Tuorein sisältö

Kirottu

Ensi-ilta: 23.08.2013
Genre: Kauhu
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

22.08.2013 klo 20.10 | Luettu: 8261 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kuten Monsterit - yliopisto paljasti, möröt ovat törmäilyä painottavasta koulutuksesta johtuen pölvästejä. Taas on taikaportti kosahtanut ja Pallopää tai Karvanen on jumissa maapallolla. Kun muuan perhe ostaa mökin jossa mörkö piileksii, mörkö toimii käsikirjan mukaan. Se tiputtelee asioita, paiskoo ovia, lopettaa henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimisen ja yrittää liittoutua nuorimman lapsen kanssa. Tilanne luonnollisesti karkaa käsistä. Kirottu (The Conjuring) perustuu tositapahtumiin. Jos tahdot nähdä taas yhden manausleffan, jollaiset ovat muotia varsinkin katolisissa maissa, tämä intensiivisesti näytelty ja kuvattu kliseepommi palvelee takuulla.

On pelottavaa nukkea ja soittorasiaa ja on intiaanien hautausmaan tasoinen taustatarina. Todellisuudelta haiskahtavat yksityiskohdat tempaisivat allekirjoittaneen mukaan. Kun paranormaalit tutkijat huomaavat, että mörköhän mökissä on, paikalle ei kiidätetä hikistä superpappia, vaan rutinoituneet ammattilaiset toteavat, etteivät Vatikaanin byrokraatit vielä näillä todisteilla manauslupia myöntele. Seitsenhenkinen uhriperhe on arkinen. Tutkimuksia johtavalla pariskunnalla on muutama Hollywood-solu enemmän, mutta normaalia elämää hekin vaikuttavat vapaa-ajalla elävän. He eivät ole rikkaampia hahmoja kuin vaikkapa Zelda Rubinsteinin ikoninen Poltergeist-mummeli, mutta he ovat uskottavampia hahmoja.

Kunhan pääsin mukaan tunnelmaan, koin elokuvan olevan huvittava mutta kiistattomasti jännittävä. Tämä on koko totuus tiivistettynä, joten pidetään se mielessä, jos annan ristiriitaisia signaaleja. Kuvastoon kuuluu melkoisen villejä tempauksia useimpiin tositarinoihin verrattuna, mutta vaikka huvituin, huomasin samaan aikaan puolustelevani elokuvaa. Ehkeivät kaikki kauhut ole todellisia, vaan aistiharhoja... joista vastaa todellinen demoni...

Hysteerisillä hihhuleilla on niukasti uskottavuutta. Kun hillitty hihhuli toteaa, etteivät monet osaa uskoa ufoihin tai aaveisiin, ellei heille itselleen tapahdu jotakin, tämä on mielestäni inhimillinen totuus. Tieteellinen totuus on se, että aivopierut teoriassa aiheuttavat houreita, joten syö pilleri, joka pysäyttää ajatustoimintasi, aiheuttaa maksasyövän ja tuhosi ekosysteemin Intiassa, joten inhimillinen totuus on se, jota kunnioitan, koska en tarvitse vastauksia. Kirottu selkeästi väittää demonien olevan totta, mutta vaivauduin ajattelemaan muitakin vaihtoehtoja, koska elokuva on realistisempi kuin monet studiolta haisevat tyyliharjoitelmat. Useampikin kohtaus on selitettävissä siten, että joku näki unta. Jos tämä on tositarina, onko tämä tositarina, jonka kertojat syyttävät järjettömistä tapahtumista demonia, uskoen samalla että jokainen samaan aikaan tapahtunut pikkulapsen painajainen ja varjon aiheuttama säpsähdys ovat todisteita Helvetin porttien aukeamisesta? Huvittavaa.

Pääasiassa näkymättömät voimat on saatu vaikuttamaan kiitettävän uhkaavilta suhteellisen hyvällä maulla. Asialla on ensimmäisen Saw-elokuvan ohjaaja James Wan, mutta "kidutuspornoa" tämä ei missään nimessä ole, vaan esimerkiksi Manaaja on moninkertaisesti härskimpi tapaus. Wan on kertonut kysyneensä amerikkalaiselta ikärajajärjestöltä miksi leffa sai korkean ikärajan, ja vastaus oli, että leffa on niin pelottava. Ymmärrän tämän täysin. Valokeilassa on viattomia lapsia ja aikuisia ja Tare Karvanen tärisyttää ovea aivan saatanan vihaisesti! Panosta hahmoihin kun tahdot pelotella. Tässä tapauksessa hahmot eivät tule niin tutuiksi, että olisin pelännyt menettäväni ystävän, mutta hahmoissa on uskottavuutta, joten alitajuntani alkoi houria että tämmöistähän voi tapahtua.

Tällaiset elokuvat ovat parhaimmillaan elokuvateatterissa ensi-illan tienoilla kun sali on täynnä kiljukauloja. Jo siksi saman tarinan saa kertoa yhä uudestaan. Toistamiseen en tätä katso, kun taas saman arvosanan saaneen manausleffan The Rite saatan katsoakin. The Rite yritti sanoa jotakin näistä villeistä uskonasioista, ollen kiinnostava hölmöimmilläänkin. Kirottu ei tee mitään omalaatuista, mutta se on elämyksellinen kummitusjuna kuten Paranormal Activity -sarja on parhaimmillaan, näyttäen oikealta elokuvalta kotivideon sijaan.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Kinetik - Live to Wo... 21 tapaa pilata avio... >

Keskustelut (2 viestiä)

Petelius86

Rekisteröitynyt 07.10.2009

26.08.2013 klo 18.26

Ite pidin Mama leffasta enemmän
lainaa
Ivaar342

08.12.2018 klo 23.43

Kristillistä propagandaa ja kusetusta koko leffa.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova