Tuorein sisältö

Evoland Legendary Edition

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Roolipelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 1
Kehittäjä: Shiro Games
Julkaisija: Shiro Games
Julkaisupäivä: 19.02.2019
Pelin kotisivut
Miikka Lehtonen

30.08.2019 klo 17.00 | Luettu: 3387 kertaa | Teksti: Miikka Lehtonen

Muistatko vielä Final Fantasyt?
Retro on in. Yhä useampi pelikehittäjä yrittää ratsastaa maineeseen ammentamalla inspiraatiota vuosikymmenten takaisista peleistä. Tämä toimii vaihtelevasti. Usein ne vaisummat teokset kopioivat esikuvistaan vain pinnallisia piirteitä pystyämättä vangitsemaan sitä määrittelemätöntä je ne sais quoita, joka teki niistä alunperinkin apinoinnin arvoisia. Niinpä lopullinen tuote tuntuu väärältä.


Näin kävi myös Evolandille. Se oli roolipeli, jonka ideana oli yrittää ratsastaa kaikella retro-nostalgialla. Jujuna oli, että mustavalkoisesta pikseligrafiikasta alkaneen pelin edetessä pelaaja avaisi ominaisuuksia ja parannuksia roolipelien vuosikymmenten varrelta. Näiden pinnallisten ”lol mitä jos pelaajan pitäisi löytää hahmolleen inventaario” -oivallusten takana ei kuitenkaan ollut syvyyttä. Evoland oli muutaman tunnin mittainen kokoelma viittauksia ja vitsejä. Ihan hauskoja sellaisia, toki, mutta pelinä se jäi kauas esikuvistaan.

Evoland on tänä vuonnakin ajankohtainen, sillä alkuvuodesta julkaistu Evoland Legendary Edition kokoaa sen, sekä sen jatko-osan, samaan pakettiin ja tuo ne Steamin ohella myös Switch-pelureiden koettaviksi.

Sydämellistä peliä


Koska Evoland on jo arvosteltu V2.fi:ssä (täällä), pureudumme nyt vain sen jatko-osaan. Idea on pitkälti sama kuin viimeksikin: pelaaja aloittaa hyvin yksinkertaisista roolipelipuitteista, ja tarinan edetessä avaa peliin uusia ominaisuuksia, uusia graafisia tyylejä, korkealaatuisemmat musiikit ja niin edelleen.


Siinä missä alkuperäinen Evoland keskittyi lähinnä vitsailemaan vanhojen pelien kustannuksella, Evoland 2 kertoo pitemmän ja alkuperäisemmän tarinan, jossa vanhojen muistelu on kyllä yhä tärkeässä roolissa, mutta ei koko pelin ainoa kantava teema. Sen sijaan Evoland 2 on Chrono Trigger -henkinen tarina aikamatkailusta. Pelaaja on mystisistä olosuhteista kotoisin oleva seikkailija, joka joutuu eeppiselle maailmanpelastusmatkalle puolivahingossa. Tarina kuljettaa pelaajaa ja tämän kumppaneita aikakaudesta toiseen: välillä ollaan keskellä ihmisten ja demoneiden sotaa, toisinaan nähdään sen seurauksia tai palataan takaisin korjaamaan pieleen menneitä menneisyyden hetkiä.

Edeltäjänsä tavoin Evoland 2:ssa on paljon niin sanottua sydäntä. Kehitystiimi on puskenut pelinsä täpö täyteen sisältöä. Tällä kertaa tarinatila kestää helposti reilut 20 tuntia, ja sen varrelle mahtuu aivan hirmuinen määrä erilaisia minipelejä, pelitiloja ja ideoita. Valtaosan ajasta mennään kepeän toimintaropeilun merkeissä pienin tuunauksin. Pelaaja ohjastaa kentällä vain sankariaan, mutta tiimikaverit tarjovat mukana ollessaan omia bonuskykyjään, joita käytetään ahkerasti paitsi tosiaikaisessa taistelussa, myös kevyiden puzzlejen ratkonnassa.


Kuten viimeksikin, myös tällä kertaa viittauksia viljellään tiheästi ja usein jopa hyvin toteutettuina. Peli ei ole useinkaan mitenkään ratkiriemukas, mutta hyvin usein kylläkin hyväntahtoisen hellyyttävä ja viihdyttävä. Kun areenataistelussa saa vaikka valita taiteilijanimekseen ”Solid Snailin”, minua hymyilyttää. Kun kohtauksessa esitelty uusi pelihahmo sitten kutsuu pelaajaa koko loppu pelin ajan valitulla taiteilijanimellä, ollaan nojattu hölmöön puujalkavitsiin sen verran innokkaasti, että meikäläinen nostaa kaksi peukkua.
Jos ollaan hölmöjä, niin ollaan sitten täysillä.

Tätä varten kehitettiin toiset tilaisuudet


Evoland 2 on hyvä esimerkki siitä, miksi toiset tilaisuudet keksittiin. Alkuperäisen pelin menestys antoi kehitystiimille tilaisuuden palata saman idean pariin paremmilla resursseilla ja niiden tuomilla mahdollisuuksilla varustettuna. Niistä on myös otettu hyöty irti, sillä Evoland 2 on hyvä peli. Toki se vaatii, että pelaajalta löytyy rakkautta vanhoja pelejä ja erityisesti 16- ja 32-bittisiä Squaresoftin ja Enixin roolipelejä kohtaan. Jos näin ei ole, suuri osa viittauksista menee varmasti yli hilseen. Tällä kertaa tosin omakin tarina on sen verran toimiva ja kantava, että näinkin pelistä voi saada viihdettä irti.


Evoland 2 on myös Legendary Editionin kantava voima, ja alkuperäistä peliä voi pitää lähinnä ilmaisena bonuksena. Ilmaisena, koska Evoland Legendary Edition maksaa saman verran kuin pelkkä Evoland 2 aiemmin. Roolipelinnälkäisten kannattaa ehodttomasti antaa peleille tilaisuus.

V2.fi | Miikka Lehtonen

Evoland Legendary Edition (Tietokonepelit)

Mainio retrohenkinen roolipeli ja kylkiäisenä sen edeltäjä.
  • Kiva tarina
  • Paljon mukavia viittauksia
  • Hyvällä tavalla hölmö
  • Runsaasti minipelejä ja erilaisia ideoita
  • Peruspelattavuus ei ärsytä...
  • ... mutta ei se riemastutakaan
  • Ykkösosa on selvästi heikompi
  • Visuaalinen tyyli ei ole yhtenäinen
< The Dark Pictures An... Control... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova