Tuorein sisältö

Wii Sports Resort

Arvioitu: Nintendo Wii
Genre: Ajopelit, Simulaatiot, Tappelupelit, Urheilupelit
Pelaajia: 1-4
Ikärajoitus: 7
Kehittäjä: Nintendo
Julkaisija: Nintendo
Julkaisupäivä: 24.07.2009
Pelin kotisivut
Jari Tapani Peltonen

06.08.2009 klo 11.00 | Luettu: 8757 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Laitepäivityksen demoamista.
Tapahtunut sarjassa aiemmin. Halusin Wiin heti kun liikkeentunnistuksesta kuulin. En pettynyt testaillessani Wii Sportsia ja uutta Zeldaa jouluna 2006. Koska minulla on mielikuvitus, olen pysynyt ohjaustavan fanina ilmeisestä epätarkkuudesta huolimatta. Olisi harhaanjohtavaa tehdä videoarvostelu Wii-nimikkeistä tyyliin Mortal Kombat Armageddon ja WWE Smackdown vs. Raw 2009, sillä toivon niin kovasti pääseväni huitomaan tämänkaltaisissa peleissä, että pakollisten kontrollien ohella tapaan mesota omaehtoisesti esimerkiksi näyttelemällä tunteella valmiiksipurkitetut erikoishyökkäykset, kuten pellepainiheitot ja vastustajan päällä pomppimisen. Alakerrassa on ollut kämppä myynnissä jo pitkään.

Wii ei ole ollut sitä mitä luvattiin, vaan nytpä on kauppoihin saapunut lisälaite Motion Plus, jollaisen myös saa "kaupan päälle" uuden Wii Sportsin kyljessä. Wiimeinkin telkkarin tapahtumat vastaavat, no, lähestulkoon sitä, mitä pelaaja tekee ohjaimella oikeassa elämässä. Kun kaukosäädintä on pidennetty palikalla ja sen ympärille on kiedottu pakettiin kuuluva juomutettu kondomi, peliohjain alkaa olla jo miehen mitoissa, mikä on hyvä tai huono juttu pelaajan mieltymyksistä riippuen.

Pidennys joka tapauksessa lisää nautinnon määrää, mikä selviää jo puolivillaisen minipelikokoelman äärellä. Motion Plus mahdollistaa monipuolisen ja luonnollisen toiminnan. Mikäli joku uskaltaa tehdä pelin, jossa pelaajan on tarkoituskin eläytyä toimintaan sielulla ja ruumiilla, eli tehtävä tilannesidonnaisia asioita, se aivan varmasti on mahdollista. Pelkään, että näin tulee käymään aikaisintaan kahden vuoden kuluttua, kun Nintendo itse tekee jotakin – ja että yhteensä tällaisia pelejä tehdään noin kolme.

Joka miekkaan tarttuu


Wii Sports Resortin eksyttyä koneeseen Mii-hahmomme hyppäävät sellaisesta ulos tehden laskuvarjohypyn paratiisisaarelle. Ilmalennon aikana pelaaja huomaa, että hahmot reagoivat varsin luontevasti ohjaimen heilutteluun. Aloitus hymyilyttää ja jää nimikkeen viimeiseksi oivallukseksi. Lomasaari on tarkoituksella mauton ja hajuton teema. Visuaalinen anti on tuttua hyvin selkeää laatua kameranliikkeineen kaikkineen; Nintendo tekee parhaansa, jottei pelaamaan houkuteltu mummokaan hämmentyisi, vaan päättelisi jo palikkagrafiikoista, että kyseessä on astetta nätimpi versio Pongista. Harrasteita on 12. Niiden alta löytyy laskutavasta riippuen noin 20 erilaista peliä.

Golfista ja keilauksesta tarjotaan uudet (tai samat) versiot. Keilaus edelleen on se yksinkertaisin mahdollinen peliltä tuntuva peli, jota kuka tahansa osaa mättää. Golfiin en vieläkään saa tuntumaa: ohjaus toimii, mutta tunnen huitovani ilmaa kaukosäätimellä silloinkin, kun keksin miten pallon saa nopeasti reikään. Tenniksen jälkeläinen pöytätennis esittelee Motion Plussaa onnistuneemmin. Kädessäsi todella on maila: ruudun virtuaalimaila reagoi liikkeisiin luontevasti ja jos käännyt lyödäksesi toiselta puolelta, kääntyy hahmo telkkarissakin. Pöytätennis on Resortin toimivimpia ja viihdyttävimpiä viritelmiä. Olisin mieluummin nähnyt tehostetun version tavallisesta tenniksestä, mutta johan kaupoista sellaisiakin löytyy.

Kokoelman kruununjalokivi on kendo. Tunnetusti miekkailu on ensimmäinen ajatus, jonka ihminen muodostaa Wiistä kuultuaan. Ja nyt se on mahdollista. Miekkailu tuntuu miekkailulta. Sitä ei ole tarpeen tarkemmin kuvailla. Peruspelissä pelaaja kohtaa vastustajan pyöreällä areenalla ja yrittää hutkia tämän jorpakkoon. Hillittömällä huitomisella ei pärjää pitkälle, vaan ajoitus ja torjuminen on tärkeää, luonnollisesti. Vielä herkullisempi on raideräiskintä-versio. Mii liikkuu automaattisesti eteenpäin maisemissa ja pelaajan on hutkittava ketoon laumoittain vastustajia. Huolimatta pirteästä grafiikasta ja kevyestä vaikeustasosta, olin täyteläisissä ninjafiiliksissä. Lähes kaikki historian tuntemat taistelupelit perustuvat osumien vaihtoon: tässä miekkaillaan oikeasti - henkikin lähtee jo parista osumasta. Ostaisin kokonaisen pelin, jossa yksinkertaista ideaa vietäisiin edes vähän pidemmälle. Kenttiä on kymmenen ja ne on nopeasti läpi huidottu, kunhan perusasiat menevät selkäytimeen.

Tylsät, tylsemmät, tylsimmät


On tylsää pelata puoli tuntia jotain, joka voisi olla hauska yksityiskohta oikeassa pelissä. Jousiammunta on tylsää demoamista mielenkiintoisimmillaan. Ohjain on nyt niin tarkka, että sillä voi ampua osoittamatta telkkaria: ohjainta pidetään pystyasennossa ja nunchukua vedetään taakse ikään kuin kourissa olisi oikea jousipyssy. Myös frisbeenheitossa on hallittava kohtalaisen luonteva liike, tosin en ollut vakuuttunut frisbeen fysiikoista. Melonnassa melotaan puolelta toiselle toimivasti, jos nyt ehkä vähemmän luontevasti. Kyllä näitä kokeilee. Mutta missä on hauskuus? Toteutus on jokseenkin insinöörimäistä. Jousiammunnassa on esteitäkin. Frisbeetä voi heitellä golf-tyyliin golf-radoilla. Myös limsapullon korkkia työpöydälläni voi yrittää nakata mukiin parin metrin päässä sivupöydällä, eikä tämäkään kauaa viihdytä.

Kuten melonnalla, myös pyöräilyllä on arvoa liikunnankorvikkeena; tylsähän peli saisikin olla, jotta se oikealle liikunnalle häviäisi. Pyöräilläkseen pelaajan on "poljettava" ohjainparia ja vielä huolehdittava ohjauksestakin. Jos pyöräily ei täysin sujuvaa ole, ainakin se on jotain tuoreehkoa. Vesiskootteriralli on ihan vain ohjainparin kallistelua. Suuri innovaatio ilmeisesti on se, että kaukosäädintä voi tempaista kuin kaasukahvaa.

Tylsimpiä tekeleitä en olisi millään viitsinyt pelata edes arvostelun tähden. Lentelyssä lennetään saaren yllä asioita etsimässä ja kyllä, lentsikka tottelee ohjausta orjallisesti. Vesilautailussa pelaajaa vedetään veneen perässä ja tarkoitus on loikkia komeasti aallokossa ohjainta nykimällä ja laskeutua tasaisesti. Koripallossa heitellään koreja, tai toisessa pelimuodossa myös syötellään palloa joukkuetovereille ja yritetään kaapata pallo vastustajalta. Tämä on kehnosti rytmitetty typeryyden huipentuma. En pyydä paljoa ja tosiaankin eläydyn meininkiin mielelläni. Tässä tapauksessa seisoin tympääntyneenä huoneen keskellä ja välillä vähän huitaisin laiskasti kaukosäätimellä tai painoin nappia: telkkarissa tapahtui aina sitä mitä pelin mielestä pitkin.

Pankkilaina satunnaispelaamiseen


Tylsiäkin pelejä on kiva vähintään kokeilla muiden kanssa. Yhtäaikaisia moninpelejä en testannut, enkä aio testatakaan, ennen kuin saan toisen Motion Plus -palikan puoli-ilmaiseksi tai kaupan päälle. 25-35 euroa erillisenä maksava laite ei ole se törkyhintaisin investointi, paitsi jos asiaa ajattelee siltä kantilta, että Wii Remote + Nunchuk + Motion Plus kolmelle kaverille maksaa 300 euroa. Wiin varustelu on vaarassa mennä täydellisen naurettavaksi. Hinta ei edes ole suuri ongelma verrattuna siihen, ettei kaiken ostaminen neljään kertaankaan takaa, että joku peli käyttäisi kaikkea jännää hyväkseen. Olisin innoissani pelistä, jossa taisteltaisiin monipuolisesti käyttäen pelkkiä liikkeitä ja tietenkin Remotea + Nunchukia + Motion Plussaa + Balance Boardia, mutta kuka piruparka vaatii pelaajaa ostamaan kaiken tämän edes yhteen kertaan? Odotan jännityksellä ensimmäistä kunnollista toimintapeliä Motion Plussalle, ja toivon salaa, että Wiille voi tehdä jotain tuoreilla frisbeenkäsittelykyvyillään, jos kilpailijoiden liikkeitä tunnistavat kamerat vaikka täyttäisivät lupauksensa.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen

Wii Sports Resort (Nintendo Wii)

Rajoittunut kokoelma yksinkertaisia pelejä koko perheelle esittelee melko onnistuneesti, mihin vaadittava ja mukana tuleva Motion Plus -lisälaite kykenee.
  • Kendo, kendo + kendo
  • Lupailu tulevasta
  • Motion Plus sentään tulee mukana
  • Kahta Motion Plussaa ei tule mukana
  • 50% sisällöstä
  • Sisältöä ei ole paljon
< Stormrise... Wolfenstein... >

Keskustelut (7 viestiä)

manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

06.08.2009 klo 11.08

Olen samaa mieltä useammista kohdista arviossa, mutta hyvänen aika - jousiammunta on yksi pelin ehdottomasti realistisimman tuntuisista ja hauskoista lajeista. Näin koukussa en ole ollut urheilupelirykelmän yhteen lajiin sitten Hypersports II:n.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

06.08.2009 klo 13.19

En tiedä vaikuttiko jousiammuntakokemuksen realistisuuteen miten paljon huoneen koko. Muuten tässä mahtuu huitomaan oikein mainiosti, mutta jousiammunnan tapauksessa se saattoi hämätä, että telkkari on liian alhaalla ja ampuja (180+) liian ylhäällä noin tähtäyskulmaa ajatellen. Mutta kyllä se tosiaan tarpeeksi tarkalta tuntui, jotta ajattelin että tämä voisi olla kivaa Zeldassa.
lainaa
Kraton

Rekisteröitynyt 14.12.2007

06.08.2009 klo 20.32

Itse olisin myös kyllä arvioinnut lähelle 70-80. Nimittäin frisbee ja erityisesti frisbeegolf, jousiammunta(PARAS), miekkailu ja tuunatut golffi ja keilaus ovat ihan hemmetin hyvää hupia. Erityisesti toi keilaus, missä on noita esteitä radoilla... siinä näkee miten hyvin sitä palloa oikeasti pystyy hallitsemaan.

Ihan ok arvostelu, mutta toi on aika naurettavaa valittaa sisällöstä tämmöisessä partypelissä, missä sisältö ei periaatteessa ole edes se ratkaiseva tekijä. Peli kun on tarkoitettu kuitenkin pelattavaksi silloin tällöin kavereiden kanssa ja myös jonkin verran yksinään. Ja partypelinähän toi pitäisikin arvioida. Mut sisällöstä kyllä sanoisin, että oon pelannut peliä lähelle 10h ja showdownista on puolet kentistä avaamatta ja koripalloa ja sitä ihmelaitailua en ole vielä pelannut. Puhumattakaan siitä, että suurimmissa osassa noista en ole vielä edes saavuttanut kaikkea sisältöä kuten lentokoneella lentelyssä(mikä on yllättävän hauska minigame) olen vieläkin Day-modessa, vaikka melki tunti on tullut tätäkin pelattua :O. Mutta myönnetään, jousiammunta ja miekkailu viennt 75% peliajasta ;). Ja niissä kummassakaan en ole niitä merkkejä saanut edes kerättyä, muista ehkä yksi merkki per peli.

Kokonaisuutena, ihan hemmetisti sisältöä partypelille ainakin mun mielestä. Yks noista peleistä voi viedä jo illan kaveriporukassa.

lainaa
tagman

Rekisteröitynyt 04.11.2007

08.08.2009 klo 20.26

Tuo Wii sports tuntuu jakavan aika rankasti kriitikoiden arvosanoja. Tuolle onkin vähän hankala antaa arvosanaa, koska sitä ei voi oikein verrata muihin peleihin.
lainaa
SmeeHooked

17.08.2009 klo 11.45

Yksinkö arvostelija tätä pelkästään pelasi? Ainoastaan siten on noin alhainen arvosana oikeutettu. Tämähän on paras partypelipaketti ikinä. Ja mitä tuo rutina ohjainhankinnoista oikein on olevinaan? Resortissa nimenomaan suuri osa lajeista onnistuu YHDELLÄ kapulalla jota kiertää osallistujilla. Uusi golf ja frisbeegolf molemmat ovat aivan loistavia nelinpelejä. Ja se ettet ole vakuuttunut frisbeen fysiikoista johtuu vain siitä ettet osaa sitä heittää. Se on koko paketin haastavin ja ohjaukseltaan syvin kokemus, vaatii vain vähän paneutumista.
lainaa
paskaarvostelija

20.08.2009 klo 21.54

Peltonen se kanssa ei tykkää mistään muusta ku Immortalista ni onko toi nyt reilua, potkut plz.
lainaa
bloblo

Rekisteröitynyt 11.04.2007

28.08.2009 klo 15.51

Ei saa kiusata J-P:tä vaikka hän möröltä näyttääkin :(
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova