Tuorein sisältö

NBA 2K23

Arvioitu: Playstation 5
Genre: Urheilupelit
Pelaajia: 1-4, verkossa 2-10
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: Visual Concepts
Julkaisija: 2K Games
Julkaisupäivä: 08.09.2022
Pelin kotisivut
Esa Toikkonen

03.10.2022 klo 21.06 | Luettu: 2932 kertaa | Teksti: Esa Toikkonen

Susijengin menestystahdissa myyntiennätyksiin?
Kuluvana syksynä kiinnostus koripalloa kohtaan on ollut kotimaassamme hyvässä nosteessa Suomen maajoukkueen menestyttyä erinomaisesti koripallon EM-kilpailuissa. Harmittavasti NBA 2K23:ssa ei nähdä maajoukkueita, vaan joukkuevalikoima rajoittuu Pohjois-Amerikkalaisiin NBA-joukkueisiin, niiden historiallisiin kokoonpanoversiointeihin ja erilaisiin All-Stars-joukkueisiin. Hieman erilaista lähestymistapaa kaipaaville tarjolla on naistensarjan WNBA-joukkueet.


Aikoinaan NBA 2K21:ta arvioidessani olin innoissani silloin uudesta Pro Stick -uudistuksesta, joka oli vastine NHL-sarjassa tutuksi tulleelle Skill Stick -ohjaustavalle. PS:n kautta onnistuu pallon kanssa kikkailu ja sen sovittaminen korirenkaan sisuksiin moninaisin tavoin. Pari vuotta sitten uudistus oli hieman vielä lapsen kengissä ja palasin silloin nopeasti perinteisenpään nappien paineluun. Nyt Pro Stickin kanssa on menty selkeästi eteenpäin ja se tuntui nopeasti luontevimmalta tavalta pelata peliä.

NBA 2K -sarjan pelit ovat loistaneet vuodesta toiseen ulkonäöllään ja onkin helppo todeta pelin olevan jälleen urheilupelien kärkitasoa näyttävyydessään. Vauhdikkaat pelitilanteet muistuttavat välillä kuin oikeaa ottelua seuraisi ja mainio selostustyöskentely yleisön kuuluvasti mylviessä tukee tätä mielikuvaa. Pelityyppikattauksen historiallisissa otteluissa grafiikkaa trimmataan retrofiltterillä miellyttävästi mukailemaan entisaikojen tv-tekniikan laatua.

Ähky meinaa tulla jo päävalikossa


Koripallon ystäville on tänäkin vuonna tarjolla erittäin laaja paketti erilaisia lähestymistapoja koripalloilun saloihin. NBA 2K11:sta nähty Jordan Challenge on tehnyt paluun. Pelimuodossa palataan Michael Jordanin viiteentoista eri tähtihetkeen. Alkuun vieraillaan vuoden 1982 yliopistosarjassa ja lopulta päädytään -98 vuoden viimeiseen legendaariseen finaaliotteluun, jossa Jordan oli paljon tekijänä hänen kuudennessa mestaruudessaan Chicagon paidassa. Otteluita edeltävät pelitilanne- ja dokumentaariset haastattelupätkät tuovat urheiluhistoriaa esiin poikkeuksellisen kattavasti videopelien saralla.


Jos Jordan Challengen 15 ottelua ei riitä tyydyttämään historiafiilistelyä, onnistuu se myös uudessa MyNBA ERAS -pelimuodossa. Pelaaja pääsee valitsemaan, haluaako pelata aikaisemmista peleistä tuttuun tyyliin MyNBA-muotoista kausimodia, vai syöksyä aikakoneella menneisyyteen. Aikamasiinalla voi loikata 80-luvulle (The Magic vs Bird Era), 90-luvulle Jordanin aikakauteen tai sitten 2000-luvulle Koben aikaan. Eri aikakaudet tuovat näyttämölle kuvaputkifiltterien kera sen ajan joukkueet ja kokoonpanot, sekä muovaa säännöt aikakautensa mukaisiksi. Pelillisissä otteissakin on havaittavissa muutoksia vuosikausien vaihtuessa. Historiapläjäykset ovat oivallinen lisä ja tuovat menneistä koripallovuosista kiinnostuneille hieman omanlaistaan vaihtelua perinteisempään koripallopeliin.


Pelissä pääsee aiempien vuosien mukaisesti totuttuun tyyliin luomaan omaa hahmoa MyCAREER-muodossa ja kehittämään tätä NBA:n varaustilaisuudesta uran huipulle. Epäluottamusta huokuvat fanijoukot tulisi kääntää omalle puolelle niin pelikentällä, kuin sen ulkopuolella. Juonellista tarinointia pelissä riittää melkoisesti ja jos haluaisi vaan päästä pelaamaan sitä olennaisinta, eli koripalloa, voi pelimuoto tuntua vähän vaivaannuttavalta. Otteluiden ja muiden tehtävien välillä käyskennellään uudistuneessa The Cityssä. Kaupungilla liikutaan kuin GTA:ssa konsanaan ja katunäkymää täyttää tekoälyfanien lisäksi muut MyCAREERia pelaavat verkkopelaajat. Kaupungilla voi haastetehtävien tekemisten lisäksi haastaa esimerkiksi katukorispeliin muita pelaajia. Kaupungilla liikkumista voi sujuvoittaa potkulaudalla, tai esimerkiksi kausipalkintona olevalla golfkärryllä. The City kuulostaa paperilla kivalta, mutta on jatkuvine framedroppeineen ärsyttävältä tuntuva elävöitetty versio perinteisestä pelivalikosta.

Sama virsi vuodesta toiseen


MyTEAM taasen on tuttua korttipakkapeliä, missä kootaan mahdollisimman hyvä joukkue korttipakoista saaduilla korteilla. MyCAREERia ja MyTEAMia yhdistää jokavuotinen purnaukseni aihe, mutta sanonhan sen taas kerran, ettei kenellekään tule yllätyksenä; kehittyminen muodoissa on todella hidasta, jollei käytä peliin ylimääräistä rahaa. Mikromaksut ovat täällä taas ja en nyt osaa sanoa onko ne aiempaa räikeämmin esillä, mutta vuosi vuodelta piirre tuntuu vain vääremmältä ja vääremmältä. Peli maksaa noin 70 euroa kaupan hyllyllä ja että pelissä pääsee kunnolla vauhtiin, tulisi käyttää melkein samanlainen rahamäärä.


Naisten ammattiliiga WNBA on jälleen pelissä mukana tuoden peliin naisliigan joukkueet, rosterit ja pelituntumansa. Oma suosikkini urheilupeleissä, 1 vs. 1 moninpeli, toimii erinomaisesti ja verkkopeliä voi halutessaan laajentaa useammankin pelaajan koitokseksi samalla sohvalla, tai muilla verkkosohvilla pelaavien kesken. Kun tekeminen alkaa loppumaan kesken, voi vaikka luoda uuden kenkätyylin tai katsoa tuoreen jakson NBA 2K TV:tä. Ohjelma tuo mukavasti eloa päävalikoihin ja sarjaa katsomalla voi tienata hieman pelirahaakin, koska jaksoihin on upotettu tietovisa kysymyksiä ja taskut pullistuvat aina oikeista vastauksista.


Lyhyesti NBA 2K23 on miltei erinomainen peli. Ostaisinko - riippuu hieman tilanteesta. Jos hyllystä löytyy melko tuore versio pelisarjasta ja pelaa pari ottelua silloin tällöin, niin ei pelissä mitään niin mullistavaa ole tapahtunut, että uusimpaan olisi välttämättä tarvetta siirtyä. Jos on aktiivinen koripallopeluri, niin silloin ehdottomasti peli ostoon. Vaikka mikromaksut ärsyttävät, niin itsekin pelaan mieluiten ihan tavallista kausimuotoa tai verkkopeliä, jolloin mikromaksut eivät pääse pelaamista häiritsemään. Kaltaiseni pelaajan silmissä peli on mennyt pienin, oikein askelin eteenpäin ja ottelutapahtumat näyttävät ja kuulostavat realistisemmilta kuin koskaan. Hahmoanimointeja on lisätty ja pääsääntöisesti peli näyttää ja tuntuu erinomaisen sulavalta.

V2.fi | Esa Toikkonen

NBA 2K23 (Playstation 5)

Sujuvin koripallopeli koskaan, mitä on maustettu mukavasti historian lehtiä ravistellen.
  • Sujuva pelattavuus
  • Todella näyttävät ottelupuitteet
  • Historian kaivelu tuo sopivaa vaihtelua
  • Pelissä riittää isosti tekemistä
  • Mikromaksut rampauttavat pelinautintoa osassa pelimuotoja
  • The City takkuaa ja alkuhuuman jälkeen tuntuu turhalta
< Arcanium: Rise of Ak... Railgrade... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova