Tuorein sisältö

V2.fi testasi: BenQ BL2581T

Nanne Kukkura

02.10.2019 klo 17.30 | Luettu: 4252 kertaa | Teksti: Nanne Kukkura

Taipuisa työhevonen toimistotarpeisiin

Kaikenkarvaisista näyttölaitteistaankin tunnettu BenQ on julkaissut toimistonäyttöjensä sarjaan uuden tuotteen nimellä BL2581T, jonka nimi viittaa sen 25-tuumaiseen paneelikokoon. 1920 x 1200 kuvapisteen resoluutio tarjoaa HD-resoluutiota enemmän ruututilaa esimerkiksi tekstidokumenttien käsittelyyn tai useiden ikkunoiden rinnakkain auki pitämiseen. Muita valmistajan luettelemia ominaisuuksia ovat 72% NTSC-värikattavuus, 20 milj.:1 dynaaminen kontrasti, 5 ms vasteaika ja 300 cd/m² kirkkaus. Samaisella 16:10 kuvasuhteella ja resoluutiolla on tarjolla myös sisarmalli BL2381T, joka on laitteen 23-tuumainen versio. Tämä arvostelu on kuitenkin tehty suuremman mallin pohjalta.

Sujuvaa käytettävyyttä


Toimistonäytöille tärkeitä ominaisuuksia laitteesta löytyykin useita: jalka on todella tukeva, näyttö säätyy kevyesti myös pivot- eli pystyorientaatioasetukselle, reunus on kapea ja siistin näköinen ja ruutu on pinnoitettu heijastamattomalla mattakalvolla. Käyttöönotto on nopeaa ja helppoa eikä jalan kokoaminen vaadi paljoa vaivannäköä. Katselukulmaksi luvataan IPS-paneeleille tyypillisesti mainostetut 178° x 178°, mikä silmämääräisesti arvioiden pitäneekin paikkansa. Paneelityypin hyvät katselukulmat tekevät siitä ihanteellisen toimistoympäristöön, sillä työasentoa voi muutella melko vapaasti mieleisekseen uhraamatta samalla näkymiä. Mukana tulevalla jalalla ollessaan näyttö taipuu haluttuun asentoon korkeussuunnassa sekä vaaka- ja pystyakseleilla. Myös VESA-tuki löytyy.

Valikot avautuvat miellyttävästi oikeasta alalaidasta neljän navigointipainikkeen takaa. Napit naksuvat selkeän tuntuisesti ja valikkorakenne on intuitiivinen ja helppokäyttöinen. Asetuksia on tarjolla riittävästi vaativampaankin makuun ja usein käytetyille toiminnoille on mahdollista säätää pikanäppäimet.

Väsyneiden silmien ystävä


Low Blue Light -suodatin on useissa valmistajan näytöissä mukana tuleva ominaisuus, josta hyödyn saavat todennäköisimmin irti ilta-aikaan tekstin parissa työskentelevät. Näyttöön on esiasetettu neljä suodatinasetusta aina sinertävästä vahvasti oranssiin taittuvaan saakka, ja ne löytyvät oletuksena säädettävän pikanäppäimen takaa. Pikanäppäimiä voi muokata vapaasti oman mielensä mukaan niin, että eniten käytetyt säädöt ja ominaisuudet ovat helposti saatavilla. Sinivalosuodattimen lisäksi mukaan on pakattu myös mm. sisäänrakennetut, säädettävät mukavuusasetukset tavallisimman tyyppisistä värisokeuden muodoista kärsiville sekä virransäästöasetukset, joilla näytön saa unitilaan ja nopeasti takaisin päälle silloin, kun käyttäjä ei ole aktiivisesti näytön äärellä. Alalaidasta löytyy anturi joka nuuskii, istuuko näytön edessä ketään. Ominaisuus vaikuttaa toimivan hyvin ainakin kirkkaasti valaistussa tilassa, mutta anturin aktiivinen toiminta näkyy ruudun oikeassa alakulmassa vilkahtelevana merkkinä, mikä on melkoisen ärsyttävää. Näyttö hyödyntää silmäänsä myös taustavalon kirkkauden ja kontrastin säätöön, mikäli automaattista, ympäristön valoon mukautuvaa ominaisuutta haluaa käyttää.


Väriherkkään työskentelyyn ei tällaista toimistomonitoria ole kuitenkaan tarkoitettu. Paneelin väritoistokyky jää kapea-alaiseksi verrattuna niihin malleihin, joita BenQ itse suosittelee esimerkiksi graafisen alan ammattilaisille, teollisuuden suunnittelijoille ja videoeditointikäyttöön. Tarkkuus on toinen piirre, jossa tämä näkyy selkeästi, sillä vaikka tavalliseen tekstinkäsittelyyn ja dokumenttien parissa työskentelemiseen pistetarkkuus ja -tiheys on riittävä, ei se kuitenkaan riitä vaativampiin tarpeisiin. Tämä on kuitenkin täysin hyväksyttävää juuri markkinoitu käyttötarkoitus huomioonottaen.

Tehdasasetuksilla näytön kontrasti ja kirkkaus ovat jyrkät, mutta säätövaraa onneksi löytyy. Tummat sävyt näyttäytyvät tukkoisina, mutta valkoisen kylläisyys on yllättävän hyvä, etenkin tyypillinen toimistokäyttö valkoisine dokumenttipohjineen huomioiden. Taustavalo on mittaamatta tasaisen näköinen ja vilkkumaton, mikä osuukin yksiin markkinointimateriaalin väittämän kanssa. Näytön katselu ei rasittanut silmiä useankaan tunnin jälkeen kirkkaassa toimistovalaistuksessa.

Piuhat kiinni ja puurtamaan


Kuvan ruutuun saa HDMI-, DisplayPort-, DVI-D- ja D-Sub (VGA)-porttien välityksellä.
USB-3.0-läpivientejä on integroituna neljä kappaletta (liitäntä toimii lisäkaapelilla koneen ja näytön välillä) ja lisäksi taakse on sijoiteltu myös 3.5 mm audioläpiviennit johtoviidakkoa kammoksuville. Sisäänrakennetut 1W stereokaiuttimetkin löytyisivät, mutta niiden äänenlaatu ei ole kummoinen. Näyttöön integroitujen kaiuttimien tarpeellisuus tuntuu tietysti kysymysmerkiltä toimisto-olosuhteissa, joissa useimmilla on yleensä käytössään kuulokkeet.


Koti- ja työkäyttöön näyttö on hyvä valinta, mikäli kaipaa luotettavan tuntuista laatua eikä erityistä väritarkkuutta vaadita. Hintakaan tuskin muodostuu kynnyskysymykseksi näin kattavilla mukavuusominaisuuksilla. Väitteet vasteajoista, kontrastiluvuista ja värikattavuuksista valmistajan sivuilta jäivät tarkoituksella käsittelemättä tarkemmin tässä arvostelussa, sillä niitä on ilman asianmukaista välineistöä mahdoton varmistaa suuntaan tai toiseen.

Lisää yksityiskohtia näyttöpaneelin ominaisuuksista löytyy esimerkiksi täältä aiheesta enemmän kiinnostuneille.

BenQ BL2581T

Hintaluokka: 225 €
Lisätietoa: BenQV2.fi | Nanne Kukkura
< V2.fi testasi: Arlo ... Batwoman: DC:n ensim... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova