Tuorein sisältö

Super Mario Galaxy

Arvioitu: Nintendo Wii
Genre: Tasohyppelypelit
Pelaajia: 1-2
Ikärajoitus: 1
Kehittäjä: Nintendo
Julkaisija: Nintendo
Julkaisupäivä: 16.11.2007
Pelin kotisivut
Manu Pärssinen

16.11.2007 klo 09.09 | Luettu: 26372 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Maailman paras Mariopeli
Mamma mia! Kaikkien tuntema pullea italialainen putkimies ei ole joutunut tällaisen ennakkohehkutuksen ja mediamyllytyksen kohteeksi sitten pelitekniikoita uudistaneen Mario 64:n, joka selvisi pyörityksestä kunnialla. Super Mario Galaxyn lisähaasteena on Wiin ohjausmenetelmät ja aseena ennakkomaistiaisten perusteella entistä puzzlepainotteisempi meno, sarjan perinteitä ja tasoloikkajuuria unohtamatta.

Tähtitarhojen staratimpuri


Maailmassa on varmasti useita, joiden mielestä Mario saisi jo tukehtua sieniinsä, kun sinihaalarimiehellä alkaa olla sekä ikää että pelisarjan osia enemmän kuin tusinalla tusinahahmolla yhteensä. Vaikka uuden Mario-pelin pääosassa pitää tietenkin olla Mario, voin kuvitella sen aivoriihen otsasuonien jytinän, joka on miettinyt, mitä kyseisen maailman aspektia ei ole vielä puristettu kuiviin. Super Mario Sunshine ei toiminut niin hyvin kuin kuviteltiin, joten jotain uutta ja isompaa piti keksiä. Tähtien lomassa läpi mielikuvitusgalaksien loikkiminen oli tähän erinomainen vastaus.

Spoileri: Prinsessa on pulassa.

Tällä kertaa ei olekaan vain prinsessaa viety toiseen linnaan, vaan koko linna toiseen galaksiin. Juoneen liittyy hieman suurempikin tarina, mutta käytännössä tytön luokse päästäkseen pitää haalia tarpeeksi voimatähtiä ja kaiken keskuspaikkana toimii avaruudessa leijuva observatorio. Sen kautta lähdetään vierailemaan eri galakseihin, joista himottuja tähtiä löytyy ja mitä enemmän niitä on, sitä pidemmälle pääsee universumissa vierailemaan.

Marion ohjaus Wiin kapuloilla on varsin vaivatonta. Remotesta painellaan lähinnä hyppynappia, Nunchukalla ohjataan oikeaan suuntaan. Osoittimella ohjastetaan myös apuritähteä, jolla voi kerätä maisemista löytyviä tähdenpalasia, joilla taas mm. ansaitaan lisäelämiä. Ainoastaan kapulan ravistus vihollisten höykyttämiseen tuntui ensin hankalalta, kunnes tajusi että yksi heilautus riittää ja että B-napilla tähdenpalasia pystyy myös ampumaan kohti vastustajia. Välillä ohjausmenetelmä voi vaihtua kokonaankin, kun vaikka siirrytään tasapainottelemaan pallon päällä, mutta sekään ei tunnu väkisin mukaan tungetulta. Nintendo hallitsee omat laitteensa ja osaa ottaa niistä tarpeeksi irti.

Nykyaikaisten tasoloikkien perussyntiä Mario Galaxykaan ei aivan vältä, sillä kameran kanssa on välillä ongelmia. Aika harvakseltaan tosin, ja kuvakulman voi tarvittaessa kääntää putkimiehen selän taakse. Monet osiot luottavat myös lukittuun 2D-maiseen kuvakulmaan, jolloin ongelmia ei synny lainkaan.

Mietintäriihien riemuvoitto


Ensimmäisen WarioWaren ilmestyessä hehkutin sitä, kuinka monta ideaa peliin on saatu mukaan. Wariossa nuo ideat olivat muutaman sekunnin mittaisia, Mario Galaxyssa taas osa suurempaa kokonaisuutta. Galaksissa voi tapahtua käytännössä mitä vaan - joskus kikkaillaan niin paljon painovoiman kanssa että päässä pyörii, tuokion verran seikkaillaan omenamadon selkänikamissa, välillä kilpa-ajetaan rauskun selässä, hetken päästä taas taistellaan sata kertaa itseä isompaa robottia vastaan. Klisee 'mielikuvituksella ei ole rajoja' pätee tähtitaivaalla täydellisesti ja silti tekijät ovat saaneet kaiken sidottua Mariopelien universumiin ja koko pelin perusideaan: etenemispulmien ratkomiseen tasoloikan keinoin.

Ahaa-elämyksillä kuorrutettu kokemus vaatii välillä reaktioita, välillä hoksottimia, välillä ympäristön tarkkailua, joskus kokemusta Marion menneistä seikkailuista ja usein kaikkien näiden yhdistelyä. Vaikka neuvoja jakelevia söpöotuksia on monessa mutkassa, jätetään varsinaiset ratkaisut pienten vihjeiden voimalla pelaajan ratkaistaviksi. Juuri näin pitää peli tehdä. Missään vaiheessa menoon ei kyllästy, koskaan ei tylsyys yllätä ja uusia yllätyksellisiä tilanteita vyörytetään syliin erinomaisen sopivalla tahdilla.

Pakkaa sekoitetaan myös Marion eri olomuodoilla. Jo alkumetreillä päästään pörräämään mehiläispuvussa ja matkan varrella on monta muutakin naamiaisleikkiä. Samoja kenttiäkään ei läpipeluun aikana kierrätetä - päinvastoin. Nerokkaasti rakennettuja massiivisia maisemia saatetaan hyödyntää vain yhden tähden keräämiseen. Silloin tällöin galaksissa vierailee villejä komeettoja, jotka muuttavat aiemmin ratkaistuja kenttiä vaikkapa aikahaasteiksi, joista voi tienata taas yhden tähden kokoelmaan.

Planeettapulmien vaikeustaso vaihtelee yllättävän helposta turhautumisen rajamaille, mutta harvoin kuitenkaan sen rajan yli. Mario ei kuole yhdestä vihollisosumasta, vaan siihen tarvitaan vähintään kolme. Matkan varrelta löytää yleensä niin paljon lisäelämiä, että uudelleen saa yrittää, kunnes suoriutuu. Aina kun onnistuu ja tähtisaldo kasvaa, tuntee oikeasti saavuttaneensa jotain, olipa kyse sitten parin minuutin läpijuoksusta tai tarkkuushyppyjä vaatineesta tuskien taipaleesta pomotaistelun kera. Mielihyvän määrä on suhteessa koukutuksen lujuuteen, ja meikäpoika jäi tiukasti kiinni.

Pikkukonsolin kunnian hetki


Visuaalisesti Super Mario Galaxy pyyhkii pöytää kaikilla muilla Wiin peleillä. Sitä varten pitäisi melkein tehdä uusi arvosteluasteikko, jossa muut Wiin pelit arvioidaan keskenään, ettei niiden tarvitse hävetä. Nintendopeleille ominaisista retromusiikeista on siirrytty orkesterin tulkitsemiin sävelmiin, jotka sopivat menoon täydellisesti. Aina väliin on ripoteltu nostalgisia tunnelmia, joskus yllättävänkiin paikkoihin. Ne tuovat hymyn Marioystävien kasvoille vääjäämättä.

Itse herra Miyamotokin oli tyytyväinen Super Mario Galaxyn kaksinpeliin, joka on tavallaan puoli-co-op. Toinen pelaaja saa halutessaan napata kakkos-Wiimoten kätöseensä ja ohjastaa toista ruudulle ilmestyvää aputähteä. Apurin kerätessä tähdenpalasia, häiritessä vihollisia ja avustaessa vaikka hypyissä voi pääpelaaja keskittyä niiden ajoittamiseen ja polulla pysymiseen. Jokaisen kannattaa kokea Marioseikkailu itse, mutta eipä tarvitse ainakaan istua sohvalla tumput suorina kun joku toinen pelaa. Isä-poika -combona homma toimi myös hienosti, kun varsinainen loikinta olisi ollut nelivuotiaalle pääosin liian hankalaa.

Turha lie sanoa, että Super Mario Galaxy on ehdottomasti parempi peli kuin edeltäjänsä Super Mario Sunshine. Galaksiseikkailu on myös rutkasti viihdyttävämpi pelikokemus kuin Super Mario 64. Se on yksi kaikkien aikojen monipuolisimmista ja hauskimmista peleistä ja edustaa kaikkea sitä, mitä videopelien pitäisi olla. Kun retrolasit ottaa pois päästä, se saattaa olla myös kaikkien aikojen paras Mario-peli. Sen saavutuksen edessä ei voi arvostelija tehdä muuta kuin kumartaa nöyrästi Japanin suuntaan.

V2.fi | Manu Pärssinen

Super Mario Galaxy (Nintendo Wii)

Wii-pelien rimaa nostava Marion galaksiseikkailu on videopelaamista puhtaimmillaan ja parhaimmillaan. Voinko mennä jo taas pelaamaan?
  • Nerokas monipuolisuus
  • Huikea toteutus
  • Tekemisen tajuton määrä
  • Hienoiset kameraongelmat
< The Legend of Spyro:... Heavenly Sword... >

Keskustelut (17 viestiä)

okiN

Rekisteröitynyt 11.04.2007

16.11.2007 klo 10.55 6 tykkää tästä

Eipä poiketa täälläkään yleisen hehkutuksen linjasta. Eiköhän se ole jo uskottava, että kyseessä on erinomaisen loistava peli. :)
lainaa
Note

Moderaattori

Rekisteröitynyt 18.05.2007

16.11.2007 klo 11.59

Vaikuttaa melko hyvältä, mutta ei riitä kyllä yksinään syyksi Wiin hankintaan juuri nyt. Mielikuvitus tuntuu muilla alustoilla olevan hieman tiukemmassa kurissa, joten juuri tällaista peliä huvittaisi vaihteeksi tahkotakin.
lainaa
Jarkko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

16.11.2007 klo 13.20

Harmi sinänsä, että Wiin paras peli on tasoloikka, koska kyseinen genre ei kauheasti itseäni inspiroi. Olen edelleen aika kahden vaiheilla kyseisen vehkeen hankkimisen suhteen, kun pelejä ei oikein ole. Täytynee koklata tätä nyt kuitenkin ensin. Ehkä kontrollit tuovat sen verran lisämakua, että innostun!
lainaa
Roni

16.11.2007 klo 16.15 1 tykkää tästä

katsokaa marion logoa, kaikki kirjaimet joiden alla on tähti. Lauseeksi muodostuu: "U R MR GAY" Rofl :D
lainaa
Bamboocha

Rekisteröitynyt 17.09.2007

16.11.2007 klo 16.18 1 tykkää tästä

No kyllähän tämä on tietty mahtipeli, mutta kohtapuoliin Wii-pelien ehdoton kingi Super Smash Bros. Brawl rantautuu joten eipä tuo kauaa pidää parhaimman Wii-pelin titteliä.
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

16.11.2007 klo 17.15

Alkaa jo ällöttää pitemmä päälle koko Mario. Mielummi kattelen vaikka Master Chieffiä aukasemassa pörssiä ku taas uutta Mariota.
lainaa
Plintteri

Rekisteröitynyt 26.04.2007

16.11.2007 klo 19.26

Mario pelissä bumpmapit? Vai mikä sen nimi olikaan?
lainaa
peanut

16.11.2007 klo 19.33 1 tykkää tästä

Itse hankin tämän jo tänään ja ehdin "teknisten häiriöiden" vuoksi pelata kokonaiset 41 min, joten en alkua enempää osaa tämän pelin loistavuudesta sanoa. Grafiikka on kuitenkin selvästi parempaa kuin muissa Wiin peleissä, esim. Twilight Princessin lukuunottaen (tai no, en sitten MP3: Corruptionista tiedä). Tietysti sen naivistisuus jakaa aina mielipiteitä. Kamera tosiaan ärsytti hiukan, vartsinkin pienimmillä planetoideilla.
Pitääpä huomenaamulla tahkota lisää, kunhan perheen pienimmät häipyvät lastenohjelmia katsomasta :)
lainaa
okiN

Rekisteröitynyt 11.04.2007

16.11.2007 klo 19.38 3 tykkää tästä

Kävinpä itsekin tänään kyseisen teoksen poimimassa, ja kieltämättä on ollut melko hulppeaa menoa nämä ensimmäiset kentät. Kuuleman mukaan meno sen kun paranee homman edetessä, joten ei muuta kuin lisää pelaamaan. :D
lainaa
Czerwony

Rekisteröitynyt 11.04.2007

16.11.2007 klo 20.48

Jarkko kirjoitti:
Harmi sinänsä, että Wiin paras peli on tasoloikka, koska kyseinen genre ei kauheasti itseäni inspiroi.


Mutta onneksi toiseksi paras on FPA? (Metroid Prime...)
lainaa
sande

Rekisteröitynyt 11.04.2007

17.11.2007 klo 01.51

Ostinpas tuon tänään ja mitä olen ehtinyt toistaiseksi pelailemaan, niin voin kyllä jo kaikinpuolin yhtyä Manun arvosteluun - Miyamoto tiimeineen ei lakkaa hämmästyttämästä. Jälleen on idän ihmemiehiltä syntynyt Peli isolla P:llä.
lainaa
Jiri

18.11.2007 klo 00.20 2 tykkää tästä

On on on. Hywä pewi!! Suosittelen!
lainaa
Dustin

18.11.2007 klo 19.55 2 tykkää tästä

Loistava peli mutta aiemmistakin Mario-peleistä tuttu kameraongelma ei ole vieläkään korjattu. Kamera heittelee välillä miten sattuu ja kääntyy juuri sieltä pois minne sen pitäisi näyttää. Kamera voi jäädä jumiin myöskin esim puun taakse niinkuin itselläni kävi kunnes liikuin reilusti sivulle tai korjasin kuvakulmaa itse. Onneksi kameraa saa itse yleensä säädettyä, mutta valitettavasti ei aina. Kamerasta tulee erittäin ärsyttävä etenkin eräässä aavikkokentässä jolloinka kamera liikkuu oikealta vasemmalle ja samantien kuvakulma muuttuu ja se taas vaikuttaa ohjaukseenkin. Samalla kun vielä taistelet nousevaa (oikeastaan laskevaa, maailma on ylösalaisin) vastaan, joudut siis miettimään mihin suuntaan Mariota pitää ohjata että hän liikahtaa oikeaan suuntaan. Kamera sotkee kaiken, ainakin minun mielessäni tässä kohtaa. Jätin suosiolla kyseisen kohdan välistä (jää tähti hakematta, ainakin toistaiseksi).

Pelin vaikeustaso on helppo, johtuneeko iästä vai mistä mutta on tässä vaikeitakin kohtia joita joutuu yrittämään monta kertaa. Ei mene ihan joka kenttä ensimmäisellä yrityksellä läpi, eikä vielä viidennelläkään. Karttasuunnittelu ja kaikki pelissä toimii sulavasti. Kertaakaan ei pelaaja huomaa koska konsoli lataa jotain (ellei satu istumaan konsolissa korva kiinni) sillä peli on suunniteltu niin loistavasti. Ei tule ärsyttävää tunnelmantappajaa eli "Loading..." tekstiä ruutuun. Sensijaan pääsee katselemaan nättejä maisemia ja kyseisen maailman ulkoasua & reittejä tuon typerän loading-boksin sijaan.

Huomaa että peliin on panostettu. Harva pelifirma tekee näin viimeisteltyä tuotetta. Tätä pitää itse pelata ja pidemmälle kuin muutamat ensimmäiset maailmat ennenkuin tajuaa pelin nerokkuuden ja viimeistelyn. Aloittelijoille on tehty vaihtoehtoisia reittejä ja helpotuksia. Kaikkea ei ole pakko kerätä mutta saa jos riittää kantti ja viitsii hakea. Jonkin verran joutuu päätäkin käyttämään. Loistavaakin loistavampi peli, ehdottomasti 98% arvosanan arvoinen, ilman kameraongelmia voisi olla jopa 99%. Satasta ei uskalla antaa, sillä tästäkin voi pistää vielä paremmaksi mutta se tulee olemaan hyvin vaikeaa, jopa Nintendolta.
lainaa
FAMAS

Rekisteröitynyt 10.04.2007

19.11.2007 klo 13.35 1 tykkää tästä

Galaxy on 3D-Marioiden Super Mario Bros. 3. Aivan häkellyttävä peli.
lainaa
Darkelth

Rekisteröitynyt 10.04.2007

21.11.2007 klo 14.53 2 tykkää tästä

Mario... Tahtoo!
lainaa
Pontifex

Rekisteröitynyt 19.09.2007

22.11.2007 klo 09.00 2 tykkää tästä

Suosittelen kaikille! Wiimotea on miltein mahdoton laskea kädestä! :D "Pitäis mennä jo sinne kokoukseen... Ui vitsi uusi galaksi! No mä haen vielä yhden tähden ja lähen sitte." XD
lainaa
Pontifex

Rekisteröitynyt 19.09.2007

07.12.2007 klo 00.34

Roni kirjoitti:
katsokaa marion logoa, kaikki kirjaimet joiden alla on tähti. Lauseeksi muodostuu: "U R MR GAY" Rofl :D


Hieman aiheeseen liittyen niille jotka kyseisen pelin omistavat:
Oletteko huomanneet, että kun Mario ottaa kiinni jostakin reunasta ja kipuaa tasanteelle hän sanoo aivan selvästi "YAOI".

Ei olisi Italiailaisesta putkimiehestä uskonut... Vaikka toisaalta Japanistahan hänkin on kotoisin. XD
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova