Tuorein sisältö

Pikmin 3

Arvioitu: Wii U
Genre: Strategiapelit, Toimintapelit
Pelaajia:
Ikärajoitus: 7
Kehittäjä: Nintendo
Julkaisija: Nintendo
Julkaisupäivä: 26.07.2013
Pelin kotisivut
Kati Alha

16.08.2013 klo 12.02 | Luettu: 10426 kertaa | Teksti: Kati Alha

Pitkä odotus palkitaan
Pikminit valloittivat GameCubella parilla pelillä jo 2000-luvun alussa, mutta sen jälkeen Pikmin-fanien odotus onkin ollut pitkä. Kolmannen osan vihdoin ilmestyessä on edellisestä pelistä ehtinyt kulua jo lähes vuosikymmen. Vaikka aikaa on mennyt, on peli pysynyt suurimmalta osaltaan hyvin lähellä alkujuuriaan, mutta se tuo pöytään kuitenkin sen verran uudistuksia että kokemus tuntuu tuoreelta.

Samaa, mutta parempaaUusimmassa Pikminissä ei ohjata kapteeni Olimaria kuten aiemmissa osissa, vaan kolmea tutkimusmatkailijaa ylikansoitetulta Koppai-planeetalta. Koppain asukkaat ovat tuhlanneet resurssinsa ja etsivät ruokaa nyt muista maailmoista. Sopiva planeetta on vihdoin löytynyt, mutta laskeutuminen ei suju suunnitelmien mukaan, ja alus miehistöineen haaksirikkoutuu planeetalle. Epätoivoisessa tilanteessa avuksi ilmaantuu tuttu, epänormaalin auttavainen ja uhrautuvainen kasvikansa. Hyvä näin, sillä tutkimusmatkailijat itse eivät tunnu osaavan melkeinpä mitään muuta kuin muiden käskyttämisen, ja niinpä Pikminit joutuvat taistelemaan, rikkomaan esteitä, rakentamaan siltoja, siirtelemään esineitä ja ylipäätään tekemään kaiken työn.

Ehkä on sanomattakin selvää että yhdeksän vuoden tauon jälkeen uudemmalle alustalle ilmestynyt Pikmin 3 näyttää paremmalta kuin jo sinänsä komeat edeltäjänsä, mutta täytyy tämä silti ääneen sanoa: Pikmin 3 näyttää kerta kaikkiaan upealta. Pikmin-maailma on kiehtova paikka, jonka vetovoima on tutunoloisissa luonnon elementeissä, joita on kuitenkin jollain tavoin vieraannutettu fantasiamaailmaan sopiviksi. Ja vaikka graafinen tyyli on melkoista söpöstelyä, ei kyse ole mistään helposta kasuaalikliksuttelusta. Pikmin 3 tarjoaa leppoisan ajankulun sijaan myös aikuisiin pelaajiin vetoavaa haastetta, jossa yhdistyy managerointi, taistelu ja pulmien ratkominen.

Aherrusta aamusta iltaan


Ajanhallinnaltaan Pikmin 3 sijoittuu jonnekin ensimmäisen ja toisen osan välimaastoon. Pelissä päivien määrää ei ole rajoitettu kuten ensimmäisessä Pikminissä, mutta toisaalta loputtomastikaan ei maailmassa voi seikkailla. Matkailijoiden on nimittäin syötävä päivittäin, ja tätä varten on kerättävä planeetalta löytyviä hedelmiä. Vaikka niitä on sijoitettu ympäristöihin reilusti, ei määrä ole loputon, ja toisaalta ruuan metsästämiseen kuluu myös aikaa. Päivärytmi on edelleen mukana, eli seikkailla voi ainoastaan päiväsaikaan; yöksi karataan alukseen nukkumaan. Päivät kuluvat sen verran nopeasti, ettei turhaan haahuiluun ole juuri varaa.

Ensisilmäyksellä planeetta on kuin paratiisi, mutta Pikminien maailma on julma paikka. Kaikkialla on vaarallisia saalistajia, ja on kurjaa katseltavaa kun pikkuolennot joutuvat syödyksi totellessaan pelaajan käskyjä. Pahimmat hetket pelissä ovat päivien päättyessä silloin kun jälkeen jää harhailevia Pikmineitä. Uskolliset apurit juoksevat paniikissa kun jättiläismäinen ötökkä tulee ja tappaa – vain koska pelaaja jätti ne oman onnensa nojaan. Myönnetään, omaatuntoa vähän soimasi.

Urheat uhrattavatVihollisia vastaan on yksi yleispätevä keino: heitä Pikmineitä suoraan vaaraa kohti. Urheat olennot tarttuvat usein itseään kooltaan moninkertaisiin petoihin ja hakkaavat niitä kunnes vihollinen on kukistettu – tai joutuvat itse syödyksi. Aiemmista peleistä tutut punaiset, keltaiset ja siniset Pikminit ovat mukana käskytettävinä, mutta lisäksi maailmasta löytyy mukaan pari aivan uutta lajia: kivi-Pikminit ja lentävät Pikminit.

Kaikilla Pikmin-tyypeillä on luonnollisesti omat vahvuutensa ja käyttötarkoituksensa, ja esimerkiksi taistelutekniikkaa kannattaa hieman muokata vihollisesta riippuen: esimerkiksi tultasyöksevät ötökät kukistuvat parhaiten punaisilla tulenkestävillä Pikmineillä, kun taas toiset vastustajat kuolevat helposti kun niihin osuu oikeaan kohtaan kivi-Pikmineillä. Taktiikoiden tärkeys korostuu pomotaisteluissa, joissa valtavat madot ja muut monsterit vaativat jo varovaisempaa lähestymistä.


Vaikka olisi kuinka varovainen ja huolehtiva, väkisinkin Pikmineitä joutuu surman suuhun. Jos kyseessä ei ole massiivinen joukkosurma, on menehtyneet olennot helppo korvata, sillä uusia Pikmineitä saa kerättyä melko vaivattomasti. Pelin ärsyttävimpiä kohtia ovatkin omat pienet mokat, jotka osoittautuvat katastrofaalisiksi. Pikmineitä esimerkiksi siirrellään toisinaan isoina määrinä paikasta toiseen, jolloin otuksia tulee heiteltyä nopeassa tahdissa sen kummemmin ajattelematta. Jos jollain heitetyistä Pikmineistä sattui näissä tilanteissa olemaan pommi kädessään, seuraukset eivät olleet kauniit. Pahimmillaan taisin tuhota kerralla yli 80 % seuraajistani. Onneksi päivän voi aina aloittaa alusta, mutta harmittaahan sekin.

Hauskaa myös kaverin kanssa


Kolme pelattavaa hahmoa mahdollistavat sen, että Pikminit voi jakaa kolmeen yhtäaikaisesti hallinnoitavaan joukkoon, joista jokaista johtaa yksi hahmoista. Myös tovereitaan voi heitellä Pikminien tapaan, ja tämä mahdollistaa pääsyn paikkoihin joihin ei kävellen pääsisi. Kovinkaan usein ei tätä mekaniikkaa ole kuitenkaan hyödynnetty.


Normaalin yksinpelattavan tarinamoodin lisäksi pelissä on tehtäviä, joissa tarkoituksena on joko yksin tai kaverin kanssa ehtiä tappamaan mahdollisimman paljon vihollisia, keräillä hedelmiä tai taistella uudelleen tarinassa jo vastaan tulleita pomoja vastaan. Tätä hauskempi on kuitenkin pelin bingo-moodi, jossa pääsee kilpailemaan kavereita vastaan. Tässä lokaalissa moninpelissä on löydettävä mahdollisimman nopeasti “bingokortissa” näkyviä esineitä ja raahattava ne kotipesälle. Ensimmäinen rivin bingokorttiinsa muodostanut voittaa, luonnollisesti.

Konsolin pelastaja?


Ihan täydellinen peli ei ole, ja ehkä heikoin lenkki on ohjauksen sujuvuudessa. Peliä voi pelata GamePadillä, Wii Remotella tai Pro-ohjaimella. Viimeinen vaihtoehto jäi kokeilematta, mutta ainakin GamePadillä ohjaus, etenkin tähtääminen ja Pikmin-joukkojen kutsuminen, tuntui usein melko vaivalloiselta. Wiimote toimii tähtäyksessä paremmin, mutta silloin GamePadin hyvät puolet, etenkin näytöllä näkyvä kartta, jäävät hyödyntämättä. GamePadillä pelatessa voi myös siirtää pelaamisen jo tuttuun tapaan pelkästään ohjaimen näytölle – ominaisuus, jota olen oppinut Wii U -peleissä arvostamaan.


Kaiken kaikkiaan Pikmin 3 on ehdottomasti yksi Wii U:n paremmista peleistä, ja niitä ei tällä hetkellä ihan liikaa ole. Wii U:n omistajille peli on siis suositeltava hankinta, ja onpa sen avulla konsoleitakin myyty. Yksinään eivät Pikminitkään jaksa harteillaan Wii U:n menestystä kantaa, mutta reippaasti otukset ovat hinanneet heikoilta näyttäneitä myyntitilastoja ainakin hetkelliseen nousuun.

V2.fi | Kati Alha

Pikmin 3 (Wii U)

Pikmin 3 nousee Wii U -pelien parhaimmistoon ja on varma valinta Pikmin-faneille, mutta sopii myös sarjaan nyt vasta tutustuville.
  • Pikmin-konsepti toimii edelleen
  • Upean näköinen maailma
  • Sympaattiset hahmot
  • Hauskahko kaksinpelimoodi
  • Ohjaus takkuaa
  • Ei nettimoninpeliä
< Mario & Luigi Dream ... Saints Row IV... >

Keskustelut (11 viestiä)

sadgaqsasdfadsadgfaa

16.08.2013 klo 12.44 3 tykkää tästä

Tarvitsee vielä toisen ison ja kiinnostavan pelin, että wiiU:n hankin. Pikmin 3 ja joko Zelda-peli tai 3d-marioseikkailu. Jokin muu uusi ja mahtava tietysti kelpaa, mutta tuskin sellaista on tulossa.
lainaa
WalkingDead

16.08.2013 klo 14.04

Olenko ainoa jonka mielestä tuo näyttää aivan joltain Wii-peliltä? Eihän tässä tunnu olevan mitään eroa graafisesti niihin gamecubelle julkaistuihin pikmineihin.
lainaa
sss

16.08.2013 klo 15.00

sadgaqsasdfadsadgfaa kirjoitti:
Tarvitsee vielä toisen ison ja kiinnostavan pelin, että wiiU:n hankin. Pikmin 3 ja joko Zelda-peli tai 3d-marioseikkailu. Jokin muu uusi ja mahtava tietysti kelpaa, mutta tuskin sellaista on tulossa.

monolift x nuff said
lainaa
Tingle

Rekisteröitynyt 19.04.2007

16.08.2013 klo 16.00

sadgaqsasdfadsadgfaa kirjoitti:
Tarvitsee vielä toisen ison ja kiinnostavan pelin, että wiiU:n hankin. Pikmin 3 ja joko Zelda-peli tai 3d-marioseikkailu. Jokin muu uusi ja mahtava tietysti kelpaa, mutta tuskin sellaista on tulossa.

W101
lainaa
DogFaceNoSpace

16.08.2013 klo 16.32 1 tykkää tästä

WalkingDead kirjoitti:
Olenko ainoa jonka mielestä tuo näyttää aivan joltain Wii-peliltä? Eihän tässä tunnu olevan mitään eroa graafisesti niihin gamecubelle julkaistuihin pikmineihin.


Parempi grafiikka = Sohvalta katsottuna kaikki sulautuu yhteen, etkä erota mitään mistään, vähän niinkuin katsoisi Dota2 streamia, ei saa mitään selvää Kappa
lainaa
Alajarvi84

Rekisteröitynyt 09.11.2011

16.08.2013 klo 18.19

Hieno ja mukaansatempaava peli. Grafiikka on liikkeessä huomattavasti hienompaa kuin kuvissa.
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

16.08.2013 klo 21.48

Promo- ja pelikuvien välinen laatuero on todellakin silmiinpistävän suuri.
lainaa
Sir_Rymylys

Rekisteröitynyt 11.04.2007

16.08.2013 klo 22.14

Alajarvi84 kirjoitti:
Hieno ja mukaansatempaava peli. Grafiikka on liikkeessä huomattavasti hienompaa kuin kuvissa.

Niinhän se on kaikissa peleissä duhhuh
lainaa
djspede

Rekisteröitynyt 05.07.2012

17.08.2013 klo 15.39

Pelasin pelin gamepadilla läpi, ja kyllähän se melko haastavaa oli. Päiviä kului peräti 59 kun kolusin ihan rauhassa kaikki paikat läpi. Wiimote + nunchuck yhdistelmällä olisi ollut varmasti mielekkäämpi pelikokemus, mutta päätin kokeilla gamepadilla ensin. Graafisesti peli on Wii U:n näyttävimpiä pelejä. GPU:sta on varmasti otettu melkolailla kaikki hyödyt irti. Vesiefektit, heijastukset, tuliefektit ja varjot on hienoa katseltavaa, samoin hedelmät ja muut pienet yksityiskohdat. Pikminit, vihulaiset, kasvit ja vesi on animoitu hienosti. Myös vaihteleva sää aurinkoisesta sateiseen on hieno lisäys, joskin pelillisesti ei mitään kummempaa vaikutusta. Sää olisi voinut vaikuttaa myös itse pelaamiseen siten, että vaikkapa sade voisi synnyttää uusia puroja tai tulvia.

Pelissä saa tosiaan suunnitella tekemisiään tarkkaan, sillä päätön ryntäily on varma tapa päästä pikmineistä eroon. Joskus tuli menetetty melkein koko lauma, ja uudestaanhan se kenttä piti aloittaa. Päivä planeetalla on ihan liian lyhyt suuremman alueen tutkimiseen, joka välillä ärsytti, ja muutaman kerran pikmin joukko kuoli kun ei kerenny raahamaan jotain hedelmää kauempaa ennen auringonlaskua alukselle. Peli jäi kohtalaisen lyhyehköksi mutta uudelleenpeluuarvoa on paljon, sillä omia suorituksia voi aina parantaa. DLC:tä odotellessa.


lainaa
Sasddddsassd

18.08.2013 klo 18.29

sss kirjoitti:
sadgaqsasdfadsadgfaa kirjoitti:
Tarvitsee vielä toisen ison ja kiinnostavan pelin, että wiiU:n hankin. Pikmin 3 ja joko Zelda-peli tai 3d-marioseikkailu. Jokin muu uusi ja mahtava tietysti kelpaa, mutta tuskin sellaista on tulossa.

monolift x nuff said


heii, toi mechapeli on aika hauskan olonen. Hyödynnetäänkö touchpadia mechailuun? Toiselle ehdottelijallekkin kiitos mutta tuo w101 ei nappaile. Pakko noa, että wiillä minulla oli ainoastaan nintendon pelejä, koska niistä mä tykkään, mitäs itselleen voi.
lainaa
Teukku

Rekisteröitynyt 04.04.2008

23.08.2013 klo 00.29

Oma pelini saapui _lievästi_ myöhässä ja eilen viimeinkin aloittamaan peliä. Päiviä on kulunut hiukan päälle 20 ja sain juuri siniset Pikminit eli siinä vaiheessa olen peliä. Gamepadilla pelaaminen on tosiaan paikoitellen hiukan hankalaa. Erityisen hankalaa on kohdistaa "kursori" taistelutilanteissa, joissa olisi tarkoitus osua lentäviin monsuihin. Ei siinä silloin mitään jos kuvakulma on alaspäin, mutta jos kamera pyörii hiukankin tavallista alempana niin kohdistaminen on todella hankalaa. Pikmin ja Pikmin 2:sta pelanneena en myöskään ole erityisen ilahtunut siitä, että oikea tatti on korvattu kameran vääntelyllä. Olisin toivunut enemmän Pikmin 2:n tapaista ohjausta Gamepadin kanssa. Wii ohjaimia en ole kokeillut.

Mitä nyt olen joitain arvosteluita ehtinyt lukemaan niin monet ovat valittaneet pelin lyhyyttä. Uskoisin, että itselleni tässä pelissä riittää yksinpelinä pelattavaksi about 10-12 tuntia -- ehkä enemmänkin. Erityisesti tykkään kolmen hahmon systeemistä! Gamepadia on mielestäni hyödynnetty tässä todella hyvin ja peli on ehkä paras strategiapeli mitä olen pelannut konsoleilla.

Pelin grafiikoista olen pitänyt todella ja enkä oikein käsitä miksi tämän tyylisten pelien tarvitsisi näyttää paremmilta? Pientä optimointia olisi silti saanut tehdä sillä paikoitellan kuva takkuaa aika pahastikkin. Pelitilanteissa ainoa takkuilu tapahtuu jos olet ottanut vaikka 60 lentopikminiä käyttöön ja käytät sen berserk-pullon (vai mikä onkaan) niin fps tippuu kyllä todella rajusti! Tosin, en tiedä kuinka tarpeellinen kyseinen puteli on, mutta itse olen pärjännyt ihan hyvin ilmankin. Ehkä nopeuttaisi boss-fighteja, mutta antaa olla.
Muokannut: Teukku 23.08.2013 klo 00.33 lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova