Tuorein sisältö

Stam1na: Nocebo

J.A. Kaunisto

15.02.2012 klo 08.57 | Luettu: 16726 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Mitä tekee Stam1na pystyyn kehutun ja palkitun Viimeinen Atlantis -albumin jälkeen...lähtee merta edemmäs kalaan huipputuottaja Joe Barresin johdolla ja iskee tiskiin ehkäpä uransa parhaan albumin. Stam1na ei ole etsinyt uusia tuulia mutta hieman selkiytynyt ulosanti, iskevyys ja tuottaja/miksaaja Barresin tuoreiden korvien tuoma näkemys ovat hioneet Nocebosta esiin varsinaisen kestotimantin. Albumi on helposti lähestyttävä, kiero huumori on tallella ja tuttua moniselitteistä kaahausta riittää mutta samalla bändi soittaa tiukemmin ja kertosäkeissä on tarttuvaa keveyttä.

Barresin yhteistyölistalta (tuottajana/äänittäjänä/miksaajana) löytyy nimiä kuten Tool, Queens Of The Stone Age, Kyuss, Apocalyptica, Bad Religion, Weezer, Isis ja Fu Manchu joten miehellä on selkeä näkemys kireän kitaran tuottamisesta. Kun ääripäät vielä liikkuvat Satyriconin sinfoniabläkkiksestä Toolin ja Mike Pattonin Tomahawk-kokoonpanoon, Barresin kokemus auttaa etsimään Stam1nan villinä laukkaavasta metallirodeosta punaista lankaa jokaisen siivun kohdalle.

Etenkin syntikan ulosantiin Barresin kosketuksella lienee suuri vaikutus. Myös raskaampi junttariffiosasto soi tukevammin kuin koskaan aikaisemmin. Kuuntele vaikka Lepositeet-siivun raastavan kireää riffisirkkeliä, joka kertsin kohdalla kevenee todella iskevään muotiin. Progehuurujen sekoittama Stam1na häikäisee Arveton on arvoton -kappaleen kohdalla. Mariskan sanoittama provokatiivinen kaahausviisu Tavastia palamaan lienee tuleva Stam1nan ikihitti ja keikkahetkien suosikkihehkutus.

Valtiaan uudet vaateet on allekirjoittaneen ehdoton suosikki - siivu on tuttu ja turvallinen stam1na-rymistely mutta syntikoilla luodaan hienosti tunnelmaa ja taustalla tapahtuu kaiken aikaa. Nomad testaa myös amerikan puhetta, kovin kankeasti tosin ja viisu itsessäänkin vaikuttaa hieman verettömältä. Allekirjoittaneen papereissa Nomad jää kuitenkin ainoaksi kauneusvirheeksi. Kuuntele vaikka monikasvoista äkkiväärää rähinätuokiota nimeltään Rabies - biisissä on rajua ähkimistä mutta myös syntikkaa, sievistelyä ja kaunis kertosäe.

Nocebo tiivistää Stam1nan mutkikkaasta metallista loistavasti toimivia täsmäohjuksia, joissa on korvia hiveleviä kertosäkeitä. Joku voisi väittää Stam1nan kuulostavan jo turhankin "radiosoittokelpoiselta" mutta turhat pulinat pois. Amerikan huippuosaaja on kaivanut bändistä esiin juuri olennaisen hukkaamatta kuitenkaan Stam1nan omalaatuista hulluuden säkenöintiä.

V2.fi | J.A. Kaunisto
< Star Wars: Episodi I... Hugo... >

Keskustelut (4 viestiä)

TheAvenger

Rekisteröitynyt 14.10.2008

15.02.2012 klo 14.56

Heh, kuinkahan monta kertaa olen nähnyt tuon videobiisin nimen väärin kirjoitettuna. Vaateet, ei vaatteet.
lainaa
mogvisti

Rekisteröitynyt 12.04.2007

16.02.2012 klo 21.08

Asiallinen arvostelu!

Jäin ainoastaan kaipaamaan, että olisit enemmän käynyt läpi kiekon lyriikoita. Ne nyt kuitenkin ovat suuri osa musiikista. Mielestäni ne ovat heikoimmat kun millään aiemmalla Stam1nan levyllä. Jotain hyviä ajatuksia ilmenee siellä täällä, mutta pääpuitteissaan lyriikat ovat välillä jopa nolot.

Melkein niiden puolesta voisin itse hilata arvosanaa alemmas, mutta sehän on taas makuasia! :)
Muokannut: mogvisti 16.02.2012 klo 21.09 lainaa
Bamboocha

Rekisteröitynyt 17.09.2007

17.02.2012 klo 17.44

Ne on muuten Valtiaan Uudet Vaateet eikä Vaatteet ;)

Todella hyvä levy vaikka Stam1nalta parempiakin löytyy.
lainaa
Patse

04.03.2012 klo 20.53

Ei ole todellakaan Stam1nan musiikkiuran parasta antia. Syntikkaosasto latistaa kitaratyöskentelyä ja muutenkin omaperäiset jutut ovat vähemmällä tuon syntsa tiluttelun rinnalla.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova