Tuorein sisältö

Wednesday 1-1: Tim Burtonin Addams Family, parasta ennen 1991

Jari Tapani Peltonen

24.11.2022 klo 16.00 | Luettu: 2832 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1 - Jakso 1:
Wednesday's Child is Full of Woe


Ohjaaja Tim Burtonille tarjottiin vuoden 1991 The Addams Family -leffaa, mutta kiireisenä hän ei edes tuottanut sitä. Silti se ja sen jatko-osa ovat "aidompia" "Burton-leffoja" kuin 2000-luvun Burtonit: tyylissä ja huumorintajussa on samaa.

Se, olisiko Burton pistänyt paremmaksi, on hyvä kysymys, jos uskomme, että Burton oli luovuutensa huipulla elokuvien Saksikäsi-Edward (1990) ja Batman - paluu (1992) välissä. On kiehtovaa laukaista jännitteet kolmen tähden Netflix-tuuballa, joka ei erotu edellisestä samanlaisesta mitenkään! Kirjoitin tuon ennen jakson katsomista.

Burton ohjaa, kun teini-ikäinen Wednesday Addams ratkoo yliluonnollisia mysteerejä sisäoppilaitoksessa. Hän joutuu sinne yritettyään massamurhaa entisessä koulussaan. Saako kiusaajien kivekset syöttää piraijoille? Pohdin sitä mm. evoluutiobiologian ja lähdemateriaalin ehdoilla, ja kohautan olkapäitä. Yleisesti en vakuuttunut väkivallan käytöstä. Burton kykenee jos ei parempaan niin kutkuttavampaan makuun.

Mainitse ihmisryhmä. Joka kolmas heistä on jo parodiaa heistä. Jenna Ortegan tulkitsema Wednesday on yhä hupaisa mököttävä gootti. Mahdollisia ystäviä esitellään ja Wednesday jopa avautuu traumoistaan, joten potentiaalia draamaan on, jos esim. tekijät vaihdetaan.

Visio on sekava niiltä osin kun sarja ei ole hiilikopio muista. Visuaalisesti tyydyttävintä on se, kun Wednesday purkaa puolet pirteän kämppiksensä värikkäästä lasi-ikkunasta: Addamsit kylpevät kuunvalossa. Kämppis tosin on ihmissusi. Koulussa on niin outoa porukkaa, että käänteinen jekku mahdollistuu: mitä tekee Addamsin itsetunnolle se, jos hän ei erotu joukosta? Mutta hän erottuu. Hän on ninja, ennustaja ja hänen kamaluudestaan on muinaisia ennustuksiakin. Kukaan ei erotu pulliaisista siten kuin Saksikäsi-Edward, kun pulliaiskylässä käydään.

"Raúl Juliá" on juonut itsensä kamalaan kuntoon, ja "Anjelica Huston" hillitsee diivailua. Jos hyvää tahtoa riittää, tuo on yksi syy tulkita, että aiemmat versiot edustavat lapsen näkökulmaa ja nyt maailma on tarkoituksella epämääräisempi, vaikka hirviöt ovat totta. Katsotaan.


Jakso 1-2 >

Katsottu: Netflix

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< V2.fi haastatteli: T... The Guardians of the... >

Keskustelut (3 viestiä)

MikroPop

Rekisteröitynyt 05.11.2019

27.11.2022 klo 11.06 1 tykkää tästä

Kuulostaa positiivisemmalta kuin mitä olen pelännyt. Ehkä tätä uskaltaa katsoa. Ennakko-odotukseni oli, että Burton kusee muistojeni ja oman hautansa päälle.
lainaa
TietäjäIänIkuinen

29.11.2022 klo 12.46 1 tykkää tästä

Käytännössähän tämä on melkein sama sarja kuin Sabrina. Ties vaikka olis kuvattu täysin samoissa lavasteissa. Sinänsä harmitonta 2-3 tähden tuubaa hieman jaksosta riippuen. Kai tää teineille uppoaa mutta ei vanha jaksa enää jotenkin keskittyä.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

29.11.2022 klo 12.58 1 tykkää tästä

Vähän enemmän odotin vinksahtaneisuutta kun Tim Burton sentään, mutta katsellaan nyt loppuun.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova