Tuorein sisältö

We Are Football

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Simulaatiot, Urheilupelit
Pelaajia: 1-2
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: Winning Streak Games
Julkaisija: THQ Nordic
Julkaisupäivä: 10.06.2021
Pelin kotisivut
Jere Tienhaara

21.06.2021 klo 19.30 | Luettu: 1393 kertaa | Teksti: Jere Tienhaara

Futismanageripeli ei saa palloa aivan maaliin asti
Jalkapallon EM-kisat ovat käynnissä ja jalkapallohuuma on korkeimmillaan. Sinänsä parempaan hetkeen ei olisi voinut tuore saksalainen pelistudio Winning Streak Games julkaista uutta futismanagerisimulaatiotaan. Peliä tovin pelattuani olen kuitenkin sitä mieltä, että ehkä sittenkin peliä olisi voinut viilata hieman pidempään ennen sen julkaisua.

Koutsilla riittää puuhaa


Peliä, jonka tarkoitus on laittaa pelaaja jalkapalloseuran managerin saappaisiin, olisi mahdotonta olla vertaamatta genren ykköspeliin Football Manageriin. Uutuuspeli pyrkii tavoittamaan hieman erilaisen tunnelman ja pelillisen syvyyden kuin FM, ollen aavistuksen helpommin lähestyttävä ja kevyempi. Peliin on haettu hieman samaa tunnelmaa kuin 2000-luvun alun EA Sportsin FIFA Manager -peleissä.


EA:n futismanageripeleihin sopii vertauksia tehdäkin, sillä Winning Streak Gamesin on perustanut vuosikymmeniä FIFA Manager -pelisarjan tuottajana toiminut Gerald Köhle.

Mukana ovat kaikki perustoiminnot, joita voi odottaa: formaation valinta, pelaavan joukkueen intensiteetin ja tempon säätäminen, juniorijoukkueen seuraaminen ja sieltä tulevaisuuden tähtien joukkueeseen nostaminen, harjoitusten aikatauluttaminen, sekä tietysti myös kansainväliset siirtomarkkinat. Hauskana kuriositeettina pystyy myös kotijoukkueena järjestämään pikkujekkuja vierasjoukkueelle, kuten jättää nurmen kastelematta. Mukana oli myös kiinnostava hyökkäyskuvioiden editori, joka oli harmittavasti julkaisun aikoihin minulla ainakin bugien myötä täysin käyttökelvoton.


Joukkueen valmentamisen lisäksi peli pyrkii tarjoamaan rutkasti tekemistä seuran pyörittämisessä, kuten stadionin remontointia, sponsorisopimusten sopimista ja kannattajayhteisön tyytyväisenä pitämistä. WAF antaa kuitenkin pelaajille mahdollisuuden edetä jalkapallokausi nopeastikin läpi, joten joukkueen taktiset valinnat ja interaktiot pelaajien kanssa eivät ole yhtä perinpohjaisia kuin FM:ssä. Pelaajien taitotason esittäminen on myös hyvin yksinkertaisella mallilla. Siinä missä FM:ssä näkee yli 30 yksittäistä taitotasoa 1-20 -skaalalla, tässä pelaajien taso kerrotaan kuuden taitoalueen avulla. Pelaajilla on myös omat taitopuunsa, kuten itseasiassa myös valmentajilla, mutta näiden toimivuus ja tarkoitus jäi minulle hyvin mysteeriksi, vaikka kuinka yritin ymmärtää miten ne toimivat.

Lisenssien puute vaivaa


Huippu-urheilu on vuosi vuodelta julkisempaa hommaa ja usein lajien seuraaminen pohjautuu vahvasti urheilijoiden henkilöbrändeihin sekä seurojen tunnettavuuteen. Jalkapallopelit kuten FIFA, Pro Evolution Soccer ja Football Manager tietävät tämän ja kilpailevat jatkuvasti lisenssien suhteen. Uusi tulokas häviää tämän taiston sata-nolla, sillä kokeilemastani versiosta ei löydy yhden yhtäkään aitoa pelaajan nimeä, vaan kaikki futarit ovat generaattorin läpi vedettyjä pallosankareita. Suomalaisten generoitujen pelaajien nimiä on tietenkin hulvatonta tutkia, vai mitä sanotte sellaisista futaajista kun Hedelmä Korpela tai Pekka Aurinko?


Saksan Bundesliga on tiettävästi ainoa lisenssi, joka peliin on mahdollista saada, mutta sekin vaatii arvostelijan ymmärryksen mukaan erillisen version ostamisen. Mukana on editori, jolla pystyy editoimaan pelaajien ja joukkueiden tietoja sekä nimiä, mutta kovin työlästä moinen puuha on. Varmasti julkaisijan toiveena olisi, että ajan myötä peliyhteisö julkaisee datapaketteja muille pelaajille ladattavaksi, mikä sitten toisi autenttisempia managerointikokemuksia, mutta arvosteluhetkellä tämä puoli jätti hyvin kylmäksi.

Pidin kovasti siitä, että stadioneita sekä myös harjoittelukeskuksen tiloja pystyy päivittämään sekä remppaamaan ja tätä kaikkea pystyi katselemaan 3D-grafiikkamoottorin pyörittämillä visuaaleilla. Tämäkin puoli jäi hieman vajaaksi, kun minulle valkeni, että itse otteluita ei pysty näkemään 3D:nä, eikä kyseisellä stadionilla, vaan matsin aikaiset tapahtumat piirtyvät hyvin yksinkertaisesti ruudulle hyökkäysviivoina.


Ääniraitakin on peliin tuotu mukaan, mitä aluksi pidin vallan piristävänä asiana, mutta noin puolen tunnin päästä uskomattoman geneerinen musa sulatti jo aivojani ja peli täytyi hiljentää.

Ei pidä koukussaan


Olin varsin innoissani, kun kuulin että uusi jalkapallomanageripeli oli tulossa markkinoille ja pääsisin sitä testaamaan. Minua tämä peli ei valitettavasti napannut mukaansa, sillä tavoin kuin manageripelit parhaimmillaan tekevät. Lisenssien puute feikkinimineen ja geneerisine piirrettyine pelaajahahmoineen vaatisi vastapainokseen todella mielekkään pelillisen sisällön ja palkitsevan manageroinnin sekä jännittäviä pelihetkiä.


Niitä ei We Are Football kuitenkaan tällä hetkellä tarjoa, joten vaikka löysin pelistä myös kivoja ominaisuuksia, en näe itseäni johdattamassa joukkuettani kaudesta toiseen sen parissa. En usko, että uusiakaan genren faneja peli kovin montaa voittavan puolelleen, mutta kaikille jotka ovat vuosia tahkonneet Football Manageria ja kaivanneet pientä vaihtelua tuttuun reseptiin - tässä on yksi vaihtoehto testattavaksi.

Arvostelussa käytetyn PC:n tiedot: Nvidia GTX 1070, Intel Core i5-7600K, DDR4 2666 MHz 16 Gt

V2.fi | Jere Tienhaara

We Are Football (Tietokonepelit)

Uusi tulokas jalkapallomanageripelien parissa pyrkii tuomaan takaisin kymmenen vuoden takaisten manageripelien tuntua, onnistuen siinä kohtalaisesti, mutta kärsii kaikkien lisenssien puutteesta.
 • Tekemistä ja säädettävää piisaa
 • Mukavasti kevyempi ja helpommin lähestyttävä kuin Football Manager
 • Peruspalikat jokseenkin kunnossa
 • Stadionia pystyy muokkaamaan ja näkemään sen visuaalisesti
 • Editorilla voi muokata kaikkea, jos jaksaa
 • Tarjolla on miesten ja naisten jalkapalloa valmennettavaksi
 • Lisenssien puute vaivaa
 • Bugeja löytyy sieltä täältä
 • Ääniraita hyvin geneerinen ja tylsä
 • Englanninkielisessä käännöksessä jonkin verran virheitä
 • Budjetin pienuus näkyy valitettavan paljon yleisessä laadussa
 • Pelaajien ominaisuudet esitetään poikkeuksellisen yksinkertaisesti
 • Otteluita ei näy 3D:nä
 • Käyttöliittymä on korkeintaan kohtalainen
< Solasta: Crown of th... Shin Megami Tensei: ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova