Tuorein sisältö

Yhteensopiva kaksikko

Matti Lintula

07.09.2010 klo 12.26 | Luettu: 9846 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Creative ZEN X-Fi Style ja EP-3NC


Creative ZEN X-Fi Style


Kahdeksan gigatavun sisäisellä muistilla varustettu Creative ZEN X-Fi Style on saanut X-Fi-lisänimensä aiemmistakin Creative-soittimista tutuksi tulleesta ääntä muokkaavasta kristallisointi- sekä äänikuvaa levittävästä tehosteestaan ja uuden Style-lisänimen takia ei tarvitse katsoa laitetta pintaa syvemmälle - kuori kun on kaunistettu vekkulisti twistaavalla ruutukuviolla. Ensimmäisen uuden polven Creative ZEN -soittimen jälkeen olen testannut liialliseen nappimääräänsä seonneen ZEN X-Fi:n sekä kosketusnäytöllisen ja sitä myöten varsin epäkäytännöllisen taskusoittimen, ZEN X-Fi2:n. Molempien soitinten kohdalla toivoin Creativen palaavan käyttömukavuudessa ensimmäisen ZENin tasolle ja kuinka ollakaan, nyt näin on oikeasti tapahtunut. Toki alkuperäinen ZEN on ollut myynnissä myös uusien X-Fi-mallien rinnalla nimellä ZEN MX ja uusi Style-versio onkin lähinnä jatkoa MX:lle enemmän kuin X-Fi-malleille. Laitteen muotoilu on nimittäin tuttu lähes kolme vuotta sitten arvioimastani perus-ZENistä. Alkuperäistä muotoilua on onnistuttu jopa tällä kertaa parantamaan ja käyttömukavuus on kasvanut pykälällä, mutta tästä lisää arvostelun loppupuolella. Ensin käydään nimittäin käsiksi tyylikkään kuoren kätkemään tekniikkaan.

ZEN Stylen näyttö on 2,4-tuumainen. Kirkkautta ja väritoistoa löytyy mahtavasti pienestä ruudusta, jolta videoiden katselu ei kuitenkaan ole pääasia, mutta lähinnä mukava lisä. Videoita uusi tyyli-ZEN toistaa WMV-, MPEG-4SP-, DivX- ja XviD-formaateissa. HD-kuvaa ei ole luvassa, mutta pidän itse perus-ZENiä ensisijaisesti musiikkitoistimena, joten tähän suunnatussa laitteessa laajakuvan ja HD-toiston puute ei ole ongelma. Kuulokeliitin toimii kuitenkin myös AV-lähtönä, joten tarvittaessa laitteella olevat videot saadaan kuitenkin siirtymään myös televisioon katseltavaksi. Musiikkipuolella tuetaan kaikkia tärkeimpiä formaatteja. ZEN:ssä toistuvat MP3-, FLAC-, AAC-, DRM9:llä suojatut WMA- sekä Audible Format 4 -tiedostot.

Lisäominaisuuksina ZENistä löytyy tuttu sanelintoiminto, joka on jopa hyödyllinen kiitos hyvin ääntä talteen ottavan mikrofonin. Ammattisanelimeksi ZENistä ei ole, mutta satunnaiset keskustelut ja jopa hieman hiljaisemmassa ympäristössä tehdyt haastattelut ZENiin saa mukavasti talteen. Valokuviakin ZENillä voi katsella, mutta toiminnolle on vaikea keksiä käyttöä, sillä moni pitää näytettäviä valokuvia mukanaan joko pokkarikamerassaan tai kännykässään. Turhalta tuntuu edelleen myös Creativen oman PC-sovelluksen kautta päivitettävä RSS-syötteenlukija. Vaikka nyt on tehty monia asioita jälleen oikein, Wi-Fi-toimintoa ja tätä RSS-lukijaa ei ole vielä saatu yhdistettyä järkevään pakettiin. Kalenterikin suurimmalla osalla ihmisistä on joko paperilla tai puhelimessa, joten itse en toiminnolle näe käyttöä, semminkin kun merkintöjen lisääminen suoraan ZENin avulla on mahdotonta. Herkälle FM-radiolle sen sijaan löytyy ihan oikeaakin käyttöä ja herätyskelloakin joku voi käyttää vaikka toisena herätyksenä, mikäli pelkän kännykän tai oikean herätyskellon ääneen on aamuisin liian vaikeaa herätä. Kaikkia toimintoja voi myös käyttää varsin huoletta, sillä mini-USB-liittimen kautta ladattava akku kestää yhä yli vuorokauden yhtämittaista musiikkitoistoa. Videota voi katsella viisi tuntia ennen akun ryytymistä. ZEN X-Fi Styleä saa 8 ja 16 gigatavun muistilla varustettuna. Aiemmasta ZEN-mallista poiketen SDHC-muistikorttipaikkaa ei laitteesta enää löydy. Tästä pieni miinus.

Palataanpa ominaisuuksien käsittelyn jälkeen käytettävyyteen. ZEN X-Fi Style on varhaisen edeltäjänsä tavoin kevyt, noin kännykän kokoinen ja huomattavan sulavalinjainen laite. Teräviä kulmia tai saumoja ei yksinkertaisesti ole kuin siellä missä niitä tarvitaan, eli nelisuuntaisessa ohjaimessa, joka on kooltaan hieman kutistunut, mutta muuta kuorta karheampana ja reunoiltaan pykällettynä löytyy peukalon alle kuin itsestään. Laitteen ohjaaminen siis onnistuu jälleen vaikka taskunpohjalla ja näyttöön katsomatta. Automaattisesti tai yhtä painiketta painamalla kytkeytyvän näppäinlukonkin saa auki helposti kolmella painalluksella, joten tämäkään ei tuota taskunpohjakäytössä ylittämätöntä ongelmaa. Äänenvoimakkuuden säätö onnistuu toiston aikana ristiohjainta ylös tai alas näpyttämällä ja biisinvaihtoa varten samaa ohjainta tökitään vasemmalle ja oikealle. Ainoastaan toisto/tauko-painike on edelleen hieman huonosti sokkona sormiin tuntuvien neljän reunapainikkeen sekaan. Kätevämpää olisi, mikäli yleinen hyväksymispainike ristiohjaimen keskellä toimisi toiston ja tauon kytkimenä.

Valikkorakenteet ovat aiemmista ZEN-soittimista tuttuun tapaan selkeät, valikoissa liikutaan ristiohjaimella, pääpainikkeella sekä yläreunasta löytyvällä paluupainikkeella. Toimintokohtainen lisävalikko avataan niin ikään soittimen yläreunassa olevasta painikkeesta. Alareunasta löytyvistä painikkeista toinen on juuri tauko/toistopainike ja toinen on asetuksista määriteltävä oikotiepainike, jolla pääsee esimerkiksi nopeasti suoraan musiikkisoittimeen tai voi kytkeä vaikka sisäänrakennetun kaiuttimen päälle ja pois päältä. Kenties suurin itkun aihe laitteessa onkin juuri sisäinen kaiutin, joka kyllä toistaa musiikkia melko selkeästi, mutta kaipaisi rinnalleen toista samanlaista pientä elementtiä stereoäänen saamiseksi. Viihdekäyttöön suunniteltuun Nokian puhelimeen verrattuna elementti jää auttamatta kakkoseksi ja viihdekäyttö on sentään ZENin ainoa olemassaolon peruste. Onneksi soittimen saa kuitenkin helposti kytkettyä 3,5 mm:n liittimellä varustetulla äänikaapelilla mihin tahansa isompaankin stereolaitteistoon tai vaikka multimediakaiuttimiin. Bluetooth-yhteys olisi oiva lisä langatonta musiikkitoistoa ajatellen.

Laitevalmistajien omat ohjelmat ovat valitettavan usein melkoista kuraa ja yksi yleisimmistä syypäistä vähänkään hitaamman tietokoneen täydelliseen jumiuttamiseen. Näin ollen onkin hienoa, että ZENiin voi siirtää musiikkia, kuvia ja videoita suoraan tiedostohallinnassa tiedostoja raahailemalla. Tämä poistaa melkoisesti turhia yhteensopivuusongelmia ja käyttöjärjestelmäriippuvuutta. Toki videoiden kohdalla on vaivana osittain edelleen ensimmäisestä ZENistäkin tuttu kranttuus sen suhteen mitä tiedostoja laite suostuu pyörittämään. Osa videoista täytyy yhä muuntaa soittimen ymmärtämään muotoon PC-sovelluksella.

Kokonaisuutena uusi ZEN X-Fi Style on loistava laite. Kannen uudesta tyylistä voi olla montaa mieltä, eikä useampia ZEN-soittimia omistaneiden kannattane uuteen Styleen vaihtaa, mutta helppokäyttöistä, hyväsointista ja matkapuhelinta kevyempää lenkki- tai työmatkasoitinta etsivälle Creativen uutuus on erittäin suositeltava vaihtoehto.

Creative Zen X-Fi Style
Kotisivu
Saatavana mm. : Verkkokauppa.com
Hintaluokka: 90 euroa (8GB), 120 euroa (16GB)Creative EP-3NC


ZEN-soitinten mukana toimitettavat nappikuulokkeet ovat laadultaan ja etenkin istuvuudeltaan jotain huonon huumorin laarin pohjalle jäänyttä. Niinpä budjetin salliessa soittimen oheen kannattaa välittömästi ostaa astetta paremmat kuulokkeet. Kaikkia korvakäytävään porautuvat kumitulppakuulokkeet eivät miellytä, mutta itse pidän yhä Creativen EP-630-kuulokkeita yksinä parhaista markkinoilla olevista nappikuulokkeista loistavan istuvuutensa, jämäkän bassotoistonsa ja hyvän passiivisen taustahälyn suodatuksen ansiosta. Nyt taustamelua pyritään karsimaan aktiivisesti uusilla EP-3NC-tulppakuulokkeilla, jotka ovat hyvät, mutta eivät aivan sikarin arvoiset. Istuvuus uudella mallilla on hyvä kuten EP-630:lläkin, kiitos mukana tulevien kolmen erikokoisen kumitulppavaihtoehdon. Myös taustamelun suodatus toimii varsin hyvin ja johtoon integroidusta säätimestä päälle kytkettäessä kuulokkeet suodattavat taustalta pois lähes kaikki matalat huminat ja suhinat. Korkeat äänet pääsevät yhä osittain läpi, mutta maailma vaikenee kyllä kummasti yhtä katkaisijaa kääntämällä.

Miinuspuolena aktiivinen melunsuodatus vaatii sähköä, jota toimitetaan säätimessä olevasta AAA-paristosta. Paristokotelossa on klipsi, jolla se voidaan ripustaa vaatteisiin kiinni. Tämä onkin tarpeen, sillä kotelo painaa liikaa, jotta kuulokejohto voisi roikkua täysin vapaasti ilman tuntua siitä, että tulpat putoavat korvista. Paristokoteloon ei jostain syystä ole saatu mukaan äänenvoimakkuudensäädintä., joka olisi ollut varsin mukava lisä pelkän mute-napin rinnalle. Kuulokejohdon perinteisen jäykkä materiaali ei vedä vertoja EP-630-mallin kumipäällysteisille ja hyvin rullalle kerättävälle johdolle ja kaiken kruunaa paristokotelon sijoittelu keskelle kuulokejohtoa paikkaan, jossa sitä ei voi kiinnittää kuin povitaskuun. Vyölle koteloa ei voi ripustaa, sillä tulpat eivät enää tämän jälkeen ylety korviin ja paidankaulukseenkin paristokotelo on liian suuri kiinnitettäväksi. Käsittämätön suunnitteluvirhe, joka estää tehokkaasti kuulokkeiden käytön muuten kuin takin kanssa. Huomioitavaa on myös se, ettei kuulokkeiden meluntorjuntaa voi käyttää useimpien kannettavien soitinten FM-radion kanssa, sillä kuulokejohto ei toimi suodatus kytkettynä enää antennina ja tuloksena on täysi hiljaisuus.

Mikäli aktiivinen melunsuodatus on todella tarpeen, tarjoaa EP-3NC toimivaa tekniikkaa hälyn torjumiseen, mutta paristokotelon reikäpäinen sijoittelu ja huono johtomateriaali tekevät kuulokkeista lähinnä ikävät käyttää.

Creative EP-3NC
Kotisivu
Hintaluokka: 100 euroa

V2.fi | Matti Lintula
< Haastattelussa Laura... Haastattelussa Palef... >

Keskustelut (5 viestiä)

bigD

07.09.2010 klo 20.44

Tällaistakin on kehitetty, mutta täällä vain nau'utaan!
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

09.09.2010 klo 10.00

Olen itse asiassa etsiskellyt vastamelukuulokkeita valitettavia pakollisia lentomatkoja varten, mutta tuo töppi paristokotelon kanssa saanee minut jatkamaan etsimistä.
lainaa
Chemus

Rekisteröitynyt 26.01.2008

09.09.2010 klo 13.04

Tämä kohta on hieman epäselvä:

"...näppäinlukonkin saa auki helposti kolmni keinotekoiseksi haukuttu X-Fi-äänenterävöinti jaksaa miellyttää mallista toiseen ja vihdoinkin tämä ominaisuus on yhdistetty alkuperäisen ZENin käyttömukavuuden ylittävään pakkaukseen. Aiemella painalluksella, joten tämäkään ei tuota taskunpohjakäytössä ylittämätöntä ongelmaa. "

Pientä korjausta kaivataan :)
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

09.09.2010 klo 16.42

Korjasinpa, en tiedä mikä copypaste-häikiö Matille oli sattunut.
lainaa
bubblegun

Rekisteröitynyt 19.08.2008

01.10.2010 klo 12.52

Mikko kirjoitti:
Olen itse asiassa etsiskellyt vastamelukuulokkeita valitettavia pakollisia lentomatkoja varten, mutta tuo töppi paristokotelon kanssa saanee minut jatkamaan etsimistä.

http://www.audioholics.com/reviews/speakers/headphones/de
Itselläni on linkin mukaiset kuulokkeet ja toimivat kyllä hyvin aika lailla joka ympäristössä. Tietysti menee aika reilusti noiden EP-3NCn hintaluokan yli mutta saa ainakin varmasti rahalleen vastinetta.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova