Tuorein sisältö

Mustat Enkelit - antakaa artistille mahdollisuus viihdyttää

J.A. Kaunisto

15.02.2010 klo 09.40 | Luettu: 7889 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Rakkaus myy mutta kuka ostaa Rakkauden kaavan
Tampereen tunteellista perusrokkia osaava Mustat Enkelit julkaisi 3.2 kolmannen albuminsa Rakkauden Kaavan. Bändi on kypsynyt varteenotettaviin mittoihin ja etenkin Yöstä ja Popedasta tutun Markku Petanderin moneen korvaan sopivilla biiseillä Enkeleille voi veikkailla tukevampaa suosiota. Bändillä on hallussaan Popedan äijämäisesti rokkaava linja ja Yön herkempi puoli. Tyylikkäästä albumista huolimatta Enkeli-leiristä kuuluu tyytymättömiä äänenpainoja. Bändi haluaa herättää keskustelua artistien toimeentulosta - laskeva levynmyynti ja laiton lataus asettavat artistit kestämättömään tilanteeseen. Herättäjänä ja keskustelunavaajana bändi antaa uuden albuminsa biisit maksuttomaan lataukseen nettisivujensa kautta viikon ajaksi (viikko 7). Muutamia vuosia sitten Klamydian leipää söi ryssä. Nykyään artistin kakkua järsitään pitkillä hampailla jo omilla kotikulmilla.Mustat Enkelit on nostanut tasoa erityisesti tuotannon ja viimeistelyn osalta. Tuore albumi kuulostaa liigakelpoiselta materiaalilta. Levy tarjoaa reilun nipun lauluja rakkaudesta ja perusasioista suomalaisen miehen rehellisellä äänenpainolla. Laulaja Jussi Aaltosen mukaan levystä vastaanotettu palaute on ollut lähes yksinomaan erittäin positiivista. Levyä ovat kehuneet niin kriitikot kuin myös monet alan ammatilaiset. Faneilta tullut palaute on ollut ylitsevuotavan hyvää. Myös radiot ovat ottaneet hyvin biisejä soittoon, radioaalloille on hyväksytty useampikin biisi.

- Itse olen kuullut sellaisia kommentteja laulusta, että nyt oikeasti laulan biiseissä, karjuminen on jäänyt melko lailla pois. Myöskin levyn tuotanto on saanut paljon kiitosta. Levyähän tehtiin kahdella eri studiolla ja käytettiin toisella studiolla tuottajina Yön Mikko Kangasjärveä ja Jari Latomaata ja sitten taas toisella studiolla Jani Viitasta. Myöskin erona edelliseen on materiaalin tasainen vahvuus eli kaikki levyn biisit ovat periaatteessa singlekelpoisia.

Mistä ihmeestä lähti ajatus jakaa uuden albumin biisejä ilmaiseksi, eikö se juuri ole omiaan laskemaan albumin myyntilukuja. Jussi kertoo idean lähteneen huomiosta, jonka mukaan cd-levyjen myynti jatkaa edelleen hurjaa laskuaan. (Esimerkkinä vaikkapa myydyimpien kotimaisten albumien listalla vuonna 2001 kärjessä komeili Anssi Kela 139 000 myydyllä levyllä. Vuoden 3. myydyin oli Tiktak 63 000 levyllä ja vuoden 5. myydyin oli Ultra Bra 53 000 levyä. Vuonna 2009 Lauri Tähkä myi eniten eli 66 000 levyä. Vuoden 3. myydyin eli Yö sai kaupaksi 37 000 levyä ja 5. myydyin eli PMMP 34 000 levyä. Laskeva suuntaus on selkeä) Nyt olisi kirveelle töitä...

- Idea syntyi kun luin useammasta paikasta otsikoita, kuinka huimaa vauhtia cd- levyjen myynti putoaa - vuodesta 2008 vuoteen 2009 pudotus oli huimat 16,6 prosenttia. Ajattelin, että jotain pitäisi tehdä. Niinpä levy-yhtiön kanssa päätettiin, että laitamme koko levyn ilmaiseksi nettiin ladattavaksi, josko sillä saataisiin herätettyä keskustelua. Mitä tapahtuu, jos kaikki ladataan vain ilmaiseksi - kohta meillä ei ole enää bändejä, joita ostaa tai ladata.

Eikö tunnu pahalta antaa "rakkaita lapsiaan" pois ilmaiseksi? Onko siinä mitään järkeä?

- Ei tunnu pahalta, koska cd-levyjä myydään nykyään niin vähän, että olisi sääli jos ihmiset eivät saisi tutustua näin hienoihin biiseihin.

Miten koet internet-maailman, onko se pelkästään uhka vai myös potentiaalinen mahdollisuus?

- En koe sitä pelkästään uhkana. Internet-maailmassa on paljon hyvää ja paljon mahdollisuuksia ja sitä kautta saadaan bändejä helposti esille. Esimerkiksi Facebook ja Youtube ovat tehokkaita keinoja levittää tietoa, mutta miksi kaikki pitäisi saada ilmaiseksi, sitä en ymmärrä. Jos ei halua ostaa cd-levyä, voihan biisejä ladata myös laillisesti.

Entä mitä mieltä olet ajatuksesta, että maailman muutokseen pitää sopeuta, ei pyristellä vastaan ja pitää kiinni vanhasta?

- Kyllä muutoksiin pitää myös sopeutua, mutta ei sovi unohtaa kaikkea vanhaa.

Mikä on oma visiosi, mistä artistit repivät tulevaisuudessa juustoa leivän päälle vai muuttuuko homma pelkästään harrastustoiminnaksi?

- Kyllä artistin leipä tulee keikoilta keikkaliksasta ja oheistuotemyynnistä. Syvä huolen aihe on ainakin itselleni ollut nuoret ja uudet bändit. Millä saada keikkaa, jos ei ole tunnettu ja millä tulla tunnetuksi kun ainakin isompien radioiden soittoon pääsemikseksi pitäisi olla tunnettu.

Minkälaisena näet levy-yhtiöiden roolin tulevaisuudessa?

- Levy-yhtiöllä tulee aina olemaan jonkinlainen rooli. Kuitenkin levy-yhtiö kustantaa levyn tekemisen mm. studiokulut, julkaistaanpa musiikki sitten missä formaatissa tahansa.

Kuinka paljon levyä pitäisi myydä, että siitä jäisi työpalkkaa myös artistille?

- Kai se olisi jotain 5000 kpl:een luokkaa siis cd-levyjä, kun kuitenkin artisti on perinteisesti saanut myydystä cd-levystä 1-2 euroa. Vertailuksi ottaisin esim. Nokian uuden musiikkipalvelun, josta artisti/levy-yhtiö saa keskimäärin 0,04 euroa / ladattu biisi tai Spotifystä n. 20.000 kuuntelulla saa n. 12 euroa.

Ovatko cd-levyt Suomessa liian kalliita?

- Ovat edelleen, jos levy maksaa n. 20 euroa niin se on liikaa. Onneksi nyt hinnat ovat vähän laskeneet ja saattaa saada melko uusiakin levyjä n. 15 eurolla, mutta cd:n pitäisi maksaa kuluttajalle 10 euroa

Millaiseen palautteeseen olette varautuneet hankkeen tiimoilta?

- Toistaiseksi palaute on ollut tosi positiivista ja moni media on ottanut asian esille ja tehnyt jutun tai haastattelun. Varmasti aina löytyy joitain, keitä joku asia ei miellytä, mutta antaa koirien haukkua. Karavaani kulkee kumminkin.

Mitä Mustat Enkelit on valmis tekemään saavuttaakseen positiivista julkisuutta - missä menee raja!

- Kyllä meidän raja menee Euroviisuissa, siinä menee rock-uskottavuus

Ennustus, miten Mustat Enkelit tulee selviämään musiikkimaailman myllerryksessä?

- Me olemme olleet onnekkaita, kun olemme saaneet hyvin biisejämme radiosoittoon, mikä on tuonut tunnettavuutta, joka on tuonut taas keikkaa. Eiköhän me pysytä vielä pitkään ihmisten ilona tekemällä lisää hyviä biisejä ja kovasti keikkaa.

Mustat Enkelit - Rakkauden kaava ladattavissa ilmaiseksi mp3-muodossa bändin kotisivuilta.

Teksti; J.A.Kaunisto
Kuva; promo

V2.fi | J.A. Kaunisto
< Nokia N900... Logitech Squeezebox ... >

Keskustelut (2 viestiä)

halpakopio

16.03.2010 klo 21.04

nämä sällit vaan haluisivat popedaksi popedan paikalle.

ei tule onnistumaan
lainaa
Heke32

Rekisteröitynyt 24.06.2008

18.05.2010 klo 17.05

"cd:n pitäisi maksaa kuluttajalle 10 euroa"

Kyllähän tuo saattaisi lisätä myyntiä, mutta silti olisi edelleen paljon porukkaa jotka lataavat aivan kaiken.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova