Tuorein sisältö

Nyheim

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Strategiapelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 1
Kehittäjä: Happy Hobgoblin
Julkaisija: Happy Hobgoblin
Julkaisupäivä: 31.01.2017
Pelin kotisivut
Miia Lyyra

15.03.2017 klo 17.07 | Luettu: 3769 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

Raivotautisten rottien armoilla
Nyheimin kaupunki on joutunut rottien valtaamaksi. Sen asukkaat kokevat kerta toisensa jälkeen mitä kamalimpia uhkia aina tartuntasairauksista pahimpiin sääilmiöihin. Vaikka kyseessä on digitaalinen tuotos, on teos pohjimmiltaan kortti-, lauta- ja noppapelejä yhdistelevä strateginen selviytymisseikkailu.

Oululaisen studion kehittämisprojektiPeli sai alun perin alkunsa Oulu Game Lab –projektin parissa. Siellä tavanneet perustivat kahdeksanhenkisen yrityksen nimeltä Happy Hobgoblin. Vuoden kehittämisen jälkeen ryhmä julkaisi Nyheimin mobiilille, jonka jälkeen studio käynnisti joukkorahoituskampanjan Indiegogo-palvelussa kerätäkseen rahaa PC-version tekemiseen.

Tavoite ei kuitenkaan täyttynyt, sillä tarvittavasta 25 000 eurosta saatiin kasattua vain reilut kuusi tuhatta euroa Kampanjan epäonnistuminen ei kuitenkaan vaikuttanut Nyheimin tekemiseen PC:lle, vaan peli saapui Steamiin Greenlightin kautta ostettavaksi tammikuun lopussa.

Onni on aina arvaamatonPelin aloittaminen on helppoa, sillä heti kättelyssä näytettävä ohjeistus esittelee mekaniikan sekä korttien ja noppien merkitykset. Opettelemista riittää, eikä kaikki jää päähän ensimmäisellä kerralla. Helpotusta kuitenkin tuo, että tekstit on käännetty englannin lisäksi myös suomeksi.

Nyheimissä yritetään selviytyä läpi vuodenaikojen. Haastavaa elämästä tekee erilaisten uhkien lisääntyminen sekä muiden kriisien yllättävä saapuminen. Alussa pelaajalle annetaan mahdollisuus valita mieleisensä hahmo. Valinnalla ei kuitenkaan ole merkitystä, vaan se on kosmeettinen. Jos valmiit nassut eivät miellytä, on mahdollista lisätä oma kuva tietokoneen kansiosta. Lisäksi pelaajalle annetaan kaksi noppaa, joissa on erilaisia merkintöjä aina lampuista silmiin. Hahmonvalinnan yhteydessä arvotaan itselleen mieluisa noppapari. Valinta kannattaa tehdä tarkoin, sillä arpakuutioiden kuvioilla on iso merkitys pelin kulun kannalta.

Pitkä kuuma kesäMutanttirottien valtaama kaupunki avautuu isona karttana ruudulle. Pitkin aluetta on sijoitettu erilaisia kohteita, kuten kerrostaloja, huoltoasemia, eläintarhoja ja leirintäalue. Näiden välillä liikkuminen ja noppien pyöräyttäminen avaa uusia kortteja, jotka antavat pelaajalle hyviä ja pahoja ominaisuuksia sekä tarvikkeita. Kohteista saatavat kortit avataan samoilla symboleilla kuin heitettyjen arpakuutioiden tulos. Tämän jälkeen kierros päättyy ja alkaa uusi vuoro.

Nyheim kuulostaa helpolta, mutta on kaikkea muuta. Vaikka korttipakasta annetaan uusia henkilöitä, ruoka-apua tai uusia kykyjä, tuo se tullessaan myös pahuutta. Tyhjät laput ja rottaepidemiaa tuovat vuorot ovat kohtalokkaita. Näiden lisäksi kirkkaalta taivaalta saattaa ilmestyä kriisi, esimerkiksi kaupunkia riepotteleva helleaalto tai saastuminen. Jos ongelmia ei korjaa, ne tappavat kaikki asukkaat yksi kerrallaan.


Jokaisen vuoron alussa on mietittävä, lähteäkö etsimään ruokaa ja tarvikkeita vai selvittääkö kriisitilannetta. Helposta pelistä ei ole kyse, sillä suurin osa yrityksistä päätyy epidemiaan, joka tappaa kaikki Nyheimin asukkaat. Etenemiseen ei ole aikarajaa, joten jokaista siirtoa on syytä pohtia tarkasti.

Päämajasta turvapaikaksi


Kriisien hallitsemisen lisäksi Nyheim tarjoaa muutakin tehtävää. On pystytettävä radiotolppia, etsittävä lääkkeitä, tapettava rottia ja jaettava lentolehtisiä. Tehtävien suorittaminen parantaa pääkallopaikan ominaisuuksia päivittäen sitä samalla paremmaksi. Turvapaikan pitäminen hyvänä lisää kansalaisten määrää sekä kasvattaa parhaimmillaan lisää ruoka-annoksia. Väen lisääntyessä myös voitto lähenee.


Pelin voi läpäistä kahdella tavalla: voi päivittää alussa annettavan päämajan tasolle viisi tai selvitä läpi vuodenaikojen, eli talvesta seuraavaan talveen. Määrällisesti tämä tarkoittaa 179 heittokertaa. Aloittelijan on fiksuinta kokeilla läpäisemistä selviytymismekaniikalla. Oman kotipesä kannattaa sijoittaa mahdollisimman keskelle karttaa, silloin kotiin palaaminen on nopeinta.


Mitä pidempään porukka pysyy hengissä, sitä enemmän pelaaja saa helpotuksia. Aluksi mukanaan voi kantaa maksimissaan kolmea hahmoa, mutta edetessä paikkoja avautuu kaksi lisää. Tämä helpottaa selviytymistä, sillä noppien määrä lisääntyy samalla. Jokaisen pelin lopussa annetaan suoriutumisesta XP-pisteitä, joilla halutessaan avataan uusia helpottavia ominaisuuksia ennen seuraavan kierroksen alkua. Näitä ovat esimerkiksi runsaammat pellot, jotka tuottavat enemmän ruokaa. Apujen käyttäminen helpottaaa voittamista.

Pieni ja pippurinen


Nyheim on tehty lyhyessä ajassa. Mobiilipeli ilmestyi syksyllä ja jo nyt PC-versio on Steamissa. Strategisissa noppa- ja korttipeleissä on vaarana niiden vaikeaselkoisuus, mutta Nyheimin vahvuutena on hyvä opastus, joka helpottaa opettelemista. Ongelmana voidaan kuitenkin pitää pelin hankaluutta. Olisi mukavaa, jos haastavuuden pystyisi määrittelemään itse - nyt seikkailussa on vain yksi vaikeustaso.


Kaupungin pelastaminen kriiseiltä on sujuvaa. Grafiikoiltaan peli edustaa sarjakuvamaista tunnelmaa ja alkuruudusta tulee mieleen tv-ohjelma Pasila, mikä ei ole huono asia. Kiitosta peli saa sen yksityiskohtaisesta suunnittelusta kartan ja korttien suhteen. Ne tekevät teoksesta nätin, samalla herättäen Nyheimin henkiin.

Vaikka Nyheim on pienen studion aikaansaama, ei sitä pidä aliarvioida. Peli sai juuri ison päivityksen, joka parantaa pelikokemusta entisestään. Parannuksia tuli muun muassa etenemisen sulavuuteen sekä runsas nippu muita kosmeettisia kohotuksia. Happy Hobgoblinia kiinnostaa Nyheimin parantaminen sekä kehittäminen ja toivotaan, että jatkossakin peli saa uudistuksia.

PC-tiedot: Nvidia GTX 960, 2 GB, Intel Core i5-6400 CPU, 8 GB DDR4 RAM

V2.fi | Miia Lyyra

Nyheim (Tietokonepelit)

Nyheim on hyvä esimerkki digi-, kortti-, lauta- ja noppapelejä yhdistävästä teoksesta. Sopii aloittelevalle strategiapelaajalle sekä jo enemmän harrastaneille.
  • Laadukkaasti tehty pienen studion peli
  • Halpa hankittavaksi, sillä se maksaa vain 3,99 euroa
  • Saatavuus mobiilille ja PC:lle
  • Alussa pärjääminen vaikeaa
  • Kortit, jotka ovat tyhjiä
  • Rotat ovat todella ärsyttäviä
< Dragon Quest VIII: J... Nier: Automata... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi 15-v miitti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova