Tuorein sisältö

Strange Brigade

Arvioitu: Playstation 4
Genre: Toimintapelit
Pelaajia: 1, 2-4 pelaajan moninpeli
Ikärajoitus: 16
Kehittäjä: Rebellion
Julkaisija: Rebellion Development
Julkaisupäivä: 28.08.2018
Pelin kotisivut
Miia Lyyra

14.09.2018 klo 21.27 | Luettu: 6118 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

Räkä poskella kohti 1930-luvun Egyptiä
Strange Brigade on käsikirjoittaja Gordon Rennien ja Rebellion Developments -studion luoma historiallinen seikkailupeli. Rennien kynästä on lähtenyt monen monta tarinaa, ja niistä tunnetuimpana voidaan pitää Aliens vs. Predator (2010) -pelin käsikirjoitusta yhdessä James Worrallin kanssa. Skottilaisen kirjoittajan ajatuksista on syntynyt myös ruhtinaallinen kasa novelleja ja sarjakuvia. Rebellion Developments taas on kahden veljeksen perustama englantilainen pelistudio. Heidän tunnetuimpia tuotoksia ovat esimerkiksi Alien vs. Predator, Sniper Elite -sarja sekä Zombie Army Trilogy. Rebellionin julkaisut ovatkin keränneet vahvan fanijoukon ympärilleen omintakeisella tyylillään, eikä Strange Brigade poikkea studion tyylistä.

Ilkeän Setekin kostoPelin ensimmäisistä minuuteista lähtien brittiläinen, ylidramaattinen kertoja selostaa tarinaa mustavalkoisen elokuvan siivittämänä. Brittihuumoria pursuava puhuja käy heti alussa hermojen päälle, sillä ylilyövä puhetapa iskee syvälle sieluun asti. Minulle on uutta, että pelikokemusta selostaa joku tuntematon heppu. Mitä pidemmälle seikkailussa edetään, sitä enemmän kertojan sepostuksille tulee immuuniksi ja ne alkavat jossain vaiheessa jopa naurattaa. Vitsit ovat itse asiassa ihan hauskoja ja selostettuna pelikokemus tuntuu elokuvamaiselta, joten alun hermojen menetys on pelkkä muisto. Harmillisesti kuitenkaan edes 55-tuumainen televisio ei tunnu riittävän tekstityksille sillä kirjaimet näkyvät ruudussa hiiren papanoiden kokoisina. Nykyaikaa olisi, että tekstejä saisi säätää itselleen sopiviksi. Tekstityksiä kaipaaville suosittelen suurennuslasin asentamista kirjainten kohdalle.

Mustavalkoisen intron jälkeen päästään seikkailuun. Noitakuningatar Seteki on noussut muumioiden kanssa ylös maan uumenista ja haluaa kostaa kaikille lähistöllä oleville. Ainoa vaihtoehto pelastajiksi Egyptin raunioihin ja tunneleihin on Strange Brigade. Seikkailu on jaoteltu jaksoihin, joista jokaisessa on isompia tai pienempiä päätehtäviä. Nämä ovat joko pomotaisteluita tai avaimen etsimistä lukittuun kivimöhkäleeseen. Matkan varrella on tarjolla lisäksi pulmatehtäviä, kuten kuvioiden painamista oikeassa järjestyksessä tai sinisellä litkulla varustettujen putkien liittämistä yhteen. Ratkaisun jälkeen palkintoina voi olla esimerkiksi kultakolikkoja tai jokin keräilyesine. Harmillisesti pulmat sekä muut tehtävät toistavat itseään ja suurin osa on ratkaistavissa samalla kaavalla.


Strange Brigade -koplan jäsenet tulevat erilaisista taustoista, erilaisilla erikoiskyvyillä. Yksi jäsenistä, Nalangu Rushida käyttää aurinkokuningas Ra:lta tullutta voimaa ja kantaa ensimmäisenä aseena rynnäkkökivääriä. Hahmon valinnalla ei kuitenkaan pidemmän päälle ole merkitystä sillä aseet, räjähteet ja muut ovat käytettävissä kaikilla sankareilla. Näin ollen myös Nalangu voi myöhemmässä vaiheessa käyttää esimerkiksi muilla hahmoilla pääaseena olevia haulikkoja. Kaikki taisteluvälineet eivät ole käytettävissä heti, vaan niitä voi ostaa pelin sisäisellä valuutalla. Rahaa on mahdollista tienata kukistamalla vastustajia, etsimällä rahakätköjä sekä suorittamalla tehtäviä. Miinusta ropisee taistelijoiden eroavaisuuksien puutteista, sillä nyt ne ovat lähes identtisiä, eikä hahmojen kehittäminenkään ole mahdollista.

Aseetkaan eivät loista erilaisuudellaan: haulikko, rynkky ja pistooli, kaikissa on samanlainen tuntuma. Mikään ei potki sen enempää taaksepäin ja vaikka niissä on esimerkiksi erilaiset vahingontekovoimakkuudet, eivät ne silti merkittävästi eroa toisistaan. Toki esimerkiksi haulikko tekee hyvää tuhoa lähietäisyydeltä, kun taas rynnäköllä voi rutkuttaa menemään isoihin muumiolaumoihin. Alussa saatu ase oli minulla käytössä koko ajan, sillä mikään vastaan tullut uusi ase (haulikkoja lukuun ottamatta) ei kiinnostanut tai ollut parempi. Moninpelissä asearsenaaliin kannattaa uhrata muutama ajatus, sillä erilaisilla pyssyillä ja räjähteillä saa luotua kattavamman seikkailujoukon.

Muumioaaltoja näkyvissäStrange Brigade on luotu moninpeliksi, yhdessä kavereiden kanssa koettavaksi ja mukaan mahtuu maksimissaan kolme kaveria. Yksinkin pelaaminen onnistuu ja arviota varten tarinaa pelasin yksin hyvillä kokemuksilla. Kampanjan läpäiseminen onnistuu ilman kavereita, mutta hetkellisesti meno saattaa käydä jopa haastavaksi. Ensimmäiset kolme aluetta ovat ihan mukavaa räkä poskella -ajanvietettä, mutta piakkoin pomotaistelut eivät enää olekaan pelkkää läpijuoksua. Viimeistään silloin kaverista olisi ollut apua. Kärhämät kuitenkin onnistuu läpäisemään uusintakertojen jälkeen, kun kaikki vastustajat ja niiden liikkeet ovat tulleet tutuiksi. Yhdessä pelaaminen onnistuu myös tuntemattomien kanssa, sillä alkuvalikossa voit etsiä servereiltä itsellesi mieluisan ryhmän. Harmillisesti Strange Brigade ei sisällä sohva-co-op -ominaisuutta, sitä jäin kaipaamaan kaikista eniten.

Kampanjan lisäksi tarjolla on Horde ja Score Attack -pelimuodot. Strange Brigaden Horde muistuttaa todella paljon esimerkiksi Call of Duty -sarjan Zombie-pelimuotoa. Valittavissa on neljä erilaista aluetta, joista jokaista voi aukaista laajemmaksi sen mukaan kun aallot etenevät. Vihollisten tappamisesta tienaa rahaa, jolla voi ostaa parempia aseita, avata ammuslaatikoita sekä laajentaa pelialuetta. Myös Hordea voi pelata yksin, yhdessä ystävien tai tuntemattomien kanssa. Vihollisaaltojen kukistaminen on ihan hauskaa ja itse asiassa todella haastavaa. Tuntemattomien kanssa kokeillessa pääsimme melko pitkälle, mutta loppuvaiheessa kampanjan puolelta tulleet pahimmat pomot kaatoivat koko ryhmän kuolleiden kirjoihin. Score Attackin puolella tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon pisteitä vihollisia tappamalla. Tämä arcademainen pelimuoto on todella kieli poskella räiskimistä ja sopii lähinnä itsensä kehittämiseen sekä annettujen haasteiden tekemiseen.

Seikkailupelien keskikastiaPeli pyörii hyvin PlayStation 4 -konsolilla eikä esimerkiksi ruudunpäivityksen tippumisia nähdä. Pro-versiolla Strange Brigade näyttää kauniilta, lähes elokuvamaiselta pienine yksityiskohtineen. Mieleen tulevat Tomb Raider ja Indiana Jones -elokuvat, joten seikkailupelin puitteet ovat siltä osin priimakunnossa. Verkkopelit myös rullaavat hyvin ja peliseuraa löytyy nopeasti kaikissa pelimuodoissa. Tältä osin kaikki on kunnossa, mikä on harvinaista. Valittamista ei ole myöskään grafiikoiden, pelimekaniikan tai muun toimivuuden suhteen.

Strange Brigade on yksi vaikeimmista tapauksista, joita olen pitkään aikaan arvostellut, sillä en edelleenkään tiedä pidänkö siitä vai vihaanko sitä. Periaatteessa se on hyvin toimiva teos monella eri osa-alueella, vaikka puutteita on esimerkiksi hahmoissa sekä asevalikoimassa. Pituudeltaan se edustaa hyvää keskimittaa, eli noin 10 tunnin seikkailua. Harmittavasti lisätehtävät on isketty maksulliseen noin 35 euron kausipassiin, mutta toisaalta pääpeli jää myös itse noin 40 euroon. Tietysti kummatkin olisi kannattanut niputtaa samaan pakettiin jo valmiiksi, jolloin tekemistä olisi ollut enemmän ja hinta heti kättelyssä vaikkapa noin 60 euroa.


Strange Brigade on kaikesta huolimatta perusvarma seikkailupeli, jossa aseilla pääsee ampumaan muumioita sekä muita vihollisia ihan kyllikseen. Jäin kuitenkin kaipaamaan peliltä enemmän vaihtelevia tehtäviä erilaisine pulmineen. Myös pelaamalla yhdessä ystävien kanssa kokemus olisi voinut olla parempi. Mikäli Strange Brigaden taustatarina kiinnostaa enemmänkin, on aiheesta julkaistu kirja, jota voi ostaa esimerkiksi Amazonista halpaan hintaan. Lisäksi kirjasta on saatavilla muutamien kymmenien sivujen ennakkomaistiainen pelistudion kotisivujen uumenista.

V2.fi | Miia Lyyra

Strange Brigade (Playstation 4)

Räkä poskella muumioiden kanssa taistelua Egyptin tunneleissa ja raunioissa. Mukavaa aivotonta räimettä.
  • Kauniit grafiikat
  • Huumoria pursuava kertoja
  • Tarpeeksi pelimuotoja
  • Osa tehtävistä kausipassin takana
  • Tehtävät toistavat itseään
  • Sohva-co-op puuttuu
< The Crew 2... Guacamelee 2... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova