Tuorein sisältö

Resident Evil: Tuho

Ensi-ilta: 02.11.2007
Genre: Kauhu, Sci-fi, Toiminta
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

03.11.2007 klo 00.35 | Luettu: 20449 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Resident Evil: Tuho käy hyvästä esimerkistä, kuinka aikansa elänyt, jännitteensä menettänyt konsepti zombileffa on. Tekijät eivät ole lähteneet lajityyppiä uudistamaan, mutta eivät myöskään muistelemaan, mistä genressä on joskus ollut kyse. Lähtökohta: t-virus on tuhonnut koko maailman, jäljellä on enää hiekkaa, raunioita ja eläviä kuolleita. Onko tämä t-virus se perinteinen juttu, joka saa kuolleet nousemaan haudoistaan ja himoitsemaan elävien lihaa oman mädäntyneensä tilalle? Ei, kun kyseessä on keijukaispölyä, joka paitsi loitsi maailmasta Mad Max –tyyppisen, myös tekee elävistä olennoista muovisia, virnuilevia elokuvahirviöitä, jotka tahtovat repiä päähenkilöt palasiksi. Tarkemmin sanoen:

Resident Evil: Tuhon ainoa visuaalisesti kekseliäs kohtaus esittelee meille zombilihaa syöneet elävät, kuolleet varikset. Sen sijaan, että varikset löntystäisivät hiljaa eteenpäin raakkuen "aivoja, kraak, aivoja!", ne lyöttäytyvät yhteen yhdeksi älykkääksi ja organisoidusti toimivaksi paholaislintuparveksi. Tarvittaessa t-virus myös tekee yhdestä hahmosta lonkerohirviön leffan loppuhuipennukseen – se siis vetää hihastaan ihan mitä tahansa, mitä uransa huipulla 20 vuotta sitten ollut Highlander-ohjaaja Russel Mulcahy ja käsikirjoittajaksi alennettu, ensimmäisen Resident Evilin tyrinyt Paul W.S. Anderson milloinkin sattuvat tarvitsemaan.

Tarina menee tarkalleen ottaen niin, että ystävämme Alice (Milla Jovovich) on nykyään telekineettisillä voimilla varustettu supersankarirobotti, joka välttelee pahan Sontikka-firman satelliitteja moottoripyöräillessään erämaassa. Hän tapaa Resident Evil: Apocalypsestä tutut ystävänsä ja päättää auttaa heitä. Samaan aikaan hän saa Sontikan pahimman (kulmakarvojen asennosta päätellen) psykopaattitiedemiehen peräänsä, koska Sontikka tahtoo näytteen hänen verestään, koska maagisissa taikakuplissa kasvatettavien kloonien veri ei kelpaa. Veri saattaisi tuhota kaikki zombit. Kloonien verestä on vain se hyöty, että sillä voi tuottaa identtisiä skinhead-zombeja, jotka osaavat käyttää kännykkää. Videopelien juonia useamman vuoden kritisoituani on virkistävää kirjoittaa tällainen lause: Resident Evil –pelejä tehtaileva Capcom ei ole koskaan tällaiseen roskaan alentunut.

Uskoisin, että tässä vaiheessa arvostelua leffa on itse asiassa alkanut kiinnostaa joitakuita. Valitettavasti Resident Evil: Tuho ei ole niin täynnä tahatonta huumoria, että huonoudesta tulisi taidetta. Vasemmalla kädellä hutaistu tarina on painettu taustalle ja suurin osa elokuvaa on yhtä keskinkertaisesti maskeerattujen örkkien mätkimistä ja ampumista. Myös kliseisiä, koviin ääniin ja äkkinäisiin liikkeisiin perustuvia säikyttelykohtauksia nähdään parisen kymmentä. Puolitoista tuntia matelee eteenpäin tuskallisen hitaasti jopa armottomassa sokerihumalassa.

Elokuvan ainoa hyvä puoli on Milla Jovovich. Jos oli 15-kesäinen silloin, kun elokuvateattereihin saapui The Fifth Element, on täysi oikeus sanoa näin. Ei Jovovich näytellä osaa, mutta kyllä hänen uhoavia ilmeitään ilokseen katsoo varsinkin ylikäytetyissä hidastuksissa. Jos ei ollut 15 vuonna -97 eikä ole "kaikki leffat on siistei!" –tyyppinen teini nytkään, Resident Evil: Tuhon voi unohtaa, hakipa siltä mitä tahansa. Maailmanlopun tunnelmien sijaan leffa tuo mieleen Spede Pasasen hiekkamonttukokeilut. Väkivalta on raakaa kukkahattutädin, vaan ei kauhufriikin näkökulmasta. Mikä pahinta, Jovovich ei ole kovinkaan usein alasti ja elokuva keskittyy muihinkin sankareihin. Jos jotain on pakko kehua, niin loppuratkaisua: vasta viimeisten minuuttien aikana tuli sellainen tunne, että tekijät ovat tajunneet minkälaista roskaa he ovat suoltamassa ja että nyt he ottavat siitä kaiken irti – tai no eivät tietenkään nyt, vaan sitten Resident Evil nelosessa...

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Helloween - Gambling... Foo Fighters - Echoe... >

Keskustelut (12 viestiä)

Zelica

Rekisteröitynyt 10.04.2007

03.11.2007 klo 14.14

No ainakin arvostelu oli itsessään loistava jos ei muuta :D
lainaa
Wagge

Rekisteröitynyt 11.04.2007

04.11.2007 klo 19.43

Juu hyvä arvostelu oli, mutta asiasta tärkeimpään, erottuvatko Millan nännit tuossa kuvassa paidan läpi? :P
lainaa
Tuure2

Rekisteröitynyt 03.07.2007

04.11.2007 klo 20.06

Itsestäni ihan OK leffa. Tosin itsellä sen verran anteeksi antava leffa maku että täysin pashoja leffoja en ole montaa nähnyt.
lainaa
Tane

Rekisteröitynyt 26.06.2007

05.11.2007 klo 15.44

Jaa-a :D Olipa hauskasti haukuttu leffa. Mietin pari päivää sitten, että pitäiskö käydä katsastamassa, mutta taidan harkita vielä.

Tässä muuten huomasin nopeasti vilkaisemalla että Jari-Peehen parhaiten ovat iskeneet lastenleffat :p
lainaa
Kungfutse

Moderaattori

Rekisteröitynyt 04.04.2007

05.11.2007 klo 16.56

Kyllä tämä nyt imo parempi oli kuin edellinen osa ja IMO, se eka Resident Evil oli mun mielestä ihan onnistunut leffa, ehdottomasti yksi parhaista pelistä leffaksi sovituksia, joten siitä kyllä Andersonille kudosta annan, vaikka muuten kyllä täytyy olla aika samaa mieltä Peltosen kanssa miehen ohjaajankyvyistä.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

05.11.2007 klo 18.46

Tane kirjoitti:
Tässä muuten huomasin nopeasti vilkaisemalla että Jari-Peehen parhaiten ovat iskeneet lastenleffat :p


Mikä on lastenleffa? Mikä ei ole?

Väkivalta ei tee vaikkapa tästä Tuhosta, lapsellisesta tieteishörhöilystä, pisaraakaan kypsempää elokuvaa, kuin mitä joku Rottatouille on. Ennemminkin päinvastoin.

Joo ja en vaihda käyttäjäikonia, vaikka se viekin aika tehokkaasti pointin tällaisilta puheilta. Nalle Puh on lastenleffa. Lapsille. Myönnetään.
lainaa
Shaitan

07.11.2007 klo 11.11

Ihan oiva lajityyppinsä edustaja toi leffa oli. Ei mitään syvällistä saati mullistavaa dialogia tai juonta. Eikä muutenkaan mitään oscarin arvoista elämää suurempaa taidetta mutta silti ihan viihdyttävä pläjäys jos noi asiat tiedostaen lähtee viihdettä itselleen hakemaan.

Joo. Toki on epäkohtia juonessa mutta niin tähän ei-niin-tosissaan-maailmanloppu-ja-zombeja -elokuvien genreen kuuluukin. Jos lukee ajoittain Aku Ankkaa on turha leikkiä tekopyhää valittamalla että siinä ei ollut yhtä hyvää juonta ja kerrontaa kuin Saatana saapuu moskovaan -kirjassa.
lainaa
Regendos

Rekisteröitynyt 20.05.2007

30.11.2007 klo 15.22

Tämä elokuva ei ansaitsisi edes puoltatoista tähteä. Yksi on tarpeeksi.
lainaa
Nelfor

03.01.2008 klo 02.19

Ihan mukiinmenevä viihdepläjäys tuo leffa oli. Ei millään muotoa mullistava, mutta perusviihteenä toimiva paketti, eikä tylsistyä juuri ehdi.

Jari-Pee ei tunnu juurikaan pitävän mistään leffoista, mutta arvostelut ovat kyllä hauskasti kirjoitettuja, joskin usein turhan kriittisiä. Kriitikkona oleminen ei tarkoita ylimitoitettua kritisointia joka asiaa kohtaan, mikä hieman ärsyttää näissä arvosteluissa ja ärsyttäisi paljon enemmän, elleivät ne olisi niin mukavaa luettavaa.

Tämän leffan kohdalla arvostelu on kylläkin lähellä totuutta, mutta liikaa tässäkin on kritisoitu viattoman viihdetoimintapläjäyksen toimivuutta. Leffa on omassa sarjassaan peruskamaa, eikä mitään uskomatonta sontaa.
lainaa
Taneli

06.01.2008 klo 02.17

No tänäänhän tuo leffa tuli katsottua, ja ihan mukiinmenevä. Tylsää ei tullut missään vaiheessa, koska leffa jaksoi pitää kiinnostuneena. Loppuratkaisu tosin meni hieman yli.. Ei nyt ihan niin montaa kuitenkaan..
lainaa
Ärrin

28.02.2008 klo 16.58

Erittäin surkea tämä on. Paul "PG-13" Anderson teki samanlaisen verettömän ja tylsän toiminta elokuvan kuin viimeksi... Ja se nelonen on varmasti yht turha kuin tämä ja se kakkonen.
lainaa
SuperCharger76

17.07.2008 klo 09.24

Tää oli ihan jees leffa - siis perjantai-illan viihteeksi. Järkyttävään kakkoseen verrattuna loistava.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova