Tuorein sisältö

The Expendables 3

Ensi-ilta: 15.08.2014
Genre: Lasten, Toiminta
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

16.08.2014 klo 18.35 | Luettu: 22130 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Tämän arvostelun ikäraja on PG-13. Minulla on lupa sanoa, että lapsuuteni sankari Sylvester Stallone on joskus ihan vitun tyhmä jätkä, kunhan valitsen loput sanani sivistyneesti. The Expendables 3 on pirskatin kehno filmi. Kakkonen oli askel oikeaan suuntaan, joten voi juupeli, kun voikin kismittää.

Madaltunut ikäraja on ongelmista pienin. Alku on lupaavan vauhdikas ja itseironinen, kun Stallone ja kumppanit pelastavat vankilasta Wesley Snipesin, joka lusi kakkua oikeastikin. Snipes ehtii muikistella vain tovin, kun käyntiin jyrähtää vielä isompi toimintakohtaus, joka esittelee uuden roiston Mel Gibsonin. Toteutus takkuaa, mutta energiaa piisaa. Kun vaikkapa Jason Statham huitaisee kädellä ja kuulemme äänen swoosh, elokuva leikkaa sekunniksi otokseen, jossa veikatakseni sukat pyörivät pesukoneessa. PG-13-elokuvat saavat olla graafisempia. Jotkut niistä kuten uusin Bond ovat Suomessa K-16. Ohjaajan kädettömyydestä johtuva sekavuus on valitettavaa, mutta pyssyt paukkuvat ja uskon, että räjähdykset, joista näin vain puolet, koska räpäytin silmiäni, ovat ihan kivoja. Nautin mäiskeestä, jota rakastetut karpaasit maustavat karismallaan. Mutta.

Aloituksen ja huipennuksen välillä ei nähdä toimintakohtauksia. Teloitus ei ole toimintakohtaus, eikä ole sekään, jos herrat keskustelevat, kun taustalla nähdään tappelun loppu, eikä ole sekään, jos kielekkeellä pari sekuntia huvikseen roikkunut tyyppi tekee base-hypyn.

Stallonen hahmo on uskomattoman tyhmä. Puolivälissä olin puhtaasti Gibsonin puolella. Kun Stallone näkee vanhan arkkivihollisensa, hän huutaa varoitushuudon ja räiskii kiikarikiväärillä summamutikassa. Yllättäen homma pissii kintuille. Jälkikäteen Stallone pitää liikuttavan puheen tovereilleen. Jos hän kuolee, hän on valmis elämään asian kanssa (?!?), mutta hän ei halua elää, jos kaveritkin kuolevat. Voi olla että kuulin väärin.

Stallone hylkää karismanaamat tonkiakseen tilalle toukkia. Kakkososa herätti myötähäpeää, kun Stallone tunteili nuoren tarkka-ampujan kanssa, mutta Van Damme pelasti päivän. Kolmonen esittelee neljä pentua erittäin hitaasti ja pitkäveteisesti, eikä kakkavaipoille silti anneta persoonallisuutta tai tekemistä. Heitä käsitellään yhtä leväperäisesti kuin muun muassa Arnold Schwarzeneggeria, jonka kaltainen legenda herättää lämpimiä tuntemuksia jo virnistellessään John Kimblen näköisenä. Mukana on monta hilpeää hetkeä kera legendojen, joita lähdin katsomaan, ja juuri siksi vihaan kokonaisuutta.

Gibson on kuulemma paha. Hän puolustaa itseään kun öykkärit ammuskelevat. Hän on asekauppias. Hän on ostanut pienen maan armeijan muuten vaan. Stallone värvää teinejä itsemurhatehtävää varten, koska hän ei tahdo menettää kavereitaan, joten mikä on mädän omenan määritelmä? Gibson on kannustamisen arvoinen varsinkin kohtauksessa, jossa hän pääsee näyttelemään, sillä se on yksi lukuisista kohtauksista, joissa Stallonea haukutaan tyhmäksi. Syltyn kaveritkin tekevät niin. Snipes esimerkiksi huomaa sen olevan outoa, että hänet hylätään, vaikka hänet juuri esiteltiin. Mutta ei asiaa enempää käsitellä. Päähenkilö nyt vaan on ihan saat..- per...- kehvelin epälooginen marsilainen ja jos hän ei olisi, leffa voisi siirtyä Gibsonin esittelystä suoraan huipennukseen. Käsikirjoituksesta vastaa Oscar-ehdokas Sylvester Stallone.

Se on lupaus, että en tule koskaan katsomaan seuraavaa osaa, jos siinä on yksikin lastentarhalaisista. Tämä on periaatekysymys. Rasittavin näyttelijä on itseasiassa Antonio Banderas, joka vetää tökerömmin yli kuin Saapasjalkakissana, mutta hänellä on oikeus olla mukana. Teinit ovat hajuttomia ja mauttomia. Vaikka nuori MMA-ottelija saattaa olla asiallinen stunttinainen, kameramies hukkaa olennaisen, joten käteen ei jää kuin ajatus, että Stallone yrittää luoda uusia toimintatähtiä tunkemalla sydämensä valitut väkisin fanien kurkkuun. Will Smithiä on kritisoitu poikansa Jaden Smithin tuputtamisesta, mutta se poika on saanut tilaisuuksia näytellä ja pärjännyt ihan hyvin.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Minisankarit - Ruoho... Judas Priest - Redee... >

Keskustelut (13 viestiä)

exxx

16.08.2014 klo 18.56 13 tykkää tästä

Täysin samaa mieltä. PG-13/K12 ja uudet kersat kampittamassa Stathamit ja Lungrenit sivuosiin on kyllä karseaa. Mikä idea on tehdä elokuva (ja kolmas osa samaan sarjaan), joka kasaa toimintatähdet yhteen ja jättää ne sitten sivuosiin ja nostaa kersat jalustalle? Kersat joista ei ole ikinä kuullutkaan, eikä tämän jälkeen tahdo enää ikinä kuullakkaan.

BD:lle jo luvattiin sentään elokuvan alkuperäistä versiota, joka on tälläkertaa R. Eli elokuva on tehty korkea ikäraja mielessä, mutta saksittiin kunnolla. Mielenkiintoistahan tämä on, koska kaksi aiempaa kuvattiin PG-13 elokuvina ja sitten jälkituotannossa muutettiin R elokuviksi. Tai ainakin kakkosen kohdalla näin. Ensimmäinen hieman vaihteli tyyliään kesken kuvaustenkin...

USA:ssa elokuva taitaa tienata vähiten koko sarjasta, vaikka juurikin PG-13:ta yritettiin asiaan vaikuttaa. Tiedä onko dvdrip:llä paljoa vaikutusta, mutta naurattaahan se silti.

Syltty jo puuhastelee viidettä Ramboa ja pelko on suuri keille hän sitä aikoo myydä. Lapsille, kuten tätä, vaiko faneilleen? Neljäs EX myös puheissa, mutta saa nähdä miten tämän elokuvan parjaus/floppaaminen vaikuttaa sen suunnitteluun. Toivottavasti kersat on poissa ja ikäraja olisi jälleen korkea.

Jos kiinnostaa katsoa tämä kolmas, niin odottakaa BD/DVD julkaisua. Ainakin edes toimintaan saadaan jotain munaa, kun veret näytetään, mutta muuten elokuvaa ei kyllä pysty mitenkään korjaamaan...
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

16.08.2014 klo 19.27 24 tykkää tästä

Genre nauratti.
lainaa
Guetta

Rekisteröitynyt 03.08.2011

16.08.2014 klo 21.03 4 tykkää tästä

Gibsonin esittelyn ja loppuhuipennuksen välinen aika oisi kyllä voitu karsia heittämällä pois. Kukaan uuden sukupolven edustajista ei ole oman esittelynsä arvoinen, Banderasista puhumattakaan, mutta silti siihen kohtauskokoelmaan osataan hukata aikaa. Mielenkiinnottomia pökkelöitä nuorista on jokainen.

Alhainen ikäraja ei tämän elokuvan ongelma ole, vaan tyhjänkäynti ja kiinnostamattomuus. Millainen on toimintaelokuva, jossa toimintaa on vain alussa ja lopussa? Ei kummoinen. Lisäksi mukaan on yhä saatu lähinnä vaivaannuttavia keskusteluita, joilla pyritään "syventämään" hahmoja. Stallonelta kynä pois kädestä ja oikeasti taitava ohjaaja puikkoihin. Toiminta on kelvollista, mutta huippuhetkiä oli äärimmäisen vähän, jos ollenkaan. Olisin katsonut mieluummin Jet Litä koko sen ajan, joka käytettiin elokuvan loputtua unohdettaviin "uusiin tähtiin".
lainaa
Quuppo

16.08.2014 klo 23.06 9 tykkää tästä

Enpä taannoin ensimmäistä Expendablesia odotellessani osannut uskoa, että kolmanteen osaan mennessä on sarjassa käyty läpi kaikki modernien toimintaelokuvien syöpäisyydet ja vielä sylkäisty fanien päälle lähettemällä toimintakonkarit vittuilun kera syrjään puolen leffan ajaksi.

Sietämätöntä paskaa. Gibson pelasti mitä pelastettavissa oli.
lainaa
Jesh

17.08.2014 klo 13.17 2 tykkää tästä

Sai puoli tähteä enemmän kun odotin. Leffa oli kyllä aivan törkeää paskaa verrattuna jopa kahteen aikasempaan.
lainaa
voipojat

17.08.2014 klo 19.31 5 tykkää tästä

Jayden Smith on pärjännyt hyvin? Olen sanaton.
lainaa
fsjipfsijpo

17.08.2014 klo 19.56 6 tykkää tästä

Syltyn toimintaa tekee mieli vihata mutta...

A: Näiden superveteraanien palkkavaatimukset ovat aivat älyttömiä ja jatko-osien mukana vaatimukset vaan kasvavat. Willis lähti jo lätkimään, muiden kanssa sovittiin että saatte 10 miljoonaa 3 minuutin roolista.

B: Syltty haluaa tehdä oikeaa elokuvasarjaa. Kehäraakkien luokkakokous oli ehkä kivaa 1 tai 2 leffan ajan mutta aika äkkiä iskee seinä vastaan. Ihan sama asia kuin Sam Fisherin, Chris Redfieldin tai Solid Snaken muutos. Pelien tapauksessa tekijät vain voivat inttää että "tämä on ihan sama hemmo, se on vaan kehittynyt"
lainaa
sojqmto

18.08.2014 klo 14.41 5 tykkää tästä

voipojat kirjoitti:
Jayden Smith on pärjännyt hyvin? Olen sanaton.


Ainoa elokuva, jossa tämä näytteli huonosti oli After Earth ja kukaan ei Shaymalanin käsissä näyttele hyvin.
lainaa
Scheifer

19.08.2014 klo 16.18 5 tykkää tästä

Mahdoinko puoliväliin edes jaksaa katsoa... Siinä vaiheessa kun näitä teinejä alettiin esittelemään niin lähdin vittuun teatterista.
lainaa
Exe

20.08.2014 klo 17.39 3 tykkää tästä

Yhdyn arvostelijaan. Se oli kans ihan vitun tökeröä, että ensin esiteltiin nää uudet tulokkaat (lue: teinit) yksi kerrallaan; "oho, toi yks ajaa mopolla, oho, toinen osaa kiivetä kalliota" -- no sit leffan lopussa yllättäen mopoilija otti mopon alleen ja toinen tyyppi lähti kiipeämään hissikuilua kuin vuoren seinämää konsanaan. Huoh.

Vaihtakaa käsikirjottajaa. Ja nuo uudet "tähdet" pois tästä leffasarjasta, mihin ne EI KUULU.

Gibson oli parasta leffassa.
lainaa
JONNE

23.08.2014 klo 13.14

En vaan ymmärrä, miten älyttömän intohimoisesti kasaritoimintaleffojen fanit voivat suhtautua asiaan. Ei sillä etteikö mullakin olisi omia fanituksen kohteita, mutta kummallista, että leffan paskuus kiteytyy siihen, ettei se sitten ollutkaan ihan samanlainen vanhojen tähtien rinkirunkkaus kuin edellinen. fsjipfsijpo:n kommentti oli hyvä.
Mutta jos se on noin elokuvallisestikin puhdasta kuraa, niin antaa sitten olla vaan.
lainaa
Njoo-o

12.12.2014 klo 20.23

Ekassa osassa oli vielä kunnon vanhanliiton action meininkiä ja porukalla selkeästi hauskaa mikä jaksoi kantaa koko elokuvan ajan. Se oli myös kestoltaan sopivan tiivis ja juoneltaan simppeli kuten toimintapätkän kuuluukin olla. Ei päässyt puuduttamaan ja sen katseli mielellään useampaankin kertaan. Ykkösosassa oli myös vielä kunnon brutaaliutta: haulikolla ylävartalo irti, käsien leikkelyä, statham rökittämässä kundeja koriskentällä.... Myös Rambo 4 oli yksinkertaisesti kova. Toivottavasti yhdistävät noiden kahden parhaat puolet viidenteen John the Vietnam veteranin seikkailuun niin saadaan taas katsottava leffa stallonelta. Expendablesin jälkeen vain Bullet to the Head oli kiva, tosin sekin vain ok-tasoa.
lainaa
minävaan

25.03.2015 klo 12.58

Ansaitsisi Ronda Rouseyn takia puolikkaan tähden lisää eli arvosanan 2. Kuitenkin vapaaottelumestari ja ihan kivan näkönen ;)
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova