Tuorein sisältö

The Dark Pictures Anthology: Man of Medan

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Seikkailupelit, Toimintapelit
Pelaajia: 1-5
Ikärajoitus: 16
Kehittäjä: Supermassive Games
Julkaisija: Namco Bandai
Julkaisupäivä: 30.08.2019
Pelin kotisivut
Jukka O. Kauppinen

28.08.2019 klo 17.00 | Luettu: 7501 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Laiva on lastattu kummituksilla ja kauhulla
Säikyttelyä peleissä riittää mutta miten on kauhun laita? Oikein kunnollisen, luihin ja ytimiin pureutuvan klassisen kauhun? Brittiläinen Supermassive Games sukeltaa The Inpatientin ja Until Dawnin jalanjäljillä elokuvallisen jännityksen ja perinteisen kauhun ytimeen.

Kun seikkailu on vielä kivaa.

The Dark Pictures on Supermassiven ja Bandai Namcon kauhupelisarja, jonka ensimmäinen osa Man of Medan on. Ja raju alku se onkin. Aivan alkujaan antologiaa kaavailtiin viiden pelin mittaiseksi mutta tällä haavaa huhutaan jopa kahdeksasta pelistä. Ennakkotilausten määrä ja -kiinnostus on ilmeisesti ylittänyt kaikki ennusteet. En ihmettele, sillä Man of Medanin ennakkoversio löi ällikällä jo vuosi sitten. Valmiin pelin ääressä voi vain todeta, että odotukset ja toiveet täyttyivät ja ylittyivät. Lopputulos on ihailtavan tiivis ja jopa ahdistava seikkailu.

Pidättäydyn kommentoimasta tarinaa ja spoilereita löydätte varmasti yllin halutessanne. Mietitäänpä sen sijaan hahmokaartia. Viidessä päähenkilössä riittää hahmoja, joista kelpaa sekä tykätä että ärsyyntyä. Miesasiamiehillekin on jätetty paheksuttavaa, sillä onhan vahva ja itsenäinen, jopa itsepäinen musta nainen pääroolissa täysin kestämätön ratkaisu. Roolitukseen on heitetty myös hieman nörttiyttä, machoa, itsevarmaa iskijämiestä ja ripaus epävarmuutta, ehkä jopa pelkurimaisuuttakin. Niinpä tapahtumia voidaan makustella monelta eri kulmalta, sekä sisältä että ulkoapäin.

Retkemme alkaa niin aurinkoisissa merkeissä:

Suora linkki: https://youtu.be/aEkrHV8M4u8

Seikkailun aikana pelaaja vuorottelee viiden eri päähenkilön välillä, eli jokainen näistä on aktiivinen osa pelaajan omaa tarinaa. Hetkittäin aikajana kulkenee erillään olevilla hahmoilla limittäin, sitten ryhmä taas kokoontuu, kunnes taas hajaantuu. Ei-pelattavien sivuhenkilöiden ja tapahtumapaikkojen muiden hahmojen – vaiko olentojen?! – kera tarinasta kasvaa tiheä ihmissuhteiden, päätösten ja pelkotilojen verkko.

Vaikka Medanissa riittää hienoja ratkaisuja ja väkevää visiota, niin vaikuttavinta siinä on tunnelmanrakentamisen ja ohjauksen häikäisevä taiturointi. Seikkailu on pitkästä aikaa aito, värisyttävä ja ahdistava kauhuseikkailu, nykyaikaan siirretty kummitustarina. Jossa kerrotaan kummitustarina. Yo dawg.

Päätöksiä, valintoja... Miten nämä vaikuttavat tarinaan myöhemmin?

Ylipäätään pelistä paistaa halu painottaa tarinankerrontaa sen sijaan, että pelaajille annettaisiin täysi vapaus hömpelöidä pelimaailmassa miten sattuu. Valon ja varjon leikit, pimeät nurkat ja viiltävä äänimaailma opastavat pelaajia tasaisesti eteenpäin niin, että vaikka sydän ei koko ajan kurkussa pamppailekaan, niin ei se normipaikallaankaan ole. Jotenkin sitä vain päätyy kääntelemään toisella sauvallaan tai hiirellään taskulamppua kohti pimeitä nurkkia.

Jatkuva varuillaanolo palkitaan tietenkin kohonneella pulssilla ja hyppäyksillä, kun peli roiskaisee pelaajan kasvoille jotain…. Jotain kenties pelottavaa, säpsäyttävää, kauhistuttavaa, ällöttävää tai karmaisevaa. Ehkä se vain olikin hämäävä tunnelmanrakentamiskolaus. Oliko siellä ylipäätään mitään? Hourailenko jo?Elokuvakauhua


Seikkailun synkkä visuaalinen suunnittelu ja kamerakulmien ohjaus ovat upeat. Kamerakulmat ovat pelin ohjaajan valitsemat ja joskus Alone in the Dark -tyyppisesti tiettyihin paikkoihin sijoitetut. Yleensä kameraan voi kuitenkin vaikuttaa hieman ja monesti se seuraa pelaajaa, suorastaan vaanii, portaikon alta tai katonrajasta tarkkaillen. Perinteistä third person -takakameraakin käytetään mutta kuvakulmien ja kamera-ajojen taitava ja monipuolinen käyttö tuo pelaamiseen elokuvamaista tunnelmaa. Usein tuntuu, että olisin itse tirkistelijä tai kenties se hirviö, joka tarkkailee salaa ja odottaa tilaisuuttaan iskeä…Pelkotiloja rakennetaan taitavasti ja monitasoisesti. Kauhuseikkailuna Medan ei nojaa lainkaan vaikkapa Resident Evil -sarjan myöhempien aikojen tapaiseen toimintakauhuun tai alkuperäisen/remasteroidun Resident Evil 2:n hirviötäyteiseen pelotteluun. Sätkysäikäyttelyjä käytetään jonkin verran mutta ei likimainkaan koko aikaa - ja usein nekin ovat ihan silkkaa hämäystä. Monitasoisten tehokeinojen ja upean klaustrofobisen ympäristön ansiosta tunnelma pysyy koko ajan synkän tiiviinä ja jännittävänä, mikä korostuu hyvin hitaan, jopa kovin rauhallisen etenemistahdin myötä. Tässä pelissä ei juosta eikä räiskitä.

Man of Medan kerääkin kauhupelinä vahvaa suositusta. Se on seikkailu, jota pelatessaan on koko ajan nautinnollisesti herkkänä, jopa valoisassa huoneessa ja muiden seurassa pelattuna. Päätelkää siitä miten hyvin se toimii pimennetyssä huoneessa, kunnon äänentoistolla? Tunnustan, että jopa videotallennuksiani jälkikäteen katsoessani vähän värisytti, kun tiesin että kohta tuossa kohdassa tapahtuu jotain. Hyytävää on. Saa kutsua herra Herkkikseksi.

Maistiaisia seikkailun säikyttelyistä, toimivat toki parhaimmin koko tarinan kera:

Suora linkki: https://youtu.be/pFRh1IDziq4

Eräs kuolema:

Suora linkki: https://youtu.be/zD5D0glOezM

Jos haluat ehdottoman välttämättä spoilata itseäsi, niin löydät Man of Medanin pelivideota ja making offeja täältä: Man of Medan gameplay

Monta tarinaa ja näkökulmaa


Medan kestää myös uudelleenpelaamista, sillä tarina muuttuu dynaamisesti pelaajan päätösten ja QTE-tilanteiden onnistumisten ja epäonnistumisten myötä. Tapahtumat saavat uusia sävyjä, henkilöt reagoivat toisiinsa eri tavoin ja päähenkilöt saattavat heittää veivinsäkin. Dynamiikka elää. Tarkkasilmäisimmät seikkailijat huomaavat, että jopa yksityiskohdissa on eroja. Tarinalla on myös useita erilaisia päätöksiä, joten innokkaalle nuohoajalle riittää uudenlaista koettavaa ja kokeiltavaa ainakin muutamaksi "valitse oma seikkailusi" -tyyliseksi pelikerraksi, josta voi vetää tiettyjä ylistäviä samankaltaisuuksia edesmenneen Telltalen seikkailuihin.

Pidemmällä tähtäimellä seikkailun uudelleenkokeminen syvenee Curator's Cut -pelitilassa, jonka ennakkotilaajat saavat sen heti, muut voivat ostaa DLC:nä ja loput ladata myöhemmin ilmaiseksi. Kuraattoritila tarjoaa myöhemmillä läpipeluukerroilla jo aiemmin koettuihin tilanteisiin uusia näkökulmia, dialogia ja tarinankerrontaa, minkä lisäksi pelaaja ohjaa edelliseen nähden uutta hahmoa. Ei ihan tavallinen tarinalisäri mutta eipä ole pelikään peruskaurapäädystä.

Yksi pelin jännitysmekaniikoista: napauta nappia sydämen tykytyksen tahtiin. Ehkä onnistut pysyttelemään piilossa. Ja jos et, tarina siirtyy seuraavalle sivuraiteelleen...

Lisäsyvyyttä kertyy omintakeisista moninpelitiloista, joita en tähän juttuun kuitenkaan pystynyt testaamaan. Netin yli toimivassa kaksinpelissä seikkaillaan samassa tarinassa muokaten ja muovaten sitä yhteisesti teoilla ja päätöksillä. Välillä pelaajat liikkuvat erikseen, välillä yhdessä. Sohvaperuna-tilassa samaa ohjainta kierrätetään jopa viiden kaveruksen kesken niin, että jokainen ohjaa vuorostaan yhtä pelihahmoa hetken aikaa ja tarina rakentuu porukalla tehdyistä päätöksistä. Kuulostaa vallan mainiolta tavalta viettää yhteistä jännäiltaa.

Jos yllä mainitut QTE-tilanteet muuten häiritsevät, niin ei hätää. Medanin esteettömyysvalikossa on huomioitu myös vähemmän kykeneväiset pelaajat, joten siellä on mahdollista muokata QTE-reaktiotestien kiivautta. Kiva juttu meille, jotka olemme muuten vain hitaita tai säikähdämme pelitilanteita ihan muuten vain niin hirveästi, että näpäytykset menevät miten sattuu.

Taustatarinaa avataan kummituslaivalta löytyvissä dokumenteissa...

The Dark Pictures Anthology: Man of Medanissa olisi paljon, paljon muutakin kerrottavaa. Olen ollut tietoisesti hyvin suurpiirteinen enkä ole mennyt lainkaan pelimekaniikkoihin tai varsinaiseen tarinaan. Niiden sijaan korostan Medanin tiheää tunnelmaa ja elokuvallista kerrontaa. Näissä tunnelmissa todettakoon siis, että Supermassive Games ja Bandai Namco ovat luoneet upean ja kihelmöivän kauhutarinan, joka rakentaa taidokkaasti siltaa iloisen kaveriporukan aurinkoisesta retkestä kauhistuttavien ja todeksi muuttuvien kummitustarinoiden maailmaan. Rautalankaakaan ei tässä tarinassa jaella, joten suunnatkaa retkelle avarin mielin, kiireettä - ja harkitkaa huolella pelaatteko yksin pimeässä huoneessa.

Ja varustautukaa myös toiseen läpipeluuseen, sillä oma ensimmäinen läpipeluuni päättyi niin villiin käänteeseen, ettei tätä tarinaa todellakaan jätetä tähän!

The Dark Pictures Anthology: Man of Medan julkaistaan PC:lle, PS4:lle ja Xbox Onelle 30.8. sekä boksina että latauspelinä. Arvostelu on tehty Xbox One -versiosta.

V2.fi | Jukka O. Kauppinen

The Dark Pictures Anthology: Man of Medan (Tietokonepelit)

Pureva kauhuseikkailu, jossa on paljon innovaatioita, viehättävää kerrontaa ja potentiaalia kaveriporukkakauhisteluun.
  • Mestarillista ohjausta ja kamerankäyttöä
  • Viiltävä tunnelma pysyy yllä koko ajan
  • QTE-allergisille helpotusta
  • Asioita ei väännetä rautalangasta
  • Kamerakulmat joskus kömpelöitä
< Space Junkies... Evoland Legendary Ed... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova