Tuorein sisältö

Ever Oasis

Arvioitu: Nintendo 3DS
Genre: Roolipelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 7
Kehittäjä: Grezzo
Julkaisija: Nintendo
Julkaisupäivä: 23.06.2017
Pelin kotisivut
Samuli Leppälä

14.08.2017 klo 17.00 | Luettu: 5517 kertaa | Teksti: Samuli Leppälä

Miekka, turbaani ja magia
Ever Oasis on kesäinen uusi tuttavuus. Peliä markkinoidaan toimintaroolipelinä, jossa on erikoisuutena resurssien keräilyä, oman keitaan rakentelua ja sen kehittelyä. Ever Oasiksen ohjaajana häärii Koichi Ishii, sama mies joka on vastannut mm. The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D:n tuotannosta. Hän on ollut myös mukana Final Fantasy- ja Mana-sarjojen kehityksessä.

Kaaos vaanii aavikoilla


Ever Oasis -pelissä keskitytään, nimelle uskollisesti, ikioman keitaan rakentamiseen keskelle karua autiomaata. Pelaaja ohjastaa nuorta seedlingiä, jolla on voimia kasvattaa vehreitä juttuja ei niin vehreisiin ympäristöihin. Keitaan rakentamisoperaatio toteutetaan yhdessä hyväntahtoisen vedenhenki Esnan kanssa. Kuitenkin hirmuinen Kaaos vaanii ah niin idyllisen paratiisin ulkopuolella ja samainen pimeys on myös syypää päähenkilön isoveljen Nourin keitaan tuhoutumiseen.

Keitaan päällikkönä pelaajan tehtävä on tarjota suojapaikka erilaisille paikallisille olennoille, kuten liskomaisille draukeille, hiukan skorpioneja muistuttaville serkaheille, pupumaisille lagorille ja tietenkin myös toisille seedlingeille. Uudet asukkaat puolestaan voivat lyöttäytyä päällikön matkaan halki erämaan vaarojen ja toiset seedlingit voivat avata keitaalle kauppoja, eli bloom bootheja. Näistä kaupoista pelaaja saa osan voitosta eli dewademit itselleen. Kuitenkin myymälöiden varastot ovat rajalliset ja keitaan vastuullisen päällikön on pidettävä bloom boothien varastotilat täysinä.

Ever Oasis on ottanut visuaalisuuden saralla mallia varsinkin muinaisesta Egyptistä ja tässä se on onnistunut varsin hyvin. Hiukan itäinen ja eksoottinen miljöö toimii omaleimaisena lähtökohtana oman keitaan rakentelulle. Hahmot ja olennot ovat japanilaisittain toteutettuja isoine silmineen ja valtavine päineen. Myös pelin tunnelma on lapsenomaisen kevyt ja värimaailmaltaan kirkas. Tällainen etninen miljöö yhdistettynä japanilaiseen estetiikkaan antaa Ever Oasikselle sen omalaatuisen ilmeen.

Kapitalismi 101


Yksinkertaisuudessaan pelaaja pyrkii keitaallaan vastaamaan pohjimmaisiin markkinatalouden ongelmiin, eli vastaamaan kysyntään ja laajentamaan toimintaansa. Keitaan uudet asukkaat nostavat keitaan kokoa ja suuremmassa keitaassa voi olla enemmän kauppoja. Myös asiakkaiden määrä tietenkin kasvaa, joten bloom boothit on pidettävä hyvin varusteltuina. Aluksi ajatus materiaalien perässä juoksemisesta kammotti, mutta tavaran hankkiminen tapahtuu onneksi muiden tehtävien sivussa ja omalla keitaalla voi myös kasvattaa osan materiaaleista.

Päällikön ei auta pelkästään itse istua keitaallaan vaan hänen on ajoittain poistuttava alueen ulkopuolelle etsimään materiaaleja ja uusia potentiaalisia asukkaita paratiisiinsa. Ulos lähdettäessä voi päällikkö valita mukaansa kaksi keitaan asukasta, joilla jokaisella on omat vahvuutensa. Kuitenkin mukaan otetun asukkaan kauppa sulkeutuu retken ajaksi. Kerätyt materiaalit käytetään myytävien tuotteiden raaka-aineina tai niistä voi syntetisoida uusia varusteita avuksi aavikon tutkimiseen.

Aavikon raivotautiset käärmeet ja vihaiset oravat


Aavikolla vastaan tulevat hirviöt ovat viattomia aavikon eläimiä, jotka Kaaos on aivopessyt vesikauhuisiksi pedoiksi. Voitettu olento palautuu takaisin omaksi itsekseen ja tämän jälkeen se viilettää takaisin vapauteen. Mielestäni on piristävää aina silloin tällöin pelata peliä, jossa kaikki voitetut monsterit eivät räjähdä veripalloina ilmaan ja tästä syystä Ever Oasis sopii erinomaisesti myös perheen pienempien ajankuluksi.

Taisteleminen on itsessään reaaliaikaista ja se on pääosin toteutettu kelvollisesti. Varsinkin isompien pomo-monstereiden rankaiseminen tarjoaa vaihtelua toiminnalle, eikä ainoastaan taistelemista varten tarvitse ottaa tovereita keitaalta mukaan. Osa luolastojen läpäisemisestä vaatii eri hahmojen kykyjä, esimerkiksi Roto osaa muuttua pieneksi palloksi ja Miura pystyy keihäällään siirtelemään esteitä.

Pelin kontrollit on toteutettu hyvin, vaikkakin pelaajat joilla ei ole mahdollista pelata peliä New 3DS:n kanssa, ovat ajoittain ongelmissa kamerakulmien kanssa. Ever Oasis kun sattuu hyödyntämään uuden 3DS:n uusia nappuloita ja varsinkin C-stickiä, mikä mahdollistaa kuvakulmien helpomman kääntelyn. Tästä huolimatta peli ei tue Circle Pad Pro:ta.

Raikas tuulahdus aavikolta


Syviä vesiä ei pelin tarina souda, eikä mitään suunnatonta ja eeppistä maailman pelastamista varsinaisesti ole luvassa. Ever Oasiksessa pelaaja puuhailee ruohonjuuritasolla ja pyrkii tekemään itselleen ja muille turvapaikan keskelle vihamielistä maailmaa. Vaikka tällainen näpertely voi tuntua ajoittain tahmealta, tarjoaa peli kuitenkin aina jotain uutta mitä tavoitella. Vielä yksi asukas, niin keidas saa uuden tason, vielä yksi tehtävä, niin kauppa paranee ja vielä muutama hassu näädän nahka, niin saan uuden miekan. Kaiken taustalla myös pääjuoni etenee hiljakseen.

Ever Oasis on hauska ja monipuolinen roolipeli, vaikka itse roolipelaamista siinä onkin kaikkein vähiten. Resurssien keräily ja oman keitaan kanssa puuhailu on juuri sopivassa suhteessa rikottu toiminnallisella aavikon tutkailulla. Vaikka pelin idea on varsin yksinkertainen, on Ever Oasiksesta saatu toimiva yhtenäinen kokonaisuus. Sitä on yksinkertaisesti hauska pelata.

V2.fi | Samuli Leppälä

Ever Oasis (Nintendo 3DS)

Ever Oasis -pelissä pelaaja pääsee rakentamaan ja huolehtimaan omasta keitaasta. Resurssien hallinta yhdistettynä kevyeen roolipelailuun tarjoaa mukavaa puuhailua, joka sopii täydellisesti käsikonsolille.
  • Etninen miljöö antaa pelille oman fiiliksen
  • Huoletonta puuhailua
  • Tarjoaa sopivasti koukuttavaa sisältöä
  • Sopii hyvin koko perheelle
  • Puuhailun voi kokea myös merkityksettömänä
  • Korostettu lapsenomaisuus ja pyöristetyt kulmat voivat olla varttuneemmille pelaajille etäännyttäviä
  • Ei tue Circle Pad Pro:ta

Pelikuvat

< Crash Bandicoot N. S... Matterfall... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova