Tuorein sisältö

Forza Horizon 3

Arvioitu: Xbox One
Genre: Ajopelit
Pelaajia: 1, moninpeli
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: Playground Games
Julkaisija: Microsoft Games
Julkaisupäivä: 27.09.2016
Pelin kotisivut
Mikko Heinonen

20.09.2016 klo 16.00 | Luettu: 18989 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Santsikuppi 100 euroa
Forza Horizon 2 oli erinomainen peli. Se riitti melkein yksinään syyksi koko Xbox Onen hankintaan, etenkin kun nykyisellä konsolisukupolvella tällaisia kevyitä autopelejä ei alkuun ilmestynyt lainkaan liiaksi. Laajennuksineen ja autopaketteineen pelistä on riittänyt iloa tähän päivään asti, joten sarjan kolmososa pääsi ilmestymään puolivarkain ennen kuin ehdin edes kunnolla hypettyä.


Iso asia FH3:ssa on etenkin se, että peli toimii sekä Xbox Onella että Windows 10:llä. Koska jälkimmäinen kieltäytyi päivittymästä pelikoneeseeni siivosti, enkä ollut sillä tuulella jolla haluan asentaa yli 150 sovellusta uudelleen, testailin peliä vain X1:llä.

'Straya, mate


Tällä kertaa Horizon-festivaali järjestetään Australiassa. Valinta on ihan toimiva, sillä seitsemäs manner sisältää paitsi omituisia pussieläimiä, myös upeita ajomaisemia ja hyvin omintakeista autoilukulttuuria. Kyllä, aussien "uteja" eli henkilöautoa muistuttavia avolavoja pääsee ajamaan. Lisäksi mukana on mm. Mad Maxista tuttu Ford Falcon ja muutakin kengurueksotiikkaa.


Mantereen vaihdos on tuonut mukanaan kiitettävän vaihtelevaa maisemaa, merenrannoista autiomaan kautta reheviin sademetsiin. Kaikkiin näihin pääsee myös ajamaan. Kääntöpuolena on sitten se, että keskimääräinen eurokuski unohtaa jatkuvasti Australian vasemmanpuoleisen liikenteen ja posottelee vastaantulijan keulaan.

Jatkamme tästä


Horizon kolmoseen suoraan kakkosesta loikkaavalle päällimmäinen tunne on tuttuus. Kaikki valikoita myöten muistuttaa entisestä, ja vaikka lisäominaisuuksia on tullutkin sinne ja tänne, asiat ovat tutuilla paikoillaan. Tämä on toki enimmäkseen hyvä asia, sillä suurin osa asioista oli Horizon 2:ssa hoidettu kerrassaan erinomaisesti, mutta luo myös välittömän vaikutelman siitä, että osa 3 voisi yhtä hyvin olla osan 2 lisäsisältö.


Uudistuksena taustatarinan kannalta on se, että siinä missä pelaaja on aiemmin osallistunut Horizon-festivaaliin kuljettajana, nyt hän on järjestämässä sitä. Käytännön ero on huomattavasti pienempi kuin voisi ajatella, sillä peliä pelataan edelleen ratin eikä kirjoituspöydän takana. Tavoitteet ovat hieman erilaisia, mutta suoritustapa sama: kierretään mannerta reunasta toiseen ja ajetaan erilaisia kisoja. Muun muassa "kisojen suunnittelu" on reunaehdoiltaan niin tiukkaa, että sitä voi pitää käytännössä yhdentekevänä.

Musiikki oli itselleni kakkososan ikimuistoisia ominaisuuksia (eikä ykkösessäkään huonoa). Pelkkää drum'n'bassia soittava Hospital Records Radio tuntui kuin minulle tehdyltä, ja myös Horizon Bass Arena soi monen kilpailun taustalla. Molemmat ovat mukana nytkin, joskin ne pitää erikseen avata käyttöön. Biisivalikoima on edelleen enemmän kuin kohdallaan, pari kertaa piti oikein pysäyttää auto tien varteen ja kuunnella "stereoista" Future Sound of Londonia ja Adamskia. Mukana on nyt myös "Skill Song", jonka soidessa XP-pisteet saa tuplana.

Läpäisee katsastuksenTekniikasta ei ole juuri poikkipuolista sanottavaa. Peli pyörii edelleen Forza-moottorin päällä, enkä parempaa pohjaa semirealistiselle konsoliautoilulle äkkiä keksisikään. Ohjaustuntuma on mainio, autot kauniita ja lisenssien rajoittama vauriomallikin ajaa asiansa. Tuki on luvassa myös HDR-kuvantamiselle, jota Xbox One S tukee. Koska Microsoft tekee uutta nihkeilyn maailmanennätystä S-mallin demolaitteiden kanssa, pelasin peliä ihan tällä (aikanaan itse ostamallani) peruslootalla. Sillä havaitsin, että kun autoja on oikein paljon yhdessä nipussa, muuttuu normaalisti sulava ruudunpäivitys huomattavasti vähemmän sulavaksi. Onneksi ongelma on kuitenkin riittävän harvinainen ja esiintyy lähinnä maastokisoissa.

Kokeilussa oli pelin Ultimate-versio, joka sisältää laajimman valikoiman kaikenlaista oheiskrääsää. Se on Microsoft Storessa hinnoiteltu sentin alle sataseen. Vaikka näennäistä digitaalista vastinetta rahalle onkin runsaasti, olisi itselleni aikamoinen kynnys tuutata moinen summa pelkkään latauskoodiin. Erikoispainoksesta johtuen pääsin kuitenkin katsomaan aiemmin kritisoimaani "pay to winiä" myös saamapuolelta: koska olin Horizon VIP, sain mm. tason nousun yhteydessä voitetut krediitit tuplana. Tästä oli ainakin se seuraus, ettei auto- ja viritysosakaupoilla tarvinnut juuri miettiä rahojen riittävyyttä. Mutta kuten tunnettua, ahneudella ei ole ylärajaa: tämäkin erikoispainos haluaa edelleen lisää kolikoita mm. aarrekartasta, joka neuvoo herkkujen sijainnit (ja pilaa samalla löytämisen ilon).

Eka kerta jää mieleenRakastuin Forza Horizon 2:een jo ensimmäisen illan perusteella ja pidän siitä edelleen kovasti. Ykkösosa jätti rajoituksineen kylmäksi, mutta FH2 oli omaan makuuni juuri sopivan kevyttä ja vapaata kaahailua pienellä realismin sivumaulla. Autovalikoima oli kuumottava ja täydentyi lisäkuumottavuudella, joten peliin tuli palattua ja sisältöpaketteja ostettua. Ja kuten sanottua, musiikkikattaus iski omaan makuhermooni täydellisesti.

Forza Horizon 3 on kaikkea tätä ja vielä enemmän. Mitään ei ole pilattu, kaikkea on pikemminkin lisätty ja hieman parannettu. Miksi en sitten pidä siitä vielä enemmän? Koska yllätysmomenttia ei enää ole. Tiesin jo, että tämä on mainio peli, joten en muuta odottanutkaan kuin laatua. Sen sijaan odotin, että minua olisi sen lisäksi jotenkin ällistytetty siten kuin FH2 teki. Todellisten, tuntuvien uudistusten määrä on kuitenkin likimain olematon. Jos unohdetaan HDR ja Play Anywhere, ensikertalainen saa ihan saman nautinnon ostamalla kakkososan alennusmyynnistä.


Windows 10 -pelaajalle tilanne on selkeämpi, koska Horizon nähdään nyt ensi kertaa olkkarin ulkopuolella. Jos olet kuin minä ja pidät periaatteessa hienoista realistisista autopeleistä, mutta käytännössä haluat vain pitää hauskaa erilaisilla autoilla sen sijaan, että käytät kolme tuntia etuilmanohjaimen kulman optimaalisen säädön etsintään, Forza Horizon 3 on täydellinen paketti. Lue FH2-arvostelusta, mistä hommassa on kyse, ja osta sitten peli pois kuleksimasta.

P.S. Arvostelu on tehty ennen julkaisua, joten omien ruutukuvien ottaminen oli erinomaisen hankalaa. Siksi käytämme pressikuvia. Peli on erittäin hyvännäköinen, mutta täydellisiksi hiotuista markkinointikuvista on aina syytä suorittaa ns. bullshot-vähennys.

V2.fi | Mikko Heinonen

Forza Horizon 3 (Xbox One)

Horizon on yhä markkinoiden parasta autopornoa, mutta kolmososan uudistukset jäivät vähäisiksi.
  • Autovalikoima, ajotuntuma, maisemat ja vapaus
  • Loistava soundtrack
  • Nyt myös Windowsilla
  • Niin vähän uutta, että voisi olla DLC
  • Harvinainen, mutta ärsyttävä tahmaus
  • Satasen peli haluaa edelleen lisää mikromaksuja
< A.O.T. Wings of Free... Deadlight: Director'... >

Keskustelut (16 viestiä)

cs_bot

Rekisteröitynyt 29.05.2007

20.09.2016 klo 18.04 1 tykkää tästä

Hitto sentään. Tahtoisin niin kovasti tätä pelata PC:llä, mutta windows kymppiin päivittäminen pelin takia tuntuu äärimmäisen turhalta.
lainaa
Janne88

20.09.2016 klo 18.28 5 tykkää tästä

cs_bot kirjoitti:
Hitto sentään. Tahtoisin niin kovasti tätä pelata PC:llä, mutta windows kymppiin päivittäminen pelin takia tuntuu äärimmäisen turhalta.


Jos haluat pelata tätä peliä niin eihän se turhaa ole ja Windows kymmeneen muutenkaan siirtyminen ei todellakaan ole turhaa. Hyvä käyttöjärjestelmä joka tulee vieläpä olemaan "ikuinen".

Itselläni peli on ennakkotilattu Xbox One:lle ja samalla saan myös Windows 10 version mutta pelaan pelin Xbox One:lla. Kaveri taas ennakkotilannut pelin mutta pelaa Win10:llä.
lainaa
kaktuz

Rekisteröitynyt 27.05.2007

20.09.2016 klo 18.56 5 tykkää tästä

voi hyvänen aika. 70 € halvin versio digitaalisena windowsin kaupassa
lainaa
PekkaKana

20.09.2016 klo 20.28

Miksi kuvakaappausten ottaminen ei luonnistunut? Onko forzamotorsport.netiin uploadaus lukittu ennen virallista julkaisupäivää?
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

20.09.2016 klo 20.34

PekkaKana kirjoitti:
Miksi kuvakaappausten ottaminen ei luonnistunut? Onko forzamotorsport.netiin uploadaus lukittu ennen virallista julkaisupäivää?


Joo, ne olisi pitänyt erikseen pyytää vetämään sieltä alas, ja rajoitus oli 5 kuvaa per media.
lainaa
poopcjadv

20.09.2016 klo 21.15

Kuvaa hyvin mun tuntemuksia liki jokaisesta pelistä. Hyvin harvoin nykypelit yllättää. Joko asia on nähty liki samanlaisena ennenkin tai sitten on näitä taidepelejä jotka yrittävät olla niin erikoisia että ne kaatuvat siihen
lainaa
iNdo

Rekisteröitynyt 30.01.2012

21.09.2016 klo 15.10 1 tykkää tästä

poopcjadv kirjoitti:
Hyvin harvoin nykypelit yllättää. Joko asia on nähty liki samanlaisena ennenkin..


Jatko-osa on aina jatko-osa.
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

21.09.2016 klo 17.02 2 tykkää tästä

cs_bot kirjoitti:
Hitto sentään. Tahtoisin niin kovasti tätä pelata PC:llä, mutta windows kymppiin päivittäminen pelin takia tuntuu äärimmäisen turhalta.


Kannattaa päivittää. Itsekin epäröisin aluksi mutta kuin ihmeen kaupalla päivitys sujui todella hyvin. Kaikki toimi laakista kuten pitääkin. Päivitn vain emolevyn ja äänikortin ajurit ja kaikki ohjelmat, pelit yms. toimii kuten 8.1:ssä.
lainaa
PekkaKana

22.09.2016 klo 06.36

Mikko kirjoitti:
PekkaKana kirjoitti:
Miksi kuvakaappausten ottaminen ei luonnistunut? Onko forzamotorsport.netiin uploadaus lukittu ennen virallista julkaisupäivää?


Joo, ne olisi pitänyt erikseen pyytää vetämään sieltä alas, ja rajoitus oli 5 kuvaa per media.


Day-0 -patch todennäkösesti tulossa. Ehkä eivät vaan halunneet, että joku nenäilevä toimittaja olisi käyttänyt kuvana jotain taivaalla liihottelevaa kiesiä. :D
lainaa
Risuu

22.09.2016 klo 13.26 1 tykkää tästä

Kyseinen peli ennakkotilattu jokunen viikko sitten ja huomenna sit pääseekin pelaamaan (FH3 Ultimate Edition).
Ja onhan peliin tullut mm. uutena korisarjat. (mm. Liberty Walk ja Rocket Bunny) sekä lisää vanteita (mm. ADV(?) ja Fifteen52).
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

22.09.2016 klo 13.31 3 tykkää tästä

Risuu kirjoitti:
Ja onhan peliin tullut mm. uutena korisarjat. (mm. Liberty Walk ja Rocket Bunny) sekä lisää vanteita (mm. ADV(?) ja Fifteen52).


Like, whoah.
lainaa
xFF

22.09.2016 klo 17.27

Mikko kirjoitti:
Risuu kirjoitti:
Ja onhan peliin tullut mm. uutena korisarjat. (mm. Liberty Walk ja Rocket Bunny) sekä lisää vanteita (mm. ADV(?) ja Fifteen52).


Like, whoah.


Osa tykkää, osa ei... ilmeisesti...
lainaa
Pioneeri

Rekisteröitynyt 09.08.2009

24.09.2016 klo 15.55

xFF kirjoitti:
Mikko kirjoitti:
Risuu kirjoitti:
Ja onhan peliin tullut mm. uutena korisarjat. (mm. Liberty Walk ja Rocket Bunny) sekä lisää vanteita (mm. ADV(?) ja Fifteen52).


Like, whoah.


Osa tykkää, osa ei... ilmeisesti...


Kyse ei nyt ole varmastikkaan siitä etteikö tykkäisi vaan siitä että peli eroaa edeltäjästään hyvin vähän.
Muokannut: Pioneeri 24.09.2016 klo 15.56 lainaa
pinvdspich

24.09.2016 klo 23.18

Vanteet ja korisarjat ovat nimenomaan sitä "haluat vain pitää hauskaa erilaisilla autoilla sen sijaan, että käytät kolme tuntia etuilmanohjaimen kulman optimaalisen säädön etsintään" -tason toimintaa. Ei näy eikä tunnu jollet ala hyvin rektumilaisella lähestymistavalla peliä pelaamaan

Ehkä vähän ämmämäinen asenne kun itsekin tapana on ollut niitä oikeita rataforziakin pelatessa valita hyvä auto, pintaväri ja sitten hankkia siihen kaikki luokkasopivat päivitysosat. Tarrat, taustapeilimaalaukset ja vanteiden pyörittely jäivät kertakokeiluun ykkösosassa kun tuli todettua että ei perkele oletteko tosissanne. Ihan nättejä autoja toiset ovat toki tehneet...
lainaa
kasettimaksu

26.09.2016 klo 13.17

$59.99 jenkkistoresta. Ei tuo nyt enää mahdoton hinta ole konsolipelistä. Varsinkin kun sitä voi pelata myös PC:llä.
lainaa
Ekorre

11.10.2016 klo 23.57

Kisaaminen on ressaavaa koska melkein jokaisen tien varret ovat täynnä puita, ja kun vauhtia on 300kmh niin yksikin kolari voi hävitä sinulle kisan. Fh2:n kartta oli mielestäni parempi koska siinä ei ollut näin. Ja surfers paradisessa jos hipaisee seinää niin pysähtyy usein kokonaan, jossa ei ole mitään järkeä. Freestyle paikkoja jotka ovat asfalttisia on vain kaksi. Fh2:ssa niitä oli ainakin neljä. Toivottavasti map expansionissa nämä viat korjataan.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova