Tuorein sisältö

Tekken 6

Arvioitu: Playstation 3
Genre: Tappelupelit
Pelaajia: 1-2
Ikärajoitus: 16
Kehittäjä: Namco Bandai
Julkaisija: Namco Bandai
Julkaisupäivä: 30.10.2009
Pelin kotisivut
Matti Lintula

04.12.2009 klo 13.31 | Luettu: 12852 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Maatajärisyttävä kaksinkamppailu
Tekken on kuulunut mielessäni aina samaan sarjaan Virtua Fighterin kanssa 3D-tappelupelien edelläkävijänä, mutta siinä missä Virtua Fighter -sarjaa on julkaistu pelihallien ohella useammallekin kotikonsolille, on Tekken-sarja pysynyt aina vain pelihalli- ja PlayStation-pelaajien huvina. Tekken 6 onkin ensimmäinen sarjan peli, joka ilmestyy PlayStationien lisäksi myös Xbox 360:lle - historiaa kunnioittaen arvostelussa on kuitenkin uunituore PS3-versio. Levy sisään, hanskat maihin ja Heihachille turpiin.

Yksinäisten yö


Tekken 6:n kotikonsoliversiot erottaa peliautomaateista yksinpelikampanja, joka tarjoaa mainosten mukaan vapaan maailman pelaajan seikkailtavaksi. Vapaa maailma tarkoittaa Tekkenin tapauksessa juoksemista putkessa, johon putoilee välillä taivaalta lisää vihollisia ketoon mätettäväksi. Heti ensimmäisessä kentässä ikuisuuden kestävien alkuanimaatioiden, välianimaatioiden ja näiden aiheuttamien lataustaukojen jälkeen päästään juoksemaan kahden aidan välisessä kapeassa kuilussa. Omituista on se, etteivät polkua reunustavat aidat edes ole varsinainen putken reunus vaan päähenkilö törmää näkymättömään seinään jo hetkeä ennen kuin törmäisi aitaan. Näkymättömään seinään törmääminen aiheuttaa vielä visuaalista ilman väreilyä, joka alleviivaa paikoin Snörenin lakunauhaakin kapeamman putken olemassaoloa.

Yksinpelikampanja tuntuu todella turhalta ja päälleliimatulta osiolta Tekkenissä. Putkessa edetään putken jälkeen ja välillä valitaan kartalta mihin putkeen seuraavaksi sukelletaan. Identtiset viholliset tippuvat taivaasta yksi toisensa jälkeen pelaajan polulle ja viiden minuutin mätkimisen jälkeen kentän lopussa vastaan asettuu loppupomo. Tätä vähintään kymmenen vuotta vanhan näköistä putkijuoksua jatketaan ja toistetaan kunnes pelaaja kuolee tylsyyteen. Mikäli Tekken 6 olisi ainoastaan yksinpeli, sen arvosana keikkuisi jossain hädin tuskin kaksinumeroisissa luvuissa.

Karut ja koruttomat


Pelin ulkoiset puitteet hämmentävät. Animointi on pääasiassa toimivaa ja jouheaa, mutta muuten grafiikka on jäänyt jostain syystä edellisen konsolisukupolven tasolle. Tekstuurit ovat PS3-pelien surkeinta antia tai ainakin aivan alimmassa kastissa. Välianimaatioissa graafinen kömpelyys loikkaa silmille mm. hahmon pään kokoisina sumeina pikseleinä seinätekstuureissa. Pelin visuaalinen efektikirjasto onkin sitten vedetty paikoin vahvasti yli. Ison tappelijan rojahtaminen heitosta katuun on uskottava syy kuopan syntymiselle maahan, mutta kun 40-kiloisen kuikelo naistaistelija synnyttää vastaavan kraaterin pienen pompun seurauksena, menettää tehoste äkkiä viehätyksensä.

Grafiikan laadusta on sinänsä turha tämän genren pelissä kuitenkaan nostaa kyyneltä silmäkulmaan, sillä kaunista kuorta tärkeämpää hyvässä tappelupelissä on ruudunpäivitys. Ruudunpäivitys Tekkenissä onkin kohdallaan. Tappelijat reagoivat pelaajan komentoihin viiveettä ja liikkeet napsahtavat tarkasti perille.

Moninpeliareenat ansaitsevat kiitosta kohtalaisella visuaalisella monipuolisuudellaan ja paikoin kentät onnistuvat jopa aiheuttamaan vahvaa hämmennystä. Eräälläkin areenalla ottelun aluksi taustalta sinkoutuu kentälle lastillinen sikoja, jotka pyörivät kamppailijoiden jaloissa. Eläinsuojelujärjestöjen mieliä ei varmasti lämmitä se, että pelaaja voi tappelun tuoksinassa tempaista myös sympaattisia töpselikärsiä päin näköä. Kenttien toiminnassa ei ole erityisen paljon keskinäistä eroa vaikka maisemallista vaihtelevuutta löytyykin. Satunnaiselementtien puuttuminen nostaa pääosaan tuurin sijaan ottelijoiden taidot, kuten tietenkin hyvässä kamppailupelissä kuuluukin olla.

Mies miestä vastaan


Tekken 6:ssa ihmispelaajien väliset kamppailut onnistuvat joko perinteisesti samalla konsolilla pelaten tai verkossa. Kiitos pelin julkaisun jälkeen ilmestyneen verkkopäivityksen, Tekken 6 on yksi parhaista verkossa pelattavista pelityyppinsä edustajista. Viive on tarkkuutta ja reaktionopeutta vaativien tappelupelien ikuinen kompastuskivi verkossa, mutta uudessa Tekkenissä verkkoviiveet on saatu hämmästyttävän pieniksi ja taistelu on verkossakin tarkkaa iskujen ja vastaiskujen vuorottelua.

Hauskinta tappelupelit ovat silti saman ruudun ääressä pelattuina ja tämä pätee myös Tekken 6:een. Moninpeli on hauskaa ajanvietettä kiitos monipuolisen hahmovalikoiman, loistavan pelimekaniikan ja nopean ruudunpäivityksen. Ainoa suurempi miinus paikallisen moninpelin osalta tulee pitkistä lataustauoista mikäli kilpailijat tahtovat vaihdella tiuhaan hahmojaan ja otteluareenaa. Lataustaukoja olisi voinut piristää edes jonkinlaisella järkevällä sisällöllä, mutta pelkän palavan tantereen tuijottelu saa odottelun tuntumaan todellistakin pidemmältä.

Tekken 6 on miellyttävä kamppailupeli samalla koneella ja verkossa pelattuna. Yksinpelikampanjan olisi kuitenkin voinut tehdä monella tapaa paremmin tai halvempana vaihtoehtona jättää koko tekeleen vaikka vallan pois kokonaisuutta heikentämästä. Pelin saama pistesaldo onkin vahvasti alapainotteinen juuri yksinpelin vuoksi, mutta pelkkään moninpeliin keskittyville ja Tekken-sarjan ystäville teoksessa on helposti lähes yhdeksänkymmenen pisteen edestä huvia.

V2.fi | Matti Lintula

Tekken 6 (Playstation 3)

Tekken 6 on ruma ja yksinpelinä ankea kuin lumeton talvi, mutta moninpelinä varsin miellyttävää ajanvietettä.
  • Rautainen moninpeli
  • Yksinpelikampanja
  • Vanhentunut grafiikka
< Assassin's Creed 2... Torchlight... >

Keskustelut (10 viestiä)

Heke32

Rekisteröitynyt 24.06.2008

04.12.2009 klo 17.33

"tarjoaa mainosten mukaan vapaan maailman pelaajan seikkailtavaksi" "Vapaa maailma tarkoittaa Tekkenin tapauksessa juoksemista putkessa"

Haiskahtaa aika räikeältä kusetukselta. Eikö tuossa tule jo jotkut lait vastaan? Eihän mainoksissa ihan miten tahansa saa valehdella.
lainaa
Robocop

Rekisteröitynyt 27.06.2008

04.12.2009 klo 20.01

Tekken 3 jälkeen ei ole tullut yhtään hyvää tekkeniä.
lainaa
Fly

04.12.2009 klo 22.24

Olisit laittanut 90 pistettä! Ja hanki kunnon Arcade tikku niin kuin minulla on : X-arcade dual se on miehen ohjain!!!
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

04.12.2009 klo 23.44

Robocop kirjoitti:
Tekken 3 jälkeen ei ole tullut yhtään hyvää tekkeniä.


Jep. Viimeisin tekken mitä olin pelannut ennen kutosta oli juuri tuo kolmonen. Ja voin sanoa että kyseessä oli täysin sama peli mutta uusilla grafiikoilla, tosin vanhentuneilla sellaisilla. Tämä ei vaan ollut sitä mitä odotin. En ole kyllä ikinä ollut tekken sarjan fani, mutta aika on polkenut pahasti tekkenin ohi. Varsinkin juuri se vapaa seikkailumoodi oli jotain karmeata katseltavaa.
lainaa
Demonoid

Rekisteröitynyt 13.08.2007

05.12.2009 klo 00.55

Fly kirjoitti:
Olisit laittanut 90 pistettä! Ja hanki kunnon Arcade tikku niin kuin minulla on : X-arcade dual se on miehen ohjain!!!

Silloin kannattaisi pelata vanhoja mortal kombatteja, sf4:sta ja vanhoja tekkenejä. ei tätä eikä 4ää tätä edeltänyttä..
lainaa
Tsukuyomi

Rekisteröitynyt 15.09.2009

05.12.2009 klo 19.23

Robocop kirjoitti:
Tekken 3 jälkeen ei ole tullut yhtään hyvää tekkeniä.


Täysin samaa mieltä.
lainaa
Reyde

Rekisteröitynyt 27.04.2007

06.12.2009 klo 00.08

Tekken 6 oli minusta pettymys oudolla tavalla. Pelin normaali 1vs1 tappelu sujuu moitteettomasti mutta niin moni muu asia saa varsinaisen "ei näin" fiiliksen pintaan. Yksinpelikampanja on naurettavan vanhanaikainen ja tökerö viritys. Ja kaikkeista suurin virhe on se että tästä on tehty periaatteessa koko pelin tärkein osa. Raha yms tienataan käytännössä pelkästään tässä moodissa.

Lataustauot ovat suorastaan naurettavia. Jos peliä ei asenna kovalevylle niin latausajat ovat niin yllättävän pitkiä ettei sitä usko. Pienenä yksityiskohtana myös itse pelin käynnistyminen ja myös pelin tallentaminen kestävät myös käsittämättömän kauan. Edeltä mainittujen asioiden kannalta pelin tekninen toteutus on paikoitellen uskomattoman huono nykypäivää ajatellen. Tähän vielä vanhentuneet grafiikat päälle.
lainaa
Keskkeis

Rekisteröitynyt 13.03.2009

07.12.2009 klo 09.47

Vai vanhentunut grafiikka?

Muista että testasti multiplatformista PS3 versiota...

Sorry oli pakko. :)
lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

09.12.2009 klo 13.42

Onko Xbox käyttäjillä mitään kommenttia millainen se on ollut?
lainaa
Jokke

22.06.2014 klo 20.24

Heke32 kirjoitti:
"tarjoaa mainosten mukaan vapaan maailman pelaajan seikkailtavaksi" "Vapaa maailma tarkoittaa Tekkenin tapauksessa juoksemista putkessa"

Haiskahtaa aika räikeältä kusetukselta. Eikö tuossa tule jo jotkut lait vastaan? Eihän mainoksissa ihan miten tahansa saa valehdella.


Onhan se maailma sentään vapaampi kuin suljetut areenat.... :D Toisaalta, olisi siihenkin käytetyt resurssit ja aika voitu käyttää grafiikoiden parantelemiseen ja uusien areenoiden luomiseen.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova