Tuorein sisältö

V2.fi testasi: MSI Summit E14 Flip Evo - kannettava tietokone

Manu Pärssinen

11.08.2023 klo 20.50 | Luettu: 1044 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Vääntyy vaikka mihin
V2.fi:ssä on arvosteltu vuosien varrella monia kannettavia tietokoneita, mutta lähes yksinomaisesti siitä vinkkelistä, miten ne sopivat pelaajan työkaluiksi ja uusimpien räimeräiskintöjen pyörittämiseen. MSI lähetti testiin kuitenkin Summit E14 Flip Evon, joka on tarkoitettu erityisesti työskentelyyn ja luomiseen, vaikka sillä pelatakin voi, ainakin kevyemmin pyörivää pelivalikoimaa.


Laitteen nimessä E14 tulee aika arvattavasti sen ruudun koosta ja “Flip”, siitä, että näppäimistön voi taittaa kokonaisuudessaan kosketusnäytön taakse ja käyttää kannettavaa tabletin tavoin. Testilaitteen mukana tuli myös MSI Pen -kynä. Summit Flip Evoa saa monenlaisissa konfiguraatioissa, joista V2.fi:n postilaatikkoon kolahti seuraavanlainen:

Prosessori: Core i7-1360P 2,2 GHz
GPU: Iris Xe Graphics 8 Gt
Muisti: 16 Gt
Näyttö: 14”, 2880x1800, 60Hz, 360 astetta kääntyvä
Tallennustila: 1 Tt SSD
Windows 11


Ulkoasultaan Flip Evo on hillitty, musta ja business-maailmaan sopiva. MSI-logo erottuu sen kannesta ainoastaan kiiltävämmällä tekstuurillaan. Se painaa 1,6 kiloa, mikä ei ole liikaa, mutta yllätti minut vähän, kun käytin testijaksolla välillä HP:n vakioläppäriäni, joka tuntui kivasti kevyemmältä (todellisuudessa noin 300 gramman verran). Toki siinä ei ole yhtä tehokasta rautaa sisuksissa.

Vaikka olen design-orientoitunut ihminen ja tiedän, että jokin vaikutus asialla on laitteen tyylikkyyteen, silti huvituin siitä, kuinka isosti MSI korostaa Flip Evon sivustollaan ja muutenkin markkinoinnissaan kultaisen leikkauksen estetiikkaa - logon sijoittelu ja näytön mittasuhteet on sen pohjalta valittu.


Laitteen käyttöönotto oli helppoa ja siitäkin sain pienen ilon aiheen, että MSI-logo näyttää sanalta “IIISI”. Vaikka mukana tuleekin monenmoista lisäsoftaa, muun muassa Norton 360 sekä MSI Center, joka pyrkii optimoimaan laitetta tietynlaisille käyttäjille, oli työn touhuun pääseminen iisiä ja uskon että siitä selviää ensimmäistä kertaa läppäriä käynnisteleväkin. Sitä on vähän vaikea arvioida perstuntumalta, kuinka paljon MSI Centerin optimointi käytännössä oikein vaikuttaa, jos valitsee vaikkapa “luovan profiilin” tai “peliprofiilin”. Internetistä löytyvien tietojen perusteella joillain asetuksilla ilmeisesti aika reilustikin, joten eri tiloja kannattaa ainakin testailla, jos koneella on monenlaista käyttöä.

Tekemäni pikatesti 3DMarkilla kertoi seuraavaa:
Usage scenario: “Creator”, TimeSpy: 1997 (graphics 1761, CPU 8379)
Usage scenario: “Gamer”, TimeSpy: 1999 (graphics 1763, CPU 8383)
Usage scenario: “Work”, TimeSpy: 1989 (graphics 1767, CPU 6934)

Ehkä tästä voi päätellä lähinnä sen, että luovan työskentelijän ja pelaajan asetukset ovat aika lähellä toisiaan, mutta “työtilassa” CPU:ta ei rasiteta niin paljon. Tai sitten testausmetodini ei ollut validi, joten ei tehdä tästä suuria johtopäätöksiä.

Plussaa Flipille annan sormenjälkitunnistimesta, joka toimi riittävän hanakasti, mutta omalta osaltani miinusta tulee nykytrendin mukaisesta USB-liitäntöjen vähyydestä. Otin loppukesästä riskin, enkä raahannut pitkän viikonlopun mittaiseen nörttikokoontumiseen pöytäkonettani, vain ainoastaan Flip Evon. Ensimmäinen asia oli kuitenkin varmistaa, että USB-hubi oli mukana, sillä sille oli jatkuvasti tarvetta.

Läppäristä löytyy kaksi USB-C-liitäntää PD-latauksella (joista toinen menee 65W virtalähteelle), yksi USB-A-liitäntä (3.2 Gen2), SD-muistikortinlukija sekä HDMI-liitäntä (2.1). Monelle nämä varmasti riittävät, mutta huolimatta kosketusnäytöstä ja kosketuslevystä, yhden liitännän minulla vie aina hiiri, joten sen ja virtalähteen jälkeen käyttööni jää vain yksi USB-C-liitäntä, eivätkä kaikki laitteet sitä ymmärrä, joten vähintään adapteripalikka pitää kyydissä olla.

Kyseisen nörttiviikonlopun aikana käytin laitetta monenlaiseen luovaan: soitin ja työstin musiikkia, leikkelin videoita, muokkasin kuvia, katselin Netflix-sarjoja ja niin edelleen. Tästä kaikesta se suoriutui moitteetta ja kieltämättä isoresoluutioisesta (IPS-)näytöstä oli sen verran iloa, etten koko ajan kaivannut toista näyttöäkään. Myös väritoisto näytti silmämääräisesti pätevältä ja annetut speksit tukevat sitä: 100% sRGB, 99% DCI-P3, 89% AdobeRGB. Niiden perusteella läppäri soveltuu erityisesti videoiden käsittelyyn ja hyvin tyytyväinen olinkin Adobe Premieren pyörittelyyn, sillä videoiden käsittely oli jossain määrin jopa kätevämpää kuin kotitoimiston koneellani. Osasyyllinen tähän oli laitteen rivakka SSD-levy (NVMe PCIe Gen4).


Kosketusnäytön ja kynän yhteiseloa testasin tekemällä pari pikaista testipiirrosta Photoshopissa, eikä siinäkään valittamista ollut, vaikka itse olen oldskool-pikselinnysvääjänä taas hiiren kannalla - en vain totu piirtokynän käyttöön, vaikka olen sitä vuosien varrella usein testaillut. Jos se on valitsemasi työväline, onnistuu luominen tai vaikkapa Excel-solujen tökkiminen sujuvasti.

Lämmön nousu on aina teholäppäreissä haasteena ja vaikka sitä ei taas peruskäytössä heti havainnutkaan, Flip puhkuu ilmaa aika tehokkaasti ja hieman äänekkäästi käyttäjästä pois päin. Jos erehtyi pistämään vaikka videoeditoria tunnin käyttäneenä sormensa näppäimistön ja näytön väliselle alueelle, oli selkeää, että lämmöntuotto on huomattavaa. Akkukestoa on kritisoitu joissain arvioissa, mutta minua laite ei jättänyt pulaan, vaikka sen välillä virtalähteestä irrotinkin. Annetaan nettitietojen perusteella kuitenkin varoituksen sana heille, jotka työskentelevät koko matkan Helsingistä New Yorkiin.

Paljon kirjoittavana täytyy antaa hyväksyvä nyökkäys myös Flipin näppäimistölle, vaikka jonkin verran parempiakin on tullut näpyteltyä. Sen sijaan kosketuslevyn painikkeet tuntuivat vaativan tarkasti harkitun painalluksen, enkä muutenkaan välittänyt niiden tuntumasta.

Näitä “tabletiksi taittuvia” kannettavia työkoneita on tarjolla monelta valmistajalta, ja vaikka tiedän, kuinka isoksi työläppärien hintalaput voivat kasvaa, on 1800 euronkin hintalappu jo melkoinen sijoitus. Ehkä ei sille kohdeyleisölle, jolle tämä laite on tarkoitettu, mutta mikäli luova bisnesihminen on valinnut Windows-koneen Applen sijaan, sitten pitää vielä selvitä niistä isoista kilpailijoista, jotta valinta kaupassa MSI:hin osuisi. Vaikka itse olin enimmäkseen tyytyväinen Flip Evon kanssa viettämääni testijaksoon, varataan viides tähti sille, että jotain vielä vakuuttavampaa tulee vastaan.



MSI Summit E14 Flip Evo
Hintaluokka: 1800 eur (riippuen varustelusta)
Lisätietoa: MSI

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: Canon... Peltonen ja tekoäly ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova