Tuorein sisältö

Total War Battles: Kingdom

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Strategiapelit
Pelaajia: 1, verkkomoninpeli
Ikärajoitus: 16
Kehittäjä: Creative Assembly
Julkaisija: Sega
Julkaisupäivä: 24.03.2016
Pelin kotisivut
Erkki Mervaala

16.05.2016 klo 14.21 | Luettu: 5592 kertaa | Teksti: Erkki Mervaala

Rahoita ja hallitse
The Creative Assemblyn Total War -sarjan toistaiseksi tuorein spin-off on noin vuosi sitten Steamin avoimeen betaan saapunut ilmaispeli Total War Battles: Kingdom. Nyt peli on saanut täyden julkaisunsa PC:llä ja Macilla ja ilmestynyt myös mobiililaitteille.


Kingdom vie pelisarjan yli kymmenen vuoden tauon jälkeen keskiaikaiseen Britanniaan, jossa pelaaja astuu suuren maaläntin perinnökseen saaneen englantilaisen lordin saappaisiin. Alussa peli näyttää hyvin perinteiseltä Total War -sarjan reaaliaikastrategialta.

Ohittamattoman alkuopastuksen kautta pelin rytmiin oppii varsin nopeasti: varsin monia asia tapahtuu hitaasti minuuteissa ellei tunneissa. Siedettäväksi pelin tempoa voi säätää vauhdittamalla prosesseja kullalla, jota saa rahaa vastaan. Opastuksesta vastaava ystävällinen naapurilordi tekee tämän äärimmäisen selväksi. Lähes kaikkea pelissä tapahtuvaa voi nopeuttaa kullalla. Pelinsisäisiä ostoksia voi tehdä niin Steamissa kuin mobiililaitteillakin, ja kertaostoksen hinta vaihtelee 3,27 eurosta 109,44 euroon.


Tämänkaltaisille ilmaispeleille tyypillisesti peliä kyllä voi pelata ilman luottokorttia, sillä kaikki prosessit kyllä valmistuvat ajallaan. Se vain tekee pelistä turhauttavan hidasta, mikä ilman pienintäkään epäilystä on ollut koko pelin liikeidea. Talot valmistuvat ja sepät takovat onneksi myös silloin, kun peliä ei pelata. Todellisena ilmaispelinä Kingdom on siis parhaimmillaan silloin tällöin pelattavana korvikkeena pääsarjan peleille.

Täyttä sotaa pienoiskoossa


Total War -sarjan ystäville pelimekaniikkaan on tehty jokseenkin vaivaannuttavia muutoksia. Ensinnäkin, taistelu on nyt minipelimäistä. Puoliautomaatilla etenevät taisteluyksiköt kohtaavat toisensa kolmen riveissä, ja hyökkäysten ajoittamisella voi saada melskeeseen jotain tolkkua, mutta käytännössä homma tuntuu hyvin pelin määrittelemältä. Kun yksikkö on asetettu komennon kautta taistelemaan, ei sen toimintaan voi enää liiemmin vaikuttaa. Toisia pelaajia vastaan pelatessa tasot ja raha puhuvat jälleen, ja taisteluiden tasoerot vaihtelevat suuresti. Taistelussa ei myöskään nähdä verta.


Toinen turhauttava ominaisuus, varsinkin pelisarjan kannalta kokemattomille, on peruutusmahdollisuuden puuttuminen. Peli kyllä tallentaa jokaisen vaiheen, mutta taaksepäin ei voi mennä. Jos oma strategia osoittautuu huonoksi, on vain kärsittävä tappio joko pelin sisällä tai taloudellisesti.

Mobiilipelinä Kingdom toimii yllättävän hyvin jopa pienemmällä näytöllä. Animaatio ei töki, ulkoasu on varsin nätti, pelattavuus on tarkasti kohdallaan ja itse peli vie tilaa siedettävät 350MB. Rekisteröitynyt pelaaja voi jatkaa PC:llä aloittamaansa sotimista älylaitteellaan lähes saumattomasti. Koeajoin tätä ominaisuutta kaupungin melskeessä pariinkin otteeseen, ja olin positiivisesti yllättynyt.

Lunasta lisää lääniä



Valtakunnan laajentaminen on pelin suurimpia positiivisia ominaisuuksia. Varsinkin alkupuolella peliä oman kaupungin rakentaminen on varsin mukavaa puuhastelua, maaperän kohottamisen ja laskemisen turhauttavuutta lukuun ottamatta. Kun tien rakentaa toisen valtakunnan rajalle, tulee esiin kaksi vaihtoehtoa: maanomistajan voi joko ostaa tai vakuuttaa liittymään omaan kuningaskuntaansa suorittamalla jonkin tehtävän, esimerkiksi voittamalla tietyn tasoisen vastustajan. Jälleen kerran rahalla saa aikaan paljon enemmän.

Total War Battles: Kingdom on rahastava ilmaispeli. Jos sitä haluaa pelata tehokkaasti, siihen on käytettävä rahaa. Ylitsevuotava ja anteeksipyytelemätön rahastus on pelin suurin synti, ja sen vuoksi muuten varsin kelvollinen strategiapeli ei missään vaiheessa voita puolelleen. Kenties Kingdom tarjoaa joillekin ilmaisen mahdollisuuden tutustua Total War -pelisarjaan. Itse pelaisin mieluummin vaikka pääpelien demoja.

V2.fi | Erkki Mervaala

Total War Battles: Kingdom (Tietokonepelit)

Total War Battles: Kingdom on juuri sitä, mitä valtaisan pelifranchisen ilmaispeliltä voi odottaakin: se näyttää vähän isoveljiltään ja pelidynamiikka rakentuu pelaajan lompakon tyhjentämiselle.
  • ilmainen
  • laajeneva valtakunta
  • mobiilisovitus toimii
  • pelin voittaa rahalla
  • hidas pelitahti
  • ei tallennuksia tai peruutuksia
< Battleborn... Pokkén Tournament... >

Keskustelut (1 viestiä)

Reisk

16.05.2016 klo 14.53 2 tykkää tästä

Täysin turha kun kerran on ne aidot Total waritkin olemassa.
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova