Tuorein sisältö

Kansalaisboksi Kombotallennin

Manu Pärssinen

12.11.2008 klo 17.45 | Luettu: 29754 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Viikon vimpain #36

Verkkokauppa.comin markkinoima Kansalaisboksi saavutti nopeasti maineen koko kansan digiboksina, halvimpana mahdollisuutena päästä mukaan uuden televisiotekniikan aaltoon. Perusmalli Kansalaisboksista maksaa tänä päivänä vähän reilu 30 euroa, eli markkinointikikka pitää edelleen pintansa, vaikkei kaikkein laadukkaimmasta laitteesta olekaan kyse. Mistä sitten on kyse, kun viime aikoina mainostetun Kansalaisboksin hinta on sata euroa enemmän?

Yhdessä vai erikseen?


Siitä, että laite on koko nimeltään Kansalaisboksi Kombotallennin. Kombo-osio tarkoittaa, että se sopii sekä kaapeli- että antennitalouksiin ja tallennin-osio, noh, tallentamista. Hinta on pidetty alhaisena siten, että itse laitteessa ei ole tallennustilaa, vaan siihen voi liittää minkä tahansa USB-muistitikun tai ulkoisen USB-kiintolevyn. Koska hinta on ollut aina Kansalaisboksin myyntivaltti, otetaan pieni hintavertailu Verkkokauppa.comin omien sivujen hinnoilla.

KK + 8 GB muistitikku (Kingston) = 119.90 + 16.90 = 136.80 €
halvin tallentava digiboksi, diVision VDC2220, 80GB = 120.90 €

KK + 160 GB ulkoinen kiintolevy (Western Digital) = 119.90 + 59.90 = 179.80 €
Handan DVB-T 6000, 160GB = 178.90 €

KK + 500 GB ulkoinen kiintolevy (Western Digital) = 119.90 + 74.90 = 194.80 €
ProCaster PVR-6500C, 500GB = 382.90 €


Mitä isommaksi tallennustila menee, sitä halvempi vaihtoehto KK erillisen tallennusmedian kanssa siis on. Se tukee isoimmillaan teratavun kokoisia ulkoisia levyjä ja siinä on myös HDMI-liitin ja tuki sekä antenni- että kaapeliverkoille, toisin kuin muissa hintavertailussa esiintyvissä laitteissa. 160 gigatavun kokoluokassa mennään niin tasoissa, että Kombotallennin vie voiton laajennettavuudellaan.

Yhden gigatavun tilan Kombotallentimen mainosteksti kertoo riittävän puolen tunnin tallennuksiin, joten jo parigigaisillakin tikuilla voi tehdä ajansiirtoa tai tallentaa lempisarjan jakson. Käyttötestissä puolen tunnin ohjelmat veivät 700-870 megatavua. Laite tallentaa videopätkät .ts-tiedostoina, jotka ainakin Media Player Classic toistaa suoraan tietokoneella. Yöllä tikulle nauhoitettu ohjelma onkin helppo napata aamulla läppärin kylkeen ja katsoa se vaikka junamatkalla töihin.

Itse testasin laitetta muutamalla eri muistitikulla, sekä yhdellä Lacien ja yhdellä Western Digitalin ulkoisella kiintolevyllä. Kaikki ne se hyväksyi ilman ongelmia. Ulkoiset muistit pystyy Kombotallentimen kautta myös tarvittaessa alustamaan.

Kaikenlaista pikkuvikaa


Kun boksin heittää kiinni telkkariin, töpseliin ja antenniin, on asentaminen muutaman OK-napin painalluksen jälkeen valmis. Kansalaisboksin viritin vaikuttaa kiitettävän herkältä, sillä pienellä sisäantennillakin kaikki kanavat löytyivät heittämällä ja kuvan laatu oli hyvä. Ei ehkä erinomainen, mutta hyvä.

Pidin kolmen viikon testijakson Kansalaisboksin kanssa täysin peruskäyttönä, en mitenkään tehotestinä. Päivittäisessä ohjelmien katselussa se ajaa asiansa hyvin, ehdottomasti paremmin kuin alati jumitteleva vanha digiboksini, mutta aika paljon pikkuongelmia tuli tänä aikana Kombotallentimenkin kanssa vastaan. Niitä tuntui esiintyvän lähinnä tallennuksessa tai tallennuksen jälkeen:

- 2-3 kertaa laite meni jumiin ja lakkasi tottelemasta mitään napin painalluksia - virtajohdon irroittaminen auttoi asiaan, mutta kylmäsi hieman sydäntä, sillä kiintolevyssä paloi virtavalo. Mitään vahingoa sille ei kuitenkaan aiheutunut.
- kerran jumiutuminen tapahtui harmittavasti juuri, kun olisin halunnut televisiossa näkyvän ohjelman oikeasti talteen: 'Käynnistää tallennuksen' -teksti jäi ruudulle
- kun Kansalaisboksi oli pidempään päällä, tekstitys alkoi tulla eri aikaan kuin ohjelmassa oleva puhe, kerran puhe ja kuvakin olivat epäsynkassa keskenään
- kanavaa vaihdettaessa, varsinkin tietyillä kanavilla, ääni palasi vasta muutaman sekunnin tauon jälkeen, vaikka kuva jo näkyi

Hälyttävintä oli se, että satunnaisesti joitain ohjelmia jäi tallentamatta, varsinkin jos ohjelmoin useita ohjelmia usean päivän ajalle, niitä ei lopulta kiintolevyltä löytynytkään. Internetin kommentointipalstojen mukaan samaa havaintoa ovat tehneet muutkin.

Päivittelyä


Yllä oleva lista vaikuttaa pitkähköltä, mutta suhteessa siihen, että käytin laitetta päivittäin useiden tuntien ajan, näiden ongelmien kanssa pystyi hyvin elämään, varsinkin kun ratkaisuksi riitti usein vain virtojen katkaiseminen. Yksi iso ongelma - se, että ohjelmaa nauhoitettaessa ei pysty katsomaan muita kanavia - on korjattu Verkkokauppa.comin sivuilta löytyvällä päivityksellä.

Päivitys korjaa mahdollisesti muitakin mainittuja ongelmia, mutta olen tottunut siihen, että boksi itse ilmoittaa päivitystarpeestaan, tai tekee toimenpiteen automaattisesti, joten huomasin kyseisen tiedoston vasta aivan viimeisinä testipäivinä. Päivitys itsessään oli kyllä helppoa: tiedosto muistitikulle, tikku kiinni boksiin ja Kansalaisboksi tunnistaa päivityksen olemassaolon ja hoitaa homman alle minuutissa.

Kansalaiset, med borgare


Kombotallentimen käyttö on helppoa ja EPG sekä muutkin valikot loogisia käyttää. EPG toimii myös kiitettävän nopeasti. Ihmettelin pitkään, että mistä löytyvät mainostetut kuvien näyttö- ja MP3-tiedostojen soitto-ominaisuudet, sillä tiedostoselausnapin kautta kuvia tai musiikkia ei kiintolevyltäni löytynyt. Valikkonapin takaa löytyy Lisätoiminnot - USB -valikko, josta ne löytyvät. Kumpaakaan ominaisuutta ei ole varustettu sen kummemmilla toiminnoilla, vaan ne ovat perustasoa. Kuvat latautuvat kyllä kiitettävän nopeasti, mutta niiden mittasuhteet näkyvät usein väärin.

Pari seikkaa jäi erityisesti kaivelemaan mieltäni, vaikkeivat nekään useimmille mitään ostopäätöstä kaatavia kantoja ole. Muuten mukavasta kaukosäätimestä on turhan hankala löytää tiedostoselainpainiketta, joka on eject-napin näköinen pikkuympyrä muiden seassa. Varsinkin hämärässä se oli käytännössä mahdotonta. HD-Ready Samsung-telkkarini ei myöskään näyttänyt Kombotallentimen kuvaa HDMI-liitännän kautta, vaan ilmoitti tylysti 'Not supported mode'. Digiboksin HDMI-lähtö toimii tarkkuudella 576i.

Jälkimaku Kansalaisboksi Kombotallentimesta on vähän fifti-sixti. Jos kotoasi löytyy jo kasa siirrettäviä medioita; isoja muistitikkuja ja ulkoisia kiintolevyjä, se on varteenotettava vaihtoehto. Tallennetut videot ovat hyvälaatuisia ja niiden katsominen tietokoneella on helppoa. Silti itselleni ei syntynyt halua lunastaa testikappaletta itselleni - ehkä hinta ei ole vielä aivan kohdallaan suoritukseen nähden ja ohjelmien tallentamatta jättäminen jäi vaivaamaan.

Tuote: Kansalaisboksi Kombotallennin, digiboksi DVB-C/T, USB-tallennus, Conax.
Myyjä: Verkkokauppa.com
Hinta: 119.90 €

Verkkokauppa.comin valikoimasta näyttää nyt löytyvän myös 142.90 euroa maksava Kombotallennin, jossa ominaisuuslistan mukaan ei ole eroa kuin laitteen leveydessä.V2.fi | Manu Pärssinen
< Outi Heiskanen: Teht... Peltonen ja etovat e... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (3 viestiä)

zergbur

Rekisteröitynyt 07.08.2007

13.11.2008 klo 19.42

Itellä ollut kyseinen laite tässä kohta 3kk käytössä ja laite on kyllä ihan kätevä. Laitteessa oli kyllä tiensä alkupuolella muutama hirveä bugi, esim. epg-näkymän tiedot eivät pysyneet ehkä kuin päivän tallessa, sitten tiedot hävisivät ja boksi piti bootata laitteen takaa.

Nykyisin korjauspäivityksen jälkeen tätä vikaa ei enää ole(verkkokauppa.com tuotesivu), mutta jos laitteen jättää yöksi päälle, niin seuraavana päivänä/iltana epg-näkymä on jälleen kadonnut. Lisäksi 576i ulostulo on ehkä hieman kevyttä keittoa fullhd-tarkkuuteen kykenevälle ruudulle. Ja kuten jutussa todettiin, kaikenlaista pikkuvikaa kyllä löytyy.

EDIT: Niin ihan vaan tuosta videoiden jälkikäsittelystä sen verran, että mainoskatkot voi poistaa ProjectX-nimisellä ohjelmalla. Afterdawnista löytyy todella hyvät ohjeet ohjelman käytöstä. Ja jos skilliä löytyy, niin onnistuuhan tuo avi(xvid) muotoonkin heittäminen hyvinkin sujuvasti.
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

13.11.2008 klo 23.09

Nämä tällaiset lukuisat "pikkuviat" otetaan jotenkin ihan itsestäänselvyyksinä digiboksien aikana. Kyllä analogitelkkarin kanssa olisi vähän äkkiä käämi palanut, jos äänisynkka olisi katoillut, tekstitykset sekoilleet, laite vaatinut jatkuvaa kylmäkäynnistelyä ja päivittelyä, ohjelman tallentaminen jumittanut television jne. Taidetaan olla vaan tyytyväisiä, että edes jotkut ominaisuudet toimivat :) Etenkin tällaisessa laitteessa, jota mainostetaan jokapojan helppona digiboksina pitäisi luotettavuuden olla sen paremmassa kuosissa.
lainaa
Ominaisuus

02.03.2009 klo 17.08

Olen samaa mieltä Marq:n kanssa. Jos 15v sitten joku olisi kaupitellut VHS-nauhuria samalla määrällä vikoja, ei kukaan olisi ostanut sitä. Nykyään nämä viat alkavat olla itsestäänselvyys kodin elektroniikassa, varsinkin digibokseissa.

Arvostelija sanoo, että hdmi-liitäntää ei voi Samsungin telkun kanssa käyttää, mutta se "ei ole ostopäätöstä kaatava kanto". Herranjestas, jos boksi ostetaan sen takia, että siinä on taulutelkulle paras mahdollinen liitäntä hdmi, niin eikö sen oleteta myös toimivan? Vai onko se koriste? Jos minä ostan hdmi-liitännällä varustetun boksin, jonka hdmi-liitäntä ei toimi, niin se palaa aika vauhdilla takaisin kauppaan.

Sinänsä ihan mielenkiintoinen artikkeli. Saa nähdä, koska ensimmäinen tyyppiviaton hdmi-liitännällä varustettu tallentava digiboksi saadaan markkinoille.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova