Tuorein sisältö

APB

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Toimintapelit
Pelaajia: verkkopeli
Ikärajoitus: 18
Kehittäjä: Realtime Worlds
Julkaisija: Electronic Arts
Julkaisupäivä: 01.07.2010
Pelin kotisivut
Mikko Heinonen

26.07.2010 klo 10.48 | Luettu: 17875 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Puoliksi tehty ei ole hyvin suunniteltu
Onnistunut kilpailija Grand Theft Auto -sarjalle siintänee useammankin pelisuunnittelijan ja -julkaisijan unelmissa. Jos siihen saisi vielä yhdistettyä World of Warcraft -kokoluokan MMO-hysteriaa, saisi kerralla paketin, jolla elättäisi koko firmaa moneksi vuodeksi eteenpäin.

Eipä siis ihme, että Realtime Worldsin (Crackdown, osa porukasta myös GTA 1 ja Lemmings) pitkään kehitetty uutuus on vaikuttanut lupaavalta. Poliisit vastaan rosvot avoimessa maailmassa, tasokehitystä, runsaasti päivitettäviä aseita, paljon kustomointia - mikä voisi mennä vikaan?

Spoileri: monikin asia, ja suurin osa niistä myös menee.

Maksa kuinka jaksat


Alunperin All Points Bulletin, joka jakaa nimensä paitsi poliisien etsintäkuulutuksen, myös Atarin hupaisan kolikkopeliklassikon kanssa, oli suunniteltu myös konsolipeliksi. Sittemmin syystä tai toisesta konsolit pudotettiin kyydistä ja jo ennestään venähtänyttä kehitystä jatkettiin PC-pelinä. Tervetullut ominaisuus sen sijaan oli, että kuukausimaksun lisäksi peliin tarjottiin myös mahdollisuutta maksaa käytetyn peliajan mukaan. Tietäen oman päivätyöni vaihtelevan luonteen tämä nosti APB:n heti oman MMO-odotuslistani kärkeen, onnistuinhan lyhyen WoW-urani aikana maksamaan kymmenen tunnin pelistä noin kolmen kuukauden peliajat.

Konsolitaustasta (ja pitkästä kehitysajasta) kertoo ehkä myös se, että pelin grafiikka ei ole PC-mittapuulla mitenkään äärimmäisen upeaa. Tämän hyöty on luonnollisesti se, että vähänkin modernimmalla PeliConeella saa latoa resoluutiota sekä herkkuja tauluun huoletta ilman ruudunpäivityksen kummempaa nikottelua. Silloinkin kun peli pätkii, kyse on useimmiten verkkoyhteyden ongelmista. Enemmän MMO:ita lypsänyt peliseura sanoi, että enginen yhtäläisyydet NCSoftin tuotteisiin voivat tuskin olla sattumaa.

Modattua rosvoo ja poliisii


Perusjuonen suhteen ei ole klisepussin antimia säästelty. Kun San Paron kaupungin rikollisuus lähti virkavallalta lapasista, päätettiin rationaalisesti antaa tavallisille ihmisille oikeus toimia poliiseina täysin valtuuksin. Näin syntyi kaksi toisiaan vastaan taistelevaa ryhmää - rikolliset ja Enforcer-nimellä tunnetut poliisintapaiset - ja samalla pelin perusasetelma: yritetään tehdä jotain tai estää muita tekemästä sitä samaa.

Perustason APB-sessio koostuu siis tehtävistä, joissa kuljetaan eri pisteiden välillä tekemässä jotain - useimmiten painamassa F-näppäintä, johon on sidottu kaikki kontekstikohtaiset erikoistoiminnot auton oven murtamisesta pomminpurkuun. Peliengine taas yrittää lähettää vastapuolen pelaajaa kiusaksi estämään tehtävän suorittamista. Tämä onkin pelin parasta antia, sillä oikeaa ihmistä vastaan pelaaminen on luonnollisesti n kertaa jännittävämpää kuin joka kerralla samoin toimivaa NPC-hahmoa vastaan taistelu. Kääntöpuolena on sitten se, että tehtävätyypit eivät oikein mitenkään voi olla yhtä monipuolisia kuin GTA-peleissä yleensä.

APB pyrkii erottumaan edukseen myös hyvin laajoilla muokkausominaisuuksilla. Siinä missä “Action Districtien” käyttäminen verottaa kallisarvoista peliaikaa, “Social Districtillä” saa roikkua ja jutustella ilmaiseksi vaikka kuinka. Sieltä löytyvät myös pelihahmon, vaatteiden, aseiden, autojen, graffititagien, tappomusiikkien jne. muokkauspisteet, ja parhaita tuotoksiaan voi yrittää myydä huutokaupassa.

Elämä kaduilla on kovaa


Lähdin APB:n maailmaan aidosti innostuneena, sillä GTA:t johdannaisineen ovat aina olleet suosikkejani. Ensimmäinen ilta kului ihan tutustuessa maailmaan, hahmoa väsätessä ja täysin hyödyttömiksi osoittautuneita tutoriaaleja tehdessä. Lopulta pääsin mukaan toimintaankin.

Kun sitten olin ottanut ensimmäiset kuusi tuntia turpaani jatkuvasti kuin Counter-Strikessä ikään, päätin värvätä mukaani toimituksen PC- ja MMO-veteraani Juhon, ihan siltä varalta että en vaan osaa. Totesin olleeni vain osittain oikeassa, sillä kokenutkin PC-pelaaja puri nurmea kohtalaisen useasti. Opimmekin nopeasti, että APB ei ole tarkoitettu soolopelaajalle edes aluksi, etupäässä siksi, että pelin matchmaking-systeemi ei ole oikein mistään kotoisin. Jo aloitteleva pelaaja saa helposti vastaansa porukkaa, jolla on paremmat pyssyt - ja pyssyt sekä erilaiset päivitykset ratkaisevat taisteluiden lopputuloksen. Ryhmään pääseminen on onneksi kohtuullisen helppoa, mutta toinen juttu on sitten löytää porukka, joka osaa pelata yhteen. Tämän vuoksi pelikaveri on ainakin alkuun käytännössä vaatimus.

Niin paljon pikkuvikaa


Huomioiden, että ajoneuvot ovat iso osa peliä, niiden ajomalli on vähintäänkin omalaatuinen. Ainakin poliisikokelaat saavat aluksi käyttöönsä niin uskomattoman raskaan, hitaan ja hyödyttömän auton irvikuvan, ettei sillä ajamisesta tule kuin paha mieli. Ohikulkijoilta voi toki lunastaa autoja käyttöönsä, mikä on hieman hidasta, tai sitten voi yrittää tiirikoida kadunvarsiin pysäköityjä autoja, mikä on todella hidasta. Panssariautot syttyvät tuleen laukauksista siinä missä muutkin ajoneuvot, autoon astuessaan menee vahingossa takapenkille istumaan ja näin edelleen.

Pelissä, jonka tärkein sisältö on ampuminen, on erikoista, että panokset loppuvat kesken näinkin usein, vaikka niitä omistaisi kuinka paljon tahansa. Ostettaessa ammukset nimittäin siirtyvät “Lockeriin”, josta niitä voi sitten muutaman sata kerrallaan siirtää mukaansa. Realismia toki, mutta huomioiden pelin muun sisällön tämän poistaminen ei ehkä olisi raunioittanut immersiota lopullisesti.

Samaan sarjaan kuuluu valitus siitä, että osumapisteitä ei ole. On melkoisen sama, röpöttääkö jalkoihin vai päähän, ja vähänkin tehottomammilla aseilla vastapuoleen saa lasettaa ihan järjettömiä ammusmääriä ennen kuin henki kirpoaa. Tämä motivoi kummasti etenkin siinä vaiheessa, kun vastassa on taas joku viidensadan pisteen supertaikuri, joka oneshottaa talon katolta kolmannen kerran peräkkäin.

L2P jne.


Monet näistä murheista lievittyvät luonnollisesti siinä vaiheessa, kun on itse jaksanut jauhaa niin kauan, että saa käyttöönsä kunnon aseita ja oppii pelaamaan siten kuin pelimekaniikka vaatii - Quakesta tuttu siksakkaus ja hyppely tulituksen aikana on ensimmäinen vaatimus elossa pysymiselle. Valitettavasti vain endgame-content jättää huomattavasti toivomisen varaa... jopa siinä määrin, että sitä ei käytännössä ole. Luvassa on pelkästään tehtävien suorittamista vastapuolta vastaan. Näin jyrkkä oppimiskäyrä ei ole perusteltavissa pelille, joka ei sisällä sitten oikeastaan mitään sen kummempaa korkeammilla tasoilla.

Muutenkin likipitäen kaikesta käy murskaavalla tavalla ilmi, että peli on päästetty markkinoille täysin keskeneräisenä ja vailla testausta. Uudet pelaajat pakotetaan tekemään tutoriaaleja, joista ei ole mitään hyötyä, jonka jälkeen heidät heitetään keskelle täyttä rähinää ilman mitään mahdollisuutta parantaa kalustoaan tätä ennen. Luvassa on sarja kuolemia, jotka eivät kasvata juuri muuta kuin v-käyrää. Parhaiten tilannetta kuvaa district chatista bongaamani keskustelu, joka meni jotakuinkin näin:

Pelaaja 1:You know other games have a PvE portion you can use to improve your gear before you get into PvP
Pelaaja 2:This has it. It’s called eBay.

Tämä on hyvin valitettavaa, sillä APB:n konseptissa ei ole mitään periaatteellista vikaa. Jos matchmaking toimisi tai aloittelijat ohjattaisiin omalle alueelleen, jos ajomalli ei olisi lähinnä koominen, jos aseiden erot eivät olisi suorastaan naurettavia, jos pelissä olisi mielekästä endgame-contentia... tämä olisi hieman parempi kuin GTA IV:n ilmainen moninpeli. Nykyisellään Rockstarin pelin kylkiäinen on paremmin tasapainossa, hauskempi ja huomattavasti aloittelijaystävällisempi kuin RTW:n tuotos, josta pitäisi vielä maksaa erillistä peliaikamaksua. Se, että auton kylkeen saa kirjoiteltua kaikenlaista hassua ja että tappamalleen vastapelaajalle voi soittaa Bubble Bobblen tunnaria, ei oikein riitä tilannetta pelastamaan.

Valitettavasti ennustan siis APB:lle pikaista näivettymistä. Jos RTW:llä olisi mielenkiintoa tehdä siihen iso sisältöpäivitys, tasapainottaa aseita, parantaa matchmakingia ja korjata fysiikkaa, APB:stä saisi kohtalaisen räiskintäpelin yhdentekevillä MMO-ominaisuuksilla. Nykyisellään se ei palvele kuin kaikkein vannoutuneinta fanijoukkoaan.

Testikokoonpano: Core2Extreme 3,06 GHz, 4 Gt RAM, nVIDIA Quadro FX3700M 1 Gt, Windows Vista Business 64-bit

V2.fi | Mikko Heinonen

APB (Tietokonepelit)

Realtime Worldsin “GTA-MMO” kurkottaa korkealle ja mätkähtää tonttiin. Muutamat lupaavat ominaisuudet eivät estä pelin epäonnistumista.
  • Laajat muokkausominaisuudet
  • Sinällään lupaava konsepti
  • Maksu peliajasta kuukausimaksun sijaan
  • Matchmaking aloittelijoille
  • Aseiden tasapainotus ja osumapisteet
  • Aivan liian moni muukin asia
< UFC Undisputed 2010... The Settlers 7... >

Keskustelut (10 viestiä)

TaiZuuni

Rekisteröitynyt 01.06.2007

26.07.2010 klo 13.17

Hyvä peli porukassa, yksin ei. Kannattaa myös varautua, että peli on melko raskas. Tai ainakin entisellä E4500@3ghz, HD4770, 4gb ja reso 1920x1080:lla peli oli liian tökkivä. Nyt on Q6600 ja HD5770 alla ja peli pyörii medium asetuksilla 40-60fps.
Pelissä on oma group hakutoiminto jolla löytää helposti kavereita jos yksin pelaaminen alkaa tympimään.

PS: Aloittelijoille, ostakaa heti alussa se AK-47 näköinen ase. Maksaa jotain 2000 eli ei paljon mitään. Ei kannata tuhlata monia tuhansia etsien sitä oikeata asetta kuten minä tein.
lainaa
apbfan

26.07.2010 klo 13.57

ihan hyvä peli ite olin betassa tässä pelissä on vaan se että et muutaman tunnin testaamisella voi sanoa tästä oikein mitään itellä oli betassa played jotai 60h ja silti tuli aina uutta vastaan alussa kannattaa hommata rahaa ja katella social districtistä olevasta huutokaupasta aseita joissa on 1-2 ns "socket" paikkaa johon voi laittaa teho ja tarkkuus boostit jotka saa myös huutokaupasta pikku rahalla.. ja tämä peli on nimen omaan mmo kavereitten kanssa tai porukalla sooloilu ei oikein toimi..
lainaa
LolCop

26.07.2010 klo 15.04

Betan kokeilulla olen täysin samaa mieltä arvostelun kanssa. Silti antaisin pisteitä maksimissaan sen 30 ja kaikki siitäkin vain monipuolisen editorin takia, ei sitä muuta hyvää sisältöä oikein olekkaan.
lainaa
xbotit_haisee

26.07.2010 klo 16.39

Lähti mielenkiinto siinä vaiheessa kun tuli sana "hyppely" eteen. Pomppimisen aika peleissä kun on ollut ohi jo vuosia. DODissa jo aikanaan karsittiin se ominaisuus "väsymisellä" pois.
lainaa
tollot_pcpojut

26.07.2010 klo 17.29

xbotit_haisee kirjoitti:
Lähti mielenkiinto siinä vaiheessa kun tuli sana "hyppely" eteen. Pomppimisen aika peleissä kun on ollut ohi jo vuosia. DODissa jo aikanaan karsittiin se ominaisuus "väsymisellä" pois.

Ei riittäis pc-naperoilla mielenkiinto woweissa jos ei vois pomppia nonstoppina, ja pitäähän sitä cs-pojalla olla bunnyhoppi että pärjää ;)
lainaa
Deathproof

27.07.2010 klo 12.25 1 tykkää tästä

apbfan kirjoitti:
ihan hyvä peli ite olin betassa tässä pelissä on vaan se että et muutaman tunnin testaamisella voi sanoa tästä oikein mitään itellä oli betassa played jotai 60h ja silti tuli aina uutta vastaan alussa kannattaa hommata rahaa ja katella social districtistä olevasta huutokaupasta aseita joissa on 1-2 ns "socket" paikkaa johon voi laittaa teho ja tarkkuus boostit jotka saa myös huutokaupasta pikku rahalla.. ja tämä peli on nimen omaan mmo kavereitten kanssa tai porukalla sooloilu ei oikein toimi..


Ei, kolme kertaa lukenu tuon läpi, mutta ei siitä vaan ota millään selvää.
lainaa
crom

Rekisteröitynyt 11.10.2007

27.07.2010 klo 12.38

Aika pitkälle samaa mieltä pelistä, mutta olisin itse antanut hivenen paremmat pisteet silti. Peli kun on kuitenkin hauska, jos siitä osaa nauttia. :) Karkuun ajaminen ja rakennusten katoilla kämppäys on ihan hauskaa välillä.

Pelin huonoin puoli on pupuhyppelijät ja kun varsinkin crimien aseet on alussa mitä on, niin eihän niillä saa joitakin pelaajia millään pysähtyyn. Pelissä on kuitenkin hyvinkin potentiaalia, jos matchmaking ja taistelut säädetään paremmaksi. Itse tykkäsin autoilla ajelusta, vaikka osa porukasta on ajotuntumaa haukkunut.
lainaa
randomi

27.07.2010 klo 17.09 1 tykkää tästä

Deathproof kirjoitti:
apbfan kirjoitti:
ihan hyvä peli ite olin betassa tässä pelissä on vaan se että et muutaman tunnin testaamisella voi sanoa tästä oikein mitään itellä oli betassa played jotai 60h ja silti tuli aina uutta vastaan alussa kannattaa hommata rahaa ja katella social districtistä olevasta huutokaupasta aseita joissa on 1-2 ns "socket" paikkaa johon voi laittaa teho ja tarkkuus boostit jotka saa myös huutokaupasta pikku rahalla.. ja tämä peli on nimen omaan mmo kavereitten kanssa tai porukalla sooloilu ei oikein toimi..


Ei, kolme kertaa lukenu tuon läpi, mutta ei siitä vaan ota millään selvää.

no koitanpas selkeyttää tuota hieman, mikäli oikein ymmärsin:

-peli ihan hyvä
-oli betassa
-muutaman tunnin pelaamisella ei voi sanoa paljoakaan
-60h pelaamisen jälkeenkin tuli uutta sisältöä
-alussa kannattaa hankkia rahaa ja kaupoista tavaraa
-peli on kavereiden kanssa pelaamiseen suunnattu
-porukalla sooloilu ei toimi

ei helevetti mitä tekstiä tyyppi ulostaa...
lainaa
xbotsux

28.07.2010 klo 02.06

tää on taas näitä pelejä mitä ei voi muutaman tunnin peli session perusteella arvioida,
lainaa
Haxeli

30.07.2010 klo 14.44

randomi kirjoitti:
Deathproof kirjoitti:
apbfan kirjoitti:
ihan hyvä peli ite olin betassa tässä pelissä on vaan se että et muutaman tunnin testaamisella voi sanoa tästä oikein mitään itellä oli betassa played jotai 60h ja silti tuli aina uutta vastaan alussa kannattaa hommata rahaa ja katella social districtistä olevasta huutokaupasta aseita joissa on 1-2 ns "socket" paikkaa johon voi laittaa teho ja tarkkuus boostit jotka saa myös huutokaupasta pikku rahalla.. ja tämä peli on nimen omaan mmo kavereitten kanssa tai porukalla sooloilu ei oikein toimi..


Ei, kolme kertaa lukenu tuon läpi, mutta ei siitä vaan ota millään selvää.

no koitanpas selkeyttää tuota hieman, mikäli oikein ymmärsin:

-peli ihan hyvä
-oli betassa
-muutaman tunnin pelaamisella ei voi sanoa paljoakaan
-60h pelaamisen jälkeenkin tuli uutta sisältöä
-alussa kannattaa hankkia rahaa ja kaupoista tavaraa
-peli on kavereiden kanssa pelaamiseen suunnattu
-porukalla sooloilu ei toimi

ei helevetti mitä tekstiä tyyppi ulostaa...
Pako tähän kommentoida että minäkin olin betassa ja kyllä tätä ilmaiseksi pelasi mutta suurin osa peliajasta oli semmoista p*skaa että maksamaan en rupea.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi 15-v miitti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova