Tuorein sisältö

Forced

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Roolipelit
Pelaajia: 1-4
Ikärajoitus: 1
Kehittäjä: BetaDwarf Entertainment
Julkaisija: BetaDwarf Entertainment
Julkaisupäivä: 24.10.2013
Pelin kotisivut
Matias Puro

28.11.2013 klo 16.31 | Luettu: 3816 kertaa | Teksti: Matias Puro

Naks naks naks naks naks naks
Taisteluhansikkaat päälle ja menoksi, on aika viihdyttää yleisöä kunnon gladiaattorimeiningillä.

Forced on tanskalaisen pikkufirma BetaDwarf Entertainmentin esikoislapsi, jota on työstetty muutaman vuoden ajan niin makuuhuoneissa kuin yliopiston atk-luokissa. Vuosi sitten Kickstarterin kautta haettu jatkorahoitus pelinkehitykselle tuotti tulosta ja peli on nyt julkaistu myös Steamin Early Accessin ulkopuolella. Forced on mielenkiintoinen yhdistelmä Gauntletia, Diablomaista hiirirämpytystä sekä keveitä puzzleja, ryyditettynä kunnon co-op -pelisuunnittelulla.

Hirviöiden maahanKevyenä kehyksenä toimivassa tarinassa pelaaja on fantasiamaailmassa orjakylän nuori asukki, joka aikuistumisensa seurauksena joutuu taistelemaan vapaudestaan gladiaattorina. Ennen jokaisen suuren hirviön mestaamista pelaajan tarvitsee kuitenkin aina todistaa osaamisensa useissa haastekentissä, joiden areenoista muodostuu pelin pääasiallinen pelisisältö. Heti alkutaipaleella pelaaja tapaa Balfuksen, ilmassa leijuvan henkiolennon, josta tulee yksi pelin päämekaniikoista. Balfus ei nimittäin vain heilu kuiskimassa sanoja korviin, vaan on useimmiten vastaus pelin puzzleongelmiin. Pelaajan kutsuhuudoilla ohjattavana Balfus muun muassa aktivoi vipuja, tuhoaa vihollisen syntypisteitä ja käyttää kenttäkohtaisia erikoisvoimiaan.

Merkattu miesItse pelaaminen on pulmien ratkomisen lisäksi lähinnä perinteistä hirviölahtausta, jonka jippona toimii markien käyttö, eli vihollisten merkkaus. Viholliseen osuessaan pelaaja ”merkkaa” tämän, maksimissaan viisi kertaa, jolloin voimakkaammat erikoiskyvyt tekevät huomattavasti korkeampaa vahinkoa. Merkkaus on hauska tapa saada taisteluun co-opissa taktisempaa otetta, sillä puolet hahmoluokista panostaa enemmän merkkaamiseen, toisten keskittyessä aiheuttamaan suurta vahinkoa jo merkatuille vihollisille.

Hahmoluokkia on neljä, joiden välillä voi hyppiä rangaistuksetta jokaisen areenan kohdalla. Kaukotaisteluun keskittyvä jousimies sekä ketterä tikarienheiluttaja ovat omiaan vihollisten merkkaamiseen ja tekevät nopeilla iskuillaan pientä vahinkoa ympäriinsä. Kilvellä varustettu gladiaattori keskittyy blokkaukseen, kun taas ylikokoista moukaria heilutteleva orjasoturi muuttaa etukäteen merkatut viholliset verilätäköiksi.


Eri hahmojen lisäksi Forcedin paljastaa roolipeliksi passiivisiin ja aktiivisiin jaettujen kykypisteiden käyttö, joiden sijoittelua voi vaihdella yhtä vapaasti kuin hahmoluokkaa. Pisteitä saa paitsi kenttien läpäisystä, myös erilaisista lisähaasteista.

Roimaa yhteistyövoimaa


Forced on niin kenttä- kuin hirviösuunnittelultaan ennen kaikkea co-op -peli. Yksinpelissä merkkaus vahingonteon kanssa on hieman tönkköä ja puzzleja ratkoessa joutuu alati juoksentelemaan edestakaisin paikaten muiden pelaajien rooleja. Vastapainona moninpelissä joutuu kestämään ajoittain myös niitä mielenkiintoisempia kanssapelaajia, joille yhteistyö on haastava konsepti.


Forcedista nauttiminen vaatiikin käytännössä aktiivista kaveriporukkaa, joka voi pelata rennosti yhdessä ja nauraa epäonnistumisilleen. Yksinpelatessa puutuminen iskee päälle turhan nopeasti, eikä äkkijyrkkä oppimiskäyrä auta asiaa. Lisää kestoa peli pyrkii saamaan leaderboardeista ja ylimääräisiä kykypisteitä antavista lisähaasteista, mutta näistä innostuminen on aina pelaajakohtaista.

Uudelleenlatauksen pakkopullaa


Ongelmilta on pelatessa vaikea välttyä. Co-opiksi suunnitelluksi peliksi Forced sisältää hämmentävän bugisen moninpelin, joka on riivattu yhteysongelmilla ja pakottaa pelaajat useammin kuin kerran keksimään vippaskonsteja liittyäkseen toistensa peleihin. Moninpelissä vihollismäärät kasvavat niin suuriksi, ettei pelaajaa meinaa hälyn keskeltä edes erottaa ja kameramies saattaa sekoilla useammin kuin kerran. Jos tekniset ongelmat onnistuu ohittamaan ja kaipaa rennompaa pelattavaa tutulle porukalle, voi rahansa hassata huonompaankin kohteeseen. On myös mielenkiintoista nähdä mihin BetaDwarf pystyy tulevaisuudessa isommalla budjetilla, jos jo Forced on pelkän makuuhuonekoodauksen lopputulos.

V2.fi | Matias Puro

Forced (Tietokonepelit)

Hieman yksitoikkoista, mutta co-opina perustoimivaa hirviöiden hiirirämpytyslahtausta puzzleilun ohella.
  • Hyvällä porukalla hauskaa
  • Tekniset ongelmat riivaavat
  • Yksinpelinä köyhä ja tylsä
< Skylanders Swap Forc... Pokemon X... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti


145


www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova