Tuorein sisältö

Evil Dead

Ensi-ilta: 10.05.2013
Genre: Kauhu
Ikäraja: 18
Jari Tapani Peltonen

11.05.2013 klo 23.59 | Luettu: 17201 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Eräitä suosikkiasioitani: Evil Dead -trilogia, Saw-saaga (lukuunottamatta osaa 7 jossa ei ole tarinaa), psykologinen jännitys ja naurettavan tökerö paska. Inhokkiasioitani: kyynisyys.

Uusi Evil Dead on äärimmäisen väkivaltaista ja kyynistä roskaa. Sloganin mukaan leffa on "kaikkein pelottavin". Tämä lienee viittaus siihen, että alkuperäisteos The Evil Dead oli sitä 80-luvulla ala-asteen kovien kundien mukaan. Uusi versio yrittää päästä keskusteluihin näyttämällä selkeästi kuinka demonien riivaamat uhrit viiltelevät itsensä kappaleiksi. Tämä ei ole automaattisesti huono idea, eikä automaattisesti kauhua. Teoriassa tarina on syvällisempi kuin klassikossa, mutta puolivillaisten ideoiden esittely niiden toteutuksesta tai yhteensopivuudesta välittämättä on yhtä kyynistä kuin julmuuden maksimoiminen kulttimaineen toivossa.

Uusi versio on käytännössä jatko-osa, kuten vuoden 2009 Friday the 13th on omassa sarjassaan. Uudet hahmot mökkeilevät. Huumehörhö haluaa vieroittua mömmöistä ja kaverit tukevat häntä, vaikkei asia, tai elämä, tai elokuvassa esiintyminen tunnu ketään oikeasti kiinnostavan. Ensimmäinen kohtaus on takauma, joka todistaa metsän demonien olevan totta. Joten... ehkä kaikki on huumeveikon harhaa! Näin leffa vihjailee pari minuuttia, kunnes se päättää haastaa taiteellisessa arvossa teurasjätteen. Leffa on sadistinen kuin halpatuotantofirma Troman filmit mutta ilman huumoria. Käsi irtoaa! Nauloja naamaan! Toinenkin käsi irtoaa! Itketään kun sattuu! Jos olisin provosoitunut, kertoisin sen kyllä, mutta totuus on se, että pidin elokuvaa unettavan tylsänä. Koukkua kuten esim. päähenkilöä ei ole.

Tykkäsin siitä takaumasta. Siinä on pieni koukku: höynähtäneillä hahmoilla on kummat kuviot, jotka johtavat persoonalliseen ja kiihkeään väkivaltaan. Seurasin jatkoa toiveikkaana, kunnes alkuperäisteoksen "japanilaishenkistä" puukohtausta mukailtiin. Uusi tulkinta on siedettävä. Ohjaaja rakastaa väkivaltaa ja toteuttaa sen vähintäänkin keskinkertaisesti ja toisinaan jopa visionäärisen ilkeästi. Puukohtauksella on potentiaalia olla kohtauksista kammottavin, joten toivoin jopa tuntevani jotakin. Alkuperäinen versio on iskevästi leikattu, fyysinen, järjetön, pimahtanut ja pelottava. Uuden version painoton tietokoneanimaatio tai muuten vain heikko tehoste kriittisellä hetkellä ei vuorovaikuta näyttelijän kanssa yhtä luontevasti kuin karu tavara ennen vanhaan. Kohtaus on julma, mutta se on sitä toteavaisesti, kliinisesti ja ylitseampuvasti. Myös mystiikka uupuu, sillä uusi versio tavallaan selittää miksi kohtaus tapahtuu, ikään kuin oksa pillussa muuttuisi järkeväksi kerronnaksi selityksellä.

Pidin hetkestä, joka ei näytä mitä tapahtuu, vaan vihjailee äänillä... Olisin pitänyt siitä enemmän, jos huipentuma olisi tullut yllätyksenä. Huipentuma näytetään taikapeilissä ennakkoon ennen vihjeääniä, mikä on järjetön moka. Katsojaan ei luoteta. Eräässäkin vaiheessa huumehörhöä epäillään pahasta teosta. Maassa on verinen vasara. Vähäinenkin oivaltamisen ilo riistetään katsojalta: leffa näyttää saman tien takauman tai unikuvan, jossa epäilty vasaroi. Alkuperäiset Evil Deadit ovat pahamaineista kamaa, mutta ne jättävät paljon näyttämättä, koska se on tyylikästä ja palkitsevaa olettaen että katsojalla on aivot.

Heti kun tyypit mökkiin pääsevät he ryhtyvät avaamaan luonnosteltuja taustatarinoitaan ikään kuin heitä hallitsisi pahan kirjan sijaan kammottava käsikirjoitus. Leffa pyrkii muokkaamaan mökkikauhun kaavaa vääntäytymällä kiertoteitse tilanteeseen, johon muut leffat päätyvät luonnollisesti. Jos mukana olisi yksi hahmo, jonka katsominen on alustavasti kiinnostavaa, voisimme keskustella siitä, onko sillä edes merkitystä missä järjestyksessä hahmot kuolevat. Hahmo tai hahmot jotka kohtaavat loppuhuipennuksen eivät ole hahmoja siinäkään määrin kuin he ovat alussa: he ovat kässärin oikkuja. Alkuperäisissä elokuvissa demonit pitävät ihmisiä pilkkanaan. Uusi versio keksii satunnaisia sääntöjä ja rakentaa kaiken draamansa niiden ja niiden rikkomisen varaan.

Nämä epäloogiset pässit takuulla tyrisivät vieroitushoidon ilman demoneitakin. En kuitenkaan hihitellyt heidän kuolemilleen, sillä roskaviihteessäkin pitää olla logiikkaa. Pökkelö zombie Jason Voorhees tappaa usein hölmöjä juntteja, mutta kieron saatanan Freddy Kruegerin uhrit tapaavat liittoutua ja käyttää järkeä. Reilu peli. Sanapari "Evil Dead" on mielestäni vitsi, joka tarkoittaa "Ilkeää pahuutta", sillä näiden elokuvien skenaariot ovat korostetun epäreiluja: jos demoni voi ottaa kenet tahansa hallintaan, fiksuinkaan sankari ei voi voittaa (ellei leffa piere uusia sääntöjä). Alkuperäinen trilogia toimii, koska sankari Ash on eräs elokuvahistorian sisukkaimmista matefakereista. Kaiken toivon kuoltuakin hän sinnittelee. Häntä ei voida korvata keskimääräistä kehnomman saippuasarjan hahmokaartilla.

The Evil Dead ja Alien ovat selkeitä klassikoita. Evil Dead II ja Aliens ovat suuria suosikkejani. Army of Darkness ja Alien - ylösnousemus ovat mielestäni huvittavan tärähtäneitä mukaelmia edeltäjistään. Evil Dead 2013 ja Aliens vs. Predator 2 ovat rajuja leffoja, jotka soveltuvat paremmin kissantappajille kuin allekirjoittaneelle.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Robot & Frank... Comic-Con Episode IV... >

Keskustelut (12 viestiä)

lolled

Rekisteröitynyt 13.02.2011

12.05.2013 klo 00.57 5 tykkää tästä

Tais olla Peltoselle liian jännä leffa kun yhden tähden antoi..
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

12.05.2013 klo 01.30 33 tykkää tästä

lolled kirjoitti:
Tais olla Peltoselle liian jännä leffa kun yhden tähden antoi..


Kuten nero voi arvostelusta päätellä, tämä on se kommentti jota ensimmäisenä odotin.

Väkivaltaviihde on elämän suola? Se on, mutta minun iässäni suolan käyttöä kannattaa siinä mielessä tarkkailla, että jos syön purkillisen suolaa vaatimatta minkäänlaisia lisukkeita, läheisilläni on lupa huolestua.

Arvostan tiettyjen kohtausten teknistä toteutusta ja maistelin korkeampia arvosanoja, mutta sitten muistin, etten kehu edes lastenelokuvia jos en niistä aidosti pidä. Miksi aloittaa nyt? Uusi Evil Dead on merkittävä elokuva 8-vuotiaalle, jos hän näkee sen jälkeen kovia painajaisia. Itse olisin nähnyt painajaisia vielä 16-vuotiaanakin. Nykyään eli lähes 32-vuotiaana olen liian vanha elokuville joiden ainoa tehtävä on provosoida ja jotka ovat liian ammattitaitoisia naurattaakseen.

Ranskalaisleffa Marttyyrit on Peltoselle liian jännä. Osaisin perustella miksi se on mielestäni ala-arvoinen tarinan suhteen ja niin päin pois, mutta myönnän että se provosoi minua ja niin se halusikin tehdä, joten se onnistui. Evil Dead ei onnistunut.

lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

12.05.2013 klo 10.05 7 tykkää tästä

Ähh, tääkö oliki nyt vaan tällasta gorefestiä. Eli just niinku SAW VII - gorea ilman tarinaa. Taidankin kattoa tän sitten joskus telkkarista, kun tulee.

Jurassic Park 3D:stä jäi hyvä maku suuhun, koska 3D oli kelvollinen ja sain kuulla ensimmäistä kertaa elämässäni T-Rexin ärjynnän ja John Williamsin säveltämän upean tunnarin Finnkinon äänentoistolla. Sain kylmiä väreitä, mission accomplished. En halua pilata tätä makua kattomalla perään jonkun gorefestin.
lainaa
RVV

12.05.2013 klo 13.40 1 tykkää tästä

Järkee vai ei, kun Evil Dead remake tulee nyt ja samaan aikaan Sam Raimi työstää kuumeisesti myös jatko-osaa alkuperäiselle Evil Dead trilogialle.. eli tämä ja Evil Dead 4 ovat eri asioita.
lainaa
Vieras

12.05.2013 klo 15.38 2 tykkää tästä

Jari-Pee kirjoitti:

Ranskalaisleffa Marttyyrit on Peltoselle liian jännä. Osaisin perustella miksi se on mielestäni ala-arvoinen tarinan suhteen ja niin päin pois, mutta myönnän että se provosoi minua ja niin se halusikin tehdä, joten se onnistui. Evil Dead ei onnistunut.


Jos vain jaksat, niin kerro ihmeessä muutamalla sanalla ajatuksiasi Marttyyreistä. Filmi oli itsellenikin "liian jännä" ja tulin teatterista ulos hieman huonovointisena. Mutta olen silti pitänyt pätkää lajityypissään onnistuneena, tarinankin osalta.
lainaa
Cookos

Rekisteröitynyt 22.10.2012

12.05.2013 klo 16.32 1 tykkää tästä

Jäikö Peltonen saliin lopputekstien ajaksi? ;)
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

12.05.2013 klo 17.18 10 tykkää tästä

Vieras kirjoitti:
Jos vain jaksat, niin kerro ihmeessä muutamalla sanalla ajatuksiasi Marttyyreistä.


Leffan näkemisestä on aikaa, mutta päällimmäisenä mielessä on tällainen vertaus:

Tapaus 1. Jannu potkii mummoja, koska hän tykkää siitä. Hän potkii mummolta lonkan tomuksi ja tissin irti, mutta sitten mummo pääsee pakoon ja kostaa. Lopputekstit. Tällainen elokuva on Hostel. Hostel on tavallinen kauhuelokuva.

Tapaus 2. Jannu potkii mummoja, koska se on tiedettä. Hän potkii mummolta lonkan tomuksi ja tissin irti, jotta mummo sanoisi "herran jumala". Viimeisiään vetelevä mummo korisee "herran jumala". Jannu ilahtuu, sillä nyt hän on tieteellisesti todistanut, että jumala on olemassa. Lopputekstit. Tällainen elokuva on Marttyyrit. Marttyyrit on aivosoluja tappavaa taidesontaa.

Marttyyreitä voi toki ajatella useammalla tavalla. Yritin aikanaan itse ja luin ahkerasti muiden tulkintoja. Ne kaikki tavat ovat ihan sikahuonoja.
lainaa
Lihatuomari

Rekisteröitynyt 17.01.2012

13.05.2013 klo 09.42

Tää oli odotettavissa. Lähdetään tekemään klassikosta remakea ymmärtämättä missä siinä lähdemateriaalissa oli kyse.
lainaa
Evildead

13.05.2013 klo 19.36

Siis suosittelen katsomaan! varsinkin splatterin ystäville! oli aivan mahtava !
lainaa
Weteraani2

14.05.2013 klo 09.10

Lihatuomari kirjoitti:
Tää oli odotettavissa. Lähdetään tekemään klassikosta remakea ymmärtämättä missä siinä lähdemateriaalissa oli kyse.

Äh, pitääkö amatöörielokuvien aina väittää olevan jotain elämää suurempaa (taidetta)?

Lähes poikkeuksetta näissä Evil Deadeissa ja Braindeadeissa (ja uudempana esimerkkinä mm. Blair Witch Project tai Dead Snow) on kysymys vain ja ainoastaan siitä, että nuoret jannut haluavat tehdä elokuvaa koska se on jännää.

Toisinaan lopputulos on vetoava sekoitus tahallista ja tahantonta huumoria sekä kengänrajabudjetin ja elokuvan tekemisen innon sympattista sekoitussuhdetta, jolloin siitä saattaa tulla kulttiklassikko. Se on useimmiten seurausta hyvästä tuurista eikä niinkään paremmasta visiosta.
lainaa
Lihatuomari

Rekisteröitynyt 17.01.2012

14.05.2013 klo 13.26 1 tykkää tästä

Taidetta? Evil Dead? Ei. Tarkoituksena ei ollut korottaa Evil Deadia erityisen korkealle, koska olen osittain samaa mieltä. Joka on siis jo riittävä syy _olla_ tekemättä siitä remakea.
lainaa
jännääolivai

14.05.2013 klo 20.37 1 tykkää tästä

lolled kirjoitti:
Tais olla Peltoselle liian jännä leffa kun yhden tähden antoi..

Peltosella kakka hakkas kalsarii,mut eihän se nuoriso halua katsoa kuin animea pikkukakkosta
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova