Tuorein sisältö

Rush

Ensi-ilta: 13.09.2013
Genre: Draama, Toiminta
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

12.09.2013 klo 20.00 | Luettu: 22520 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Urheiluhullut sedät ja tädit tuskin tykkäisivät, jos kesken sukukokouksen pulttaisin läppärin telkkariin ja alkaisin katsoa StarCraft II -turnausta, koska Manuel Schenkhuizen saattaa pärjätä alkukarsinnoissa ja Sean Plott selostaa! Uskon kuitenkin, ettei niin etovaa aihetta ole, etteikö siitä syntyisi osaavissa käsissä elokuvaa, jota on mahdollista suositella kaikille - edes hyttysmäisesti inisevillä huvipuistoautoilla käytävä, sukukokouksia perinteisesti synkentävä laji Formula 1 ei ole aiheena mätä. Rush on ohjaaja Ron Howardin parhaita elokuvia mielisairaasta matemaatikosta kertovan Kauniin mielen ja entisen presidentin tv-haastattelusta kertovan Frost/Nixonin ohella.

Chris Hemsworth on James Hunt ja Daniel Brühl on Niki Lauda. Söpö hulivilipoika Hunt ja analyyttinen jyrsijä Lauda kisasivat 70-luvulla maailmanmestaruudesta. Leffassa he kritisoivat toistensa elämäntyyliä alusta loppuun, oppien kuitenkin arvostamaan toisiaan vastustajina ja ihmisinä. Laskelmoidun rytmikkäästi mutta silkkisen luontevasti elokuva tekee herroista alakynnessä olevia sankareita vuorotellen. Aiheena ei ole yksi tietty mestaruus, vaan ihmisenä kasvaminen unelmia jahdatessa, joten molemmilla on saumaa voittaa. Niin erilaisia kuin herrat ovatkin, saman lajin he ovat valinneet ja kummankin intohimo on yhtä inhimillistä. Huntin elostelu ja naisten naurattaminen lipsuu rehvastelun puolelle, mutta hän ei ota itseään vakavasti, vaan ymmärtää olevansa 1-2 tempun poni, jolla naiset tahtovat ratsastaa. Lauda on huippuunsa viritetty kone, joka väittää olevansa bisnesmies, mutta elokuvalla on useita tapoja osoittaa, että tunteet hyrräävät hänenkin sisällään.

70-luvun puolivälissä Lauda joutui vakavaan onnettomuuteen. Elokuva antaa vihiä tästä, aloittaen sitten Laudan ja Huntin tapaamisesta. Historiaa rajataan mestarillisesti mihin tahansa tositapahtumiin perustuvaan pätkään verrattuna. Vain olennaisiin asioihin keskitytään. Autoja viritellään, mikäli se on olennainen osa hahmojen matkaa. Kisojen toteutukseen panostetaan antaumuksella, kunhan kyseessä on jotakin tärkeämpää, kuin satunnainen osakilpailuvoitto. Lauda löytää rakastavan vaimon, joten heidän ensitapaamiselleen suodaan pari ylimääräistä herttaista minuuttia, jotta katsoja virittyy tavalla, jota myöhemmin tarvitaan. Koska Huntin vastaava parisuhde on epäonnistunut, elokuva ohittaa sen vitsinä, joka on yksi taitava siveltimenveto lisää Huntin potrettiin.

Hahmot ovat elämää suurempia, vaikka ja koska elokuva jo varhain aloittaa järkipohjaisen kritiikin toteamalla, että formulat ovat hullujen hommaa. Luonnostaan sydämellinen ja kukkomainen Hemsworth on rooliinsa löytö. Brühl on ilmiö. Muistamatta erityisen hyvin hänen aiempia suorituksiaan, en voi ylistää hänen muuntautumiskykyään, mutta hänen jäykän älykäs mutta usein yllättävän sielukas ja huumorintajuinen Laudansa on täyteläinen hahmo. Näyttelijöitä väheksymättä on joka tapauksessa todettava, että he eivät rakenna hahmoja yksinään.

Vaikka he kertojinakin toimivat, se on kuva- ja äänimaailma, joka vastaa sellaisiin kysymyksiin kuin miksi hemmetissä miehet ajavat ympyrää. Elokuva tekee kaikkensa riisuakseen katsojan kyynisyydestä ja tarjotakseen raa'an tunteellisen elämyksen. Muun muassa verellä, tisseillä, kusipäillä ja romantiikalla katsojaa kutitellaan eri alueilta, ja mikäli katsoja elämykselle antautuu, häntä hellitään eeppisen komealla, intensiivisesti heiluvalla mutta huippukohdat tarvittaessa määrätietoisesti alleviivaavalla kuvaus- ja leikkaustyylillä.

Kiihkoilu synkällä sateen piiskaamalla radalla on elokuvamaista kauneutta puhtaimmillaan. Karut onnettomuudet, ylväät saavutukset ja vaikka vain fanien ilo ovat eri tavoin kauniita hetkiä myös pinnan alla. Howard saattaa olla persemiehiä. Kankkujen paljastelun ohella merkitsevästi rajattuja otoksia on niin monta, että mieleeni palasi Howardin varhainen ohjaus Splash, mutta vaikka hän sellainen olisikin, olen viimeiseen saakka valmis puolustamaan hänen hyvää makuaan. Elokuva pyrkii selittämään, miksi jotkut elävät veitsenterällä adrenaliinihumalassa, joten sen on kehitettävä kipunoivaa energiaa kaikin keinoin. Elokuva on "rush". Oh, what a rush!

Sillä etten voi sietää oikeita formulakisoja on korkeintaan se merkitys, että jos elokuva mokaa yksityiskohtia, en sitä tiedä. Vauhti on vauhtia, kun Oscar-palkitut editoijat, kuvaaja ja ohjaaja siitä vastaavat, tarinan ollessa yleispätevän inhimillinen. Useimmat eivät voi unelmiaan teoriassakaan tavoittaa, koska useimmilla ei ole näiden miesten sisua ja hulluutta, mitkä ovat positiivisia tai negatiivisia ominaisuuksia riippuen siitä, onko sisuhullu valmis kestämään seuraamukset, jos ja kun kolikko näyttää klaavaa. Yhtä tärkeä on se selkokielisesti lausutuksi tuleva sanoma, etteivät vastustajasi ole vihollisiasi, vaan tärkeä osa elämääsi, jonka kenties jopa valitsit. Lisää Oscareita kaikille, saatana! Rush on absoluuttisen täydellinen elokuva.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Riddick... White Lies - Big TV... >

Keskustelut (14 viestiä)

Isopekka

12.09.2013 klo 20.32 9 tykkää tästä

Onko tää ensimmäinen "normaali" arvostelu Peltoselta mikä ei sisällä minkään näkösiä typeriä kielikuvia tai muka nokkelaa sanailua? Kiitos tästä arvostelusta.
lainaa
Guetta

Rekisteröitynyt 03.08.2011

12.09.2013 klo 20.39 8 tykkää tästä

Perkele, en aikonut tätä mennä katsomaan sillä aihe ei paljoa kiinnosta, mutta täytyy näemmä harkita uudestaan.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

13.09.2013 klo 08.40 6 tykkää tästä

Sain jo trailerista kylmiä väreitä Finnkinon salissa. Saatan mennä kattomaan.
lainaa
Pikkutahvo

13.09.2013 klo 08.58 4 tykkää tästä

5 tähteä Rennyn Formula leffasta?! :O /s
lainaa
Sparrow

Rekisteröitynyt 10.04.2007

13.09.2013 klo 11.56

Missä se Stallone muka oli tossa leffassa?! Pettynyt.
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

13.09.2013 klo 14.42 2 tykkää tästä

Aihe kiinnostaa ja Senna dokkarista irtos jo nii paljo väreitä et häätynee tämäkin jossakin nähdä.
lainaa
whatisthis

13.09.2013 klo 15.44

Eka kappale on ehkä JPn kirjoittama mutta nuo loput eivät varmasti ole. Joku Finnkinon, tai paremminkin Oskari Saari & Mika Salo-duon kynästä lähtenyt mainosteksti. Kielikuvat ja nokkeluudet ehdottomasti takaisin.

@Guetta: Katsotko sä leffoja arvostelujen perusteella vaikka muuten ei kiinnostaisi?

@Execta: Se oli se musa
lainaa
nyssetuli

13.09.2013 klo 21.43 2 tykkää tästä

uuuh! salaa toivoin, että tulisi jokin rohkaisu mennä katsomaan tämä leffa, ja nyt se tuli! kiitos peltoselle.
lainaa
Geezter

14.09.2013 klo 11.14 1 tykkää tästä

Peltonen nousi uudelle tasolle elokuva-arvostelujen saralla.
lainaa
Guetta

Rekisteröitynyt 03.08.2011

14.09.2013 klo 20.34 2 tykkää tästä

whatisthis kirjoitti:
@Guetta: Katsotko sä leffoja arvostelujen perusteella vaikka muuten ei kiinnostaisi?

Kyllä, saatan ihan hyvin mennä katsomaan elokuvan (jonka ajattelin olevan väliinjätettävä) siitä syystä, että se kerää useammalta arvostelijalta useammankin kehun. Totta ihmeessä tahdon käydä katsomassa ansaitseeko elokuva mielestäni saamansa suitsutuksen, vaikka esimerkiksi tämän elokuvan kohdalla formulat eivät lähtökohtaisesti aiheena viisaria kummemmin väräytäkkään.
lainaa
Keijokas

14.09.2013 klo 21.33

Vissiin räikkösestäkin vois tulla tällänen elokuva muutaman vuosikymmenen päästä, mutta en usko koska ei ole anglosaksista perustaa...
lainaa
samallakaavallatiett

15.09.2013 klo 03.32 4 tykkää tästä

Keijokas kirjoitti:
Vissiin räikkösestäkin vois tulla tällänen elokuva muutaman vuosikymmenen päästä, mutta en usko koska ei ole anglosaksista perustaa...


Ja Nelson Piquesta. Ja Alberto Ascarista. Ja Juan Manuel Fangiosta. Ja Jim Clarkista. Ja Jackie Stewartista. Ja Michael Schumacherista. Ja...

Tästä voisi oikeastaan tehdä leffasarjan. Rush 2. Rush 3. Rush The Last Hope. Rush 4. Rush The Attack of The Empire. Rushes. Rush 5
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

17.09.2013 klo 21.18

Oli ihan kelpo pätkä. Paempi kuin viimeksi katsomani Wovarine tai World War Z. 4 tähteä, eli 8 IMDB-asteikolla. % tähteä on kuitenkin liikaa.

Puuttuut tulee hyvin esille, jos vertaa urheilu elokuvien klassikkoon Rocky IV. Rushissa ei pysty puhtaasti kannattamaan kumpaakaan, koska toinen on ennakkusuosikki ja toinen mulkku. Ja jotenkin Laudan jatkaminen onnettumuuden jälkeen oli vaan paljon laimeampaa, kuin Rockyn Siperissa harjoittelu. Rushi ei myöskään tihkunut symboliikkaa, toisin kuin Rocky IV.

Jos Hobitti – Smaugin autioittama maa ei osoittaudu aivan mielettömäksi pettymykseski tulee se näillä näkymin olemaan tämän vuoden paras elokuva.
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

18.09.2013 klo 23.06

Olin kyllä hitusen pettynyt tähän, mutten kokonaisuudessaan kuitenkaan. Hyvä elokuva, muttei ihan suitsutuksen arvoinen. Lähinnä ainoa häiritsevä tekijä oli kisojen aikainen kameratyö joka oli "lähikuva, lähikuva, sekavaa sotkua, lähikuva, sotkua, lähikuva" mentaliteetilla rakennettu. Kuitenki noin muuten tykkäsin hahmoista, teemasta, tyylistä ja juonen kuljetuksesta. Lopun alleviivaus ei ollut kyllä minusta tarpeellinen, mutta olkoot.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova