Tuorein sisältö

Charlie Murder

Arvioitu: Xbox 360
Genre: Roolipelit, Tappelupelit
Pelaajia: 1-4
Ikärajoitus: 16
Kehittäjä: Ska Studios
Julkaisija: Microsoft Games
Julkaisupäivä: 14.08.2013
Pelin kotisivut
Kati Alha

02.09.2013 klo 14.10 | Luettu: 3698 kertaa | Teksti: Kati Alha

Punkkia, zombeja ja väkivaltaa
Liekö syynä nostalgiaa kaipaileva ikääntyvä pelaajakunta vai vain ylipäätään nettijakelun ja pelaamisen yleistyminen siihen, että monet jo suosionsa kertaalleen menettäneet genret ovat tehneet viime aikoina paluuta. Tähän osastoon kuuluvat myös arcademaiset beat ’em up -pelit, ja Castle Crashersin sekä Scott Pilgrimin jalanjäljissä kulkeva Charlie Murder on monilta osin melko tyypillinen tämän kastin moderni edustaja. Kyseessä on siis sivusta kuvattu 1-4 hengen tappelupeli, jossa yksin tai yhdessä mätkitään isoja kasoja vihollisia, taso kerrallaan.

Bändien brutaali taisteluCharlie Murder erottuu kuitenkin edukseen muutamalla merkittävällä tavalla. Yksi niistä on pelin teeman ja tyylin haltuunotto. Charlie kavereineen on perustanut menestyksekkään punkrock-bändin, jonka jäsenistä voi valita oman persoonallisen pelihahmonsa. Kokemuspisteitä kuvastavat hahmojen Twitter-seuraajien määrät, älypuhelinta käytetään hahmonkehityksessä, ja puhelimen kameralla voi etsiä ympäristöstä koodeja, jotka materialisoituvat hyödynnettäviksi esineiksi. Uusia, hahmokohtaisia erikoistaitoja opitaan ottamalla niitä vastaavia tatuointeja, ja näitä taitoja käytetään taisteluissa tyylikkäästi karjumalla. Joissain kaupoista taustalla soi radio, jossa puidaan menestysbändin nykytilaa. Kaikki nämä yksityiskohdat luovat kokonaisuuden, joka suorastaan huutaa punk-asennetta. Ja se toimii.

Pelkkää ruusuilla tanssimista ei menestysbändin elo ole, sillä Charlien katkeroitunut lapsuudenkaveri on perustanut oman metallibändinsä, tehnyt kaupat sielustaan ja manannut Helvetistä ja mistälie demoneita, zombeja, noitia ja oudompiakin kulkijoita tuhoamaan entisen ystävänsä ja tämän bändikaverit. Tästä kehkeytyvä tarina ei sinänsä ole mitenkään erikoinen, mutta tarpeeksi viihdyttävä kuitenkin. Ennen kaikkea kerronta on erityisen onnistunutta.


Väkivallan suhteen ei kainostella: päitä ja raajoja irtoaa ja niitä käytetään aseina, moottorisahoja ja liekinheittimiä heilutellaan, sydämiä revitään rinnoista. Peruspeliä tauotetaan erilaisilla lyhyillä pelimoodeilla: jossain kohtaa törmäillään autolla, toisessa heitellään muksua aidan yli leikkikentälle pulloja keräämään, välillä soitetaan punkkia. Kun peliä ei ota vakavasti, sarjakuvamainen väkivallalla mässäily astetta kyseenalaisemman huumorin sävyttämänä on hyvin, hyvin viihdyttävää. Kaiken tämän kruunaa lähes täydellinen musiikki.

Muutamia epätasaisuuksia...


Pelin suurimmat heikkoudet koskevat pelin balanssia useammallakin tavalla, ja välillä tuntui, ettei ihan kaikkea oltu mietitty ihan loppuun asti. Tasojen nousun yhteydessä voi esimerkiksi lisätä ansaittuja pisteitä hahmon eri ominaisuuksiin, kuten voimaan ja nopeuteen. Näitä voi kuitenkin korottaa pysyvästi myös oluella ja ruokatarpeilla, ja koska vähänkin pidemmällä pelissä niiden hankkiminen on hyvin helppoa, on kaikki ominaisuudet mahdollista saada tasokohtaisiin maksimilukuihin heti tasonnousun yhteydessä.


Toinen vastaava peliä turhaan helpottava kohta on elinvoimaa parantavien esineiden helppo saatavuus. Jopa naurettavan halvalla ja helpolla voi täyttää inventaarionsa parannusruokavarastolla, jolloin vaikeammatkin pomotaistelut helpottuvat huomattavasti. Varusteita löytyy kiitettävän laaja kirjo, ja sen lisäksi että ne luonnollisesti parantavat hahmon ominaisuuksia, ne ovat myös visuaalisesti hauskoja ja hyvin erinäköisiä. Varsinkin yksinpelissä varusteita alkaa kuitenkin kertymään enemmän kuin tarpeeksi ja turhakkeita saa olla myymässä jatkuvasti. Rahaa kertyy myydyistä esineistä jossain vaiheessa sen verran reippaasti, että valuutta melkeinpä menettää merkityksensä.

…mutta erinomainen kokonaisuus


Muutamasta valitettavasta ongelmastaan huolimatta Charlie Murder tuntuu olevan tämän hetken beat ‘em up -pelien parasta antia. Sisältöä pelissä on reippaasti, sillä jo ihan sellaisenaan mukavan pituinen peli sisältää piilotettuja tasoja, PvP-areenoita, vaihtoehtoista loppua ja läpipeluun jälkeen avautuvat pari lisäkierrosta korkeammilla vaikeustasoilla. Vaikka genrelle tyypillisesti Charliekin kärsii hieman toistuvista pelimekaniikoista, tarjoaa se niihin kaltaisiaan enemmän vaihtelua ja viihdykettä. Varmasti vajaan kympin hintansa arvoinen.

Hinta: 9,49 euroa (Xbox Games-kauppa)

V2.fi | Kati Alha

Charlie Murder (Xbox 360)

Charlie Murder on monipuolinen beat ‘em up, joka tarjoaa hauskaa väkivaltaviihdettä koko rahan edestä.
  • Loistava soundtrack
  • Tyyli
  • Toimii hyvin sekä yksin- että moninpelinä
  • Vastinetta rahalle
  • Balanssiongelmat
< Beatbuddy: Tale of t... Splinter Cell: Black... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova