Tuorein sisältö

Diel New Age ja aurinkokennolaturi

Matti Lintula

12.09.2008 klo 18.23 | Luettu: 17083 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Viikon vimpaimet #31

E-Ville on ottanut valikoimiinsa joukon aurinkoenergialla toimivia laitteita. Nyt kun maailma on herännyt ekokatastrofin todellisuuteen, on aurinkokennolla varustettu musiikkisoitin ja kännykkälaturi ehdoton edelläkävijän ja vihreän ajattelun merkki. Aurinko on kuitenkin Suomessa lähinnä kesän ylellisyys, joten tuuli- ja vesivoimasta onkin Suomessa muodostunut isossa mittakaavassa aurinkoa parempi energianlähde. Potkurin tai vesiturbiinin asentaminen mukana kannettavaan laitteeseen tuntuu kuitenkin melko absurdilta ajatukselta, joten planeettamme tilasta huonoa omaatuntoa kantavien on tyydyttävä oman tähtemme lähettämään valoon. Pelastimme maailman ja testasimme yhdessä Diel New Age -MP3-soittimen sekä Diel-merkin alla myytävän, simpukkapuhelimen näköisen aurinkokennolaturin.

Ei koru miestä pahenna


Diel New Age on periaatteessa Applen iPod Shuffleen verrattavissa oleva yksinkertainen MP3-soitin, jossa ei ole näyttöä ja toimintonäppäimetkin on rajoitettu kahteen. Kahdella painikkeella paitsi käynnistetään soitin, vaihdetaan kappaleita ja muutetaan äänenvoimakkuutta. Arveluttavalta kuulostava käyttöliittymä toimii yllättävän hyvin ja yleensä laite reagoi käyttäjän painalluksiin toivotulla tavalla.

Mielenkiintoinen ratkaisu on ollut tehdä soittimesta kaulaan ripustettava, korun tapainen status-symboli. Kuulokejohto ja tiedonsiirtojohto muodostavat kaulanauhan. Johdot kiinnitetään yhteen niskan takana ja liitoskohdassa on standardiliitin myös varsinaisille kuulokkeille. Mukana tulevat kuulokkeet on suunniteltu erityisesti New Agea varten ja niissä on vain varsin lyhyt johto, joka riittää juuri sopivasti niskasta korville asti. Valitettavasti nappikuulokkeet istuvat korvaan omituisessa kulmassa ja tuntuvat tästä syystä suorastaan epämukavilta. Äänenlaatu saati melunsuodatus ei ansaitse plussaa, mutta kokonaisuutena laitteen kaulakorumainen design ansaitsee pisteet mielenkiintoisuudellaan. Erikoisuudeksi voidaan laskea soittimen etupaneelissa vuoronperään vilkkuvat valot, joita ei saa kytkettyä pois päältä. Näin olo onkin pimeässä kuin avaruuslaivan kapteenilla. Vilkkuvalot ovat korni lisä kaulakorussa.

Laite näyttää mukiinmenevän tyylikkäältä kiiltävän mustana valkoisine raitoineen. Taustapuolelta löytyy sitten se myyntivaltti eli lähes koko laitteen kokoinen aurinkokenno. Pieni kenno osoittautui yllättävän valoherkäksi ja laitteen sisäinen akku latautuu puolipilvisessäkin syyssäässä. Positiivinen yllätys oli myös se, että noin 45 minuutin latauksella musiikki raikasi illan pimeydessä yli kolme tuntia. Kyseessä on siis eräänlainen juhannusyön ikiliikkuja, joka lataa itseään nopeammin kuin kuluttaa energiaa. Kunhan se aurinko vaan jaksaa paistaa.

Diel New Age on erittäin hyvä päänavaus aurinkoenergialla toimivien musiikkisoittimien kategoriassa. Liittäminen tietokoneeseen toimii USB-portin kautta ja laitteen sisäinen akku latautuu samalla kun uutta musiikkia siirretään kevyen korusoittimen uumeniin. Laite tukee MP3- ja WMA-tiedostoja. Hifisteille New Age on väärä valinta, mutta ajan hermolla oleville ja latureihin kyllästyneille soitin on energiansa tapaan kuin taivaan lahja. Muovisen korun kaulalla kantaminen vaatii pokkaa, mutta viestittää samalla muille, että tässä kulkee maailman pelastaja. Hyvänä yksityiskohtana muuten melko teknisen näköisen aurinkokennon reunalla on pienen pieni valo, joka ilmaisee sen, milloin maailma on oikeasti pelastumassa ja auringon voima siirtymässä talteen melodista jatkokäyttöä varten.

Tuote: Diel New Age MP3-soitin
Myyjä: E-Ville
Hintaluokka: 39 euroa

Vanhaa virtaa valepuvussaSiinä missä New Age -musiikkisoitin on hyvä laitekokonaisuus, jättää simpukkapuhelimen näköinen aurinkokennolaturi sijaa parantamiselle. Ensimmäisenä paketin avattuani totesin, että minun tulee hankkia puhelin, jota laitteella voi ladata, sillä ainakin mukana toimitettava Sony-Ericssonin lataussovitin sopii vain huomattavan vanhoihin puhelinmalleihin. Sopivaa puhelinta etsiessäni päätin tutustua laitteen käyttöohjeisiin ja opin, että laturin sisäisen 500mAh-akun lataukseen on syytä varata 3-5 tunnin aika, riippuen auringon intensiteetistä. Toivoen, ettei rakas aurinkomme ala sammumaan tulevan testijakson aikana päätin totella ohjeita ja antaa laitteen latautua ensikerran seinäpistokkeen kautta. Tämän ensilatauksen jälkeen sisäinen akku on valmis ottamaan vastaan myös ilman uraania, vettä ja norppaa tehtyä sähköä suoraan taivaalta.

Laturi aukeaa simpukkapuhelimen tavoin ja kansiosan kenno on jopa käännettävissä ympäri paremmin aurinkoa kohti osoittavaksi. Valitettavasti muovisen laitteen saranat on jousitettu niin, ettei kantta saa esimerkiksi avattua vain puoliksi vaan käytännössä kansi läpsähtää aina täysin auki, jonka jälkeen sen kääntely sivuttaissuunnassa on turhaakin hyödyttömämpää. Muovisuus leimaa laturia, joka nitisee ja lonksuu eikä tunnu olevan erityisen tukeva mistään kohdin.

Kantta lukuun ottamatta laitteen käyttö on luontevaa. Aurinkoisella säällä kansien avaamisen jälkeen laitteen sisäinen akku alkaa latautua, jolloin päädyn 5.4 Voltin liittimeen voidaan tökätä jatkojohto ja haluttu sovitinkappale puhelimen tai mini-USB-liittimen sisältävien laitteiden, kuten Dielin musiikkisoittimien latausta varten. Ohjekirja lupaa tuupata ladattavaan laitteeseen auringon voimaa 12 ampeeritunnin vauhdilla. Laitteesta löytyy virtapainike, jolla uloslähtevä virta kytketään päälle ja pois. Aurinkoenergiaa laite vastaanottaa aina, oli virtakatkaisin sitten kummassa asennossa tahansa. Laitteen kyljestä löytyy liitin myös sisääntulevalle sähkölle, jota tarjotaan mukana tulevan seinälaturin avulla. Lähinnä tästä on hyötyä vain ensilatauksessa, muuten laturin lataaminen perinteisellä sähköllä tuntuu syystä tai toisesta tyhmältä ajatukselta. Mukana toimitetaan lisäksi auton tupakansytyttimeen liitettävä latausjohto, jonka hyödyllisyys jää sekin kyseenalaiseksi.

Periaatteessa hyvin toimiva Diel-aurinkokennolaturi ei tarjoa mitään uutta verrattuan esimerkiksi Verkkokauppa.comin myymään Reino-laturipakettiin. Väistämätön vertailu potkii päin vastoin Dieliä pahasti nilkoille. Reinon sisäinen akku on tuplasti suurempi, sovitinkappaleita on enemmän, rakenne on tukevampi ja hintaa on 10 euroa vähemmän. Vallitsevan kilpailutilanteen valossa Dielin laturia on vaikeaa suositella kenellekään. Yritys on hyvä, mutta jää puolitiehen. Jäämme odottamaan kilpailukykyisempää mallia tai rajua hinnanalennusta. Aivan näillä eväillä E-Ville ei vielä onnistu maailmaa pelastamaan.

Tuote: Diel-Aurinkokennolaturi
Myyjä: E-Ville
Hintaluokka: 40 euroa

V2.fi | Matti Lintula
< Tamiya Nismo Silvia,... Creative Zen Mozaic ... >

Keskustelut (6 viestiä)

zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

13.09.2008 klo 00.01

Sellainen jäi arviossa kertomatta, että V2.fi:lle toimitetun yleislaturin pakkauksessa ei tullut mukana yhtä pakkauksen kuvissa näkynyttä kännykkäsovitinta. Oletan puuttuvan sovittimen sopivan Samsungin puhelimiin.
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

14.09.2008 klo 10.18

Jaksaako tuo sisävalaistuksessa ladata yhtään mitään?
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

14.09.2008 klo 22.30

Marq kirjoitti:
Jaksaako tuo sisävalaistuksessa ladata yhtään mitään?


Kyllä molemmat laitteet parin 11-wattisen energiansäästölampun valossa ainakin ilmoittivat latautuvansa.
lainaa
Nimet0n

08.01.2009 klo 05.51

Laturi on täys kopio nokia 6260:sta O.O
lainaa
Racle

01.05.2009 klo 19.23

Nimet0n kirjoitti:
Laturi on täys kopio nokia 6260:sta O.O

On muute iha totta :D itelläki oli joskus sellane :P
lainaa
HiskiBoy

22.01.2010 klo 21.56

Ton hinta on muuten 30€ Joko se on laskenu tai sit tossa hinta on virheelellinen
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova