Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Canon EOS R100 -kamera

Manu Pärssinen

08.08.2023 klo 08.08 | Luettu: 1805 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Kun kännykkä ei riitä

V2.fi:n kamera-arvostelut (mm. täällä ja täällä) on virtuoosimaisesti hoitanut alan piinkova ammattilainen Ville, mutta itsekin olen, sanoisinko vakava harrastaja ja Canon-mies useamman vuosikymmenen ajalta. Siksi jaoimme vähän kesän työtaakkaa ja otin testiin heinäkuun ajaksi Canonin EOS R100 -kameran. Alunperin osa innostustani oli se, etten ole R-sarjalaisiin isommin tutustunut, mutta sattumien kautta päivitinkin oman kalustoni ärräksi muutamia viikkoja ennen Canonin paketin saapumista.


Verrattuna R6 mk II:een R100 on pieni. Ja kevyt. Kevyt ja pieni. Todella kevyt ja pieni. Arviolta noin kaksi kolmasosaa isoveljestään/siskostaan. Testilaitteen mukana tuli RF-sarjalainen 15-30 mm F4.5-6.3 IS STM -lasi ja jopa sen kanssa tuntui, että paketti mahtuisi kokonaisuudessaan vakiokalustoni sisuksiin. Käsifiilis ei kuitenkaan ole mitenkään halvan oloinen käytetystä muoviseoksesta huolimatta, vaan rungon osalta jämäkkä ja laadukkaan oloinen. Omaan kouraani grippi on tosin jopa hieman liian pienen oloinen, siihen mahtui noin 2,5 sormeani, joten jossain määrin lujaa piti puristaa, mikäli kameraa käytti yhdellä kädellä. Siihen se kyllä sinänsä muuten näppärästi soveltuu, sillä kaikki kontrollit ovat kameran oikeassa reunassa.

EOS R100:n speksit näyttävät tältä:

Mitat: 116,3 x 85,5 x 68,8 mm
Paino: 356 g
Sensori: 22,3 x 14,9 mm CMOS / 24,1 megapikseliä (effective) APS-C
Kuvasuoritin: DIGIC 8
Vakaus: optinen vakaus, jos linssissä IS
Tarkennus: Dual Pixel CMOS AF, stilleissä 143 tarkennusaluetta
ISO-herkkyys: 100-12800 (+ laajennettu H = 25600)
Etsin: 0,39 OLED
Näyttö: 7,5 cm LCD (TFT). ei kosketusta, ei taitu

Käytännössä kamera ajaa siis samaa asiaa kuin aiemmin keskiluokan puolivakavan kuvausharrastajan D-sarjalaiset (vaikkapa 650D, jollaisen omistin monta vuotta). Se on siis kroppikennoinen (APS-C), mutta toki D-sarjalaisista poiketen peilitön.

R100 oli minulla enemmän tai vähemmän satunnaisessa käytössä koko heinäkuun ajan ja otin sillä muutaman sata kuvaa, sekä kuvasin unboksaus- ja hupivideoita. Silloin tällöin tuli tökittyä ruutua ja muistettua sekuntia liian myöhään, että kyseessä ei olekaan kosketusnäyttö. Tottumus on toinen luonto. Pohdin myös sitä, että R100 voisi olla kätevän kokoinen työkalu somettajille, mutta kun ruutu ei käänny, siinäkin on omat ongelmansa. Toinen asia, jota kaipasin, oli pieni joystick-tikku, mutta sekin on tästä mallista karsittu - kameran takana on vain viisi painiketta ja nelisuuntainen valintapainike sekä sen keskinappi. Monimutkaista kameran käyttäminen ei loppujen lopuksi kuitenkaan ole ja uudet canonittelijat varmasti oppivat tälläkin määrällä pärjäämään, mutta jos on jo parempaan ehtinyt tottua, piti itseään muistutella asioista.

Kameran päälläkään ei ole käytännössä erillistä valintaa videotilalle, vaan videotallennuksen (maks. 30 min) saa koska tahansa käyntiin pientä punaista painiketta painamalla. Kuvaustiloista löytyy kyllä erillinen videotila, mikä vähän selkeyttää logiikkaa ja sen kautta voi valita sekä automaattisen että manuaalisen valotuksen. Pienen treenauksen jälkeen olin vallan tyytyväinen taltioimiini videoihin.

Valokuvatessa ei jokapäiväisessä tapahtumakuvauksessa perheen ja kavereiden kesken tullut isompia ongelmia. Vaikka tarkennusvaihtoehtoja ei olekaan yhtä monipuolisesti kuin kalliimmissa malleissa, pidin siitä, kuinka hyvin kamera monessakin tilanteessa otti homman automaattisesti haltuun. Myös OLED-etsin on hintaluokassaan hyvä ja se oli myös toinen asia, jota kuvausta harrastavat kaverini kommentoivat kameran koon lisäksi. Sarjalaukoessa kamera tukahtui ja pohdiskeli pitkään jo puolen tusinan (RAW-)ruudun jälkeen, ja tosiaan runkovakainta siitä ei löydy, joten urheilutapahtumien kuvaus sopii hoitaa valoisassa ja taitavasti ennakoiden, sekä toivoa parasta. Canonilla on varmasti tasapainoteltu tässä kohtaa hintalapun kanssa. Kuvista tuli luonnollisen näköisiä ja tutun sävyisiä, jos on Canoneihin tottunut.

R100 löytyy myös pieni ylös pomppaava salama, joka tietenkin auttaa monessa tilanteessa. Hieman erikoista on, että yksi Canonin itsensä viime aikoina eniten mainostamia uusia innovaatioitaan, eli älykkäämpi varustekenkä, tästä mallista uupuu. Siinäkin on kuluja karsittu.

Videolla muutama R100:lla taltioitu video ja kuva.



R100 on ketterä tarkentamaan varsinkin kasvoihin, kevyt ja kätevän kokoinen, sekä halvin, vaikkakin myös toiminnoiltaan karsituin R-sarjalainen. Siitä huolimatta, että löysinkin sille käyttöä, kameran varsinainen kohderyhmä jäi omissa aatoksissani hieman hämäräksi. Kuvittelisin kyllä voivani ottaa pikku-Canonin mukaan käsimatkatavaroihin vaikka lehdistöreissulle, jossa kameralle ei ole tarvetta muualla kuin konferenssitilan valoisissa sisuksissa ja vaikkapa pienen haastattelun taltioinnissa, mutta varsinaista valokuvausharrastustani varten luotan toki enemmän (kieltämättä monta kertaa kalliimpaan) vakiokalustooni.

Jos järjestelmäkameroihin siirtyminen vaikkapa kännyköistä kiinnostaa, tällä voi toki aloitella, mutta taas palataan siihen, että kosketusnäytön käyttö olisi kännykkäkuvaajille toinen luonto. Runkoa ei myöskään ole (ainakaan toistaiseksi) yksistään saatavilla, joten mukaan on otettava vähintään 18-45 mm IS STM -objektiivi, jolloin hintalappu nousee 750 euroon. Hieman halvempikin kokonaisuus olisi täten voinut olla, jotta valinnan tekeminen kaupassa Canonin suuntaan olisi helpompaa.



Canon R100
Hintaluokka: 750 eur 18-45 mm IS STM -objektiivin kanssa
Lisätietoa: Canon Suomi

V2.fi | Manu Pärssinen
< Miracle Workers: End... V2.fi testasi: MSI S... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova