Tuorein sisältö

Buzz! TV Visa

Arvioitu: Playstation 3
Genre: Älypelit
Pelaajia: 1-8
Ikärajoitus: 12
Kehittäjä: Relentless Software
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Julkaisupäivä: 02.07.2008
Pelin kotisivut
Manu Pärssinen

25.07.2008 klo 13.30 | Luettu: 10006 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Kotitelkkarin visavälkkäri
Buzz-tietovisailujen menestystarina on yksi Euroopan Sonyn pomoja hymyilyttävimmistä SingStarin ohella. Tietenkin pelisarja piti siirtää uusimmallekin konsolille, mutta ongelmana oli, miten varsin toimivaa konseptia voitaisiin siinä ohessa parantaa. Sonyn hihassa olikin muutama ihan hyvä kikka, kaikki selviä askelia eteenpäin tämän mattimeikäläisten megavisan matkalla ikuiseen maineeseen - jotain kuitenkin jää uupumaan.

Komeammin, kiiltävämmin, kopeammin


Selkein ja ehdottomin parannus PS2:n mukana tulleisiin, alati sotkussa oleviin johtohässäköihin verrattuna ovat uudet langattomat Buzz-nappulaohjaimet, jollaisia ei tosin valitettavasti arvosteluversion mukana tullut. Niitä pystyy kyllä ostamaan kaupasta erikseenkin ja niitä voi käyttää myös PS2-Buzzien kanssa. Nopeasti moista kädessä pidelleenä voin vakuuttaa, että paljon mieluummin niillä vauhdittaa illanviettoa kuin edellisillä kapuloilla, tosin sitten paristojen myötä tulee lisähankintoja ja silloin tällöin saattaa olla ainakin yksi ohjain hukassa.

Toinen ilmeinen ja tietenkin vaadittava parannus ovat pelin grafiikat. Jokainen Buzz TV Quizin hahmoista kävisi sellaisenaan vaikka Pixarin animaatioihin, sen verran yksityiskohtaisesti niitä on mallinnettu ja animoitu. Vaikkei hahmojen (itse Buzzia lukuunottamatta) kommentteja olekaan suomennettu, irtoaa niiden elehdinnästä silti monia hauskoja hetkiä. Myös visailustudio valoefekteineen, kiiltävine lattioineen ja aplooderavine yleisöineen on vaikuttava.

Buzzia onkin sitten suomenneltu olan takaa. Tämä virtuaalijuontaja lukee kaikki (useat tuhannet) kysymykset ääneen ja 'vitsailee' aina silloin tällöin muutenkin. Jotenkin tuntui, että Buzzin vinoilu oli käsikirjoitettu entistäkin kärkevämmäksi, jopa vähän ilkeäksi. Huumoria ei repertuaarista siis sanottavasti irronnut, mutta muuten hahmon ääninäyttelyn tehnyt mies on ollut ihan kohtuullisesti elementissään.

Vastausaika alkaa nyt!


Mitäpä muuta uutta PS3-versio sitten tuo tullessaan? Sen lisäksi, että peruspelin mukana tulee 5000 kysymystä eri aloilta, saa PSN Storesta ostettua siihen lisäkysymyssettejä. Viidensadan kysymyksen paketteja on tarjolla mm. aiheista Rock-legendat ja Sci-Fi, joista jälkimmäisen ostin testimielessä. Näin spokkikorvaiselle sen kysymykset vaikuttivat vähän liiankin helpoilta, mutta tarjoaapa se kohderyhmäisempää hupia vaikka nörttikaverusten peli-iltaan.

Muutenkin kysymysten yleinen taso on kohtuullisen helppo. Jos Trivial Pursuitit on aikoinaan koluttu läpi, uutisia jonkun verran seuraillut ja Kolmosvisat tullut katseltua, löytää vastausvaihtoehdoista yleensä sen oikean. Pistesaaliin määrä onkin sitten kiinni nopeudesta. Yksinpelitila on tarkoituksellisesti jätetty hyvin köyhäksi - Buzz on bilepeli. Siinä vain koitetaan saada mahdollisimman korkea pistemäärä yhden aihealueen kysymyksistä. Peliä aloitettaessa valitaan yleinen 'kysymyskanava' vaihtoehdoista musiikki, elokuva ja tv, yleistieto, urheilu sekä elämäntapa. Sen jälkeen siirrytään tarkempiin ala-aiheisiin, joita voivat olla vaikkapa 'vanha musiikki' tai '90-luvun musiikki'.

Moninpeliä voi harrastaa myös verkossa, ja tekisi mieli kyllä taas pudistella päätään PSN-yhteisön edessä. Vain yhtenä iltana, yhteen ainoaan pelikertaan löytyi peliseuraa. Kymmenen päivän ajan joka ilta koetin päästä uudelleen testaamaan sinänsä erinomaista verkkovisailua, mutta kisakumppaneita ei vain löytynyt koskaan. Kun peli julkaistaan Pohjois-Amerikassakin, toivotaan, että käyttäjäkuntakin laajenee. Vaikka sillä yhdellä pelikerralla vastustajani olivatkin muualta Euroopasta, näkyivät kysymykset silti minulle suomeksi. Ilmeisesti verkkopeleihin valitaan sellaisia kysymyksiä, jotka ovat yleismaailmallisia ja kaikki näkevät ne omalla kielellään. Älyvälkkyjen ylivoimaa tasapainotetaan hieman sillä, että huonoimmalla pistemäärällä varustettu pelaaja saa aina valita seuraavan aihealueen.

Minä itte!


Toinen nykytrendien mukaisesti yhteisöllinen uudistus on se, että kuka tahansa voi tehdä peliin lisäkysymyksiä. Mybuzzquiz.comin kautta laadittavat kysymyssarjat ovat muiden pelaajien moderoitavissa (ts. törkeydet ilmoitetaan ylläpidolle). Tätä kirjoitettaessa suomalaispelaajat ovat ehtineet väsätä jo ainakin roppakaupalla Salkkareita, Serranon perhettä ja metallimusiikkia koskevia MyBuzz-kysymyspaketteja. Kaikki pelaajien itse tekemä aineisto on tietenkin täysin ilmaista.

Loppumaton sisältö onkin Buzzin PS3-version pelastaja. En tiedä, onko konsepti jo vähän kulahtanut vai mikä oli, kun se ei tällaista turhan tiedon itseensä imijää vallan enää koukuttanut. Parasta hupia oli ehdottomasti tuntemattomia vastaan verkossa kisaaminen, mutta niinkuin sanottu, harvoinpa moiseen hupiin pääsi osallistumaan. Tästä on kuitenkin hyvä lähteä uuden sukupolven visakisaajien liikkeelle, toivotaan, että todennäköiseen seuraavaan versioon saadaan sitten jo uusia pelillisiäkin ideoita. Tällaisenaan Buzz TV Visa alkaa pian toistamaan itsestään kysymysmäärästä huolimatta ja koko touhusta jää hieman kolkko jälkimaku.

V2.fi | Manu Pärssinen

Buzz! TV Visa (Playstation 3)

Konsolipelaajien ykköstietovisa siirtyy uudelle sukupolvelle hyvillä yhteisöideoilla ja komeammalla kuorrutuksella varustettuna. Jotain mehevämpääkin olisi ehkä vielä kaivattu.
  • langattomuus
  • kysymysten määrä
  • verkkopeli
  • ei verkkokavereita
  • ei sovi yksin pelattavaksi
< Beijing 2008... Top Spin 3... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (4 viestiä)

Mixx99

25.07.2008 klo 16.15

Ei mitenkään kovin tärkeä seikka, mutta Buzzhan ei lue kysymyksiä, vaan sitä varten on Gregory.

Buzzin virallisilla foorumeilla yksi tuotantotiimiin kuuluvista vastailee kysymyksiin, ja siellä on verkkopelistä kyllä mainittu, että ainoastaan samalla kielellä olevia vastaan pääsee pelaamaan verkossa. Jos valitset kieleksi englanti (joka on tehty niinkin hankalaksi, että pitää vaihtaa PS3:n asetuksista se ensin) - pääset pelaamaan Iso-Britannialaisia, Irlantilaisia, Australialaisia ja Uusi-Seelantilaisia pelaajia vastaan - ja tietysti niitä, keillä on pelissä käytössä englannin kieli.

Buzzin traileri kyllä antaa ymmärtää "Haasta mikä tahansa toinen olohuone Euroopassa" - ja antaa myös ymmärtää, että online-pelissä pääsisi yhdellä sohvalla kaikki mukaan omilla summereilla, mutta niin ei todellakaan ole.

Buzzin ensimmäinen päivitys, joka tuo mm. Trophy-tuen, on tulossa luultavasti ensi viikon aikana.

--

Tuossa mainitsi arvostelija, että yksinpeli on jätetty köyhäksi - no niin on kyllä mielestäni moninpeli offlinessa ja onlinessakin. Verkossa vaan 3 kierrosta, ja aina samassa järjestyksessä. Ainut uusi kierros verrattuna aikaisempiin Buzz-peleihin on "Montako oikeaa" - ja sekin on ainoastaan online-tilassa pelattavissa.

Pelistä olisi kyllä saanut jättää "kategoriat" pois, ja olla vaan enemmän uusia kierroksia.
lainaa
Spoo

27.07.2008 klo 11.23

Kantsii muistaa että kun system languageksi lykkäät englanninkielen, online seuran löytäminen on erittäin helppoa. AINA on peli odottamassa pelaajia...

Miinuksena täytyy sanoa että jos olet suomalaisena rekisteröinyt PSNnään, DLC kysymyspaketit tulevat vain suomeksi ja ainakin tuon scifi-visan leffanimien käännökset lähinnä kiukuttivat...
lainaa
Jarkko

03.11.2008 klo 09.33

Hei ostin eilen digiexposta PS 3 Buzz tv visan ohjaimineen, mutta
kysymkset ja kieli on joistain syystä englanti. En löydä mistään miten
voisi asetukset vaihtaa suomenkieliseksi. Apuja.
lainaa
ari

31.12.2008 klo 01.55

joko jarkko keksit, mulla sama ongelma.... apuja...
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova