Tuorein sisältö

Super Mario Galaxy 2

Arvioitu: Nintendo Wii
Genre: Seikkailupelit, Tasohyppelypelit, Toimintapelit
Pelaajia: 1 (2)
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: Nintendo
Julkaisija: Nintendo
Julkaisupäivä: 11.06.2010
Pelin kotisivut
Manu Pärssinen

06.07.2010 klo 12.26 | Luettu: 15825 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Tasoloikan mestari ei horju
Ennakkokatsaus peliin tehtiin jo jokin aika sitten ja löytyy täältä.

Todella korkeiden pistemäärien antaminen peleille on aina ongelmallista, mutta Super Mario Galaxylle antamani 98 pistettä ovat yhä pisteitä, joita en kadu. Kaduttaviakin arvosanoja uraltani toki löytyy, mutta SMG on edelleen genrensä ehdoton huippupeli, josta ei ole mennyt ohi mikään muu 3d-tasoloikka. Se on edelleen yksi niistä harvoista peleistä, joiden pariin Wiillä tulee palattua. Tämä ei kuitenkaan poista nyt edessä olevaa dilemmaa: kuinka arvostella kyseisen pelin jatko-osa?

Your princess is in another galaxy


Papukaijamerkki, jos olette joskus Mariota pelanneet ettekä arvaa, millainen juonikuvio uudessa pelissä on! Kyllä vain. Jälleen on aika viettää Star Festivalia ja prinsessa Peach lupaa Mariolle sen kunniaksi kakkua linnassa. Illanvieton pilaa kuitenkin jättimäiseksi kasvanut Bowser, joka kaappaa Peachin kyytiinsä ja loikkaa avaruuteen kasaamaan kuningaskuntaansa universumin keskelle.

Sen sijaan, että matkaa kohti prinsessaa tehtäisiin ykkösosan kaltaisella hieman sokkeloisella observatoriolla, Mariolla on käytössään miehen omaa päätä muistuttava avaruusalus. Polttoaineena käytetään edelleen luontoystävällisiä Power Stareja, joten niitä pitää ansaita tuttuun tapaan. Kenttien valinnasta on tehty paljon ensimmäistä SMG:tä suoraviivaisempaa ja vanhemmista Super Marioista tuttu puurakenne onkin paljon parempi ratkaisu. Muutenkin pelistä on karsittu 'turhuuksia' pois ja Super Marjon Kala-Aski Kakkonen keskittyy tärkeimpään - itse pelaamiseen.

Vaikka pelissä maistuu usein 'Mario Galaxy 1.5'-sivumaku, ei sitä kannata jäädä maistelemaan pitkäksi aikaa. Mukaan on siroteltu sen verran pippuria ja muuta kuorrutusta, että SMG2 pärjää kyllä omillaankin ja ansaitsee kakkososan nimityksen. Siitäkin huolimatta, että suurin osa grafiikoista on tuttua ykkösestä ja musiikitkin kuulostavat varsin tutuilta, vaikka tarkempi selvitystyö (kiitos Arcanelle) paljasti, että suurin osa niistä on ainakin uusia versioita tutuista viisuista. Mikäs siinä kierrättäessä, kun kaikki audiovisuaalinen on Wiin parasta A-luokkaa.Tähdissä Sompailu II - Yoshin paluu


Super Mario Worldissa ensi kertaa tv-ruuduille pölähtänyt pieni vihreä dinosaurus on palannut ja Yoshin kyydissä pelaaminen onkin yksi SMG2:n isoimmista uudistuksista. Yoshin kykyhän on poimia tavaraa ja vihollisia suuhunsa ja sitten syljeskellä niitä tarpeen tullen ulos. Tietyissä tasoissa vastaan tulee tulisia pippureita, jotka nauttimalla Yoshi ryntää hurjaa vauhtia vaikka pystysuoraa seinää pitkin. Yoshin pitkää kieltä taas käytetään monista tasoloikista tuttujen tarttumakoukkuköyden tai ruoskan tapaan ylittämään isoja aukkoja maastossa. Tämä tuo peliin aivan uusia taitoja ja täten erilaisia kenttäsuunnittelumahdollisuuksia.

Herra Mariolle on kehitetty uusia kykyjä, jotka monipuolistavat liikevalikoimaa ja siitä, että kentät toistaisivat liiaksi itseään, ei tätä peliä voi haukkua. Pilvi-Mariona voi luoda hetken kestäviä pilvitasoja, joiden avulla pääsee loikkimaan paikasta toiseen, tai kulkemaan tuulen kuljettamana. Kivi-Mario taas muuttaa miekkosen kiviseksi palloksi, jolla voi murskata esteitä. Kolmas uutuus on pora, jonka kanssa voi kaivautua tietynlaisen maa-aineksen läpi ja tätäkin käytetään välillä varsin nerokkaasti. Sekin pitää vielä mainita, että 2D-kuvakulmasta pelattavat, painovoimalla leikittelevät tasot ovat jälleen erinomaisen hauskoja.

Ensimmäisessä pelissä kakkosohjaimen käyttäminen auttoi lähinnä tähtipalasten keräilyssä, eikä co-op-pelaajalle juuri sen suurempaa vastuuta anneta nytkään. Joitain tehtäviä helpotti kyllä kummasti, kun kaveri pysäytteli pahimpia vastuksia ja poimi myös kolikoita.

Tuttu juttu Remix


Jotta prinsessa pelastuu ja kakun kimppuun vihdoin päästään, tarvitaan 70 tähteä, joista osan hankkiminen on kovan työn takana - varsinkin aikarajoitetuissa lisähaasteissa (luistelut grr!). En kuitenkaan sanoisi, että Super Mario Galaxy 2 olisi merkittävästi vaikeampi kuin ykkösosa, vaikka sellaista haasteen kasvua etukäteen lupailtiin. Tilanne on monissa kentissä jopa päinvastoin: ykkösestä on opittu välttämään turhauttavan epäreiluja tilanteita ja kenttien läpäisy käy entistä kätevämmin. Paljon kohuttua 'kone näyttää kuinka kenttä pelataan' -toimintoa ei juuri päässyt testaamaan. Pelin mukana tulee myös opetus-dvd, mikäli Marion maailma on entuudestaan tuiki-tuntematon.Palatakseni alun pohdintaan: Vaikka Super Mario Galaxy 2 on käytännössä ainakin yhtä hyvä peli kuin edeltäjänsä, en anna sille aivan yhtä paljon pisteitä. Syy on siinä, että suurin osa tästä on jo nähty ja vaikka hämmästyttävän moninaisia ja nerokkaita kenttiä löytyykin, melkein kaikki niissä esiintyvä tavara on ykkösestä kierrätettyä. Yoshi ja muutama muu uusi innovaatio, vaikka piristäviä ovatkin, eivät kallista vaakaa niin paljon plussan puolelle, että osittainen laiskuus sillä ihan kokonaan korvautuisi. Lähellä kyllä ollaan.

Todettava kuitenkin on, että jos kaikki tämä tasoloikkahuikeus olisi ollut samoissa kansissa - eli Super Mario Galaxy 1 ja 2 olisikin ollut yksi peli - voi olla, ettei pistetaulukko olisi riittänyt.


V2.fi | Manu Pärssinen

Super Mario Galaxy 2 (Nintendo Wii)

Mario ei petä, vaikka maistuukin tutulta - kuten mummon herkullinen marjapuuro.
  • edelleen erinomaista tasoloikkaa
  • edelleen Mario
  • Yoshi on ihku
  • pieni kierrätyksen sivumaku
  • uutuudenviehätys uupuu
  • kaksinpelattavuus yhä heikko
< Ghost Pirates of Voo... Transformers: War fo... >

Keskustelut (8 viestiä)

i30

06.07.2010 klo 14.09 3 tykkää tästä

Tämä peli pitäisi löytyä jokaiselta Wiin omistajalta, loistava!
lainaa
Nuutyasha

Rekisteröitynyt 06.05.2008

06.07.2010 klo 16.20

Loistava värkki, mutta silti yliarvostettu.
lainaa
Gaeryc

Rekisteröitynyt 17.04.2007

06.07.2010 klo 17.02

Moninpeli näissä ei välttämättä ole hirveän viihteellistä kakkospelaajalle, mutta oma tyttöystäväni olisi varmasti jättänyt ensimmäisen mario galaxyn kesken jo ekoissa kentissä ellen olisi ollut jelppimässä tiukimmissa tilanteissa.
lainaa
Czerwony

Rekisteröitynyt 11.04.2007

06.07.2010 klo 21.19

On peli miten über tahansa, en minä ainakaan voisi antaa noin lähelle täydellisiä pisteitä pelille, joka kierrättää samaa, surullisen helppoa pomotaistelua kolmesti. Olisihan se ihan hyväksyttävä veto, jos tämä taistelu olisi joku minibossi, muttakun kyseessä ovat Bowser -matsit...

Bowser jr. ottelut olivat loistavia, ja suurin osa muista bosseista olivat kivoja, mutta minkä takia 'viimeinen välienselvittely' piti vesittää noin?

Miksi Peach lähettää samanlaisia kirjeitä ennen ja jälkeen vapautumisensa? Miksei Luigilla voinut olla mitään pelattavuuteen vaikuttavaa eroa?

Suurin osa kentistä olivat naurettavan helppoja, mutta sitten oli joitain kenttiä, joissa vaikeustaso nousi pilviin... Olisivat saman tien tehneet kentistä helpon ja vaikean version, sen sijaan, että vähemmät osaavat voivat päästä juonen läpi, mutta eivät koskaan voi saada kaikkia tähtiä, ja osaavammat joutuvat pelaamaan läpikävelykentät, jotta pääsisivät käsiksi haastavempiin...

Vihreissä tähdissä ärsyttääpi se, että aina tähden löydettyä pitää palata alukselle... Miksei kenttään voisi päästä suoraan takaisin tähden löytymisen jälkeen?


Kuten Nuutyasha sanoi, "Loistava värkki, mutta silti yliarvostettu". Pelissä on ihan liikaa puutteita, jotta voisin pitää sitä edes yhtenä tämän vuoden viidestä parhaasta pelistä. Ja vielä on syys-talvella huippujulkaisuja tulossa... Siltikin, pelin ostoa en kadu.
lainaa
Mausis

10.07.2010 klo 01.55 2 tykkää tästä

Czerwony kirjoitti:
On peli miten über tahansa, en minä ainakaan voisi antaa noin lähelle täydellisiä pisteitä pelille, joka kierrättää samaa, surullisen helppoa pomotaistelua kolmesti. Olisihan se ihan hyväksyttävä veto, jos tämä taistelu olisi joku minibossi, muttakun kyseessä ovat Bowser -matsit...


Mites ne Bowser-taistot menikään super mario 64:ssa? Silti, niin omasta kun useimpien kriitikoiden mielestä, se on eräs parhaimmista peleistä koskaan.
lainaa
Metroid

10.07.2010 klo 15.37

96 PISTETTÄ?!?!?! Tämä peli kierrättää melkein kaikkia ensimmäisen osan ominaisuuksia. Tässä pelissä ei olee mitään ihmeellistä. Enemmänkin 75 pisteen peli
lainaa
Weteraani

12.07.2010 klo 10.08 1 tykkää tästä

Metroid: samaa voisi sanoa aika monesta muustakin kakkososasta, jotka ovat päässeet edellisen osan pisteisiin tai niistä yli.
lainaa
Ex_Digital

Rekisteröitynyt 25.07.2007

13.07.2010 klo 16.23

http://www.escapistmagazine.com/articles/view/issues/issu tämä liittyy asiaan
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova