Tuorein sisältö

RoboCop

Ensi-ilta: 14.02.2014
Genre: Draama, Sci-fi, Toiminta
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

12.02.2014 klo 21.45 | Luettu: 27436 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Klassikkoelokuva on monille henkilökohtainen kokemus.

Kuvittele, että mies hiipii uimahallin pukuhuoneessa. Kun roistot yllättävät hänet, hän aavistaa mitä on tulossa. "Jätkällä on tosi pieni!" roistot nauravat kuin hyeenat. "Tuota et edes tarvitse", tuumii heidän johtajansa ja ampuu haulikolla miehen oikeanpuoleisen käden irti. Roistot eivät piittaa siitä, että pienikokoiset penikset paisuvat suhteessa huomattavasti enemmän kuin lahkeessa säilytettävät letkut, vaan räiskivät uhrinsa atomeiksi. He eivät osaa arvata, että jäännöksistä kootaan sisäisesti kuollut pysäyttämätön kyborgi, joka kylmän rauhallisesti tulittaa mulkuilta kyrvät irti. Klassikon RoboCop uusi versio on täyttä paskaa, koska mukana ei ole päähenkilön nöyryytyskohtausta eikä kyrvänampumiskohtausta ja kaiken huipuksi uusi RoboCop juoksee ja pomppii. Kun kävelet hitaasti kaulaa myöten vedessä kylpylätyyppisessä uimahallissa, voit kuvitella olevasi vanha RoboCop, kun uusi RoboCop taas on ihan mikä tahansa supersankari.

Uuden version puolustukseksi on sanottava, että uudistushalua on. Unohda synkkä tulevaisuus, käsistä riistäytynyt rikollisuus, sysimusta huumori ja armoton meininki. Unohda komea valikoima roistoja, tai itseasiassa: unohda roistot. RoboCop 2014 on jotakin muuta.

Aiheena ovat miehittämättömät sotakoneet. Tälläkin hetkellä jenkkien kauko-ohjattavat lennokit posauttelevat liittolaisvaltio Pakistanin siviilejä silpuksi, koska siellä sikiää terroristeja. Lähitulevaisuuteen sijoittuva elokuva alkaa kohtauksella, jossa robotit partioivat Lähi-idässä. On uhkaavaa, kun siviilien henki on kiinni siitä tulkitsevatko skannerit heidät vaarattomiksi. Rohkeasti tai jopa poliittisesti elokuva suo muutaman ymmärtäväisen sekunnin vastaan taisteleville itsemurhapommittajille. Mielenkiintoista? Kovin! Valitettavasti elokuva muistaa olevansa RoboCop.

Odotin enemmän, joten ymmärsin aloituksen merkityksen vasta lopuksi. Elokuva yksinkertaisesti yrittää vihjata, ettet haluaisi robotteja kotikadullesi. Tästä on kyse. Nämä ovat panokset. Alkuperäisessä elokuvassa psykopaattia näytelleen Kurtwood Smithin hahmo komediasarjassa 70's Show on liioittelematta uhkaavampi kuin uuden RoboCopin kaikki roistot yhteensä. Jännitämme sitä, hyväksytäänkö robottilaki Yhdysvalloissa. Pösöfirma pitää robottejaan upeina lainvalvojina ja ilman aloituskohtausta he vaikuttaisivat olevan oikeassa. Kansaa arveluttaa, joten kyborgi RoboCop luodaan kompromissiksi. RoboCop on surkeampi työssään kuin robotit. Tämä on itseasiassa mielenkiintoista.

Päästin irti. En haikaillut vanhan perään. Se on elokuva, joka vääntäytyy väkisin vanhaan, vaikkei se ole esitellyt tarvittavia elementtejä. Uuttakin RoboCopia kiinnostaa, ketkä ns. tappoivat hänet eli Alex Murphyn, mutta tällä kertaa syylliset ovat minuutin kankaalla viihtyviä mitäänsanomattomuuksia. Klassikossa monista kieroista bisnesmiehistä yksi on juonikkain penteles. Uudessa versiossa pohatta, jonka useimmat mielipiteet ovat ymmärrettäviä, ryhtyy yhtäkkiä harrastamaan tyhmyyttä ja häh-häh-pahuutta vain jotta elokuva pääsee mukailemaan esikuvaansa. Robottilaki mainitaan ja mainitaan, mutta teeman käsittely unohtuu ja robottilain seuraukset jäävät mielikuvituksen varaan.

Opimme minkä verran ruumista RoboCopin sisältä löytyy. Kohtaus on erinomainen ja olen aina toivonut vastaavaa hetkeä alkuperäiseen elokuvaan. Uuden RoboCopin on tarkoitus olla inhimillinen, mutta liika tunteilu nakertaa tehokkuutta, joten häntä säädetään. Kiinnostuin päähenkilön matkasta. Mutta sitten hahmonkehitys loppui seinään.

Elokuva ei kerro mistään. Käteen ei jää kuin puolivillainen nyrkinheristys jenkkipolitiikkaa kohtaan. Näyttelijät hoitavat hommansa mutta eivät kykene ihmeisiin, kun käsikirjoitus pakottaa hahmot toimimaan toimintajännärimäisellä tavalla johdonmukaisuudesta piittaamatta. Heiluva toiminta PG-13-ikärajalla on mainitsemisen arvoista vain niiden sekuntien osalta, kun RoboCop pyörii ED-209-robottien jaloissa. Elokuva on muodollisesti pätevä, pari kertaa persoonallisuuskin pilkahtaa, mutta olin vaipua horrokseen ymmärrettyäni, ettei ideoita osata kehittää vaan ainoastaan esitellä.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Byzantium... Lego elokuva... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (19 viestiä)

kiinnijäi

12.02.2014 klo 21.58 2 tykkää tästä

Peltonen on selvästi puutteessa kun noin paljon kröhömsanastoa on käytössä
lainaa
vieras

12.02.2014 klo 23.48 7 tykkää tästä

^Penis sanan välttely kertoo yleensä kaappihomoudesta.
lainaa
enkäoo

13.02.2014 klo 13.07 4 tykkää tästä

penis penis penis. minä tykkään tussusta. varmasti tykkään
lainaa
Armugedron

13.02.2014 klo 13.23

Suositellaan mieluummin ourrobocopremake.com -visiota!
lainaa
Petelius86

Rekisteröitynyt 07.10.2009

13.02.2014 klo 14.31

vieras kirjoitti:
^Penis sanan välttely kertoo yleensä kaappihomoudesta.

https://www.youtube.com/watch?v=zof2kdGrFjQ
Muokannut: Petelius86 13.02.2014 klo 14.33 lainaa
MrJii

13.02.2014 klo 15.25

Armugedron kirjoitti:
Suositellaan mieluummin ourrobocopremake.com -visiota!

Olin juuri tulossa postamaan tuon, mutta ehditkin jo sanoa sen, laadussa vetää helposti vertoja tälle remakelle.
lainaa
RoboCock

13.02.2014 klo 15.32 12 tykkää tästä

Milloin arvostelija vaihtuu ja tilalle saadaan oikea arvostelija? Ei jaksa lukea minkään homon tarinoita, jolla on pakkomielle peniksistä.
lainaa
v2viihdettä

13.02.2014 klo 17.08 5 tykkää tästä

jännästi tää lumipallo aina lähtee liikkeelle
lainaa
nänni

13.02.2014 klo 18.05 3 tykkää tästä

v2viihdettä kirjoitti:
jännästi tää lumipallo aina lähtee liikkeelle


Eikä sanaakaan itse leffasta. Mikäs näitä lukiessa tosin.
lainaa
Exe

13.02.2014 klo 18.52 3 tykkää tästä

Alkuperäinenkin Robocop on täyttä skeidaa. Yhesti katoin ja toista kertaa ei tule. Tämä ei kiinnosta tippaakaan.

Penis.
lainaa
kanuuna

14.02.2014 klo 09.30 3 tykkää tästä

mikähän pakkomielle tuottajilla on nykyään raiskata kaikki hyvät klassikkoleffat jollain typerääkin typerämmällä remakella.. Tehosteöveri mättöä jollain huonosti toteutetulla tarinankerronnalla joka on vaan tekosyy näyttää hienoja erikoistehosteita.

Mutta kaipa tällanen uppoaa tähän nykysukupolveen. Valitettavan harvoin nykyään näkee mitään aitoa ja alkuperäistä.
lainaa
Raakapeli2304982304

14.02.2014 klo 15.46

kun kaikki on jo keksitty ainakin hollywoodissa
lainaa
iltaa

14.02.2014 klo 19.58

enkäoo kirjoitti:
penis penis penis. minä tykkään tussusta. varmasti tykkään


No olipas monta.
lainaa
Daealis

Rekisteröitynyt 27.05.2008

15.02.2014 klo 02.48

Uusi Robocop tekee häikäilemättä pilaa jenkkien politiikasta. Samuel L. Jackson esittää putkinäköistä television propaganda-evankelistaa. Maneerit ja tarinoiden pyöritys väläyttävät ensi-metreiltä mieleen Bill O'Reillyn ja illuusio vahvistuu jokaisen uutislähetyksen myötä. Jokainen hänen mielipiteensä vastainen ihminen on amerikkalaista, täydellisen elämän unelmaa vastustava, arvoton ihmisperse. Alkuperäinen Robocop oli pilkottu osiin aikansa vastineella, korvasta korvaan hymyillen massamurhista kertovista uutisista, joissa mainostajat saivat suuremman huomion kuin itse uutiset.

Vanha Robocop on lähes kasvoton hahmo ennen kuolemaansa, eikä muistojensa palattuakaan muutu juuri yksiulotteista kummemmaksi. Lyhyiden intohimonpurkausten välillä täysin epäinhimillisesti protokolliaan seuraava kone ei lämmitä kuin parilla hassulla lausahduksella ja mustaksi huumoriksikin luokiteltavalla raiskaajan pistoolikastraatiolla. Itse Alex Murphy nousee peltipoliisin kuoresta pintaan vasta viimeisten minuuttien aikana, mutta silloinkaan hahmosta ei juuri pahvista siluettia syvempää kuvaa anneta.

Tuore Robocop heittää pääpainon elokuvan nimeä kantavalle peltikuoren alla piilevälle henkilönjämälle. Alex Murphy(Joel Kinnaman) säilyy hengissä tarpeeksi pitkään, että hänestäkin ehditään saada hyvä mielikuva ennen kuolemaa. Vanhan Robocopin pahiksia vihasi, koska he olivat psykoottisia tappajia, jotka nauttivat teoistaan. Uuden Robocopin viholliset eivät ole samankaltaisia ”in your face”-psykopaatteja, mutta motiivit protokolliensa rikkomiselle tulevat kyllä jokaiselle selväksi seuratessa Murphyn matkaa perheenisästä käytännössä purkitettuun aivoon, mikä yhdistetään robottiin.

Siinä missä vanha Robocop pyyhittiin tyhjäksi koska ihmisyyden arvaamattomuus oli riskitekijä lainvalvonnassa, haluttiin uudesta Robocopista päinvastainen tuote. Amerikkalaiset karsastivat robotteja katupartioissa ja vaativat inhimillisen välikäden mekaniikan maailmaan: Inhimillisen robotin. Robocop on Alex Murphy, kaikkine vikoineen ja hyveineen. Vasta kun Murphy oireilee muistojensa ottaessa vallan, joudutaan pr-kamppanjan kuumimpina hetkinä häneltä pakon edessä viemään tunteet pois julkisen ensiesiintymisen ollessa vaakalaudalla. Projektia vetävän tiedemiehen(Gary Oldman) oma moraalikäsitys on koetuksella kun hän tasapainottelee eettisten kysymysten ja yritysjohdon vaatimusten alla yrittäen pysytellä uskollisina omille vakaumuksilleen. Kaiken kaikkiaan ero vanhan ja uuden Robocopin välillä on tarinan keskipisteessä. Vanha antoi psykoottisille roistoille paljon ruutuaikaa ja veisteli roistojen muotokuvat varsin selväksi. Uusi versio keskittyy enemmän tarinan protagonistiin ja tämän ympärillä pyörivien hyvien ihmisten tarinoihin ja kamppailuihin, mitä Murphyn muunnokseen liittyy.

Uuden ja vanhan Robocopin vertailu on kuin vertaisi Schwarzeneggerin Commandoa ja Generation Kill:iä toisiinsa. Kumpikin kertoo sotilaista, mutta kyseessä on jo niin erilaisesta lähtökohdasta ideaan paneutuvista tuotoksista, että laajoja teemoja tarkempia analyysejä on hyödytöntä lähteä visioimaan.

Siitä mielipiteeni: Uusi Robocop on viihdyttävä elokuva. Visuaalinen ilme ja ote robotiikkaan ja tietotekniikkaan yleisesti ovat ykkösluokkaista, vanhasta lainattua vääristelevän uutiskulttuurin parodiointia tehdään erittäin onnistuneesti ja päähahmot ovat paremmin esillä. Pahikset jäävät etäisiksi ja melko tylsiksi, mutta eivät he olekaan alkuperäisen tapaan koko elokuvan ajan esillä ja kuljettamassa juonta eteenpäin. Robocop on onnistunut modernisointi hiemankaan scifi/dystopia -genreistä kiinnostuneille.
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

15.02.2014 klo 11.21 1 tykkää tästä

Tulipa tämäkin käytyä katsomassa eilen. Oli kyllä ihan hyvä leffa. Vaikka pelkäsin kovasti että luvassa on järkyttävää ripulipaskaa mitä nyt muutamia arvioita ennakkoon luin netistä. Mutta näin ei onneksi päässyt käymään. Toki muutamia asioita jäin kaipaamaan, esim. robocopin robottimaista ääntä. Mutta muuten tämä kyllä yllätti positiivisesti. Löytyypä leffasta "samoja" kohtauksiakin mutta vähän eri tavalla toteutettuna vain. Olen suuri ensimmäisen Robocopin fani ja tämä ei kyllä pettänyt. Varsinaista pääpahista jäin kaipaamaan ehkäpä mutta ei se nyttenkään huono ollut. Robocopin teot kuitenkin selitetään hyvin ja pääpahiksen motiivitkin on selvillä.

Ja pakko myöntää että ED-209 ei ole koskaan tuntunut noin pelottavalta...
lainaa
durrr

15.02.2014 klo 18.32 5 tykkää tästä

nänni kirjoitti:
v2viihdettä kirjoitti:
jännästi tää lumipallo aina lähtee liikkeelle


Eikä sanaakaan itse leffasta. Mikäs näitä lukiessa tosin.


Koska kaikki pitää tuoda tarjottimella eteesi valmiiksi pureskeltuna? Peltosen tapa kirjoittaa arvostelunsa on erittäin uniikki sekä viihdyttävä, näistä kirjoituksista löytyy enemmän mielikuvitusta kuin nykypäivän keskivertoelokuvasta. On hyvä oppia ajattelemaan.
lainaa
ShrekIsLove

16.02.2014 klo 19.16 2 tykkää tästä

durrr kirjoitti:
nänni kirjoitti:
v2viihdettä kirjoitti:
jännästi tää lumipallo aina lähtee liikkeelle


Eikä sanaakaan itse leffasta. Mikäs näitä lukiessa tosin.


Koska kaikki pitää tuoda tarjottimella eteesi valmiiksi pureskeltuna? Peltosen tapa kirjoittaa arvostelunsa on erittäin uniikki sekä viihdyttävä, näistä kirjoituksista löytyy enemmän mielikuvitusta kuin nykypäivän keskivertoelokuvasta. On hyvä oppia ajattelemaan.


t. Peltonen
lainaa
maisteriXIX

28.02.2014 klo 14.57

Jos leffa on paska siksi, että siinä ei päähenkilöä ammuta juustoksi ja että lerssiä ei ammuta irti, niin en halua tietää, että mitä niissä tiibetiläisissä taide-elokuvissa tehdään, kun tuntuvat jatkuvasti saavan hyviä arvosteluja.

Sanoisin, että arvosteluasteikolla 1-5 niin olisi sellanen 3. Olihan tässä hyvätkin hetkensä ja ihan hieno homma, että tällä kertaa robocop oli vaihdettu tankista ninjaksi. Jos se olisi tankki, niin kaikki sanoisivat heti että "täähä on ku alkuperänen robocop, mut paskempi".
lainaa
Suurenmoinen 80-luku

19.06.2014 klo 14.14

Yksi tähti. Ei minkäänlaista syvyyttä, henkeä, ajatusta, jännitystä, mielenkiintoa tai hienoa toimintaa. Paul Verhoevenin elokuva oli elokuva, tämä uusi on tietokonepelin etko tai jatke.
lainaa

V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova