Tuorein sisältö

The Sims Medieval

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Simulaatiot, Strategiapelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 12
Kehittäjä: Electronic Arts
Julkaisija: Electronic Arts
Julkaisupäivä: 24.03.2011
Pelin kotisivut
Vieras

11.04.2011 klo 11.43 | Luettu: 12962 kertaa | Teksti: Vieras

Kaikkivaltiaana keskiajalla
Tunnettuun elämäsimulaatiosarjaan perustuvan The Sims Medievalin luvataan olevan täysin uudenlainen pelikokemus, joka soveltuu sekä The Simsiä jo aikaisemmin pelanneille että uusille pelaajille. Konseptissa on yhdistetty tuttu ja turvallinen Simien ohjailu ja juoksuttaminen keskiajan seikkailuihin. Medieval perustuu The Sims 3:n grafiikoihin, mikä onkin helposti nähtävissä sekä simeissä että osassa esineistä. Simin luonti noudattaa samanlaista kaavaa, äänen säätämistä myöten. Kolmosesta tuttu väritys- ja kuviointityökalu on myös mukana pelissä, joskaan ei yhtä laajana.

The Sims 3:sta tuttuja ominaisuuksia ovat myös luonteenpiirteet, uni- ja murkinamittarit, nokkela tekoäly ja voimakas itsenäinen toiminta sekä käyttöliittymäkiekko. Medievalissa kiekossa on tosin muutama uusi painike, joiden opetteluun kannattaa jo paatuneen The Sims -pelaajan varautua. Muun muassa kuvakulmien muutteluun tulee tottua, sillä niitä on käytössä kaksi: kulloinkin tehtävää suorittavaa simiä seuraava lähikuva sekä laajakuva. Toisinaan kamera jumiutuu vaihteleviin pinnanmuotoihin ja rakennusten seiniin kiinni, ja sitten onkin mitä miellyttävintä projektiluontoista työtä kaivella itseään irti niistä.

Helpottava piirre Medievalissa on, kun simin kokkaukset eivät voi palaa pohjaan tai sytyttää tulipaloa. Esimerkkiä edelleen käyttääkseni jokainen sim osaa ruoanlaiton jalon taidon itsestään, eikä aikaa tuhraannu sen opetteluun. Ruoan ostaminenkaan ei ole pakollista, sillä ympäröivä luonto tarjoaa simeille kalaa, riistaa ja siemeniä. Toinen huolet syrjäyttävä ominaisuus on merkit, joita voi asettaa eri simeille. Merkit näkyvät ruudussa, vaikka simit eivät olisi lähimaillakaan. Vinkkiä seuraamalla muutoin ympäriinsä viipottavat simit löytyvät valtakunnan alueelta kätevästi.

Yläkerran isäntänä/emäntänä


Suurimpia uusia ominaisuuksia pelissä ovat tehtävä- ja saavutuspohjainen tarina, kuningaskunnan rakentaminen sekä omat sankarihahmot. Kaksi viimeistä ovat myös pakollisia tarinan etenemiseksi. Rakentamisesta ei myöskään ole hyötyä ilman sankareita, eikä sankaria voi luoda ilman uutta kivirotiskoa. Pelaaja itse on The Watcher, kaikkivoipa jumalhahmo. Yksi pelin tavoitteista on saada oma kuningaskunta uskomaan ja palvomaan itseään. Uskontokuntia on olemassa kaksi: Jakobaanit ja Peteraanit. Molemmat puolustavat omaa uskoaan raivokkaasti. Jumalallinen tavoite vie aikaa, mutta molempien lahkojen temppelien pystyttäminen helpottaa tuloksiin pääsemista. Valvojalla on käytössään myös kätevä, laajempi kuvakulma. Oman valtakunnan puuhia on paljon mukavampi katsella korkealta paikalta keskellä kylää.

Valtakunnalla on neljä ominaispiirrettä: hyvinvointi, turvallisuus, kulttuuri ja tietämys. Monarkki pyrkii aina johonkin näistä ja luotsaa valtakuntaansa sen suuntaan. Esimerkiksi turvallisuuden ollessa alhainen rosmot ryöstelevät kuningaskunnan asukkeja ja rikastuvat heidän taskuistaan. Myös sankari-simit voivat jäädä näiden raakalaisten armoille.

Tehtäviä valitessa määritetään seikkailuun valittavat sankarit. Jokaisella on oma erityisosaamisensa (seppä, ritari, monarkki, kauppias, pappi, velho, välskäri, bardi tai vakooja), jonka perusteella valinta on tehtävä oikein. Jos valitset huonot vaihtoehdot, tehtävä epäonnistuu ja joku sankareista voi jopa heittää veivinsä. Onneksi tämä on korvattavissa uudella sankarilla. Hahmonohjauksen puolesta uusi jekku on siinä, että vain kulloinkin tehtävässä olevaa tai olevia sankareita voi ohjata. Muihin simeihin pelaajalla ei ole vaikutusvaltaa.

Jokaisella tehtävässä toimivalla sankarilla on kaksi pakollista työtä, eli velvollisuutta, per päivä. Nämä vaihtelevat satunnaisessa järjestyksessä. Velvollisuuksien suorittamiseen on varattu kulloinkin tietty aika, joka tuntuu kuluvan aina turhan nopeasti. Samaan aikaan pitäisi huolehtia tehtävän etenemisestä, mutta onneksi niiden suorittaminen on toteutettu niin kädestäpitelevästi, että kovin vaikeaa näitä ei ole sovittaa yhteen. Simin hyvinvoinnista ja uudesta ominaisuudesta, keskittymisestä, on huolehdittava, jotta tehtävien suorittaminen onnistuu. Aiheellisen fokuksen puuttuessa sim kun ei kykene tekemään tehtävän vaatimia toimintoja.

Ulkomaailman tutkiminen on toteutettu laivaliikenteen keinoin. Rajanaapureita pelaajan kuningaskunnalla on valmiiksi kaksi, ja enemmän voi löytää lähettämällä laivan tutkimusmatkalle. Alueet voi liittää omaansa ja niitä hallinnoidaan – milläpä muullakaan kuin aluekohtaisella politiikalla ja neuvonpidolla sankarihahmojen kanssa. Uusista lakialoitteista taas äänestetään neuvonantajien, sankareiden ja eri alueiden vallanpitäjien kanssa.

Silmän karkkia


Pelin ulkoasu on sanalla sanoen komea. Peliympäristön mallintamiseen on käytetty aikaa ja vaivaa. Pinnanmuotojen vaihtelu on toteutettu kauniisti ja luovasti. Rakennuksiin ei voi ikävä kyllä kajota. Sisustaminen on kuitenkin mahdollista, ja kaikenlaista tavaraa siihen löytyykin. Yö ja päivä ovat realistisemmat kuin The Sims 3:ssa, mikä kieltämättä miellyttää silmää.

The Sims Medieval on yritetty selvästikin tehdä entistä sukupuolineutraalimmaksi nukkekotisimulaatioksi. Tunnettu faktahan on, että ainakin tähän asti The Sims -pelisarjan eri osasia ovat kuluttaneet lähinnä me kauniimman sukupuolen edustajat. The Simsin omia, legendaarisia piirtetä on karsittu Medievalissa rankalla kädellä. Toisaalta Medieval voi myös poikia tyylikkään alun uudelle seikkailu-simulaatio -combolle, mutta aika ja lisäosat tämän näyttänevät. Uteliaaksi peli ainakin jätti testaajansa. Toivottavasti kohtuullisesti hinnoiteltua jatkoa seuraa piakkoin!

Arvostelija: Anne Kukkura

V2.fi | Vieras

The Sims Medieval (Tietokonepelit)

Nätti kokonaisuus, hyvä startti uudelle pelisarjalle.
  • Tuore näkemys nukkekotisimulaatioon
  • Huolellinen toteutus ulkoasussa
  • Laajuus
  • Lievä bugisuus
  • Voi olla Sims-konkarille haastava oppia
< Kirby's Epic Yarn... SOCOM: Special Force... >

Keskustelut (8 viestiä)

Aatu

11.04.2011 klo 23.01

Kuluuko tässä pelissä 95% ajasta siihen kun syödään/huolehditaan hygieeniasta/nukutaan/käydään töissä(tuijotetaan tyhjää taloa) kuten ykkösosa?
lainaa
Ann3K

12.04.2011 klo 09.30

Ei.Pelissä on painotettu nimenomaan vapautta seikkailla ja saavuttaa tavoitteita, joten kaikki turha nyhrääminen on jätetty pois.
lainaa
Sims1tehtyjo

17.04.2011 klo 19.58

"aikaa ei tuhraannu ruoanlaiton opetteluun" onko tuo olevinaan hyvä asia? muutakin samantyyppisiä asioita löydän.

nuo ovat niitä Simsin perusasioita. kunnon grindausta ja aikataulutusta. ilman niitä ei tunnu Simsiltä

mutta ihan kiva että vähän yrittävät jotain muuta. Kakkonen oli huikea mullistus ikivanhan ykkösosan jälkeen mutta kolmonen tuntui hätäiseltä peruspäivitykseltä
lainaa
Talmunen

Rekisteröitynyt 20.12.2010

18.04.2011 klo 22.14

Omasta mielestä ainakin ruuanlaitto ja saman ympyrän toisto joka päivä oli sims 2 paras anti
lainaa
Pöysti_yli-sirniö

20.04.2011 klo 11.42 2 tykkää tästä

Itse olen vittu keskiajalta
lainaa
Utelija

30.04.2011 klo 15.07

Vakuuttava arvostelu,kieltämättä. Mutta onks totta, että The Sims Medievalia ei oo saatavilla suomenkielisenä? Jouduitko pelaamaan englanniksi, ja jos jouduit, oliks se vaikeeta?
lainaa
Anne3K

11.05.2011 klo 15.23

Peliä ei ole saatavana suomenkielisenä. Mukana tulleet ohjeet sisälsivät kuitenkin myös suomenkielisen osion. Englanniksi pelaaminen oli kutakuinkin yhtä helppoa kuin mitä voisi kuvitella suomeksikin pelaamisen olevan.

Kyseessähän on erillinen osa the Sims- pelisarjaan, eikä sen ole tarkoituskaan olla samanlainen kuin osien 1-3.
lainaa
puolesta

20.01.2012 klo 19.06

Mukavaa vaihtelua Sims 1-3 peleihin, ei tarvitse koko ajan olla simejä katsomassa. Englanti on vaan plussaa, jos ei kunnolla osaa, mutta oppii pelatessa. Itselläni bugitti vähäsen hahmonluonnissa, menin silmien väriä muokkaamaan, jumittui siihen, en tietenkään ollut tallentanut, ja pääsin siinä samalla velhojätkälläni 7 tasolle.. Siinä vähän miikkaa.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova