Tuorein sisältö

Smart As...

Arvioitu: PS Vita
Genre: Älypelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: Sony Computer Entertainment
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Julkaisupäivä: 31.10.2012
Pelin kotisivut
Esa Toikkonen

31.10.2012 klo 10.41 | Luettu: 3006 kertaa | Teksti: Esa Toikkonen

Se on älypeli
Kyllähän sen jo tiesin, että palkitsematon nero olen. Looginen päättelykykyni on vertaistaan vailla. Vai onko? Smart As... sen kertokoot. Sonyn uusi aivojumppa yrittää uudistaa genreä ja siinä yllättäen käytetään Unreal Engine -pelimoottoria. Onkohan nyt luvassa jotain aivan uutta?


Pelissä on 20 erilaista aivojen rasitusvaihteen päälle laittavaa minipeliä, jotka on jaettu neljään eri luokkaan: havainnointi-, kieli-, logiikka- ja aritmetiikkaharjoituksiin. Alkuun määrä voi vaikuttaa jopa hulppealta, mutta tunnin pelaamisen jälkeen määrä alkaa tuntua niukalta. Toisinaan minipeleissä täytetään sana puuttuvalla kirjaimella, joka kirjataan kosketusnäytön avulla ruudulle. Välillä taas tökitään ruudulle ilmestyviä laatikoita etu- ja takakosketuspaneelien avustuksella sen mukaan, mitä laatikossa lukee. Yhden minipelin peluuseen kuluu normaalisti puolesta kahteen minuuttiin.

Jokapäiväisellä haasteella lohkot kuntoon


Pelaamisen päivärytmiin kuuluu aivojen toimintaa mittaava päivähaaste, jossa tarkoituksena on suorittaa neljä arvottua minipeliä mahdollisimman pikaisesti ja samalla virheettömästi. Päivän harjoituksia pelaamalla avautuu lisää minipelejä pelattavaksi, mutta jostain kumman syystä Smart As... pyörittää päivähaasteessa päivästä toiseen samoja kahdeksaa minipeliä, olisihan se hauska että uudet minipelit ilmestyisivät päivittäisen aivojumpan täytteeksi. Ehkä päivitykset auttavat? Kun haaste on suoritettu, ynnää peli tulokset yhteen ja esittää sen mukaisen aivojen toimintaprosentin. Harmikseni en saanut päivän harjoituksen vaikeusastetta muutettua, joten parin viikon pelailun jälkeen haaste ei tuntunut enää miltään.


Päivän harjoituksen lisäksi aivojumppaa voi harrastaa vapaassa pelissä, jossa on pelattavana yksittäin kaikki avatut minipelit. Näissä ei tarvitse tyytyä pelkkään helppoon tasoon, vaan täyden kolmen tähden suorituksen jälkeen avautuu vaikeampia vaikeusasteita, joita on kolme. Muutamassa minipelissä käytetään tehostetun todellisuuden kortteja (AR-kortit), jotka ilmeisesti on lisätty hienojen mainosfraasien vuoksi. Ne eivät tarjoa pelille muuta kuin sen huonoimmat pelihetket.

Kerro se ystävillesikin


Sosiaalisen median ollessa suosiossa peli yrittää hakea siihen tukeutuvilla ominaisuuksilla lisäpisteitä. Tulokset saa halutessaan jaettua helposti Facebookiin sekä Twitteriin. Tämän lisäksi pelistä löytyy kattavat verkkotilastot, joista on helppo selvittää, oletko kylän vai jopa koko maailman älykkäin. Jotta listakärkeen nousisi, vaaditaan älyn lisäksi vikkeliä sormia ja äärimmäistä reaktiokykyä. Matkustellessasi voit suorittaa kaupunkikohtaisia haasteita, jotka ovat käytännössä sitä samaa kuin päivän harjoitus, tosin nyt vaikeustasoa on hilattu korkeammalle – hyvä.


Älykkyys on nyt mitattu ja on todettava, että ihan maailman kärkeen ei ylletty. Yritys oli kuitenkin hyvä. Ihan mukavia pelituokioita Smart As… tarjosi, varsinkin kun suomenkielinen lokalisointi on tehty laadukkaasti. Oli mukava huomata, että peliä kiinnostivat pelaajan mielipiteet, joten aika ajoin se kyseli esimerkiksi tykkääkö pelaaja enemmän lihasta vai kasviksista. Enemmän kuitenkin olisin kaivannut pelattavaa ja vaihtelua. Tällaisenaan peli unohtuu helposti ja aivojumpan nälkään tulee kaivettua helpommin saatavilla olevia vastaavia mobiilipelejä.

V2.fi | Esa Toikkonen

Smart As... (PS Vita)

Hauska älyä, nopeutta ja reaktiokykyä mittaava minipelikokoelma, jonka vaarana on tulla helposti unohdetuksi.
  • Herättelee mukavasti aivoja
  • Monipuoliset tulostaulut
  • Suomenkielinen toteutus
  • Sopii mainiosti lyhyihin pelihetkiin...
  • … mutta huonosti pidempiin pelituokioihin
  • Helposti unohtuva
  • Vähän turhan simppeli
< Forza Horizon... Dishonored... >

Keskustelut (1 viestiä)

Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

31.10.2012 klo 20.28 1 tykkää tästä

EIpä voisi pöhkömmin nimetä enää älypeliä. "Pelasin tuossa smart äässiä".
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova