Tuorein sisältö

USB HDD Player ja Langaton autohiiri

Mikko Heinonen

17.09.2007 klo 13.44 | Luettu: 13235 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Viikon vimpaimet
Hongkongista elektroniikkaa maahantuova E-Ville lähetti toimitukseen edustavan valikoiman tuotteitaan. Tarkastelemme niitä jatkossa noin kerran viikossa, laite kerrallaan. Ensimmäiseen juttuun tosin valitsin kerralla kaksi, etenkin kun ne koskettavat vähän samaa aihealuetta, eli ovat PC:n lisälaitteita.

USB HDD Player


Erilaisia kiintolevykoteloita on markkinoilla monenlaisia, mutta HDD Player lisää keitokseen hieman normaalia enemmän älyä. Sen lisäksi, että laitteella voi kytkeä läppärikokoisen 2.5" kiintolevyn USB:llä tietokoneeseen, se sisältää myös mediasoitinominaisuuksia. Tuki luvataan mp3-musiikkitiedostoille sekä JPEG-kuville ja muutamille eri videomuodoille: MPEG1 (MPG / MPEG / DAT), MPEG2 (AVI / VOB) ja MPEG4 (AVI / XviD / DivX 3, 4, 5 / ASF ).

Laitteen ulkonäkö on siro ja tyylikäs. Mukana tulevan suojapussin avulla se kulkee myös taskussa. Muutenkin pakkauksen varustetaso on todella hyvä: kauppaan kuuluu luonnollisesti kaukosäädin ja virtalähde, mutta myös USB-kaapeli, ääni- ja kuvakaapelit, SPDIF-koaksiaalikaapeli digitaaliseen äänilähtöön sekä jopa pieni ruuvimeisseli kiintolevyn asennusta varten. Käyttäjän on siis lisättävä vain se - vaikkapa vanhasta läppäristä nyysitty - kiintolevy. E-Ville tarjoaa itsekin lootaan sopivaa kiintolevyä erikseen 43 euron hintaan.

Täydellistä ja epätäydellistä


Laitteessa on käytännössä kaksi toimintatilaa: USB-levy ja mediasoitin. Tila riippuu siitä, yhdistetäänkö laite USB-johdolla tietokoneeseen vai virtalähteeseen ja televisioon. TV-yhteys sujuu vanhalla komposiittivideojohdolla, mutta myös VGA-liitäntä on tarjolla kuvan näyttämistä varten. Laitteen valikoista saa sen käsityksen, että sopivalla johdolla vempele osaisi näyttää myös hiukan parempilaatuista S-Video -kuvaa, liitin vain on vähän omanlaisensa, joten käytännössä piuha pitäisi ostaa jostain.

USB-levykotelona laitteen toiminta on moitteetonta. Siirtonopeus on USB 2.0:n mukainen eli peruskäyttöön riittävä, ja mukana tulevalla kaapelilla saa otettua virran kahdesta USB-liittimestä. Näin varmistetaan, että vähän runsasvirtaisempikin kiintolevy jaksaa pyöriä. Kotelo asentuu Windowsiin, Macille ja Linuxiin ilman kikkailuja, ja mukana tuleva ohje selvittää, kylläkin huonolla englannilla, miten alustaminen onnistuu Windowsissa.

Mediasoitinpuoli taas on hieman ristiriitaisempi tapaus. Systeemi käynnistyy nätisti ja valikko on riittävän selkeä, mukana tulevalla kaukosäätimellä toimintaa on helppo hallita. Valitettavasti vain tiedostojärjestelmä tajuaa korkeintaan 32 gigatavun osioita, mikä on nykyaikana vähän. Jo 60 gigatavun levyn joutui jakamaan kahtia. Rajoitus kumpuaa FAT32-tiedostojärjestelmästä, jota mediasoitin käyttää. Jos laitetta käyttää pelkkänä kiintolevykotelona, sen voi tietenkin alustaa vaikka yhdeksi 250 gigan osioksi, mutta tällöin lisäominaisuudet jäävät käyttämättä. Lisäksi levyn nimet näkyvät ohjelmistossa aina tyyliin "HARD DISK 1", eli osioita ei voi nimetä tyyliin "MUSAA" - "VIDEOITA".

Soittimen kyky toistaa erilaisia videoita on myös hieman rajoittunut. Tämä on ymmärrettävää, koska yksinkertainen suoritin ei voi jaksaa kaikkea purkaa eikä muistiin mahdu kaikkia koodekkeja, mutta se alentaa silti laitteen käyttöarvoa. MPEGit, xvidit ja kumppanit toistuvat kohtuullisen hyvin, mutta etenkin melkoisen yleinen .WMV jää näkemättä lähes aina. Myös äänien kanssa oli ongelmia monissa pätkissä. MP3:n äänenlaatu on jonkin verran tukkoinen.

Lisäksi soitin tuntuu olevan kovin tarkka kiintolevystä. Ensin kokeilin sitä 30 gigatavun Hitachi Deskstarilla, jonka ryöväsin manan majoille siirtyneestä kannettavasta. Saatuani laitteen neljästi jumiin tunnin aikana aloin epäillä kiintolevyn kuntoa, joten hain naapurista Tietoasemalta uuden 60-gigaisen Western Digitalin. Tällä ongelmat vähenivät, mutta eivät poistuneet - edelleen soitin toimi ajoittain hyvin oudosti, vaikkei enää täysin hyytynytkään. Virran katkaisu ja kytkeminen uudestaan korjasi yleensä tilanteen. Kaiken kaikkiaan siis mediasoitinominaisuus on lähinnä rajallista lisäarvoa sinällään hyvin toimivassa kiintolevykotelossa.

E-Villen hinta laitteelle on 45 euroa postikuluineen. Toisin kuin liikkeen muissa tuotteissa, tämä ei ole poikkeuksellisen halpaa: Verkkokauppa.com kaupittelee vastaavaa ProCaster-merkillä 37 euroon. Postitse tilattuna hintaero on pienempi, koska E-Villen hinta sisältää kotiintoimituksen.

Tuote: USB HDD Player
Myyjä: E-Ville
Hinta: 45 euroa sis. pk

Langaton autohiiri


Toinen PC:n kanssa käytettävä tarvike on Langaton autohiiri. Ulkonäöllään huomiota herättävä vempain on optinen, paristoilla toimiva rotta, joka on muotoiltu pienen, hieman kömpelön leluauton näköiseksi. Tekniikaltaan laite tuntuu olevan samanlainen kuin esim. Targuksen läppärilaukkujen mukana myymä pikkuruinen hiiruska. Hiiri ei tarvitse ajureita ja asentuu hetkessä, kun erillisen vastaanotinpalikan tökkää Windows-koneeseen kiinni. Lisäpisteitä tulee vielä siitä, että vastaanottimen voi kääntää pystyyn, jolloin se ei levennä esim. kannettavaa konetta tolkuttomasti.

Hiiri näyttää tuotekuvassa melko muoviselta ja kolholta. Todellisuus ei ole aivan yhtä karu, mutta autot ja hiiret ovat kyllä ihan syystä keskimäärin erimuotoisia. Itse olen tottunut pieneen Logitechin V150 Laser -läppärihiireen, johon verrattuna autohiiri tuntui suunnattomalta. Samassa toimistossa istuva Matti käyttää isoa Microsoftin Intellimousea, eikä ollut lainkaan yhtä järkyttynyt koosta.

Käyttökokemus noudatti samaa linjaa. Rulla tuntui minusta turhan pieneltä ja jäykältä, nappulat tunnottomilta ja hiiren liikuttelu raskaalta, Matti taas totesi, ettei tämä ole lainkaan huonoin hiiri mitä hän on käyttänyt. Tuntuu siis olevan pitkälti makuasia, sopiiko tämä erikoisuus käteen vai ei. Itse toiminnassa emme havainneet moitittavaa, optinen peruskoneisto toimi kuten odottaa saattoi. Hinnasta sen sijaan tekisi mieli vähän huomauttaa tässäkin. 19 euroa postikuluineen ei toki ole sietämätöntä, mutta lähes samaan hintaan saa vaikkapa Logitechiltä optisen perushiiren. Se ei ehkä ole auton muotoinen, mutta toimii paremmin ja sopii useampaan käteen. Kympin hintaluokassa tämän voisi ostaa vaikka poikalapsen ensimmäiseksi hiireksi.

Tuote: Langaton autohiiri
Myyjä: E-Ville
Hinta: 19 euroa sis. pk

V2.fi | Mikko Heinonen
< Timo Eränkö haaveile... Leffapoliisissa Kari... >

Keskustelut (2 viestiä)

d-hunter

Rekisteröitynyt 15.04.2007

17.09.2007 klo 19.45

Ensi viikolla MP4-soitinta arviointiin? :)
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

17.09.2007 klo 20.16

d-hunter kirjoitti:
Ensi viikolla MP4-soitinta arviointiin? :)


Jeps, noita mediasoittimia tulee ensi viikosta alkaen. Halusimme vain testata vähän pitempään niitä.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova