Tuorein sisältö

NBA 2K14

Arvioitu: Playstation 3
Genre: Urheilupelit
Pelaajia: 1-4 (verkossa 2-10)
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: Visual Concepts
Julkaisija: 2K Games
Julkaisupäivä: 04.10.2013
Pelin kotisivut
Esa Toikkonen

25.10.2013 klo 11.17 | Luettu: 5249 kertaa | Teksti: Esa Toikkonen

Pallo putoaa kiiltävään parkettiin
2K:n koripallopelit ovat onnistuneet viime vuosina olemaan lähes erinomaisia ja niiden on ollut helppo pitää tukevasti kiinni markkinoiden ykköspaikasta, koska kilpailua ei ole ollut. EA:n NBA Live –pelisarja on tekemässä paluuta uudella konsolien sukupolvella, joten 2K:n paineet parantaa omaa peliään ovat entistä kovemmat. Viimevuotisen version kohdalla sain viljellä positiivisia sanoja ja arvosanakin oli sen mukainen. Tästä aiheutui melkoisesti keskustelua, mutta hyvät pisteet olivat joka tapauksessa ansaitut.


Ensimmäisten pelaamieni otteluiden jälkeen ei eroja tämän ja viime vuoden version välillä ollut juuri nähtävissä. Valikot ovat melko samanlaiset, latausruudut samoin ja otteluiden alkuintrotkin ovat vain hieman entisestä yksinkertaistettuja. Pelin lähtiessä rullaamaan kaikki tuntui melko tutulta ja turvalliselta. Uudistukset ovatkin syvemmällä ja suureksi osaksi pieniä, mutta tekevät koripallosimulaatiosta entistä realistisemman tuntuisen. Erityisesti pelaajien animointiin on panostettu ja mainoslauseiden hehkuttamat tuhannet uudet animaatiot eivät ole ainakaan täysin puppua. Käytännössä tämä näkyy kaikkialla pelissä jouhevampina ja aidomman näköisinä pelaajien liikkeinä. Tiukoissa korinalustilanteissa on myös otettu askel eteenpäin. Kuitenkin osassa vaativimmista pelitilanteista on edelleen nähtävissä kankeutta ja sen täydellinen kitkeminen vaatii lisää hiomista.

Pinnan alla muhii uutta


Selkein uudistus on Euroliigan mukaantulo ja sen tuomat neljätoista eurooppalaista seuraa, joihin lukeutuvat muun muassa kyseisen sarjan kahtena viimeisenä vuonna voittanut Olympiacos Piraeus. Allekirjoittaneelle eurooppalainen liiga on melko tuntematon ja jäänkin odottamaan sitä aikaa, kun pelattavana joukkueena nähdään Tampereen Pyrintö. En usko että näin tulee vielä hetkeen tapahtumaan, mutta toivominenhan on aina sallittua.


Sujuvan liikkeen kaverina virtuaalipelaajien ohjaus toimii jotakuinkin erinomaisesti. Kontrollointi ei ole vasta-alkajalle kuitenkaan helppoa, vaan peliin sisään pääseminen vaatii hieman totuttelua. Kaikkien kikkojen oppiminen vaatii pitkää syventymistä ja on vaivan arvoista. Vasemmalla tatilla liikkuminen yhdistettynä oikean tikun skill stick -toimintoihin luo mahdollisuuksia monipuolisiin liikesarjoihin. Taitotikulla onnistuu niin puolustaminen, kikkailu kuin pallon koriin upottaminenkin.

Tekoäly on sarjan viime osissa ollut melko hyvässä kuosissa ja tällä kertaa sitä on viety pienin, mutta tuntuvin askelin eteenpäin. Yksinkertaisilla komennoilla joukkuetoverit saa toimimaan entistä paremmin toivotulla tavalla ja ennalta valitut kuviot mahdollistavat tehokkaan hyökkäyspelin. Ilman suurempaa taktikointia tekoälypelaajat osaavat liikkua monipuolisesti ja hakea syöttöpaikkoja.

Läpsystä vaihtoNBA 2K13:ssa rap-artisti Shawn "Jay-Z" Carter pääsi vaikuttamaan pelin visuaaliseen ulkoasuun ja siihen, miltä pelin musiikkitarjonta kuulosti. Tänä vuonna tuo vastuu on siirtynyt LeBron Jamesille. LeBron on yksi tämän hetken kuumimmista NBA-koripalloilijoista ja sen puolesta hän onkin sopiva veikko vaikuttamaan pelin ulkomuotoon. Käytännössä LeBronin mukanaolo näkyy pelin soundtrackissa ja hänen tulevaisuuteensa keskittyvässä pelimuodossa. Taustalla pyörii parikymmentä hyvin peliin sopivaa kipaletta, joiden esittäjinä ovat muun muassa Coldplay, Daft Punk ja Gorillaz. LeBronin ympärille rakennetussa LeBron's Path to Greatness –pelimuodossa pelaaja saa valita, jatkaako tähti Miami Heatin pelaajana, vai viekö ura muualle. Päätöksen jälkeen alkaa skenaario palloilijan uran jatkosta, jossa eri otteluiden ja muuttuvien asetelmien mukaan pelaajan tulee suorittaa erilaisia tehtäviä. Pelimuodon idea on ihan hauska ja käytännössä se tuo mukavaa vaihtelua – erityisesti LeBronin ystäville.

MyCareer-pelimuoto on jälleen mukana ja se onkin muodostunut vankasti allekirjoittaneen suosikiksi. Siinä pelaaja luo oman hahmonsa ja pyrkii nousemaan NBA-tähtien joukkoon. Hahmonluonnin jälkeen kalenteriin merkitään tulokasottelu, jossa NBA-managerit katsovat silmä kovana tulevien tähtien liikkeitä. Ottelun jälkeen pelaaja pääsee keskustelemaan muutaman managerin kanssa ja lyhyiden juttutuokioiden perusteella jokin seuroista käyttää varausvuoronsa. NBA:ssa peliaikaa tarjotaan omien näyttöjen perusteella ja faneilta tulee suoraa palautetta sosiaalisen median kautta. Tuttua huttua vuoden takaa, mutta edelleen sopivan koukuttavaa.


Verkkopeli on tutun turvallinen. Se tarjoilee normaalien otteluiden lisäksi liigoja ja MyTeam-pelimuodon. MyTeam on EA:n peleistä tutun Ultimate Teamin vastine, jossa joukkue luodaan leikkirahalla ostettavien korttipakkojen avulla. Totisemman vääntämisen kaveriksi on pelillä tarjota myös kevyempää katukorista. Verkkopeli on suurelle pelaajakunnalle SE juttu ja voin todeta sen toimivan useimmiten varsin hyvin. Pientä viivettä nopeallakin yhteydellä oli paikka paikoin huomattavissa, mutta yleisesti ottaen pelaaminen sujui joutuisasti ja seuraakin otteluihin oli hyvin tarjolla.

Muutakin kuin pelkkä vuositarra


NBA 2K14 on kokonaisuutena erinomainen koripallopeli. Se viilaa viime vuoden palloilua entisestään ja on sinänsä kuin hiottu timantti. Euroliigan mukaantulo on monille tervetullut uudistus ja parantunut tekoäly palvelee jokaista pelaajaa. 2K lupaa pitää pelistään huolta ajantasaisilla pelaajapäivityksillä, jotka huomioivat reaalimaailman pelaajasiirrot, loukkaantumiset ja pelisuoritukset. Sanottakoon vielä sekin, että otteluiden selostus on yllättävän hyvin toteutettu ja samat jutut eivät ihan hetkessä ala kiertämään.


Jostain on myös tingitty. Pelin välinäytökset ja monet muut esteettiset asiat, kuten valikot, eivät ole juuri uudistuneet, mistä johtuen peli näyttää hyvin paljon samalta kuin viime vuonna. Pelaajaesittelyissä näkyvät rosoiset pelaajakuvat syövät myös laadun tuntua. Pikkujuttuja, mutta ne vaikuttavat omalla tavallaan kokonaisuuteen, joten parannettavaa jää vielä ensi vuoteen ja samalla myös seuraavaan konsolisukupolveen. Kaikkien aikojen mahtavin koripallopelielämys saattaakin olla lähempänä kuin uskotaan, sillä tämä peli tullaan näkemään uusien konsolien julkaisupelitarjonnassa. Samassa kahakassa tullaan todennäköisesti näkemään myös EA:n muutaman vuoden tauolla olleen NBA Live –pelisarjan uusin tulokas, joten kilpailu kovenee.

Riittääkö tämä kaikki kuitenkaan syyksi päivittää viimevuotisesta versiosta uusimpaan? NBA-fanaatikoille kyllä, mutta satunnaisempien pelaajien kannattaa laittaa rahat säästöön ja odottaa ensi vuotta. Uudistukset tekevät kokemuksesta kyllä entistä paremman, mutta täysihintaisena myytävään peliin rahojen sijoittamista kannattaa harkita tarkkaan. Jos koripallo kiinnostaa ja viimevuotista NBA-pelinautintoa ei pelivalikoimasta löydy, niin en näe syytä jättää tätä kaupan hyllylle.

V2.fi | Esa Toikkonen

NBA 2K14 (Playstation 3)

Paras koripallopelikokemus on entistä parempi ja vie 2K:n suosittua pelisarjaa tyylipuhtaasti eteenpäin. Vuoden urheilupelin titteli on hyvin lähellä, vaikka peli näyttääkin sivusta seuraavan silmään siltä samalta vanhalta.
  • Entistä realistisemman tuntuinen
  • Paranneltu tekoäly
  • Kontrollit
  • MyCareer
  • Pienet kauneusvirheet muuten komeassa pelissä
  • Uudistuksia voisi olla enemmän ja näkyvämmin
< Spelunky... F1 2013... >

Keskustelut (1 viestiä)

poorjop

29.10.2013 klo 17.54

Olen NBA-fanaatikko enkä omista viimevuotista versiota mutta silti ei vois vähempää kiinnostaa. 90% arvostelusta pätee myös NBA2K12. Joku Lebronin henkilöpalvonta ja köyhä soundtrack evvk
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova