Tuorein sisältö

Grand Theft Auto V

Arvioitu: Xbox 360
Genre: Toimintapelit
Pelaajia: 1, moninpeli
Ikärajoitus: 18
Kehittäjä: Rockstar North
Julkaisija: Rockstar Games
Julkaisupäivä: 17.09.2013
Pelin kotisivut
Mikko Heinonen

30.09.2013 klo 15.17 | Luettu: 34681 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Kasper ja Jesper ja Joonatan
Maailmanhistorian suurin viihdejulkaisu, maailman kallein peli. Suunnaton kartta. Viimeinen jättijulkaisu tällä konsolisukupolvella. Grand Theft Auto V:n kanssa on helppo hukkua ylisanojen ja äärimmäisyyksien viidakkoon – siinä määrin Rockstar on taas peliinsä paukkuja ladannut. Olikin alusta asti selvää, että pelillä ei kerta kaikkiaan ole varaa olla huono. GTA on rakennettu brändiksi ennen kaikkea sillä, että se on kerrasta toiseen onnistunut paitsi vastaamaan odotuksiin, myös siirtämään rajaa piirun edemmäs sen suhteen, mitä rikos-sandboxilta on lupa odottaa. Jokaista sarjan pientäkin harha-askelta vastaa monta miljoonamyyntejä kerännyttä huippupeliä.


Itseäni Grand Theft Auto on viehättänyt siksi, että se on aina ollut peli aikuisille. Vaikka kuka tahansa voi päästä mukaan ruudun tapahtumiin, ymmärtääkseen pelin sisältämät viittaukset on pitänyt tuntea pop-kulttuuria. GTA on pilkannut kaikenlaista ja ylittänyt usein perinteisen hyvän maun rajoja, mutta pelaajan älykkyyttä käsikirjoitus on aliarvioinut kiitettävän harvoin. Siksi minulle, henkilökohtaisesti, GTA on aina ollut hienoin näistä avoimen maailman peleistä. Tästä kertonee sekin, että nelososa sai minulta aikanaan 98 pistettä – ja seison noiden pisteiden takana tänäkin päivänä.

Kertomuksia uppoavasta lännestä


Siinä missä GTA IV sijoittui harmahtavaan Liberty Cityyn, viitosen tapahtumapaikkana toimiva San Andreasin osavaltio on värikäs. Maisemat vaihtelevat urbaanista keskustasta aavikkoon ja upeisiin rannikoihin. Pinnan alla on kuitenkin vähintään yhtä synkkiä virtauksia. Korruptio rehottaa hallinnossa, Vinewoodin filmitähdet ovat huumekoukussa pyristeleviä ihmisraunioita ja yksityiset palkka-armeijat käyvät hallituksen varjosotia.


Tähän ympäristöön on kirjoitettu kertomus kolmesta henkilöstä, joiden elämät sekoittuvat toisiinsa. Franklin on nuori musta mies varjoisilta kujilta – ei niin vähän kuin San Andreasin CJ. Michael on "eläköitynyt" pankkirosvo, Trevor taas umpihullu, mutta rosvo hänkin. Kolmen eri päähenkilön käyttö mietitytti etukäteen, mutta peliä pelatessa alkaa nähdä ratkaisun perustelut. Miesten maailmat ovat niin erilaiset, että koko kirjon käyminen läpi samalla hahmolla olisi tehnyt tarinasta äärimmäisen epäuskottavan. Sama kaupunki ja osavaltio näyttävät eri hahmoilla hyvinkin erilaiselta.

Väistämätön seuraus tästä kuitenkin on, että hahmoon samaistumisesta tulee vaikeampaa. Päähenkilöt on selvästi sovitettu sopimaan erilaisiin makuihin, ja eri pelaajat valinnevat omat suosikkinsa. Käytännössä kaikilla on kuitenkin pakko pelata, jos pelissä haluaa edetä. Pisteitä tarina saa kuitenkin siitä, että yksikään hahmoista ei ole niin yksiulotteinen kuin ehkä aluksi voisi kuvitella.

Kehityksen päätepistePuhtaasti teknisenä saavutuksena GTA V on uskomaton. Vaikka liikkeellä ollaan 8-vuotiaalla raudalla, Rockstar on käyttänyt kaikki kikat saadakseen ulos niin hyvää jälkeä kuin laitteista suinkin irtoaa. Vaikka alueet ovat suurempia ja vaihtelua on enemmän, ruudunpäivitys on sulavampaa kuin edellisessä osassa ja hidastuu vain harvoin peliä haittaavassa määrin. Pop-upia esiintyy, mutta itse en sentään onnistunut törmäämään tyhjästä ilmestyviin esineisiin.

Pelin kartta on niin suuri, että vielä laajempi alue tuntuisi jo melkein tarkoitushakuiselta resurssien tuhlaamiselta. Ajaminen päästä päähän kestää niin pitkään, etten sitä itse jaksanut edes kokeilla. Kuten mainittua, mukaan on mahdutettu hyvin vaihtelevaa maisemaa. Sen lisäksi Red Dead Redemptionista tuttua satunnaistamista on käytetty täyttämään kartta irtotapahtumilla, joihin pelaaja voi halutessaan puuttua ja saada vaivoistaan palkkionkin - tai joskus kuulan kalloonsa.


Jossain pelimoottorin rajat kuitenkin tulevat vastaan. Edelleen suuri osa kaupungin liikkeistä on pelkkiä julkisivuja, joiden kanssa ei voi vuorovaikuttaa millään tavalla. Tässä kohtaa pelin tekninen etevyys ja laajuus toimivatkin sitä itseään vastaan: koska niin paljon voi tehdä, pelaaja miettii, miksei voi tehdä ihan mitä tahansa. Samoin kulissit kaatuvat, kun harvinaista autoa puoli tuntia etsittyään lopulta löytää sen ja vastaavia alkaa tulla vastaan joka kadunkulmassa. Tätä on kuitenkin pakko antaa anteeksi, sillä Rockstarkaan ei voi lisätä pelikonsoleihin muistia ohjelmallisesti. Vanhoja GTA:ita vaivannut autojen häviäminen on sentään vähentynyt liki olemattomiin. Aivan bugiton peli ei nykymuodossaan ole, vaan silloin tällöin sattuu kaikenlaista suunnittelematonta. Hyvin harvoin kuitenkaan peliä varsinaisesti haittaavasti.

Enemmän kaikkea ja vähemmänkin


GTA San Andreas huipensi aikanaan GTA III:sta alkaneen trilogian lisäämällä tuolloiseen pelimoottoriin kaikki mahdolliset herkut. Joidenkin mielestä etenkin pelihahmojen kehitys meni jo liiankin pitkälle. GTA V:tä on selvästi tehty samassa hengessä, ja nelosen pelirunkoa on paisutettu siinä määrin kuin se on vain onnistunut. Autojaan voi taas tuunata ja liikepaikkoja omistaa. Jopa hahmojen taitopisteet tekevät paluun, mutta ominaisuuden ärsyttäviä puolia on poistettu. Pisteet eivät enää putoa, vaikka et jatkuvasti harjoittaisi jotakin ominaisuutta. Jatkuva syöminen on korvattu nykyräiskintöjen tyylisellä terveydellä, joka korjautuu itsestään hieman ja täyttyy kokonaan joko lääkintäpaketista tai juoma-automaatista. Kuntoaan voi parantaa ihan vain juoksemalla, ja onpa hahmolleen mahdollista aiheuttaa sydänkohtauskin. Monia nelosessa ärsyttänyt pelihahmojen kanssa seurustelu on vähennetty minimiinsä; sitä voi harrastaa, jos siltä tuntuu, mutta enää puhelin ei soi jatkuvasti.


Yleisesti ottaen peliä on helpotettu oikeista kohdista ja ärsyttävyyksiä vähennetty. Tähtääminen on yksinkertaisempaa. Jo GTA IV:n lisälevyistä tutut checkpointit mahdollistavat tehtävien pelaamisen pätkissä, mikä on erittäin tervetullut parannus. Toki se lyhentää läpipeluuseen kuluvaa aikaa, mutta ylipitkillä ja äkkikuolemia sisältävillä tehtävillä aikaansaatu pituus ei ole sieltä mukavimmasta päästä. Vastapainoksi kaikenlaista epäolennaista puuhaa on lisätty mukaan niin paljon, että kukaan tuskin valittaa pelin alimittaisuudesta. Lukemattomien irtotehtävien lisäksi mukana on autokisoja, hyppyreitä, tennistä, golfia, kiertoajeluita, taide-elokuvia, kymmeniä radiokanavia täynnä mainiota musiikkia, TV-ohjelmia, toimiva pörssi sekä vaikka mitä muuta. Auetessaan Grand Theft Auto Online muodostunee kohtalaiseksi aikakaivoksi sekin.

Hienoa, mutta älkää lopettako tähän!


Ja sitten päästään niihin pisteisiin. GTA V on vetänyt käytännössä joka mediassa täydet asteikosta riippumatta. Minä haluan jättää pisteen varaa jo ihan siksi, ettei tämäkään ole täydellinen peli, edes tyylilajissaan. Kehitettävää seuraavaan osaan jää, eikä kaikkea korjaa edes "itsestään" lisääntyvä koneteho. Vaikka eteenpäin on menty, Truman Show -fiilis iskee vielä ajoittain: kaikki on olemassa vain minua varten, eivätkä säännöt oikeasti koske minua.


GTA V ei ole vuonna 2013 niin ylhäisessä yksinäisyydessään kuin esiosansa oli vuonna 2008. Hyviä sandboxeja on muitakin. Se on suurin, se on parhaiten tuotettu, se on paikoitellen hauskinkin, mutta sillä on myös hyviä vertailukohtia - etupäässä edellinen osansa. Siihen nähden jotain on jopa menetetty. Vaikka internetissä on iso puolue, jonka mielestä GTA IV oli tylsä sosialisointisimulaatio, minua se kosketti paljolti tuon inhimillisen aspektinsa vuoksi. Kovin harva peli on onnistunut siinä. Välitin siitä, mitä Niko Bellicille tapahtui, aivan eri tavalla kuin välitän yhdestäkään GTA V:n hahmosta. Kuten sanoin, ymmärrän miksi tässä pelissä on kolme hahmoa, mutta olen silti vähän pahoillani, ettei minua otettu osaksi heidän maailmaansa niin kuin pääsin osaksi Nikon maailmaa.

Ei kannata silti luulla, etteikö viitosen käsikirjoituksella olisi ansioita: niitä on paljon ja vieläpä erittäin yllättävissä kohdissa. Tässä suhteessa Rockstar ei petä ystäviään. Kohua herättäneen kidutuskohtauksenkin jälkeen kuullaan niin perusteltu kidutuksen vastainen monologi, että on turha kehitellä asiasta sen suurempaa skandaalia. Suurin meteli sisällöstä nousee varmasti taas siksi, että peliä on pelannut sellainen, jonka ei pitäisi sitä laisinkaan pelata. Grand Theft Auto on edelleen ajattelevan aikuisen väkivaltapeli. Ja seuraavaksi taas Vice Cityyn, jookosta joo?

V2.fi | Mikko Heinonen

Grand Theft Auto V (Xbox 360)

Grand Theft Auto V on sarjan tämänhetkinen huipennus, joka on ansainnut valtaosan suitsutuksestaan.
  • Käsittämätön tekninen toteutus
  • Tekemisen määrä elävässä ympäristössä
  • Niin paljon hyvää, että moittiminen nolottaa
  • Kulissien ajoittainen kaatuminen
  • Bugit, ainakin toistaiseksi
  • Samaistumisongelmat
< Puppeteer... NHL 14... >

Keskustelut (28 viestiä)

sosa-sola

30.09.2013 klo 15.58 2 tykkää tästä

Minkä lopun kolmesta vaihtoehdosta valitsit? Miksi?
lainaa
Jonezi

Rekisteröitynyt 23.04.2007

30.09.2013 klo 15.58 3 tykkää tästä

Tuleeko Onlinesta erillinen arvostelu jälkikäteen?
Ilmeisesti se tulee olemaan tarpeeksi laaja ansaitakseen varmasti oman arvosanansa.
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

30.09.2013 klo 16.10 1 tykkää tästä

Tästä pelistäpä en pääse kommentoimaa mitää varmaa vuosikausii, joten tartutaa siihe yhteen kohtaa joka herätti jotain päässä.

Henk. koht koin Nico Bellicin aikanaan nii luotaantyötäväks ja tylsäks hahmoksi, että euphoria-enginelle tuli lähinnä käyttöä sen hahmon satunnaisessa kiusaamisessa. Pitkälle alkoi ihmetyttään, miksi edes pelaan ko. hahmolla jos mielummin heitän sen liikkuvasta autosta ulos, kuin että lähden sillä keilaamaan. Kustakin GTA-pelistä on voinu laskea hyvät hahmot yhden käden sormilla, siis sellaiset hahmot jotka ei aiheuta lähinnä jatkuvaa ärsytystä. Pääasiassa useimpia tekee mieli tintata turpaan alusta lähtien ja mennä yksin keilaamaan tai ryöstämään pankkia. Ne taas jotka oli ihan hyviä, niiden kanssa saatto sit jopa käydä siel aktiviteeteissa, ja ei turhaan kiirehtiny tehtävien kanssa joissa ne oli mukana.

En sit tiiä onko rikollispiireissä kaikki ihmiset jonkilaisia hahmoja, mut se stereotyyppien naamaan hakkaaminen ei jaksa huvittaa montaa kertaa putkeen. Miten lie tässä sit.
lainaa
uliuli

30.09.2013 klo 17.15 12 tykkää tästä

Miksi firmaa ei voi syyttää konsolien rajallisuudesta? Siis jos joku tekee jonkun tajunnanräjäyttävän eepoksen joka kaatuu alkuruudussa konsolien puutteellisten tehojen takia niin saako se peli sitten 100 pistettä? Mielestäni pelintekijöiden pitää juurikin itse tajuta käytössä olevat resurssit ja skaalata sen mukaan. Tuo autovika ei ole oikeasti edes vaikea korjata.

Peleissä on juurikin ainakin omalla kohdalla kyse siitä immersiosta. Ihan sama vaikka olisi 10 vuodeksi tekemistä mutta jos asiat pistävät silmään kuin tikku niin jää lyhyeen.
lainaa
Raimu

Rekisteröitynyt 07.10.2009

30.09.2013 klo 17.17

http://leighalexander.net/review-of-gta-v/
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

30.09.2013 klo 17.19 11 tykkää tästä

Hmm. Itse tuli tänään läpäistyä tämäki peli niin en kyllä antaisi yli 90 pistettä. Pelissä on ainakin yksi paha bugi nimittäin peli tykkää kadottaa viritykset autoista.

Mielestäni GTA saa silti liikaa anteeksi vain sen takia koska se on GTA. Ohjaus on edelleen paikoin tönkköä ja nyt tuntuu että pelialue on vaan iso koska sen haluttiin olevan iso, eli tarkoitan tällä juuri sitä että plaania on mutta ei juuri taloja tai mitään mihin pääsisi sisälle. Jäin kaipaamaan nakkikioskikojuja nelosesta.
Myös radiokanavat oli aika huonoja mielestäni verrattuna aiempiin. En ainakaan itse löytänyt kuin 3 kuuntelemisen arvoista kanavaa.

Mutta on tämä parempi kyllä kuin nelonen, paljon parempi. Itse huomasin että tässä ei tule niin helposti alettua riehumaan kaduilla koska tekemistä on kokoajan ja eri hahmot pitää mielenkiintoa paremmin yllä ja muutenkin meno on ei niin vakavaa mitä nelosessa niin saa räiskiä kyllä yllin kyllin muutenkin. Myös huumori oli parempaa ja käsikirjoituksen taso oli harpannut vähän eteenpäin. Nyt eri hahmot jotenkin tuntuivat eläviltä ihmisiltä ja omilta persooniltaan.

Leffaviittauksiakin oli mukavasti. Tappava Ase 2 ja Die Hard 3 viittaukset ainakin löysin, on varmasti muitakin.

Kovin on kovin samankaltaisia kaikki GTA V arvostelut netissä. "tekninen merkkipaalu, iso maailma, paras peli, aamen".


Antaisin 89 pistettä. Neloselle annoin muistaakseni 84 joskus tai jotain sinne päin.
Muokannut: Protec 30.09.2013 klo 17.40 lainaa
Talmunen

Rekisteröitynyt 20.12.2010

30.09.2013 klo 17.56 10 tykkää tästä

vituttaa kun monista asioista on katsittu, kuten autojen vauriomallinnuksesta, joka oli aivan loistava GTA IVssä, ja toinen on autojen ulkonäkö, näyttävät kovin muovisilta Vssä
lainaa
leikas

30.09.2013 klo 17.58

Meikäläisen mielestä erittäin hyvä arvostelu ja erittäin hyvä peli. Reippaat 30 tuntia takana (kiitos flunssan ja siitä seuranneen sairasloman) ja Mikon kanssa aikalailla samoilla linjoilla plussista ja miinuksista. Tuo samaistuminen peli hahmoon on kyllä itsellänikin tullut mieleen, siis tunne että kaikessa hauskuudessaan/hyvyydessään jotain puuttuu. Se on juurikin tuo kolmen eri hahmon kanssa vaihtelu. Huippu peli kaikesta huolimatta.

PS. GTA Onlinen joutuu varmaan jättämään väliin kun ei vaan aikaa ole, no ehkä jos pikkasen kuitenkin kokeilisi.
lainaa
Sasmoasmasmas

30.09.2013 klo 18.12 1 tykkää tästä

Protec kirjoitti:
Hmm. Itse tuli tänään läpäistyä tämäki peli niin en kyllä antaisi yli 90 pistettä. Pelissä on ainakin yksi paha bugi nimittäin peli tykkää kadottaa viritykset autoista.

Jäin kaipaamaan nakkikioskikojuja nelosesta.
Myös radiokanavat oli aika huonoja mielestäni verrattuna aiempiin. En ainakaan itse löytänyt kuin 3 kuuntelemisen arvoista kanavaa.


Antaisin 89 pistettä. Neloselle annoin muistaakseni 84 joskus tai jotain sinne päin.


Peli on ilmeisesti harvinaisen loistava, kun et tuota isompia laajan skaalan pelillisiä vikoja pelistä edes löytänyt.

GTA V:n pelimaailma on kaiken kaikkiaan niin yhtenäinen tarinaltaan, pelimekaniikaltaan, äänimaailmaltaan ja miljööltään, että näiden kaikkien luoma immersio on varsin särkymätön. 95 pistettä.
lainaa
Arcane

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

30.09.2013 klo 18.35 1 tykkää tästä

Sen verran kuin tätä ehdin illanistujaisissa pelaamaan, vaikutti huomattavasti mielekkäämmältä kuin GTA4. Jotenkin maailma kutsui enemmän tutkimaan ja tehtävissä löytyi sopivaa huumoria. Tai sitten GTAt vaan sopivat minulle paljon paremmin muutaman olusen ääressä ja ohjainta pelaajalta toiselle passaillen.

PlayStation 3 -versio ainakin pyöri oletuksiani paremmin. Pahempaa hidastelua en huomannut, pientä köhimistä oli havaittavissa kun ajoi talla pohjassa vilkkaimmilla kaduilla. Mielenkiintoinen havainto oli myös se, että peli tuntui automaattisesti vaihtelevan reunanpehmennystä pois ja päälle - päivisin kaikki näytti todella sahalaitaiselta, mutta yöllä ja välivideoiden aikana reunat vaikuttivat paljon pehmeämmiltä.
lainaa
min5sevaan

Rekisteröitynyt 22.03.2012

30.09.2013 klo 19.17 2 tykkää tästä

" Vaikka internetissä on iso puolue, jonka mielestä GTA IV oli tylsä sosialisointisimulaatio, minua se kosketti paljolti tuon inhimillisen aspektinsa vuoksi."

tuskin se nicon tarina ihmisiä haittasi, enemmänki se tekemisen & sen monipuolisuuden puute, joka tuntui korvattaneen jatkuvilla 'hello, cousin' soitoilla.

ihmiset vääntää tuosta nelosen sosiaalisesta aspektista vitsiä, kun peli oli muuten niin yksitoikkoisesta & tylsästi suunniteltu, että tuntui kuin R* olisi tarkoittanut tikanheiton & kännyyn puhumisen olevan pelin kohokohtia.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

30.09.2013 klo 19.23 9 tykkää tästä

Tässä kannattaa aina muistaa se, että arvostelut ovat mielipiteitä.

Mietin tämän tekstin kirjoittamista pitkään ja pelasin peliä tunteja ja ja taas tunteja ennen kuin edes aloitin. Kirjoittaessani olin erittäin tietoinen siitä, että kommentit täyttyvät mielipiteistä puolesta ja vastaan - internetin tuntien lähinnä vastaan, koska samaa mieltä olevat harvoin vaivautuvat kommentoimaan. Kirjailin ylös ärsyttäviä asioita ja muita negatiivisia seikkoja, ja huomasin taas käytännössä unohtaneeni ne, kun väsäsin peliin kopion harrasteautostani ja jouduin yhtäkkiä keskelle ryöstöä astuessani vaatekauppaan.

Joudun siis olemaan rehellinen itselleni. GTA V on minulle itselleni(!) tämän vuoden paras peli. GTA IV oli sitä noin vuodet 2008-2012, vasta tämän vuoden alussa tekeminen loppui totaalisesti (eikä pulujen ammuskelu huvittanut). Pidän juonellisista sandboxeista ja tämä on paras sellainen. En löydä mitään syytä, miksi en pelaisi tätäkin täysin kuoliaaksi.

Joku sanoi, että GTA saa asioita anteeksi, koska se on GTA. Niin saakin. Kukaan muu ei vain tee pelejä niin kuin GTA:t tehdään, ja juuri siitä minä pidän. Jos GTA:sta poistaa timanttisen dialogin, herkulliset stereotypiat ja yhteiskuntakritiikin, se on pelkkää hyvin toteutettua riehumista. Annoin Saints Row IV:lle kohtalaisen hyvin toteutetusta riehumisesta 79 pistettä, enkä ole koskenutkaan siihen GTA V:n ilmestymisen jälkeen. Jo pelkästään teknisillä ansioilla tämä olisi 85 pisteen peli. Bugeja on siellä täällä, mutta niitä korjattiin nelosestakin, joten en tässä vaiheessa pelin elinkaarta olisi niistä kovin huolissani.

Minua kuitenkin viehättävät ennen kaikkea tarinat, joita Rockstar peleillään kertoo, ja joka puolelta tihkuva herkullinen naljailu muulle kulttuurille, välillä huutaen ja välillä kuiskaten. GTA on lähes aina tuntunut kuin suoraan omaan makuuni tehdyltä peliltä. Siihen nähden se, että autot kaupungilla ovat välillä aika saman näköisiä, on minusta todellakin kosmetiikkaa. Juuri sinua se voi haitata enemmän, jolloin peliä on syytä arvostella omista lähtökohdistaan.
lainaa
colacola

30.09.2013 klo 19.31 1 tykkää tästä

Mikko kirjoitti:
Juuri sinua se voi haitata enemmän, jolloin peliä on syytä arvostella omista lähtökohdistaan.


Ja juuri tuo lause tekee "ammattilaisarvostelut" invalideiksi. Jos tietyllä pelaajalla ei ole täysin sama mielenmaisema niin mielipide saattaa heittää 180 astetta

Eipä sillä, ei täm vaikuttanut ostopäätökseeni eikä paljoa muuhunkaan. Ajanvietelukemista.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

30.09.2013 klo 19.43 14 tykkää tästä

colacola kirjoitti:
Ja juuri tuo lause tekee "ammattilaisarvostelut" invalideiksi. Jos tietyllä pelaajalla ei ole täysin sama mielenmaisema niin mielipide saattaa heittää 180 astetta


Jos joku on oikeasti ollut siinä käsityksessä, että näitä juttuja julistetaan joltain vuorelta totuutena, niin on hyvä että viimeistään tässä vaiheessa havahtuu.

Ei peliarvostelija ole mikään mestaripelaaja tai äärimmäinen auktoriteetti, vaan tavallinen pelaaja, joka (useimmiten) osaa kirjoittaa. Ei ole olemassa mitään Universaalin Totuuden Asteikkoa, jolla kaikki pelit olisi mahdollista asettaa paremmuusjärjestykseen. Voidaan katsella ruudunpäivitystä, pelilevyillä olevan datan määrää, kampanjan kestoa, suosiota - ja kaikilla niistä saadaan aikaan täysin yksipuolinen näkemys. Kun jopa Tekniikan Maailma tarjoaa vertailutesteissään, jotka sentään sisältävät melkoisesti kovaa tiedettä, lukijoille mahdollisuuden muuttaa arvioiden painoarvoja, olisi suorastaan harhaista kuvitella, että peliarvostelu voisi miellyttää kaikkia. Parhaimmillaan se voi olla alkupiste keskustelulle, kuten tämäkin juttu on jo näköjään ollut.

Kirjoitan peleistä siksi, että olen pelannut 30 vuoden aikana tuhansia eri pelejä ja osaan kirjoittaa suomea niin, että sitä ymmärtävät muutkin. En siksi, että koen itselläni olevan pyhä tehtävä julistaa, mitkä pelit ovat hyviä ja mitkä huonoja. Lukijani ovat tarpeeksi fiksuja tekemään sen päätöksen itse; minä kerron vain, mitä mieltä olen.
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

30.09.2013 klo 20.21 2 tykkää tästä

colacola kirjoitti:

Ja juuri tuo lause tekee "ammattilaisarvostelut" invalideiksi. Jos tietyllä pelaajalla ei ole täysin sama mielenmaisema niin mielipide saattaa heittää 180 astetta

Arvostelun on tarkoitus herättää keskustelua ja ajatuksia. Samaan tapaan kuin kuten vaikkapa pääkirjoitukset, pakinat, kolumnit jne. Paremmuus kun ei ole lopulta mikään mitattava suure näissä tapauksissa. Markkinoinnin tehtävä on vaikuttaa ostopäätökseen.

Sinällään pelkkä "mitä mieltä olet" ei tarjoa paljoa mitään lukijalle, mutta en kyllä koe että täällä kukaan vain kirjoittaisikaan noin pelkistetysti. Koska ko. teksti on keskustelunherättäjä, tärkeämpänä pidän kysymystä "Miksi arvostelija on sitä mieltä kun on". Mitä selkeämmin arvostelija tuo tämän esille, sitä selkeämmin lukijat toivottavasti ymmärtävät, ettei kyseessä ole fakta vaan perusteltu mielipide. Siinä tämä arvostelu onnistui enemmän kuin hyvin.
Muokannut: perato 30.09.2013 klo 20.22 lainaa
TosiPelaaja

30.09.2013 klo 20.51 10 tykkää tästä

Peliarvostelujen kuuluu kertoa, pitääkö JUURI MINUN ostaa se peli vai ei. Pitkät tekstit ovat turhia on turhaa, riittää kunhan sanoo juu tai ei. Onko tämä täydellinen nautinto juuri minulle juuri tämänhetkiseen elämäntilanteeseeni. Vai ei. Häh. Sama koskee kaikkea muutakin viestintää. Kaikki maailman ihmiset räätälöivät kaiken viestintänsä juuri minulle, maailman keskipisteelle. Tai niin heidän kuuluisi tehdä minun vanhempieni ja Suomen Pormestarin minulle lupaaman yhteiskuntasopimuksen nojalla. Allekirjoitin sopimuksen ja suostuin lopettamaan perseitkun 3-vuotiaana sillä ehdolla, että siitä eteenpäin KAIKKI maailmassa tapahtuu juuri Minua varten. Kuitenkin toisinaan jotkut itsekkäät kusipäät eivät suostu kunnioittamaan sopimusta, ja silloin minä vedän hirveät herneet nenääni ja annan palaa kommenttipalstalla.
lainaa
Bladekill

Rekisteröitynyt 07.08.2007

30.09.2013 klo 23.58 7 tykkää tästä

colacola kirjoitti:

Ja juuri tuo lause tekee "ammattilaisarvostelut" invalideiksi.

Sarjassamme: Hetkiä jolloin usko ihmiskuntaan on katoamaisillaan.
lainaa
Haza

Rekisteröitynyt 12.09.2013

01.10.2013 klo 00.17

Pitää palata tuohon nelosen kommentointiin: Itse aikoinani aloitin GTA IV pelaamisen ensimmäisestä lisäosasta ja siitä siirryin toiseen lisäosaan ja niitten jälkeen vasta aloitin alkuperäisen pelin pelaamisen. Yritin aluksi pelata perus nelosta mutta alku oli tylsä ja käyttöliittymä hankalasti selitetty. Vasta lisäosassa tarina lähti mielenkiintoisesti liikkeelle ja käyttöliittymä aukesi pikkuhiljaa.

Aijon jatkossakin pelata GTA IV tässä järjestyksessä uudelleen.
lainaa
Dragonslayer666

01.10.2013 klo 03.33 2 tykkää tästä

Liian hyvä peli. :'(
lainaa
NextGen

01.10.2013 klo 13.36 2 tykkää tästä

Vielä jos saisi kaupungin kaikki liikkeet ja talot aktiivisiksi, eli ei pelkkää kulissia...
lainaa
pacman

01.10.2013 klo 18.38

Saints Row on kuningas. Omaan transvestiitti-bodaaja-psykopaattiin on paljon helpompi samaistua kuin tällaisiin tylsimyksiin. Löytyy hävittäjät ja zombit ja oma posse.

Noi GTAn vitsit ottaisin mielummin kuvakirjana. Ihan turha rakentaa 30 tunnin peliä niiden ympärille.
lainaa
lolled

Rekisteröitynyt 13.02.2011

02.10.2013 klo 01.04

Online avattiin ja palvelimet tukossa, jonka seurauksena et voi läpäistä YKSINPELIN tehtävää. Hienosti. Huomenna uusi yritys.
lainaa
krrrrrr

02.10.2013 klo 02.01

Autoilijoiden tekoälyä voisi parantaa huomattavasti.
lainaa
bladefail

02.10.2013 klo 11.41 6 tykkää tästä

Bladekill kirjoitti:
colacola kirjoitti:

Ja juuri tuo lause tekee "ammattilaisarvostelut" invalideiksi.

Sarjassamme: Hetkiä jolloin usko ihmiskuntaan on katoamaisillaan.


Tiedetään, että olet älykkäämpi kuin kukaan muu. Ei tarvitse sitä joka paikassa korostaa.
lainaa
Jep

02.10.2013 klo 15.44

Hyvin onnistuttu tekemään kyllä 98 pisteen arvio, jossa pelkästään haukutaan peliä, ja onpa pelille keksitty enemmän miinuksiakin kuin joillekin 70 pisteen peleille. Väkisin?
lainaa
huehueh

02.10.2013 klo 15.50 1 tykkää tästä

nojoo kyllähän tää juuri ja juuri yhen pisteen parempi shattered horizonia on
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

02.10.2013 klo 16.19 1 tykkää tästä

Mikko kirjoitti:
Tässä kannattaa aina muistaa se, että arvostelut ovat mielipiteitä.

Joudun siis olemaan rehellinen itselleni. GTA V on minulle itselleni(!) tämän vuoden paras peli. GTA IV oli sitä noin vuodet 2008-2012, vasta tämän vuoden alussa tekeminen loppui totaalisesti (eikä pulujen ammuskelu huvittanut). Pidän juonellisista sandboxeista ja tämä on paras sellainen. En löydä mitään syytä, miksi en pelaisi tätäkin täysin kuoliaaksi.


Kuten tästä käy ilmi olet pelisarjan fanboy. Tästä voidaan sitten miettiä oletko paras henkilö arvoimaan kyseistä peliä. paljon neutraalimpi arvostelu olisi tullut jos arvostelija olisi pelannut aiempia GTA:ta vain vähän tai ei lainkaan.
lainaa
Bladekill

Rekisteröitynyt 07.08.2007

03.10.2013 klo 12.05 2 tykkää tästä

bladefail kirjoitti:
Bladekill kirjoitti:
colacola kirjoitti:

Ja juuri tuo lause tekee "ammattilaisarvostelut" invalideiksi.

Sarjassamme: Hetkiä jolloin usko ihmiskuntaan on katoamaisillaan.


Tiedetään, että olet älykkäämpi kuin kukaan muu.

En oikein usko, että "kaikki muut" ajattelivat asiaa edellä mainitulla tavalla.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova