Tuorein sisältö

Robot & Frank

Ensi-ilta: 06.03.2013
Genre: Draama, Komedia, Sci-fi
Ikäraja: 11
Jari Tapani Peltonen

10.05.2013 klo 19.15 | Luettu: 6045 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Lapset ovat huolissaan iäkkäästä faijastaan Frankista. Yksinään asuva ukko on dementoitunut pahemmin kuin hän myöntää. Dementia vie kaiken ja muistotkin siitä, mutta passiivisuuden pahalle peikolle pyllistämällä taistelun voi hävitä vuosia liian aikaisin, kuten moni varmasti on omin silmin huomannut. Frank on fyysisesti hyvässä kunnossa. Hän on yhä Frank: luova, ajatteleva ihminen. Kun poika kärrää Frankille robotin tueksi ja turvaksi, Frank vastustaa. Hän lämpenee vähitellen ymmärrettyään, että robotti osaa mukautua tarpeisiin ikään kuin oikea ystävä - robotti on inhimillisempi kuin tahot jotka kiusasivat mummoani hänen viimeisinä vuosinaan. Robotin avustamana Frank onnistuu jopa palaamaan työhönsä. Hän on murtovaras.

Robot & Frank on hilpeä ja herttainen lähitulevaisuuteen sijoittuva draama kevyellä jännityselementillä. Frank Langella näyttelee sympaattisesti kaimaansa, jonka puuhat ovat elokuvamaisen veijarimaisia, mutta joka on ihmisenä uskottavan epätäydellinen. Frank noudattaa konnien kunniaa omasta mielestään: hän ryöstää vain rikkailta. Toisaalta hän terrorisoi paikallista pikkuputiikkia vailla myötätuntoa. Hän ei ole ollut hyvä isä, eikä hänestä sellaista tule. Liv Tyler ja James Marsden näyttelevät hänen lapsiaan, jotka välittävät isäukosta realistisella vaivaantuneella tavalla. Susan Sarandon on Frankin liehittelemä kirjaston täti. Heikoin lenkki on Jeremy Strong ja hänen näyttelemänsä nyrpeä elitisti. Ärsyttävällä hahmolla leffa varmistaa, että katsoja pysyy Frankin puolella, mutta hyvä maku pettää. Elitisti tuskin edes on oikea mies! Hän on itseään rikkaamman muijankin napannut. Pöh.

Robotti on kunniaksi ammattikunnalleen. Yksinkertainen, kasvoton, lelumainen kone on persoonallisuus rauhallisen äänensä ja konelogiikkansa myötä. Protokollia noudattaen robotti pyrkii huolehtimaan Frankin terveydestä, joten se päätyy rikoskumppaniksi laskelmoituaan mikä voidaan luokitella kuntouttavaksi toiminnaksi. Robotti on viihteellinen tapa nostaa kissa pöydälle. Miten vanhasta hömelöstä pitäisi oikeasti huolehtia, siihen ei saarnaten vastata, mutta potentiaalisesti elokuva inspiroi esiin monenkinlaisia ajatuksia, mikäli vanhuus tai sukupolvien suhteet ovat katsojaa pohdituttaneet.

Pelkkä mauste robotti ei ole, vaan uskon leffan olevan kiinnostunut lähitulevaisuuden tuomisista. Esitellyt robotit ovat karuja kuin Frankin nuoruuden sarjakuvissa, mutta pitkä matka tästä ei ole tieteisromaaneihin, joissa robotit heräävät todellisuuteen. Elokuvan robotti ei varsinaisesti ole itsetietoinen hahmo, jolla on oma tarinansa, vaan olennaista on se mitä Frank siitä ajattelee. Frank tulee loogisen simulaation kanssa paremmin toimeen kuin ihmisten - mikä on allekirjoittaneen mielestä turhankin uskottava juttu. Ehkä robotit perivät maan. Ylen uutisissa höpistiin hiljattain, että taistelurobotit halutaan kieltää, koska kone ei saa päättää ihmisen elämästä. Ihminen voi arvioida tilanteita myötätuntoisesti ainakin teoriassa, sanoi joku asiantuntija, mutta sitten uutisessa lueteltiin, etteivät robotit raiskaa, kiduta eivätkä kosta, joten epäselväksi jäi mikseivät robotit saisi lopettaa ihmiskuntaa.

Robot & Frank on pienimuotoinen tarina vanhuuteen liittyvistä teemoista. Ryöstö ja robotti ovat silti olennaisia asioita: leffa tietää mitä se haluaa ja lupaa tehdä, ja osaa tehdä sen, mikä on hyvä mainita erikseen maailmassa, jossa sellaiset puolivillaisuudet kuin Kvartetti ja Safety Not Guaranteed keräävät ylistystä. Konflikti elitistihahmon kanssa jää luonnostelluksi, mikäli sitä verrataan veijaritarinoihin joissa katsojan suosima konna vetää jotakuta nenästä, mutta leffa ennemminkin flirttailee tuon lajityypin kanssa kuin kuuluu siihen. Hauskimmat heittonsa ja liikuttavimmat hetkensä elokuva osaa ajoittaa varsin iskevästi, vaan olennaisinta on se miten kivaa on hengailla Frankin ja robotin kanssa.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Thunderbaum - Night ... Evil Dead... >

Keskustelut (3 viestiä)

Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

10.05.2013 klo 20.56 1 tykkää tästä

Millon arvostelua Evil Deadistä? Tuleeko Jurassic Park 3D:stä lainkaan arvostelua?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.05.2013 klo 22.44 1 tykkää tästä

Execta kirjoitti:
Millon arvostelua Evil Deadistä? Tuleeko Jurassic Park 3D:stä lainkaan arvostelua?


Evil Deadista tulee, Jurassic Parkista ei. Kummastakaan ei ollut lehdistönäytöstä ja valitsin Deadin.
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

11.05.2013 klo 17.29 1 tykkää tästä

Minäpäs olen nähnyt tämän. Liv Tyler oli ärsyttävä kuten tavallista mutta muuten tykkäsin kovasti.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova