arpa osunut kohdalle ja niitä oli edes saatavilla. Nyt moisia saa jo monenlaisia ja ostokseen riittää pienempikin veikkausvoitto, varsinkin jos ammatin puolesta moiselle on käyttöä ja tilalle tarvetta. Kingston lähetti testiin tuoreen Digital Canvas React V60:n teratavun kapasiteetilla, sekä testausta helpottamaan Workflow SD Reader -muistikortinlukijan (USB 3.2).

Kortin spekseiksi luvataan seuraavaa:
Luokitus: Class 10, UHS-II, U3, V60
Suorituskyky (1 Tt:n kapasiteetille): lukeminen 280 Mt/s, kirjoittaminen 150 Mt/s
Toimintalämpötila: -25 asteesta +85 Celsius-asteeseen

Kortti on tarkoitettu erityisesti ammattimaisille valo- ja videokuvaajille - varsinkin 4K-kuvaukseen, mutta aloitetaanpa sillä, että puretaan, mitä eri luokitusmerkinnät oikein tarkoittavat? Class 10 tarkoittaa, että kortin miniminopeus esimerkiksi videota kuvatessa on huonoimmassakin tapauksessa vähintään 10 megatavua sekunnissa. UHS-II ja U3 taas ovat eri tahon myöntämiä määrityksiä, jotka tarkoittavat, että kortin miniminopeus on vähintään 30 megatavua sekunnissa. Viimeinen luokitus, eli V60 on videonopeusluokitus - ja varmaan arvaattekin, että tässä tapauksessa miniminopeus on vähintään 60 megatavua sekunnissa. 4K-videon kuvaamiseen suositellaan vähintään U3-tason kortteja.

Käytettävissäni ei ole laboratorio-olosuhteita ja muutenkin nojaan arvioissani enemmän maalaisjärkitesteihin kuin tarkkoihin lukemiin, joten pitkään mietinkin, miten korttia voisi testata. Ehkä olennaisin kriteeri on: toimiiko se vai ei? Iskin kortin Canon R6 mk II -kameraan ja pistin sen tallentamaan puissa loikkivia kevätlintuja sekä ohi ajavia autoja 4K-tarkkuudella (50 FPS “Standard”) reiluksi puoleksi tunniksi (kamera laski, että kortille olisi mahtunut lähes 10 tuntia). Lisäksi räpsin muutamia kymmeniä täysilaatuisia RAW-still-kuvia (noin 11 megatavua/kpl ja samoista JPG:t noin 4 megatavua/kpl) nopeaan tahtiin. Ne tallentuivat täysin reaaliaikaisesti ja lisäksi hymähdin, kun jäljellä olevaa kuvamäärää laskeva mittari ei laskenut 9999:stä mihinkään (suurempaa lukemaa se ei osaa näyttää), vaikka plasautin viitisenkymmentä kuvaa.


Toinen testini oli se, kuinka nopeasti kyseinen tiedostomöhkö siirtyy koneelle - kokoa sille kertyi noin 53 gigatavua. Tarkoituksenani oli verrata, kuinka nopeasti video siirtyy suoraan kamerasta ja kuinka nopsasti muistikortinlukijalla. Olikin yllätys, että suoraan kamerasta avattaessa Windows ilmoitti tiedoston kooksi 0 tavua ja sen kokoisena se myös siirtyi - veikkaan että tässä oli jokin konflikti Canonin tiedostojärjestelmän kanssa. Kortinlukijan kautta (USB-C 3.2) koko näkyi oikein ja käsivarainen ajanotto (jonka toistin useamman kerran), antoi tulokseksi hieman alle kolme ja puoli minuuttia. Takaisinpäin uudelleen nimetty tiedosto siirtyi hieman reilussa kuudessa minuutissa. Testiin käytetyssä uunituoreessa tietokoneessa tallennusvälineenä oli teratavuinen M.2-SSD.

Näiden testien perusteella kyseessä on lupauksiensa mukainen kortti. Tähtimäärää en sille anna, sillä varsinainen tuomio on parempi lyödä pöytään vaikka vasta sitten, kun tallennusväline on ollut kovassa käytössä vuoden verran. Ja vaikka aluksi kehuinkin nykyisten tera-korttien hintatasoa, onhan se totta, ettei postimerkin kokoista, 300 euron arvoista muovilirpaketta tee mieli hukata, joten pieni kylmänhiki voi tulla otsalohkoon, ellei korttia löydykään kameran sisuksista tai muusta totutusta säilytyspaikasta.

Digital Canvas React V60:aa on saatavana myös 128Gt:n, 256 Gt:n ja 512 Gt:n versioina.

Kingston Digital Canvas React V60
Hintaluokka: 315 euroa
Lisätietoa: Kingston

V2.fi | Manu Pärssinen
< Tekoälyviisut, eli: ... V2.fi haastatteli: K... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova